Navštíveno 1806x

Tak jsem dnes narazil na následující článek, myslím si, že docela zajímavé...
Odcizenou či ztracenou registrační značku vozidla lze nahradit neoriginální značkou shodné podoby i rozměrů, byť vyrobenou z jiného materiálu. Vyplývá to z rozsudku Městského soudu v Praze z počátku letošního srpna.
V kauze se jednalo o plastovou značku, kterou si majitel vozu připevnil namísto ukradené. Byla totožná s originálem, ale z jiného materiálu, což zjistila policie při silniční kontrole a věc předala pražskému magistrátu ke správnímu řízení. Tam mu byla za přestupek proti plynulosti a bezpečnosti dopravy uložena pokuta 7000 korun a zákaz řízení na půl roku. Řidič se proti rozhodnutí odvolal k ministerstvu dopravy, které však verdikt magistrátu v tomto bodě potvrdilo.
Řidiči se to ale nelíbilo a podal žalobu na ministerstvo dopravy. Připustil, že po odcizení značky, které nahlásil policii, si nevyžádal vystavení její řádné náhrady, ale pouze si nechal vyrobit obdobnou značku z jiného materiálu. Nicméně jeho podle něj postup neztížil identifikaci jeho vozidla.
"Jednání žalobce... neporušuje zájem společnosti, a proto nenaplňuje materiální znak přestupku," je uvedeno v rozsudku soudu, který má ČTK k dispozici.
Podle dopravního experta a poslance Stanislava Humla jde o "průlomový" rozsudek. Mělo by se rozlišovat, když si někdo dá na vůz cizí registrační značku, nebo si tu svou přepíše na papír, myslí si Huml, který také v tom smyslu vypracoval pro soud v daném případě posudek.
Nejde o ono Maserati pána poslance? :) Protože jak de o papaláša, dycky se vymyslí nějaká ta klička.

24.08.2010, 10:46 |
choze Milhauzz - ty mi čteš myšlenky :)

24.08.2010, 10:54 |
tykeev | Upraveno: 2010-08-24 11:05:16
Bártovi jí ale neukradli, on tehdy tuším tvrdil, že si ji několikrát poškodil a proto dal jinou (navíc menší a jen nalepovací, ne plastovou)
Rano jsem slysel v radii.
Jednalo se ministra dopravy nebo koho. To je v pi*i, protoze udelat to kdokoliv z nas tak...

24.08.2010, 11:17 |
Kacko Ja mam vepredu uz 2roky samolepku a nikdy problem nebyl.. To mi spis resili sjety gumy na zadku, ktery se proste okecat nedaj.

24.08.2010, 11:22 |
X-sat (M)
Je uplne jedno,kdo to byl. Podstatne je to,ze vec dohnal az k soudu. Ale u nas neni precedentni pravo,pozor. Rozsudek muze byt pouze jakousi napovedou v podobne kauze. Tot vse.

24.08.2010, 11:40 |
Alííí Bohužel jako X-sat. Jinak mám německý značky (font) už asi 5 let, a zatím to polykaj. Reflexní jsou, přečíst jdou taky, nezakrývám je (jako dřív), nedávám je vzhůru nohama (jako dřív), nezměnšuju je (jako ještě nedávno)...tak snad to půjde i nadále.
Ještě když chce John šetřit tam, kde by neměl (poliši na ulici a hasiči), tak se snad problémů bát nemusíme, ne?

24.08.2010, 14:53 |
X-sat (M)
Nemůžu se zbavit pocitu, že si někdo pouze léčí nějaké své komplexy, když buzeruje toho, kdo má SPZ tak, jak popisuje Alííí... Nesmyslná tvrdost zákona, resp. jeho vyžadování. Toť můj názor ;-)
V Praze se ani barva moc neřeší :)

MartinR: ...pche náklaďák ne? :oDDD
konečně si někdo nahoře vyndal prst ze zadku a začal přemejšlet mozkem..... :)

25.08.2010, 16:07 |
Vasekkch | Upraveno: 2010-08-25 16:20:44
Stejně je to celé komedie... pokud budu jezdit bez RZ, tak mi hrozí maximálně to, že si budu muset vůz odstavit a nechat odtáhnout v případě, že se mi to nepodaří okecat. Stačí jen kouzelná věta "ta značka tam byla když jsem zahájil jízdu, musela upadnout za jízdy".
To, že někdo jezdí se samolepkou nebo s pomalovanou čtvrtkou už je posuzováno uplně jinak a jedná se o falšování, atd.