Navštíveno 716x

Za prve, v praci mame soubory s koncovkou .dwg coz je pro autocad vlastne. Jsou v tom ruzne technicke vykresy.
Ale otazka zni takto, kdyz jsi sezenu autocad nejaky, budu schopnej otevrit tyhle soubory, mozna i upravovat ale potreboval bych neco, abych z toho vycetl koty (miry) ktere nejsou na vykresu a za dalsi kdyby to slo hodit do 3D modelu a z toho vybirat ruzne koty atp. Klidne bych jsi to do toho nejak pretaha ci predelal. Ale chci vedet jestli to je vubec mozne. Ze bych jsi udelal nejaky lehky 3D model z vykresu, tim ze bych tam zadal koty odkud kam a co ma jaky tvar.
A pak kdybych mohl oznacit nejaka mista ktera nejsou okotovana ale aby to dopocetlo ruzne miry.
Pac ve vykresu jsou treba koty od OSY a horko tezko clovek od te osy neco odmeri, kdyz tam v ceste je 3 prdele ruznych veci aby mohl domerit nejakou dalsi ruznou kosticku aby vedel kam ji nacpat :)
Ufff snad to nekdo pochopi a dokaze poradit .)

14.06.2010, 22:47 |
DaveX Četl jsem to 2x a vůbec jsem to nepochopil :D
Jinak není dwg jako dwg, doporučuji sehnat co možná nejnovější CAD protože já když něco uložím v 2009 tak v 2006 to prostě neotevřu. Každopádně to jde uložit do starších verzí.
Jinak modelování v AutoCADU je dost na hovno, ale pokud si tam chceš něco doměřit a správně nastavíš kótovací styl a měřítko, tak není problém.
AutoCad 3D je dost na prd,mnohem lepší je Inventor,ve kterém vlastně orvnou kreslíš 3D a úplně jednoduše a pomocí dvou kliknutí z toho máš 2D výkres. Pokud to potřebuješ převést z dwg do 3D,tak to ti neporadím,ale do budoucna ti radím,pořiď si inventor.

15.06.2010, 06:06 |
Zephyr | Upraveno: 2010-06-15 06:11:42
Používám SolidWorks+CAM.
3D modelování i měření ploch či bodů v pohodě. Jen si označíš co chceš měřita zmáčkneš "Q". A pokud je možných víc variant ta ti je změří všechny (kolmá vzdálenost,úhel, rádius, obsah ...)

Autocad jako takovej je primárně nástroj pro tvorbu výkresové dokumentace. Ten 3D modelář je jenom takovej malej bonus, a používal jsem ho jenom když jsem rozkresloval složitější sestavy, aby chlapi ve svařovně věděli, jak sestava vypadá, a kam patří která pozice.
Nevýhodou 3D modeláře v Autocadu je jeho neparametričnost - tj. nemáš žádnou možnost zpětně změnit už hotová tělesa (jasně, dají se ořezávat, srážet hrany, provádět zaoblení, ale základní tvar zůstává furt stejnej). To, co ty popisuješ, jsou rysy parametrického modeláře - tj. Catia, Solid Works, Autodesk Inventor, Pro/Engineer, apod. Chceš po tom programu něco, co neumí (resp. nevím o tom, že by taková nástavba existovala), nicméně - můžu se plíst, s ACADem už tři roky nedělám....
já pracuju (rozuměj čtu výkresy a doměřuju koty) v autocad LT 2011, je to ořezaná verze ale mě stačí. nicméně jak už bylo řečeno, 3D v klasickým cadu je vyšší dívčí, kdysi na škole jsem to zkoušel a peklo
Oki takze takhle:
Kdyz otevru vykres v DWG v autocadu, dokazu tam zjistit nejake dalsi koty, ktere na vykresu normalne nejsou?
A za dale, proto to 3D zobrazeni, jak tu pisete mam teda seznat ten Invertor ci ten SolidWorks. Jsou nekde nejake ruzne dobre navody jak zacit alespon pracovat s tema programama?
jinak pro Davexe: Jelikoz se v praci stale resi problemy a furt ne a ne to poradne dat do kupy, tak jak by melo :) Vyrobek je pod strasne moc uhlama, normalne se tam temer nic zmerit neda a slozite dopocitavat ci ruzne kreslit vselijake OSY od kterych se to odmeruje je hrozna pakarna a ztrata casu.
Cili bych chtel bud otevrit ten DWG a kouknout na ruzne miry ktere normalne na vykresu nejsou. A uplne idealni by bylo neco, co by to prevedlo do 3D modelu. A pokud ne tak nejaky programek do ktereho to nahazu.

15.06.2010, 22:30 |
swep Zacinal jsem na Inventoru 10 a ted se ucim SolidWorks 2010 a musim rict, ze jelikoz jsou si tyto software velice podobne, tak SolidWorks se mi zatim zda o dost lepsi uz jen kvuli modelovani z volnych ploch, coz nevim jestli inventor ma nebo ne, rozhodne 10 to tusim nemel. Tutorialy jsou na netu a solidworks ma primov sobe krasne tutorialy na to jak zacit. jinak na youtube jsou tutorialy i s vykladem ale vetsinou anglicky. autocad je vhodny kdyz nechces rysovat na papir, pro 3d modelovani je to uplne nejvetsi zlo, to je v podstate taky duvod proc ma Autodesk Inventor na 3d modelovani strojnich soucasti
Oki a jak to treba je s otevrenim souboru. Jde to asi pouze zase v tomhle programu ze? Nejakej free viewer asi neni co? A nebo treba tisk, kde se da ve 3D zvyraznit kota co potrebuju a vytisknout to nejak :)

15.06.2010, 22:45 |
swep kazdy tento software ma sve vlastni koncovky souboru, ale jde samozrejme exportovat soucasti do standardnich formatu jako jsou IGES, STL, STEP ... jestli na tohle jsou free prohlizece, to netusim, vim jen, ze existoval nejaky prohlizec .dwg pro autocad ale nevim jestli to jeste se da nekde sehnat, a rozhodne nevim jestli se z toho dalo tisknout. Pro zvyrazneni kot nebo jinych rozmeru si nejsem jisty jestli je to mozne, vetsinou se to ridi kotovacim stylem a ten se obavam ze je jednotny pro vykresy z 3D modeleru, takze zmenit lze jen vse najednou - ale mozna se pletu = nikdy jsem to nepotreboval :) kazdopadne v AutoCadu muzes zvyraznovat jak chces a co chces, je to v podstate alternativa tuzky a papiru
Oki.
Takze ciste teoreticky, kdyz zacnu zadavat ruzne miry, pouzdra, futra, plechy, kostky atp dle vykresu z autocadu do toho Solidu ci Invertoru. A dokazu to dat do 3D modelu. Jsem pak schopnej tam vytahnout miry ktere tam nezadam? Jako ze ono to samo dopocita? A tu pasaz pak vytisknout na papir i s tou kotou? :) Ciste jen o takovehle veci mi jde :)

15.06.2010, 22:56 |
swep samozrejme ze ano, muzes z tama vytahnout uplne vsechny miry, i ty ktere nazadas, ono je to trochu slozitejsi, jelikoz vytvaris "3D" predmet misto "2D" vykresu (coz asi chapes a mozna i s tim mas nejake zkusenosti), ale rozhodne si to nekde sezen nebo se mrkni na youtube prvni, na nejake tutorialy, to zabere minimum casu a budes mit krasny prehled o tom, jak to funguje, co je a co neni mozne, a podle toho bych se pak rozhodnul jestli to ma smysl se tim zabyvat nebo ne
Oki a ted jeste jeden asi mozna blbej dotaz.
Co je rozsirenejsi? Ten Inventor ci ted SolidWorks?

16.06.2010, 07:02 |
Zdeny60 | Upraveno: 2010-06-16 07:06:40
Knightey:
a co si to pomocí pohledů shodit na 2D?? A pka si nástrojem pro rychlé odměřování načteš míry, jaké potřebuješ?
ty 2D pohledy máš na liště jako krychli s jednou stranou modrou - boční, horní, zadní a bůhvíjaké. Q pka použij i 3D rotaci a model si natoč na tu stranu kterou potřebuješ proměřit. A ještě možná, přepínat si mezi drátovým či plným 3D modelem. To nejde takto proměřit?
Pokousim se sehnat ten Inventor 2011 CZ 64b. Zatim jsem nasel jen 32b, tak jeste budu hledat chvili a pak uvidim co dale :)