Navštíveno 2244x

Chystam se na komplet rekonstrukci koupeneho bytu a znami do me huci at ivestuju do vlastniho kotle a neplatim ty palky za spolecne topeni a ohrev teple vody.
Je tu nekdo kdo tohleto realizoval?
Vyhody jsou mi zname,ale co ty nevyhody?
Je odhlaseni od odberu spolecneho tepla bezproblemove bo potrebuju souhlas ostatnich sousedu?
12kW kotel stoji cca 15k,jak vysoke jsou dalsi naklady s tim spojene?
Asi by bylo dobre se poinformovat u firmy co kotle prodava a montuje,ale bojim se toho ze jejich rady by nebyly objektivni.
Byt je v 3.podlaznim nezateplenem cihlovem dome. 2+1 Bydlet budu sam. Komin tam je,jestli je vlozkovany zatim nevim.
odhlášení bych skoro řekl, že možné není. pokud máš centrální topení tak na něj musíš být napojenej je to zakotvené v nějakém zákoně

26.06.2010, 21:04 |
bobo | Upraveno: 2010-06-26 21:11:41
Mám kotel v paneláku již 7let,sice to byla pakárna všechno oběhat a vyřídit,ale povedlo se,v domě musí všichni souhlasit,potom stavební povolení,projekt atd-nejhorší je,že nyní se dá kotel udělat turbo pouze s komínem nad obytnou plochu,tj že nesmí být jako dříve,ale kouřovod podél panelu až nad posledního nájemníka.Pokud někdo bydlí pod střechou má vyhráno.
Jinak komplet rozvod po bytě-měď,také svářeč co zaslepí stávající stupačky od centrálního vytápění(nesmí to dělat kamarád z garáže,nejlepší je se pak domluvit přímo s topenářem od města co chodí na opravy),zaslepení odběru teplé vody na stupačce,zaizolování všech stupaček v bytě atd.Ale hodně toho je součást projektu,takže v něm by mělo být vše jak se zaizolují veškeré zdroje tepla.Radiátory,to záleží jaké chceš v bytě mít,dohoda s nájemníky na % za společné vytápění-budou tvrdit,že tvůj byt vytápí atd-já to ukecal na 7%,platím ročně cca 2500,nyní to bylo 3200-ale stále jsem na poloviční ceně,než z centrálního vytápění.Veškeré náklady na vyhotovení i s projektem byly kolem 40tisíc.
Dnes bych do toho šel znovu-celková spokojenost.
V tvém případě to bude možná jednoduché,když máš komín.
nevim, podle mě to nebude tak jednoduchý, jeden problém vidím možná v hasičích, ale to si nejsem jistej, nicméně to předělání bude značná investice, aby se ti vůbec vyplatilo. jestli jsou nutný tahat komplet nový rozvody, tak na to bych se uplně vykašlal. já bydlim v bytovce, kde máme každej byt svuj kotel a je pravda, že je super, že jseš nezávislej a platiš to co si protopíš.
s těma procentama jak píše bobo v souvislosti s ostatníma nájemníkama- to je nějaký divný. uplně stejně jako nějakej byt může lehce natápět tvuj, tak ty budeš natápět zas jinej...
já bych do toho asi nešel. když vezmu, že topim a ohřejvám vodu plynem a na 90m2 byt platim ročně cca 6tis Kč,tak 40tis protopim za cca 7let...mě to tak super nepřijde...
luke: trosku ti ty pocty nejdou nemyslis?!?!
To je jako kdybys napsal ze jsi auto koupil za 100tis a rocne projezdis 20t. Takze 100tis projezdis za 5 let - no to zase takovy terno neni! :-))))
SORRY, ale tohle...

27.06.2010, 08:26 |
bobo | Upraveno: 2010-06-27 08:34:14
Luke_288 jednoduchý počty-ročně teplá voda+topení 22-24 tisíc,po investování 40tisíc do kotle,platím ročně za teplo a vodu dohromady i s procentama max 13tisíc,při těchto cenách návratnost cca 5 let,když budu počítat s tím,že čím víc lidí šetří,dodavatel více zdražuje.Ano zdražit se může plyn atd-ale jsi stále na úspoře(když to přeženu) na 40-45% a to je si myslím dost dobrá investice.Nejsi nikým omezován a nucen odebírat drahé teplo a vodu,pokud budu mít v bytě 2-3 stupačky(možná se má psát stoupačky-nejsem instalatér+topenář)od jiných dodavatelů a já budu mít právo volby si vybrat dodavatele co je lepší jak druhej,ano pak bych nepřecházel na kotel-tedy nevím,tato situace ale není,tak proto byla volba jasná.Dodavatel tepla a teplé vody bude mít vždy stejný,nebo větší zisk,nikdy to nebude tak,že by na lidech prodělával,čím víc se šetří-tím dražší bude jednotka tepla a teplé vody.
tmx: ani mi nepřijde. ty říkáš nový auto, já říkám upgrade novýho auta. srovnávám novou investici do úpravy s tím, kolik konkrétně stojí mě provoz právě na ten kotel.
bobo: tak jestli to máš takovejhle ranec ročně, pak chápu, spíš mi přijde, jestli nemáte nějak divně nastavený rozúčtování. máš v bytě kalorimetr?

27.06.2010, 19:50 |
bobo Měřák tepla již nemám,pokud jsem byl připojený na centrální vytápění bylo snímáno teplo digitálně z každého bytu dálkově k dodavateli,ale toto měření bylo nespolehlivé a pár chytrých hlav přišlo na to jak to obejít-odlehčením hlavice šroubovákem atd,proto cca 3 roky zpět měření bylo nahrazeno digi měřáky namontovaných přímo na radiátoru,odečet manuálně z místa-on to není ranec ročně,záleží jaká je cena za GJ a u nás jsme na 720 kč nyní,také záleží na odběru teplé vody atd.Je byt 3+1 a v něm 6 osob a mají spotřebu teplé vody 20m3 za rok,ale je stejný byt a mají 50m3 i více-spotřebu teplé vody raději nebudu rozebírat,protože si o tom myslím své-šetření a atd.
Závěr je pokud na to BATMAN má,doporučuji-po kolaudaci už žádné omezování,odstávka dodávky tepla a teplé vody,nehorázné zdražování atd.Ale je to jen každého věc pro co se rozhodne,byl tu položen dotaz a já pouze odpověděl.Šel bych do toho znovu!!!V létě přestavba cca 7 dnů v cihlovém domě,tam to jde jak po másle.Panel je přecijenom horší,ale zmáknul jsem to také.