Navštíveno 677x

Minulej tejden v pátek jsem měl menší nehodu v Brně.
Jedu na motorce po Jihlavské a najednou z chodníku mi tam vlítne dítko. Jel jsem tak 45 km/h, ubrzdil jsem to odhadem tak na 25-30km/h, nestačil jsem zareagovat. Nabral jsem ho dá se říct přímo. Dítě spadlo na zem, já na mašině. Dítě odřené koleno, šok..
Naproti zrovna byli 2 policajti, viděli to a říkali, že to dítě najednou vletělo z chodníku na silnici. Bylo tam s dědem a děda ho údajně poslal něco vyhodit u silnice do odpadkového koše.
Teď jsem byl týden na dovolené, mluvil jsem pár hodin po nehodě s dědem, dítě ok, já dnes už taky celkem krom odřenin...
ale....
motorka mi stojí v servise, čeká na pokyn aby mohli začít na tom dělat....
Nehoda byla prošetřena, mám nějakej protokol jenom, předpokládám že budu ještě předvolanej...vina není na mé straně, to je jasný...
-mám havarijní pojištění na moto, ze kterého bych to mohl nechat ihned opravit (spolúčast 15%)
- dítě má údajně nějakou pojistku(říkal děda)..se zák. zástupcem - rodičem budu mluvit asi až v týdnu
Otázka je, jak to udělat, abych mohl co nejdříve jezdil a nestálo mě to nic víc krom starostí. Rodina vypadá OK, jsou rádi že to dopadlo jen takto.
Napadly mě tyto 2 varianty:
1) opravit z mého havarijního a ten rozdíl /spoluúčast/ vymáhat po rodičích - takto by to bylo asi nejrychlejší
2) počkat až se případ došetří a nechat to celé zaplatit z pojistky toho dítěte - to asi bude delší a nevím jak to funguje....to z pojišťovny přijde někdo jako likvidátor a podívá se na to a odhadne škodu, nebo když se jedná o pojištění na dítě proti blbosti (nebo jak to nazvat) tam žádný likvidátor nefiguruje?
Mám teoreticky nárok si zařídit náhradní vozidlo - motorku s tím, že by to pak měla pojišťovna toho dítěte zaplatit...?
Jak byste se zachovali vy? Co a jak ošetřit? Uvítám každou radu.
Díky
a prej pátek 13. nic neznamená:o)

21.08.2010, 22:25 |
cezetko | Upraveno: 2010-08-21 22:40:19
ve svý podstatě bys mohl použít bod 1) a tvoje pojišťovna by to měla pohledávat dál.
Na náhradní vozidlo nárok máš, ale nevím, jestli ti půjčí zrovna motorku...
Každopádně jako první čekej na likvidátora. Popřípadně se obrať na sdružení pojistitelů www.ckp.cz, či jak se to jmenuje.
Co se děje, když škůdce způsobí škodu nepojištěným vozidlem?
Poškozený má podle § 9 a § 24 zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, v platném znění (dále jen „ZÁKON“) – přímý nárok na plnění z garančního fondu ČKP. Po výplatě plnění z garančního fondu poškozenému ČKP přímo uplatňuje vyplacenou částku po nepojištěném škůdci. Pokud ve stanovené lhůtě nepojištěná osoba dluh neuhradí ani neuzavře s ČKP dohodu o splácení, předává ČKP případ k externímu vymáhání, v další etapě pak soudům.
Tím jsem se řídil já. Nedal mi tehdy přednost kluk s autem, co neměl ani řidičák, ani majetek. Vyřídíla to www.ckp.cz a o vše se postarali.
cezetko - no právě že jsem volal na info své pojišťovny a tam mi řekli, že není problém to vyřídit z havarijního,ale že oni po nikom už nic víc nevymáhaj...
Pokud bych volil bod č.2, tak na musím zřejmě počkat na došetření a pak může nastoupit nějakej likvidátor, si myslím..
ale díky

21.08.2010, 22:30 |
cezetko | Upraveno: 2010-08-21 22:42:54
zrovna jsem editoval, přečti edit :) Jinak jak jsem oslovil ckp.cz, tak likvidátor přišel ještě ten den a auto se mohlo opravovat.
Jo ale o tom došetření jsem to předtím přehlíd. Tak to je potřeba čekat, než to PČR došetří
Bezva, děkuji!
Uvidím jak se domluvím s tím dotyčným (rodičem) co kluk má nebo nemá za pojistku...a musím zkusit tu Policii, jak to vypadá, aby se to netáhlo 3 roky to došetření:o)
mno hlavně, že jste oba OK, hlavně kluk. Kolega v práci má podobnej zážitek, ale z 90letou ženskou a nejhorším možným koncem. Vyprávěl, jak tehdy i zkoumali, jaký kvalt byl zařazenej atd.
No zážitek není moc příjemnej,jel jsem před dovolenou na otočku do práce, rifle, tričko s krátkým....prostě pomalu....no, děda kluka neuhlídal, taky z toho byl úplně v šoku...když sem s ním potom mluvil navečer, tak vypadal jak nejšťastnější na světě, že to tak dopadlo a vypadalo to na max. vstřícnost ve všem,ale s otcem budu mluvit asi až začátkem tejdna, tak uvidíme...
esli ma to dite pojistku,zalezi jakou zrejmne to bude ta jak se ji rika na blbost:-) a bude asi na rodice a tim padem sou pojisteny i deti
staci kdyz se s nima domluvis,policii nepotrebujes ani ten protokol,teda esli i oni uznaji ze je to jejich chyba
esli mate stejnou pojistovnu,tak si udelaj pul hodiny cas skocite tam spolu a zbytek uz Ti reknou tam variant je vic
oni reknou my sme zpusobyli skodu tomu a tomu panovi na motorce a mame tuhle pojistku k ktere se to bude hradit a vypisou papir,nebo dva a tim to pro ne hasne,pak jim prijde domu vyrozumneni a tybyla mi zpusobena skoda tou a tou osobou,na me motorce a ma udajne tu a tu pojistku z ktere ja chci uhradit skodu ktera mi vznikla,jelikoz si mel jet na zaplacenou dovolenou,muzes si zkusit narokovat i cas o ktery si prisel,benzin ktery si projel kvuli sepsani protokolu atd. ale budes to muset nejak dolozit no a bylo by lepsi si rict o servis kam to mas dat,s kterym ma pojistovna smlouvu a kteremu to pojistovna uhradi sama aby ses nemusel o nic starat a cekat dlouho na penize:-)ale spousta veci muze byt jinak nevim presne jaka je konkretni situace kolem toho vseho:-)
A jak mu asi ČKP pomůže, když se nesrazil s autem, ale s dítětem? Tam ho tak maximálně pošlou do prd...
Uplatni to ze své havarijní pojistky a spoluúčast ať ti zaplatí rodiče dítěte nebo pokud bylo pojištěné na odpovědnost z běžného občasnkého života, tak u jeho pojišťovny.
Jinak s tou náhradní motorkou není pravda, že na ní máš nárok. Máš se chovat tak, aby si zbytečně nenavyšoval škodu. Pokud na ní denno denně jezdíš do práce a hrozila by ti ušlá mzda nebo něco obdobného, pak to není problém. Pokud ale na motorce jedeš jen v neděli na výlet, tak chci vidět, jak prokážeš, že si ji musel mít celý týden půjčenou, aby sis mohl v neděli zase vyjet.
SilverGhost: to máš sice pravdu, i na webu mají napsáno, že se zabývají škodnou událostí způsobené vozidlem, ale neměli tehdy problém řešit i sraženou ženu, protože jejími členy je většina pojišťoven,které pojišťují i vše ostatní.
AllInOne: Já bych raději počkal na došetření věci policí, potažmo pak správním orgánem, kam věc předají. Je totiž reálná možnost, že na konec budeš za viníka ty. Nespěchej s opravou, dokud to nebudeš mít černé na bílém, že nejsi viník. A doufej, že rodiči nebudou hrát levou...:-((
Vím, že u nás je možný všechno,ale toto snad není nijak možný,abych byl viník já.
Zítra se sejdu s otcem, tak uvidíme.
Díky

22.08.2010, 21:37 |
SilverGhost | Upraveno: 2010-08-22 21:48:45
Ano, žena byla sražena autem. Pokud by ji srazil kůň, tak to půjde mimo ČKP a vůbec je to nebude zajímat a nic s tím nenadělají.
Česká kancelář pojistitelů je garanční fond, který hradí škody způsobené nepojištěnými motorovými vozidly se známým majitelem a je jedno jaké ty škody jsou. Pokud ty škody jsou způsobeny čímkoliv jiným, jako např. pobíhající dítě, ČKP to hradit nebude!!!!!!!!!!!!!!