Navštíveno 2246x

Ahoj,chtěl bych vědět jaký olej dáváte do Focusu,je to MK1,rv.1999, 1.6 16V benzín.Nejde mi ani tak o předpis výrobce-vim jaká je tam norma,jako spíš o to,že motor má najeto 170 000km,a zaslechl jsem hlášky že ten co předepisuje Ford se v těchto kilometrech již dosti ztrácí,tak abych nedolejval jak blázen.Doteďka liju obyč 10W-40 Mogul,a od výměny do výměny nedolejvám ani kapku.Měním po cca 12000.Vaše reálné zkušenosti?Co dáváte vy?
5W30 s Ford specifikací... najeto podobně či více a nic nedolejvám...
10W-40 máš polosyntetiku. Mám se tam lejt plná syntetika jak píše dj. Akortá nevím, jak by se líbilo motoru tam nalejt po takovejch kilometrech něco řidšího. Asi bych zůstal u toho co tam leješ, pokud ten motor nějak nehoníš.
5W30 je polo... teď už dělaj i plnou. Hlavně jde o A1/B1 a HTHS viskozitu.
ve valný většině servisů kde se mění olej ze sudu tak olej splnuje veškerý normy a jen v pár případech neni sudovej použitelnej....takže vklidu lej stáčenou 10w40 protože normy který potřebuje ta prehistorická 1,6 dneska překoná pomalu olej do traktoru ;-)

13.06.2010, 20:45 |
DaveF ono jde spíš o to, že Ford si vymyslel, že bude používat do všeho lehkoběžnej ACEA A1/B1 olej, kterej sice zaručí nižší spotřebu a emise, ale je náchylnější k trhání olejového filmu apod.
Na fórech se vedou vášnivé debaty o tom jestli lze použít klasický A3 olej, který používají ostatní. Podle mě ano a sám bych dal např. 5W30 s A3/B3 a byl bych klidnější.
Zajímavý je, že např. PSA nebo Mazda používá některý stejný motory jako Ford a lejou klasicky A3/B3 olej do motorů do kterých Ford nepovoluje nic jiného než jejich A1/B1
Kdyby stál 2x tolik a zadíral motory, tak to budu řešit a lejt tam něco jinýho... takhle nemám důvod.
ford jakožto jeho evropská odnož už vymyslela takovejch ptákovin že by se tu dalo psát tejden a pořád by jich hodně zbylo :)) většinou jak tam neni psáno "motorcraft" tak to prostě nepasuje.... :)
hlavní rozdíl mezi A1 a A3 (popř. B pro naftový motory) je stejně jen v tom že A3 může mít delší interval výměny neb je vytrvalejší a hlavně má lepší viskozitu takže nevidim jedinej důvod proč by ford chtěl aby se tam dával horší olej kterej byl určenej pro starší a méně náročný motory.... čim kvalitnější olej tam člověk naleje tim líp, když ten olej bude splnovat všechny současný (běžný) normy tak tim nelze nic zkazit
tzn že atyp 5w-30 pust z hlavy, když ten motor jezdil na 10w-40 tak jí tam nech kor při těhle kilometrech je zbytečnost přecházet .....A3/B3 ti splní snad každej olej....
Nismo: :-) no ale zatím motor šlape jak hodinky na ten rozlejvanej 10w40.Na 55000 co sem s tim najel,tak akorát filtry+olej.
DJ:poslal bys prosím link na ten olej co konkrétně ty kupuješ?Možná bych zkusil,když bude žrát,dostane zase 10w a bude:-)
Jinak dík za reakce kucí.