Navštíveno 1209x

09.06.2010, 08:00 |
Brda Ahoj, hledám projektanta na podlahové topení, opravuju barák a sám si na to netroufám, jde o větší prostory a bojím se, že to špatně spočítám, proto hledám někoho, kdo tomu rozumí a ví. A zároveň bych potřeboval poradit, jak s pokládkou podlahového topení na dřevěnou podlahu - podkroví.
Za každou radu děkuji
Jelikož jsi z kromclu tak ti doporučím : TRASKO Vyškov Pan Řezníček
[ Link ] Dělal mi ener. průkaz a ted projekt na celej otopnej systém.
a vytápěná podlaha bude z čeho?

13.06.2010, 22:09 |
Brda Luke_288: voda- tepelne cerpadlo zeme voda (kolektor)
a krbova vložka s vyměníkem.
můj názor:
mám doma země-voda, kolektor - všude podlahovka
takže jestli ten tvůj projektant bude mít mozek, vymluví ti krbovou vložku s výměníkem - obzvlášť na podlahové topení
- topíš tak levně, že i dřevo zadarmo je drahý na topení - na tu práci, na ten mrdnik z toho, mám komín a ještě mě ani nenapadlo sem tu vložku zazdít, natož mít pocit si dělat bordel v baráku a smrdět .o)) ( nic proti krbům) - ale ve spojení s TČ je to fakt zbytečný
- topim 180 m2 + 36 m2 garáž - zálohu na komplet elektriku mi nyní snížili na 1540,- kč měsíčně - D56

13.06.2010, 22:39 |
MazliG | Upraveno: 2010-06-13 22:44:23
- hlavně ti dám radu, topení mě vyšlo setsakro draze - takže mít projekt za 5 nebo 15 tis. je fakt nepodstatný, najdi dle referencí DOBRÉHO projektanta, nacož já měl naštěstí štěstí .o) a ať ti udělám dobrý projekt, není to jen o výběru pumpy a spočítání délky hadic na cimry .o(
- určitě né žádného šmudlu, co jich dělal v životě 10, vzal jsem typa, co jich proejektuje a dozoruje řádově 50 ročně - prostě praxe praxe praxe
Jak sem napsal nahoře pán je machr v oboru . Mam barak 150m2 podlahovka dole a 100m2 radiatory nahore cerpadlo vzduch voda s rekuperací (na kolektor nemam místo a vrt je moc drahej ). Byla my vymluvena vložka do krbu a solarní kolektory na vodu jelikož to postrádá smysl u cerpadla a spočtená spotreba elektriky na barak 20 tis./rok Edit: Podlahovka nahore mi byla po dlouhem presvedcovani taky vymluvena jako dosti neefektivní (skladba drevo-beton). A v prizemí na podlahovku místo masivní podlahy velkoformátové dlaždice :-))
Brda: ne, mě šlo o to jestli to bude dlažba, dřevo apod...
takové to domáci bagrování ... .o)

zase můj názor:
u TČ všude podlahovka + co to půjde tak dlažba
max. jestli máš střešní okna, tak pod ně vrazit maličkej radiátor, ale pouštět tam ze stejného okruhu vodu, nedělat 3cestný ventil.
MazliG- to máš ten kolektor jen takle po obvodu pozemku ?? Není to málo ?? Myslel jsem že musíbýt had na větší ploše. Dík
mám 5 x 100 metrů fastkolektor od gerotopu.
80 cm široký šlic se bagroval a mezi dalším je taky 80 cm prostoru, bagrováno není jen po obvodu, motalo se to pak i do středu samozřejmě, akorát jak se bagroval šlic 80 cm široký, 100-150 cm hluboký a délka 50 m nebyla kam dávat hlína, takže jsem vybagroval šlic - natáhl 100 m kolektoru a zase zahrabal a dělal další. Plocha pozemku co na to padla je asi 600 m2. Udělali jsme to docela poctivě. Taky jsem ho letošní tuhou zimu "vymrazil" jen na mínus 0,9 °C - to bylo jeho minimum co kdy bylo na displey. Viděl jsem i kolektory, které letos šli na mínus 4°C. Zisk je samozřejmě při dané "kvalitě" půdy z metru čtverečního. Proto jsem udělal před pokládkou pár sond, projektant to omrknul a pak jsme počítali. Mělo to být původně 440 m kolektoru, ale udělali jsme 5 x 100 m smyčku, aby pak nebyl problém s rozdělovačem a sběračem. Prostě 5 stejně dlouhých smyček.
howk .o)
mám 1000 m2 pozemek, základová deska 177m2. Bylo to sem jen tak tak .o) ale vrt byl o 100 tis. dražší - a chtěl jsem kolektor - je to přeci jen "lépe opravitelné" - ale peníze asi hráli roli největší .o(

Díkes sem si říkal že by to bylo po obvodu malo. Mě nezbívá nic jiného než vzduch voda jelikož o 1000m2 si muzu nechat jen zdat. A vrt je fakt dost cenove mimo:-((