Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Výlet do Rumunska- překvapení!

o Navštíveno 705x o
o 29.07.2010, 18:48 | Zdeny60
Byl jsem nuceně Po-St v Rumunsku - Bukureště a Adjud. Letecky, pak Corsa 1,2 od Herzte, najeto po Rum. 550km, z toho tranzit přes celou Bukurť od severu k letišto Otopeni v dopr. špičce kolem 18:00.

Měl jsem předsudky. Hodně předsudků.... Dnes musím uznat, že až naše republika půjde tím směrem, jako v některých oblsatech jde Rumunkso, bude to paráda. O co konkretně jde?

Například - překvapilo mě, že v kterékoliv "díře" jsem se běžné hospodě byl schopen sice blbě, ale přece, domluvit anglicky. Zkuste si v Horní Dolné objednat jídlo anglicky u nás...
Dále - následkem obrovského kvanta smrtelných DN v loňském roce vyhodli ministra dopravy qa policie a jmenovali nového. Volební období nevolební období, prostě průsery vyhazov. Od toho okamžiku zavedli to, že všichni policajti jsou v poli a ne v kanclu (mmj, dnes jsem ujel 550km na trase SˇPK Štětí a potkal jsem jedny zašité na lesní cesté u MB - asi tam chrápali...). A ti všichni mají radary a měří všude a to v kteroukoliv dennní či oční hodinu.
Za 10km/h navíc proti limitu je 1bod a 1bod = 30EUR v přepočtu. Pokud se najde někdo, kdo ve vsi jede více než 60 (tolerují as od tohoto limitu pálkují), tak to buď cizinec a nebo ignotant, ale jde o veeeeelmi řídké jevy!! Mimo obec se najde pár střelců, ale odhaduji, že tak 90ˇřidičů jede max. 100, pak pokutují. Za celé 3 dny jsem neviděl JEDNUJEDINOU nehodu s výjimkou jednoho P406, který měl lehce naťuklý plastový zadní nárazník a stál na boku silnice - to bylu v Bukurešti. Po příletu do Prahy na cestě z Ruzyně včera kolem 5 odpoledne po výjezd na HK hned 3x vocasi v sobě. nechápu a ani se o tož nesanžím, tohle už musí být genová vada....

Cigání vesrus Rumuni. Neznám jinou oblast, než jsem opsal-tedy navštívil jsem krátce jen hlavní město a asi 50tisícové město 250km na SV od Bukuršeti - zmíněný Adjud. Opět - měl jsem předsudky. Jestli jsou někde cigání, tak CVhánově. Rumuni jsou jen od přírody snědí a mají jiné rysy, ale ty cigánské zjevy jsem u nich nepozoroval. pravda je, že ale v mnoha případech by si to člověk spletl, hlavně u straších lidí. Jinak jako normální lidi úslužní, milí, jak na hotelích, tak ve firmě, kde jsem byl, na letišti, prostě pohoda.

Prosím te´d o prominutí, řešil jsem problém s organizováním odletu z Prahy, slečna se vrátila po dovolené a přišla k novému počátačovému systému pro přihlášení k doletu )úprostě na check-in ) a to jsem musel už se hodně přemíhat, protože to, co předvelůi pracovnící přepážky Malev a ČSA na Ruzyni se dá nazvat vším, jen ne ochotou pomocoi a řešit problém. (Díky jejich neochotě jsem ale letěl do Buk. přímým letem bez přestupu v Bud, protože odlet byl díky jim "jen" o více než hodinu opožděn a přestup bych nestihnul. Mj. asi dalších 10-15 lidí letělo jinam a jindy, jen ne tam, kam pořebovali. krásný přáípad!! Ochota, úslužnost? Leda tak v prdeli...Iťáka se nedovolali, nadřízený v hajzlu, nikde nikod, kdo by jí pomohl (te slečně¨, byly dvě - u obou přepážek Malev), vizitka jako sviňa. Přede mnou asi 3 KanaĎané, ti si mohli hlavy ukroutit a jsem si jist, že nechápo doteď, jkou dostali službu za svá´ých x tisíéc dolarů.... Praha opět nezklamala.

V Bukurešti na letišti jsem přišli k přepážce Malev s tím, zdali by nebyla možnost letět přímým letem bez přestupu. Slečna nás odvedla do kanceláře ke nějaké jiné úřednici, ta nám vysvětlila, že tato možnost je jako krajní v případě, že řádný let by byl plný či by se nestihlo další spojení, ale odobně šla k check-in, aby se pokusila nám let přebukovat (nemusela to dělat, proč taky, vždyť jsem měli řádně objednaný let), a vzkázala nám, že do 15 minut se možná uvolní 2 místa na trase Buk-PHA a pŕý hám přijde osobně dát zprávu. Sedli jsem do restaurnaru a opravdu, přišla, našla si ás , ale místa se neuvolnila, takže se letělo s přestupem, O to nejde, jde jen o přástup, jak se dá věc řešit, když je potřeba. V Praze mě posílali asi půl hodiny od Maleva k ČSA (ty Kanadany taky), pak nám milostivě oznámili, že máme letět s CSA napřímo a mleli něco o bordelu (před klientem!! Co ,mně je po jejich bordelu??).

Za další - ceny: oprůměrná mzda v Rum. je asi těsně pod 400EUR gross. Benzín asi 22, jídlo obdoba u ás, možná o něco levněji,v hotelích poblíž letiště s 3* pivo asi 2EUR, jídlo naopak celkem levné, pfeffersteak asi 10EUT (kurz RON:EUR 4,2:1 ).

Jo, ještě jedna epizoda - o Agipu napropti hotelu Confort (***) jsem museli dotankovat (Corsa 1,2 si řekla o průměr 6/100). Obskluha - chlápek-začal tankkovta a když už měl asi 10 litrů, tak nám oznámil, že momentálně nefungují termínlay na karty. To bylo čára přes rozpočet, protože jsem měli jen UER a karty. Nicméně - protože on udělal chybu a neinformoval nás o tom včas, nabídnul nám, že odkoupí ERRA za lepší kurz (nabídnulk nám 4,5, ofoko je 4,2) a bylo po problému, Ještě nám popřál hezký let s úsměvem. Jen jsem čuměl. Zítra zkusím v Šumperku, jetsli mi vgzemou Eura dají mi ještě lepší kurz....

Silnice:
tak to bylo překvapúení asi největší ze všech. Hlavní trasa směrem na Bacau je prostě 1 s ****, kam se sere naše například hlavní na trase HK - MB. Všude 1,5 pruhu, značení parádní. V bukurešti žádné velké díry, velká paráda, provoz jako sviňa (kam se sere Praha, v Buk žijí sjkoro 3 miliony lidí a za prací tam dojířdí asi další 3 přes den, jinde moc práce nemají, takže hustota provopzu je neporovnatelnbě o obrovský kus těší než v Praze, ale přesto, že se tam jezdí "jako doma", tak jsem se tam cítil o velký kus bzepčněji, než v Praze, prpstzě odpusťte mi, ale pražsky manýru jaksi fakt nejsou jinde než v Praze, snad ještě ve Waršavě... (No, ono to taky dle toho vypadá). V oblasti kolem Vítezného obloku - to je asi největší centrum, je provoz asi tak na úrovni Milána ráno ve špičce, tedy 4 pruhy z asi 6 směrů )je to jeden velký kruháč), ale nic, vše v klidu a pohodě a i když jsem se musel ptát 2x na cestu na letiště - to bylo slabší značení, tak nikod na mě netroubil, když musel 10 vteřin počkat...).
¨Jednou jsem se musel zeptat policajta, protože na tom kruháči nebylo koho jiného a opět - anglicky v pohodě mi vysvětlil, kudy kam - mj. jsou tam dvě mezinárodní letiště hned vedle sebe, jedno je Henri Coanda Otopenij, druhé jsem si nezapamtoval, ale obě jsou obrovská a doprava u obou opravdu hutná...Přirovnal bych je velikosti k letišti Shiphool v Holandsku, to je taky obrovské. Jedna věc mě trochu zmátla - nemohl jsem se "trefit" do vjezdu na letiště k půjčovně Hertz, když jsem potřeboval vrátit auto,. Tak jsem si 2x objel kruháč a vjezd jsem ani na podruhé nenašel. resp. našel, do jednosměrky, ale to jsem si netroufnul, protože shodou okolností hned kousek u vjezdu stáli policajti. Vjel jsem tedy na hlídny parking za letiště, kde jsem se jak trubka z venkova zeptal pakmistra (mj. taky hovořil anglicky parádně), kduty že tam - a hele - prej aˇt jedu do té jednsoměrky. Já, že tam jsou cajiti a on, že to je normál a že bude klid... No, nakonec jsem tedy tam najel, policat mě zmerčil a už ke mně letěl. To bude průser, jsem si říkal, jernže, jak jsem promlubil a on zijstil, že jsem cizinec, tak auta, co vyjíždla z parkoviště - zastavil a mě uvolnil cestu do té jednosměrky. Pak mi vysvětli, že si jsou vědomi, že to mají blbě značené a že vjezd je tam někde od zadu a že skoro každý tam bloudí a že musí často "zasahovat", aby se tam lidi s auty k vrácení vůbec nějak dostali :-) Opět překvapení, prostě jsem jen čuměl. Lidský přístup...

No nic, trochu jsem se rozepsla, ale mám fakt celkem příjemný pocit z tém krátké návštěvy. Čekal jsem katastrofu, ale nic takovýho. Bukurešt je jedna obrovská metropole evropskýho rysu jako cokoliv jiného, je tam sice vidět vliv starého režimu a nedostaku financí, ale velmi rychle to dávají dohromady-

A na úplný závěr - všude se prodávají zemědělské plodiny - papriky, baklažány, rajčata, brosvě a mnoho dalšího a to vše v neskuetčné (vůči našim zvyklostem ze supermarektů) veliksti a kvalitzě a hlavěn - vše je skoro dsolova za babku...

o 29.07.2010, 18:55 | Zdeny60
PS: překlepy neřešte, snad se to dá rozklíčovat :-) Šlo mi jen o pár postřehů, já nikdy v Rumunsku nebyl :-)
o 29.07.2010, 21:56 | empiK (M)
jedu na tyden za dva tydny, tak jsem zvedavy
o 29.07.2010, 22:11 | TROY
cikáni jsou na vesnicích - města jsou v klidu od známejch co tam maj chatu :o)
o 29.07.2010, 22:44 | Tuner#2
Jako TROY. Přítelkyně rodiče tam byli v partě na kolech, dva Tranzity a občas to prý bylo o strach... ale příroda krásná a domorodci ochotní to ano.
o 29.07.2010, 22:50 | Briann
Asi se rumunsko od unora co jsem tam byl naposled hodne zmenilo....
o 29.07.2010, 22:53 | Briann
o 30.07.2010, 08:11 | Milhauzz
S angličtinou souhlasím. Před pár lety, když jsem pracoval v IBM, tak Rumuni byla jediná národnost, se kterou jsem se anglicky domluvil snad na všem. Indové sice umí taky anglicky, ale tak nějak "po svojem", střílejí slova jak z kulometu a moc jim rozumět nejde.
o 30.07.2010, 08:25 | Lucni.konik
Jsou prostě země, kam nepojedu ani za zlaté prase. Mezi ně řadím např. Rusko, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajina, Turecko....ani kdyby mě to mělo stát pracovní místo.
o 30.07.2010, 11:18 | Fordik
Přečetl sem to teda celý, za ty překlepy bych tě ale hnal. Jeden ok, ale občas mě z toho bolely oči :o)
Já byl v Rumunsku jednou a to v 88. Od té doby se jistě změnilo hodně, i když je pravda, že tenkrát jsme tam narazili na problém na pumpě, kdy se smělo tankovat jen do nádrže v autě.Do kanystru ani omylem.Na křižovatce se táta ptal policajta proč nemůže tankovat do kanystru(na pumpě nevysvětlily, uměli jen rumunsky) a policajt nám ochotně poradil, že máme natankovat plnou, zajet za roh, vycucnout benzín do kanystru a jet tam znova a nikdo nám nic neřekne:o) Taky nás mohl poslat k šípku. Nicméně na silnici nezapomenu nikdy. Kanály místy i několik čísel nad zemí a na dálnici jsme se drželi jednoho směru a najednou táta šel do plných brzd, protože byl konec dálnice bez označení(konec asfaltu, kousek polní cesty a pak prostě konec silnice s výhledem na takovou malou propast). A mimo město zastavit ani nemělo cenu. Stačilo projíždět vesnicí a u silnice stálo mraky dětí, které kvůli bonbonu nebo cigaretě skákali doslova pod kola, jen aby byli první. Známý co tam jeli už po 90 roce, dostali naopak pokutu za to, že jedou v neohlášené koloně (jeli 3 osobáky za sebou) a když se rozdělili, tak o kus dál je skásli další za něco jiného.
Pokud je to tam jak píše Zdeny, měli by se naši něco učit klidně i jen ve velkých městech. Já poslední dobou,až na vyjímky, jezdím opravdu po městě do 55km/h a předjíždí mě snad každý. Kde to jsme???
o 30.07.2010, 16:32 | Chadzi
Zdeny, už jsem tam párkrát byl a mám úplně jiné zkušenosti.(jako že kdo má vetší auto, má větší přednost atd... a to mluvím jen o dopravě)Asi jsi tam byl příliš krátkou dobu.
o 30.07.2010, 16:44 | Zdeny60
Chadzi - nevím, já tedy mám fakt jen pozitivní dojem. A to jsem, prosím pěkně, měl asit o nejmenší autíčko - Corsičku jednadvoječku :-) Netrpěl jsem fobií z Jeepů či Hummerů :-)Ale je to jen fakt za 3 dny.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.4321 sekund.