Byl jsem nuceně Po-St v Rumunsku - Bukureště a Adjud. Letecky, pak Corsa 1,2 od Herzte, najeto po Rum. 550km, z toho tranzit přes celou Bukurť od severu k letišto Otopeni v dopr. špičce kolem 18:00.
Měl jsem předsudky. Hodně předsudků.... Dnes musím uznat, že až naše republika půjde tím směrem, jako v některých oblsatech jde Rumunkso, bude to paráda. O co konkretně jde?
Například - překvapilo mě, že v kterékoliv "díře" jsem se běžné hospodě byl schopen sice blbě, ale přece, domluvit anglicky. Zkuste si v Horní Dolné objednat jídlo anglicky u nás...
Dále - následkem obrovského kvanta smrtelných DN v loňském roce vyhodli ministra dopravy qa policie a jmenovali nového. Volební období nevolební období, prostě průsery vyhazov. Od toho okamžiku zavedli to, že všichni policajti jsou v poli a ne v kanclu (mmj, dnes jsem ujel 550km na trase SˇPK Štětí a potkal jsem jedny zašité na lesní cesté u MB - asi tam chrápali...). A ti všichni mají radary a měří všude a to v kteroukoliv dennní či oční hodinu.
Za 10km/h navíc proti limitu je 1bod a 1bod = 30EUR v přepočtu. Pokud se najde někdo, kdo ve vsi jede více než 60 (tolerují as od tohoto limitu pálkují), tak to buď cizinec a nebo ignotant, ale jde o veeeeelmi řídké jevy!! Mimo obec se najde pár střelců, ale odhaduji, že tak 90ˇřidičů jede max. 100, pak pokutují. Za celé 3 dny jsem neviděl JEDNUJEDINOU nehodu s výjimkou jednoho P406, který měl lehce naťuklý plastový zadní nárazník a stál na boku silnice - to bylu v Bukurešti. Po příletu do Prahy na cestě z Ruzyně včera kolem 5 odpoledne po výjezd na HK hned 3x vocasi v sobě. nechápu a ani se o tož nesanžím, tohle už musí být genová vada....
Cigání vesrus Rumuni. Neznám jinou oblast, než jsem opsal-tedy navštívil jsem krátce jen hlavní město a asi 50tisícové město 250km na SV od Bukuršeti - zmíněný Adjud. Opět - měl jsem předsudky. Jestli jsou někde cigání, tak CVhánově. Rumuni jsou jen od přírody snědí a mají jiné rysy, ale ty cigánské zjevy jsem u nich nepozoroval. pravda je, že ale v mnoha případech by si to člověk spletl, hlavně u straších lidí. Jinak jako normální lidi úslužní, milí, jak na hotelích, tak ve firmě, kde jsem byl, na letišti, prostě pohoda.
Prosím te´d o prominutí, řešil jsem problém s organizováním odletu z Prahy, slečna se vrátila po dovolené a přišla k novému počátačovému systému pro přihlášení k doletu )úprostě na check-in ) a to jsem musel už se hodně přemíhat, protože to, co předvelůi pracovnící přepážky Malev a ČSA na Ruzyni se dá nazvat vším, jen ne ochotou pomocoi a řešit problém. (Díky jejich neochotě jsem ale letěl do Buk. přímým letem bez přestupu v Bud, protože odlet byl díky jim "jen" o více než hodinu opožděn a přestup bych nestihnul. Mj. asi dalších 10-15 lidí letělo jinam a jindy, jen ne tam, kam pořebovali. krásný přáípad!! Ochota, úslužnost? Leda tak v prdeli...Iťáka se nedovolali, nadřízený v hajzlu, nikde nikod, kdo by jí pomohl (te slečně¨, byly dvě - u obou přepážek Malev), vizitka jako sviňa. Přede mnou asi 3 KanaĎané, ti si mohli hlavy ukroutit a jsem si jist, že nechápo doteď, jkou dostali službu za svá´ých x tisíéc dolarů.... Praha opět nezklamala.
V Bukurešti na letišti jsem přišli k přepážce Malev s tím, zdali by nebyla možnost letět přímým letem bez přestupu. Slečna nás odvedla do kanceláře ke nějaké jiné úřednici, ta nám vysvětlila, že tato možnost je jako krajní v případě, že řádný let by byl plný či by se nestihlo další spojení, ale odobně šla k check-in, aby se pokusila nám let přebukovat (nemusela to dělat, proč taky, vždyť jsem měli řádně objednaný let), a vzkázala nám, že do 15 minut se možná uvolní 2 místa na trase Buk-PHA a pŕý hám přijde osobně dát zprávu. Sedli jsem do restaurnaru a opravdu, přišla, našla si ás , ale místa se neuvolnila, takže se letělo s přestupem, O to nejde, jde jen o přástup, jak se dá věc řešit, když je potřeba. V Praze mě posílali asi půl hodiny od Maleva k ČSA (ty Kanadany taky), pak nám milostivě oznámili, že máme letět s CSA napřímo a mleli něco o bordelu (před klientem!! Co ,mně je po jejich bordelu??).
Za další - ceny: oprůměrná mzda v Rum. je asi těsně pod 400EUR gross. Benzín asi 22, jídlo obdoba u ás, možná o něco levněji,v hotelích poblíž letiště s 3* pivo asi 2EUR, jídlo naopak celkem levné, pfeffersteak asi 10EUT (kurz RON:EUR 4,2:1 ).
Jo, ještě jedna epizoda - o Agipu napropti hotelu Confort (***) jsem museli dotankovat (Corsa 1,2 si řekla o průměr 6/100). Obskluha - chlápek-začal tankkovta a když už měl asi 10 litrů, tak nám oznámil, že momentálně nefungují termínlay na karty. To bylo čára přes rozpočet, protože jsem měli jen UER a karty. Nicméně - protože on udělal chybu a neinformoval nás o tom včas, nabídnul nám, že odkoupí ERRA za lepší kurz (nabídnulk nám 4,5, ofoko je 4,2) a bylo po problému, Ještě nám popřál hezký let s úsměvem. Jen jsem čuměl. Zítra zkusím v Šumperku, jetsli mi vgzemou Eura dají mi ještě lepší kurz....
Silnice:
tak to bylo překvapúení asi největší ze všech. Hlavní trasa směrem na Bacau je prostě 1 s ****, kam se sere naše například hlavní na trase HK - MB. Všude 1,5 pruhu, značení parádní. V bukurešti žádné velké díry, velká paráda, provoz jako sviňa (kam se sere Praha, v Buk žijí sjkoro 3 miliony lidí a za prací tam dojířdí asi další 3 přes den, jinde moc práce nemají, takže hustota provopzu je neporovnatelnbě o obrovský kus těší než v Praze, ale přesto, že se tam jezdí "jako doma", tak jsem se tam cítil o velký kus bzepčněji, než v Praze, prpstzě odpusťte mi, ale pražsky manýru jaksi fakt nejsou jinde než v Praze, snad ještě ve Waršavě... (No, ono to taky dle toho vypadá). V oblasti kolem Vítezného obloku - to je asi největší centrum, je provoz asi tak na úrovni Milána ráno ve špičce, tedy 4 pruhy z asi 6 směrů )je to jeden velký kruháč), ale nic, vše v klidu a pohodě a i když jsem se musel ptát 2x na cestu na letiště - to bylo slabší značení, tak nikod na mě netroubil, když musel 10 vteřin počkat...).
¨Jednou jsem se musel zeptat policajta, protože na tom kruháči nebylo koho jiného a opět - anglicky v pohodě mi vysvětlil, kudy kam - mj. jsou tam dvě mezinárodní letiště hned vedle sebe, jedno je Henri Coanda Otopenij, druhé jsem si nezapamtoval, ale obě jsou obrovská a doprava u obou opravdu hutná...Přirovnal bych je velikosti k letišti Shiphool v Holandsku, to je taky obrovské. Jedna věc mě trochu zmátla - nemohl jsem se "trefit" do vjezdu na letiště k půjčovně Hertz, když jsem potřeboval vrátit auto,. Tak jsem si 2x objel kruháč a vjezd jsem ani na podruhé nenašel. resp. našel, do jednosměrky, ale to jsem si netroufnul, protože shodou okolností hned kousek u vjezdu stáli policajti. Vjel jsem tedy na hlídny parking za letiště, kde jsem se jak trubka z venkova zeptal pakmistra (mj. taky hovořil anglicky parádně), kduty že tam - a hele - prej aˇt jedu do té jednsoměrky. Já, že tam jsou cajiti a on, že to je normál a že bude klid... No, nakonec jsem tedy tam najel, policat mě zmerčil a už ke mně letěl. To bude průser, jsem si říkal, jernže, jak jsem promlubil a on zijstil, že jsem cizinec, tak auta, co vyjíždla z parkoviště - zastavil a mě uvolnil cestu do té jednosměrky. Pak mi vysvětli, že si jsou vědomi, že to mají blbě značené a že vjezd je tam někde od zadu a že skoro každý tam bloudí a že musí často "zasahovat", aby se tam lidi s auty k vrácení vůbec nějak dostali :-) Opět překvapení, prostě jsem jen čuměl. Lidský přístup...
No nic, trochu jsem se rozepsla, ale mám fakt celkem příjemný pocit z tém krátké návštěvy. Čekal jsem katastrofu, ale nic takovýho. Bukurešt je jedna obrovská metropole evropskýho rysu jako cokoliv jiného, je tam sice vidět vliv starého režimu a nedostaku financí, ale velmi rychle to dávají dohromady-
A na úplný závěr - všude se prodávají zemědělské plodiny - papriky, baklažány, rajčata, brosvě a mnoho dalšího a to vše v neskuetčné (vůči našim zvyklostem ze supermarektů) veliksti a kvalitzě a hlavěn - vše je skoro dsolova za babku...