Navštíveno 782x

05.07.2010, 22:17 |
Fresh urcite to resila spousta z vas, jsem OSVC (platce DPH) a to jiz 8 let,doposud jsem mel vzdy auto jako soukroma osoba a uplatnoval si cestovni nahrady, nemam zadneho danoveho poradce a nikdo mi zatim nedokazal ric co by pro me bylo lepsi (vzledem k memu prijmu), jestli koupit nove auto na zivnost, nebo si dal psat cestaky na soukrome auto.
da se nejak spocitat podle toho kolik vydelam jak drahe auto koupit a jaka by mela byt mesicni splatka?
ted se musi auto odepisovat 5 let (pokud se to zase nezmenilo) tzn. nema cenu na zivnost brat ojetinu (5 let je dlouha doba)
přidávám se k dotazu, ale s tím rozdílem, že bych ojetinu klidně bral.
Jinak stejně jako Fresh

06.07.2010, 13:53 |
Kacko Jako Fresh, take se pripojuji - zda muze byt na IČ i na leasing(idealne na tech na 5let) atp.

06.07.2010, 16:51 |
Fresh koukam ze je nas vic :-)

06.07.2010, 21:56 |
Šestikule | Upraveno: 2010-07-06 22:07:53
dvě auta jsem už jako OSVČ na sebe měl, takže co tak vím. Dnes můžeš náklady uplatňovat 3 způsoby.
1. náklady podle dokladů, kdy auto zahrneš do majetku a na veškeré náklady musíš mít doklad tj. benzin, údržba, pojištění, případně leasing splátky, apod.
2. náhrady za soukromé auto, tak jak to děláš teď
3. od r.2009 můžeš uplatňovat výdaje paušálem 5.000 Kč měsíčně na auto, tj. nemusíš mít doklady a každý měsíc si "odepíšeš" 5.000 Kč
Musíš vždy zvolit jednu z možností, není možné to během účetního roku kombinovat. Tj. pokud zvolíš 3, tak pak nemůžeš uplatňovat náklady za benál proti dokladům z benzinky.
Kterou metodu vybrat záleží na tom, kolik najezdíš a kolik vrazíš do oprav. První auto a podstatnou část druhého jsem uplatňoval podle bodu 1, pak ale jak zavedli paušál, jsem poslední rok uplatnil paušál (celkem tedy 60.000 Kč ročně), protože jsem už tolik najezdil, takže za palivo mi to vycházelo na cca 36.000 Kč a jelikož auto bylo víceméně nové, tak údržba byla do 4.000 Kč ročně = celkem nějakých 40.000 bych uplatnil na dokladech, tudíž na paušálu jsem jakoby 20k vydělal.
Letos však ale zase jedu podle 1, protože jsem věděl, že budu brát dvě sady nových gum (tj. cca 25.000) a těch 60k by mi to pak nemuselo pokrýt.
Takže si spočítej, jestli tě provoz vyjde nad nebo pod 60k ročně a pak se rozhodni. Samo pokud máš dražší auto na leasing, tak jedeš podle 1, tam by se ti paušál těžce nevyplatil. Ale jestli už je auto zaplacený a hradíš jen provoz, může být 3 dobrá alternativa.

06.07.2010, 22:16 |
Fresh ja za tri mesice doplatim auto co mam a ted jde o to co dal, koupit jine (bud nove a nebo neco skoro noveho) na splatky a nebo nechat to co mam. Je pravda ze auto potrebuji nutne k praci

06.07.2010, 23:03 |
Kacko Jsem v tomhle uplna lama - odepsat jde jakekoliv auto? Treba i Mazda RX8?
Je nejaka horni hranice, kterou muzu maximalne odepsat?
Napr. P Cayenne na splatky - 60 * 55000,- muzu klidne tech 5let odepisovat?
ono ma par lidi i lambo jako sluzebaka :o)

07.07.2010, 09:17 |
Tommy jasne ze muzes pokud na to mas prijem

07.07.2010, 09:51 |
Tea Šestikule: Silniční daň na FU se platí u všech variant? DPH z benzínu odečítáš pouze u variant 1 a 2? Díky
u 1 a 3 platíš silniční za celý rok, u 2 můžeš jen za dny, kdy auto používáš. Benzin jen u 1 a 2, u 3 je paušál a šlus. 3 se prostě vyplatí takovým drobným živnostníkům, kteří toho moc nenajezdí (např. nějaký instalatér, který najede 50km denně)

07.07.2010, 12:34 |
J-T. Šestikule: Jseš si jistý že se těch 5.000 Kč / měs. nevztahuje jen na pohoné hmoty? Co jsem se pídil tak by to mělo být právě jen ve vzathu k pohoným hmotám - nikoliv jako celkový paušál na provoz vozidla a navíc když dodáš doklady od benzínky tak si odpočítáváš DPH (cenu bez DPH pak však již samo do daní nedáváš).
Kdo ti to radil? Mám trochu odlišné info...
Díky za prověření

07.07.2010, 18:07 |
Fresh dnes jsem se dozvedel ze pokud se auto pouziva jen pro podnikani, tak jen za pohone hmoty se da odepsat pausalem 5000 za mesic, pokud i pro soukrome tak 4000 za mesic