Navštíveno 1392x

Pánové, jako amatér,kterej má zrcadlo a fotí tak nějak na poloautomat se ptám....základní věci, prosím jen o vysvětlení, nechcu nic odbornýho
závislosti na sobě:
ISO x ČAS x CLONA
příklad:
1) je den, venku paří slunko a fotím třeba sluneční krajinu
- zde nastavím co nejnižší ISO, ostatní nechám na automatu...co nastavujete vy, aby to bylo NEJ?
2) je podvečer, trocha šero, ale furt je vidět fajn do dálky,fotíte opět krajinu....
3) je noc, venku svítí lampy a fotíte třeba kostel ve vzdálenosti 100 metrů, který je pěkně osvětlenej..na co fotit? stativ je mi jasnej,ale jaky ISO? čas nějakej dlouhej a dál?
Já vím, že je to dotaz spíš na nějaký forum fotografování,na druhou stranu vím, že tady vždycky dostanu odpověď.
Ptám se jako laik, jako debil, odpověď čekám v podobném smyslu. Prosím bez OT a díky za ochotu.
Manuál jsem prostudoval několikrát,ale....sou věci kterým tam moc nerozumím.
Děkuji
Sice mám jenom ultrazoom, ale rád fotím na manuál, tudíž jako best od amatér nastavuju toto:
1, velkou clonu co to jde, nejmenší iso, pak si hraju s časem
2, nejmenší clona, ostření na max vzdálenost, větší iso, čas dle potřeby
3, na lampy paradoxně větší clonu, paradoxně menší iso a dlooooouhej čas, 45 sec není problém :) při malé cloně a krátkém čase se z lapm stávají zářící hvězdy.
Sice mám blbej foťák, ale snažím se z něj vymáčknout maximum, tak mě prosím "zrcadelníci" nehaňte :)

04.08.2010, 10:46 |
RedBaron | Upraveno: 2010-08-04 10:56:04
To je přece věčný trojúhelník o nepřímé úměrnosti a je jen na tobě, jaký záměr s fotkou máš. Clonění zvyšuje hloubku ostrosti ale přidává na čase. ISO je jen násobič když už některý z dvojice ostatních parametrů nestačí na použitý záměr. Když už nestačí ani ISO (nebo se mi ho nechce navyšovat z hlediska zrnitosti fotky), přichází na řadu stativ. Radit takhle od boku na to co jsi napsal je hovadina.
Chceš mít ke kostelu ostrý i okolí? Tak si přicloň, foťák dej na stativ, ISO stáhni na minimum a nastav čas jakej ti velí expoziční automatika plus mínus drobná korekce do plusu nebo do mínusu může ovlivnit prokreslení barev a zachování odstínů v primárních barvách. Plusem je to, že přiclonění dělá hezčí hvězdičky od světel.
Trocha šero, fotíš krajinu? Tak úplně to samý.
Pokud tam budou jezdit auta a ty chceš mít od nich dlouhý stopy světel, přicloň a protáhni čas. Všechno je opravdu jen na tvém záměru.
Tak ono je to těžký poradit, jak udělat NEJ fotku. Můžeš taky použít nějaký filtr nebo sluneční clonu a hned máš všechno jinak. O víkendu jsem měl dvě těla a asi 7objektivů a každá kombinace znamenalo všechno jinak.
Já prostě cvakám.. cvakám.. zkouším..zkouším.. učím se.. učím se
Jinak já se snažím udržet co nejnižší iso. Jak za dne tak večer. Klidně ISO 100, když se nic nehýbe.

04.08.2010, 11:38 |
Kamil Pokud nejsi líný číst, tak mrkni na www.fotoroman.cz. Najdeš tam všechno, co potřebuješ vědět. Stačí, když porozumíš co se a jak navzájem ovlivňuje, pak už je to jen o sbírání zkušeností a tvojí kreativitě a fantazii.
1. Co nejmenší ISO, clonu NE největší, ale tak největší, aby se neprojevily optické vady objektivu (obvykle třeba kolem 10), čas vyjde sám, profíci fotí krajinu se stativem.
2. Rozhodně stativ, fotit krajinu na vyšší ISO je podle mě celkem kravina, vyšší ISO je spíš na reportáže, u krajiny přijdeš o příliš mnoho kvality. V nouzi samozřejmě varianta B - co nejmenší clonové číslo, co nejmenší udržitelný čas (třeba 1/10s) a k tomu ti nějak přijatelně vyjde ISO.
3. Opět viz 1 - co nejmenší ISO a co "nejlepší" clona (kolem těch 10, ale každý objektiv to má jinak), čas nějak vyjde (dost dlouhý).

04.08.2010, 13:35 |
Ravo Souhlas se všema výše, ještě dám důraz na to nepoužívat u clony extrémní krajní hodnoty. Zvlášť u levných objektivů se hrozně moc projevují vady objektivů a pak nechápeš proč jsou ty fotky tak vyblitý (barevná vada) nebo neostrý (neostrost k okrajům). Třeba můj setový nikkor 18-55 k D50ce kreslí až od cca clony 8, cokoliv níž už začíná být poznat.
Velké clonové číslo znamená difrakci, malé zase obvykle nekreslí vůbec dobře (zvlášť u levnějších objektivů), nemluvě pochopitelně o nižší hloubce ostrosti, proto v případě krajiny bych se zabýval clonami někde mezi 6-11, nic jiného nemá cenu zvažovat.
Ja bych to s tim ISO nevidel az tak kriticky ... nepredpokladam teda, ze mas nejake highend telo, ale treba u Canonu 7D nebo 5D II je ISO 400-800 uplne v pohode na bezne foceni. Hodne zalezi na vlastnostech chipu.
Kdyz das co nejnizsi ISO, nic tim nezkazis, ale nekdy to muze byt zbytecne.
důležité je vědět, kde tvůj konkretní objektiv kreslí nejlépe a to se snažit dodržet
takže fotit na prioritu clony, vždy někde u středu f/7 - f/9
při namáčknutí sleduju čas, pokud padne pod 1/100s, otevřu víc clonu,
když jde k 1/1000s, přiclonuju
vše fotím na ISO 200, vyšší ne (mně to na 400 už šumí jak prase)
noční fotky ISO 100, stativ + samospoušt nebo dálka
[ Link ]
díky moc pánové, určitě mi to tak nějak pomůže tyto příspěvky.
fotím Nikon D90 + 18-105 VR
tak pro srovnání kámoš také s D90
[ Link ]
Mně sice 7D šumí "v pohodě", fotky na ISO 1600-2000 dělám klidně, ale krajina je prostě něco jiného, ta si zaslouží pěkně ISO 100 a kdyžtak stativek, no :-)

04.08.2010, 20:39 |
Bucci tak mym snem je D3X páčto iso 64800 a po šumu pomalu ani stopy... hold u mojí D200 ISO 640 jako krajní řešení dokumentárního stylu kde je nutné cvakat... jinak jako ostatní pokud to jde tak ISO 100/200
D3x je na šum skvělá, to jo...
Jinak předevčírem jsem narazil na maníka s Canonem 1D Mark III + 70-200/2.8 IS, což je i dneska parádní kombinace za nějakých sto litrů a ještě nedávno tak za 150... a prej "já to mám půjčený, jen to mačkám na automatiku", skoro mě trefil šlak :-)
:-))
zrovna si tu prohlížím fotky známého, obří slalom,
povídám čím jsi to fotil, prej" "já nevím, jsem měl půjčený nějakej foták"
a v EXIFu koukám Canon 1Mark II a ohnisko 420mm :-))

Ozzy :o)) To by mě zajímalo, čím fotí normálně? Já dostat do ruky tohle, tak se bojim aby se tomu nic nestalo a on to nějak nřešil, nasekal supr fotky a foťák vrátil? :o)