Navštíveno 2066x

22.06.2010, 08:03 |
Conan Jak správně skloňovat slovo "log" v 6-tém pádě množného čísla?
v logách?
v lozích?
Zed
[ Link ] to nabízí
v logech?
Asi to podslední bude dobře ale zní to (mě) nejhůř :-)
Co vy na to?
v záznamech? :)
jinak podle vzoru hrad - v logech - ale to mi taky nesedí.
Já zase doteď pořádně nevím, jestli je "bez datumů" nebo "bez dat"... první zní divně (je přece datum, bez data) a druhý je nepoužitelný, protože "data" ve smyslu IT znamenají něco úplně jiného...
Jinak "log" je anglicismus, to je jako kdybyste chtěli skloňovat "fejsbuk" :) Vždycky to jde přiřadit zhruba k nějakému vzoru, ale vždycky je šance, že to bude znít blbě nebo nějaké pravidlo nepůjde aplikovat...
"V obecné češtině se však prosazuje rozšíření kořene na celý tvar „datum“ (bez datumu, datumový), což mimo jiné zvýrazňuje rozlišení od obecnějšího termínu data používaného zejména v informatice. Tento tvar slova datum (skloňovaný podle mužského vzoru) je však ve spisovné češtině chybný."...
Jakou Doudelína. Sám na tom nejsem češtinářsky kdoví jak dobře, tak používám rozdíly, mezi IT lidma a zákazníkem. Holt kde není vzdělání, pomůže selský rozum :)
Pro IT: Díval sem se na logy ...
Pro zákazníka: Analyzoval jsem záznamy ...
:)

23.06.2010, 10:32 |
Daryl (A)
Milhauzz:
Pro IT: sem na to hodil vocko a pohoda
Pro zakaznika: Hloubkova analyza zaznamu - 15000 Kč
:)

23.06.2010, 10:37 |
choze Daryl - LOL
ps. bez DPH

23.06.2010, 15:39 |
Conan Jasný že to jde většinou říct jinak. Šlo mi o to, jak byste to řekli / napsali vy ...

23.06.2010, 17:34 |
choze hele asi 1. a 3. by se dalo použít

23.06.2010, 17:49 |
Mikoň taky bych rekl v logech. nezni to tak divne, jak se zda :)
v lozích samozrejme :)
presto je to stale vzor hrad, ten ma ale pro tyhle pripady podvzor les/sklep - tam je taky v lesích/sklepích