Navštíveno 606x

17.08.2010, 19:41 |
Losky Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak je to s odpočtem dph u staršího vozu? Viděl jsem super Passa 3C od prvního majitele, s řádnou serviskou atd a pokud by to někdo vzal na sebe, měl bych ho za super cenu. Pokud seženu nějakého známeho co má firmu, může ho normálně koupit a po půl roce třeba prodat mě? Určo bysme mezi sebou uzavřeli nějakou tu smlouvu, aby se mnou nějak nevyj...l:))
Tak hlavně prodejce musí být také plátce DPH, aby si kupující mohl DPH nechat vrátit. Jestli tedy prodejce bude plátce DPH a tvůj známý s firmou bude taky plátce DPH, tak tvůj známý dostane DPH zpět a prodejce naopak odvede DPH státu. Když to pak tvůj známý prodá za půl roku tobě, tak on odvede DPH státu a ty to koupíš samo za cenu s DPH.

17.08.2010, 20:09 |
Losky Takže konkrétně s číslama. Auto stojí 260tis s DPH, bez DPH stojí 216tis. Prodejce je plátce DPH. Takže koupím ho levněji nebo ne??? Nějak jsem se v tom docela slušně zamotal:)
Me spis prijde, ze Losky si myslel, ze koupi auto bez DPH a jeho znamy mu ho bez DPH po pul roce proda :)
Auto koupi Tvuj znamy platce s DPH, ktere mu pak strhne financak vysi DPH u odvodu DPH (rozdil mesicni / 1/4 platce), bez DPH auto u nas koupit nelze, muselo by to byt ze zahranici z EU od platce DPH. Tudiz NC bude 260tKc. Po pul roce pak Tvuj znamy zaplati DPH z prodejci ceny vozu, teda pokud Ti ho necha treba za 200tKc. tak zaplati on 40t.Kc DPH.
Pokud nejsi plátce DPH, tak to legálně bez DPH nekoupíš, protože někdo tu DPH prostě zaplatit musí. Tj. to jak si navrhoval by bylo
- prodávající prodá za 260t z toho 34t odvede jako DPH finančáku
- tvůj známý koupí za 260t z toho mu 34t DPH vrátí finančák
- tvůj známý prodá tobě jako neplátci DPH za 260, on odvede finančáku 34t DPH, ty zaplatíš 260 a žádnou DPH zpátky nedostaneš
Za půl roku může tvůj známý tak maximálně prodat za nižší cenu, dejme tomu plácnu 230, nicméně taky musí minimálně za to období zaplatit silniční daň, takže nevím, komu by případné potahovačky ze strany finančáku stály za to. Aby se ti to "vyplatilo", musel by mít auto odepsané z účta, což je teď tuším pět let.

17.08.2010, 20:22 |
Losky Auto je dovoz z Eu. Dovozce mi právě říkal, že je možnost ho koupit bez DPH. Já právě myslel, že to auto lze koupit za plnou částku 260tis a pak že DPH ji známému stát vrátí a po půl roce, že by mi to auto prodal mě. Takže jestli to dobře chápu, nemá to smysl asi řešit:(((

17.08.2010, 20:29 |
Losky Tak kluci díky za vysvětlení a já myslel, že oj..u stařenku:)))))) Tak to nic, škoda. Ještě jednou moc díky za vysvětlení
známému to sice stát vrátí, ale on jak to bude prodávat tobě, tak musí DPH z prodeje zase zaplatit státu, takže to nemá smysl řešit

17.08.2010, 20:32 |
Pekys tak ho nech u známýho ve firmě, plat si všechny náklady a on ti z nich může vracet dph a dávat si to do nákladů. On si pomůže s daněma, tobě pomůže s dph, a za 3 roky ti to prodá za 50 a odvede státu dph z 50tis, který mu zaplatíš ty.
záleží jak moc známej to je.

17.08.2010, 20:33 |
Pekys jo, a silničí dan je teda fakt raketa, 3,5k ročně?
no, je možnost jak koupit auto bez DPH a sice v Polsku, jsou tam "firmy", které vozí z USA auta a dokáží platbu DPH a cla obejít, je tam však samo riziko, že když takovýto "bílý kůň" zanikne, zůstává manko DPH na samotném autě a když se tomu bude někdo věnovat, můžou ti auto i zabavit
raketa silniční daň samo v této kategorií není, to je fakt. Ale za sebe musím říct, že ani svému nejlepšímu kámošovi bych takovouto "službu" neposkytl. Přece jen, veškeré průsery s autem jdou pak na mou hlavu

17.08.2010, 20:41 |
Losky Pekys: Určitě dobrej nápad, ale to se zkrátka nevyplatí to takhle pytlikovat kvůli 40tis. Myslel jsem, že se tomu vyhnu a on taky, bohužel zas takové známé nemám, které by mi to takhle složitě udělali. Nedá se nic dělat, ale díky za radu

17.08.2010, 20:42 |
Pekys jaký průsery? Uděláš s nim smlouvu a seš z obliga.

17.08.2010, 20:45 |
Pekys V tom případě to prožeň přes firmu, která ti to po půl roce prodá třeba za 70tis (třeba jako bourany, se zavadou motoru...). A zaplatis jen dph z těch 70.

17.08.2010, 20:50 |
Losky Pekys: To je taky řešení, ale dneska ani kuře zadarmo nehrabe a nakonec ušetřím 20tis a za to mi to pak už nestojí. Zkrátka je to na pytel a nemá to smysl moc řešit
jen smlouvou to podle mě vyřešit nejde, firemní vozidlo (ať už pro firemní nebo soukromé účely) může podle mě používat jen zaměstnanec firmy, takže když vlítne finančák na to, že Losky jezdí tvým firemním autem, ty si na auto vykazuješ náklady a přitom Losky k tobě není v pracovním vztahu, tak je dle mě průser

17.08.2010, 21:00 |
Pekys tak vymyslis smlouvu o dilo.. Nic není nemožné :)
Jinak, firemním autem může jezdit i nějaký obchodní partner, ne jen zaměstnanec firmy.
Jak jinak by se házeli pokuty na firemní auta na Nguyen van Hona ? :)
no nevim, chtěl bych vidět někoho, kdo si koupí do firmy auto, aby někdo ušetřil DPH a sám si kvuli tomu přidělal starosti typu smlouvy o dílo pro toho člověka, tvorbu cesťáku, aby si mohl dát náklady na naftu do firmy...

17.08.2010, 22:05 |
Pekys :) jak řikam, je to o tom jak moc známej to je.