Navštíveno 763x

Zdravím,zajímalo by mě,jak se starat o beterii v notebooku,aby vydržela co nejdéle,aby hned po půl roce naodešla.Jestli je lepší mít ntb pořád ve zdroji,kdyz to jde nebo naopak to nechávat po nabití skoro vybít a poté znovu nabít nebo je nejlepší udržovat kapacitu na středu zhruba?

08.08.2010, 11:36 |
JP | Upraveno: 2010-08-08 11:46:23
1. nenabíjet jí do 100%, ale max. do 80%.
2. nenabíjet jí pořád, ale až když klesne 5% pod nastavený maximum
3. jednou za rok jí nechat úplně vybít a nabít
Všechny 3 body jsou otázkou nastavení napájení, bohužel i dneska je pořád hromada notesů, co alespoň jednu z těch věcí neuměj (typicky tu první).
Když tohle někdo dodržuje a má na ThinkPadu baterku s článkama Panasonic, tak mam vysledovaný, že ta baterka neztratí víc jak 15% kapacity za 3 roky ani když má za sebou několik set cyklů. Dělá to ale málokdo...
Jinak napájecí kabel připoj hned jak to jde, nečekej na vybití, to dělalo dobře starejm Ni baterkám, u Li je to fuk. Teda jestli nemáš nějakou vykopávku z roku 2000:)
muj DELL jede v rezimu rano zapnu az nahlasi vybito tak soupnu nabijecku a na ni je cely den
takhle to funguje 3roky a vydrz baterie cca 2h bey zdroje i po 3letech
ThinkPad T500- umí možnost 1? bod dvě chápu, že se má začít nabíjet až když padne ze 100% na 95% nebo 75%?
mám tu větší baterku a rád bych aby nějakej pátek vydržela, ne jako baterka v tomtomu, kterýho mám furt v aktivním držáku a po plným nabití po 4minutách lehne

08.08.2010, 11:56 |
JP T500 to určitě umí, zrovna tady jeden mam... Jestli tam máš XP tak můžu přesně napsat jak:). Bod 2 chápeš přesně. Ono u ThinkPadu dost záleží na výrobci článků. Panasonic vydrží ve formě věčnost, Sanyo a ty ostatní o něco míň.

08.08.2010, 11:59 |
JP BTW tohle je 5 let stará baterka o kterou bylo staráno tak jak jsem popsal, pořád dá v T42 při šetření 4 hodiny:-)

08.08.2010, 12:03 |
clown | Upraveno: 2010-08-08 12:13:28
nj .. ale vy se bavite o znackovych noteboocich, co jeste nedelali v polsku u foxconnu :o))

08.08.2010, 12:09 |
Pekys dle mě je stejně notebook za 3 roky starej a zaslouží si vyměnit za novější, rychlejší a s větší kapacitou. Když vezmu ten svůj křáp asus s nějakým C2D procesorem, tak ten je na nabíječce tak z 80% a když jí vypnu, baterka i po 3 letech vydrží přes 2,5 hodiny práce (převážně net). Má nějaký to inteligentní odpojování, že když si na nabíječce, tak to neteče přes baterku, ale to už snad dneska maj všechny ntb.

08.08.2010, 12:25 |
JP Pekys: No vidiš, já svůj ThinkPad T42 kterej mam od roku 2005 ještě pořád nemam důvod měnit:). Rychlostí při tom co dělám nijak zvlášť nezaostává za o 4 roky novějším modelem s Vistama, "novější" samo o sobě pro mě nehraje roli když to prakticky nic nepřinese (kromě stupidního širokoúhlýho displeje) a když chci z nějakýho důvodu větší kapacitu, tak prostě vyměnim disk:-). Díly na to stojej pár korun a i kdybych jich neměl plný krabice, tak jsou všechny snadno dostupný (narozdíl třeba od skoro všeho, co neni ThinkPad), takže i když mi třeba spadne z balkónu do sudu s pivem, za hodinu práce a max. 2.000,- zase funguju:-). Třeba pantům, nebo plastům může po těch letech pořád většina novejch notesů závidět. O klávesnici ani nemluvim, takový už dneska bohužel nedělá nikdo.

08.08.2010, 12:48 |
Pekys JP: asi máš ještě dobrej poctive udelanej notes, a ne krabici z plasu, ktera ma zivotnost max 2 roky :)

08.08.2010, 15:47 |
hawai mam Acer už cca dva a půl roku, používám ho vesměs jako stolní počítač, takže skoro celou dobu v síti, už mi shořela jedna nabiječka, tak teď mam jinou neoriginální, jen vyjímečně jednou za čas jedu jen na baterku, monitor mam 17" takže odběr asi i trochu větší než u 15ky. a baterka mi vydrží na celej 2hodinovej film, když na něm nedělám tak vydrží i kolem 3 hodin

08.08.2010, 16:45 |
JP hawai: OT - změřil jsi tu nabíječku jestli dává správný napětí? Já jen když to tak čtu, tak s neorigo nabíječkama na lenovo notebooky mam zkušenosti takový, že někdy přebíjej proti udávaný hodnotě i o 8V... Pak tam časem moc rádo něco shoří, buď nějakej odpor, nebo čip napájení na desce (i když ten většinou přežije i 30V).

08.08.2010, 17:44 |
MaxxT mam toshibu T130, vydrz cca 9 hodin .. kdyz jdu spat o pulnoci pustim si jeden dil serialu a rano kolem devaty se probudim a jeste tam je treba 10% baterky.. pak to soupnu do nabijecky a mam to v ni prakticky cely den a vecer to same.. :-) notas pul roku starej, baterie porad stejna vydrz..

08.08.2010, 21:38 |
Shr3k Nijak, až bude špatná koupím jinou od Avacomu...
chcu právě pořídit acer 3820tg,kterej má vydržet podle výrobce na baterku až 8 hod,což asi ne,ale něco přes 6 se dá při práci ve wordu atd.Jen me to zajimalo jak se starat o baterku.Dá se to něják softwarově nastavit to nabíjení teda?

09.08.2010, 01:37 |
Shr3k IMHO je to blbost jakkoliv se "starat", lioní akumulátory používané v ntb se mohou už ze své podstaty dobíjet do plna kdykoliv, kdy je to možné, ntb si hlídá přebíjení sám a v okamžiku, kdy má aku 100% (což pozná podle zhoupnutí křivky napětí), do něj pouští už jen udržovací proud. Lioní aku se taky nabíjí z jakéhokoliv vybitého stavu tzn, třeba i jen z 80%, paměťový efekt je minimální - občas je ale lepší nechat aku "plně" vybít stejně, jako jej coby nový necháváte "zformátovat" několika úplnými nabitími a vybitími. Plně píšu v uvozovkách proto, protože žádný ntb nenechá aku plně vybít, ale v okamžiku, kdy jejich napětí dosáhne nějakou spodní hranici, vypne se sám s dostatečnou rezervou, aby se daly tyto aku opět nabít (říká se o 20% kapacity). Pokud by se totiž vybily úplně, nenávratně se by se poškodily - to by se stalo, když necháte někde vybitý ntb půl roku dákl ležet.
Každý notebook s Li-Ionkou má svůj battery management. Li-Ionce vůbec nevadí když je na síti a pořád se jenom došťouchává, dokonce bych řekl že je to její optimum.
Dokonce baterky maji v sobe elektroniku, ktera si ridi nabijeni (prebiti a vybiti)
Kdyz sem v praci dostal noutase, (stary acer TM430), tak mel KO baterku, do 5 min hlasili WIN ze je kaput, dal sem do ni clanky clanky z jiny baterky (z noutasu co uz v praci nebyly, ale baterka byla jeste nova nepouzivana (i kdyz asi 1,5-2 roky stara) a baterka porad hlasila ze je hned KO, nastavil sem ve win, at hlasi ze je baterie vybita az kdyz to klesne na 4% (coz odpovidalo ze uz je baterka vyzdimana) a neresil sem to, baterka vydrzela zhruba hodku az 1,5 hodky, i kdyz win hlasili ze je KO, pak skocila na 4% a to uz sem vedel ze do 10 min zdechne...
Ted uz mam novou baterku a ta slape OK (proste stara mela asi neco s elektronikou, coz bylo znat pri nabijenbi, ze se zahrivala...