Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > A pak že není dyskrymynance....

o Navštíveno 2165x o
o 08.06.2010, 18:11 | Zdeny60
To se snad ani líp než takto napsat nedá, protože tohle už diskriminace, ale teror!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To hel ej jasná cesta, jak budou studovat jen ti, co na to mají (peníze) a ne ti, co na to mají (hlavu)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Znám ve svém okolí rodinu, kde žena pracuje jako mzdová účetní, otec se žící (coby poloviční invalidní důchodce) tak, jak to jde (les, melouchy, výpomocatd..) a oba synové majjí opravdu nadprůměrnou inteligenci a schopnosti se něco naučit. Staršímu se podařilo dstat se na farmacii, mladší nastupuje na vojenskou V3. To je letos.
Jestli bude školné platiti pro všechny plošně, tak tito se studime skončí, protože 40 tisíc tato rodian (x10t za 4 semestry) do roka nedají... A půjdou tam lempli, za který fotr zaplatí a když jim to nepůjde, tap prachy zmůžou ledacos.

Je mi hnusně, blivno, za nšeho banánistánu a dovolím si tvrdit, že jedno ze základnách lidských práv - právo na vzdělání - bude mnohým lidem odepřeno. Jako po válce - jsi kulak - tak nesmíš studovat.... Hnus fialovej, ale máme, co jsem chtěli.

A tohle je jen předzvěst, první vlaštovka.... A ude mnohme hůře.

Proboha.lidi, co jste mladí a něco umíte, běžte odsud, dokud je čas!!!!!! Tady řada lidí obrací pětník, aby si koupili základní věc (nájem, energie, jídlo, doktora) a ještě školné????

Kurva, takhle jsem nebyl nasranej, už ani nepamatuji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

o 08.06.2010, 18:16 | Sau
A kam ? Neplatí sa školné od nás na západ vcelku běžně ?
o 08.06.2010, 18:25 | Proffesor_W
Presne tak, i v takovych zemich jako je mexiko se skolny plati, at si najdou brigadu a je to.
dnesni dobe se kazdej cpe na vysku, i ti co na to nemaji, holt dnesni deti chteji sedet v kancelari s firmnim notebookem , mobilem a jezdit firemni oktavii. Za chivlku nam vsichni ti inzenyri budou muset projektovat roboty kteri budu delat remesla protoze tu nebude nikdo, kdo vymeni trubku na wc, svari k sobe kus zeleza, vyrobi skrin na miru nebo postavi barak.
o 08.06.2010, 18:28 | Klobouk
no doufam ze nam tady pan napise jak ze by si to predstavoval a kde se tedy na tom zapade studuje uplne zadarmo...
o 08.06.2010, 18:31 | htd
mas 2 semestry za rok a alespon se to procisti, kdyz ti VUT nabere 1500 lidi a ve druhaku jich je 300 a ke statnici se dostane 90 tak to asi logiku ma ne?
o 08.06.2010, 18:31 | DaveF | Upraveno: 2010-06-08 18:35:38
souhlasím se školným pokud to bude dobře vymyšlené, tj. odložené splácení, půjčky, slevy dle prospěchu, odpuštění slabším rodinám při dobrém prospěchu apod.

nevím přesně kolik stojí dnes VŠ student, ale určitě mnohonásobně víc než ta částka do 100tis za celé studium

spousta lidí běžně utrácí statisíce za spotřební věci, které vlastně ani nepotřebují a kvalitní vzdělání by chtěli zadarmo tj. když to trochu přeženu, proč by měl dělník platit ze svých daní studium vysokoškolákovi, který si následně vydělá za celý život třeba 3x tolik

navíc když je něco "zadarmo" tak nebývá úroveň taková jaká by mohla být, to školné by pomohlo hlavně zvýšit kvalitu vzdělání

ale chápu že levicový volič tyhle argumenty nepřijme
o 08.06.2010, 18:39 | TROY
zdeny neber to osobně,ale občas mi přijde,že tima svejam dlouhejma příspěvkama si tady akorát ulevuješ když tě něco nasere.
Ono je občas dobrý si myslet něco o prdeli a je klid.
o 08.06.2010, 18:42 | swep
momentalne studuju v Nizozemi a tady studenti plati 1500€ - nejsem si jisty jestli za semestr nebo za rok - a kdyz sem rikal, ze u nas studujem zadarmo, tak na me koukali jako na blazna, kazdopadne tomu taky odpovida uroven, jak vybaveni tak pristupu ucitelu. (ovsem plat v nizozemi je prumerne 2000€)
o 08.06.2010, 18:48 | Luke_288
já, ač teda jsem vždycky se školným souhlasil, tak nesouhlasim s výší (ale oni říkaj max 10t semestr). rozhodně by mě trošku štvalo brát si odloženou půjčku, ale na druhou stranu přivydělat si cca 2tis měsíčně by nemusel být pro nikoho problém a ubude flákačů co tam jen zabíraj místo a že jsem jich zažil...
o 08.06.2010, 18:50 | Zdeny60
Hoši, jenže na západ od nás fungují některé zásadní principy, ale tady, jenžo to vy nechcete vidět....
o 08.06.2010, 18:54 | Kesam
JAko Proffesor_W : jsem ten co svaří kus železa :-)
o 08.06.2010, 18:54 | Rudi
A k čemu to povede? Že většina radši půjde na soukromý, kde zaplatíš 30-40tis. za rok.
o 08.06.2010, 19:03 | Cenda | Upraveno: 2010-06-08 19:17:09
souhlas se Zdenym, ale dalo se to cekat. Znam taky takovy kluky, kde na to proste rodina nema a skoncili. Student ma studovat, minimalne prvni dva roky, pak si najit brigadu - nejlip v oboru. Na VS je dnas .. asi 80t studentu? Mozna vic. Mame 500t nezamestnanych, najit brigady pro tyhle lidi je utopie. Stejne vetsina lidi, co v prvaku/druhaku musela chodit po brigadach zaroven opakovala, nebo prodluzovala, protze to proste dohromady nestihali. Takze na skolnym se vybere 20t, opakovanim semestru utrati 120t (myslim, ze prumerna platba za studenta VS).
Studium muze byt klidne "zadara", ale mely by byt prisnejsi pozadavky, pak tam nebudou lemplove. Zpoplatnit jen druhe zapisy, s tim nema skoro nikdo problem.
o 08.06.2010, 19:14 | Honza2.016v | Upraveno: 2010-06-08 19:19:34
a proč ne?

na většině VOŠ se školný platí (a ještě ke všemu dělaj ne zrovna lehký přijímačky s pohovorem) - já platil 1500,- za semestr, v případě dobrých studijních výsledků polovinu.. Tato skutečnost společně s tím že se na 90% VŠ nedělaj přijímačky ohrožuje existenci mnoha velmi dobrejch VOŠek... a zaměstanvatelé často dávaj přednost VOŠákoj, než nějakýmu VŠ inteligentovi ze kterýho jen mluvěj knihy...

V době kdy na VŠ jde každej jouda co sotva odmaturoval jen proto, že se nedělaj přijímačky, jsem pro školný... ať to má nějakou úroveň ... a to samý i střední školy s maturitou - hodně lidí je rádo, že ukončí nějak základku, ale jde na maturitní obor.. proboha, kde to jsme? za dob studií mých rodičů málokdo s 3jkama a 4rkama šel na maturitní obor, nebo nedejbože na VŠ.. teď tam leze každej trouba...

a vidělat si an školný? no problem.. nebudu přes vejkendy a místo přednášek chlastat:) a radši budu v rámci možností dělat...
o 08.06.2010, 19:32 | Skid-TDI
Myslim si, ze 10 000 Kc za semestr neni zadna raketa. Studoval jsem VOSku kde jsem musel kazdej semestr platit 2000 Kc. Ted si dodelavam VS a abych na ni mel tak jsem musel prodat meho Passata a zacit chodit pesky. :-D

remesel je dneska malo. A dneska se i mlatim do hlavy, ze jsem radsi se nesel nekam vyucit nez takhle dlouho studovat. Uz me to neskutecne prca a kdyz vidim vidinu, ze nas zednik ve firme bude mit vetsi plat nez ja nekde v kanclu, tak asi pujdu radsi makat na tu stavbu az to vsechno dostuduju. :-D Pridavac s titulem se jen tak nevidi. :-D
o 08.06.2010, 19:34 | swep
skid: pridavac s titulem se vidi velice bezne, podivej se jen kolik ukrajincu ma vysokoskolske tituly a delaji delniky u nas, takze bys nebyl zadna rarita
o 08.06.2010, 19:41 | Zdeny60
nedá mi to a ještě jedenu poznámku naspat musím:

hoší, mnozí z vás víte prd o životě, protože děti ještě nemáte. Jen uvedu ( pro objasnění pro ty, co nahoře tak vyřvávají o brigádách), například v severních regionech OL kraje je někde až 78% nezaměstnanost. Tzn., o práci nezavadíš, o brigádě a ni nemluvě a tak se vás, těch věci znalých, jak postupovat? Předem říkám, že ne každý může z mnoh důvodů studovat při práci či brigádě, už jen proto, že má doma například staré rodiče, mladší sourozence a pod... Dosud i tito mohli studovat.

Kecy o brigádě jsou na místě tak možná fakt jen v Praze. je to trapný.... Nepřeji to nikomu z vás, (sám naštěstí tenhle problém snad dořeším ještě bež školného na své dvě VŠ studující děti), ale žít s představou že si zua vsé studium nasekám dluhy, které pak nesplatím, protože o práci nezavadím a když ano, tak to bude jen na základní obžovu, no nezávádím...

A sorry těm , kterým činí obtíže přečíst víc, než 2 řádky.
o 08.06.2010, 19:45 | Zdeny60
Klobouk:

je vidět, že fakt jsi trefil hřebík na hlavičku. na to, aby to někdo ukazoval, máme své volené zástupce, nebo ne? Pokud si to nepamatuješ, před týdnem byly volby a před tím taky. A výsledek? Já můžu maximálně konat to, co mi podmínky v našem státě dovolí, aniž bych překročil nějaké meze. A to se-jaksi s prominutím-neděje.

Pokud to však víš ty, bu´d rád a přeji ti, aby se ti v tom dařilo. Je tu asi necelý 1.000.000 lidí ba našem státečku, kteří si s tím neví rady.

Tahle kecaly mám fakt nejradši,. Jinak nic proti tobě, ale nemám rád přemoudřelé...
o 08.06.2010, 19:45 | Oli
No ja sme proti ale dobre vam tak voliliste do vlady voli tak si to ted vyzerem vsichni.
Ja ačkovi vystudovanej VUT tak jako prvni školu mam vyučnák jako druhou střední školu a jako poslední sem si udělal VUt a to jen kvuli tomu abych měl vzdělání podložené všemi těmi papíry. Dělám už od vyučení s tátou servis na plynové zařízení, montáže topení,vody, elektryky, solárek no prostě se snažim dělat všechno neb čím řemesel člověk umí tím si může říct že pro svoji existenci něco udělal. Proto studovat, vydělávat do toho už přece jen člověk není dítě a kouka po ženskejch a nějaký ty koníčky no prostě hoši vzpamatujte se každej nemá bohatého papa kterej všechno zatáhne. Tady nejsme na západě jen si na něj naši politici hrajou. Západu se nemůžeme rovnat v ničem krom ceny benzínu
o 08.06.2010, 19:50 | Zdeny60
Oli: je to přesně tak.

Mmch, včera proběhla zajímavá diskuze o srovnání ŽÚ u nás versus BDR: platy se nám vyrovnají v roce 2026. O všem za předpokladu, že se růst ŽÚ v BDR zastaví :-) :-)

Takhle jsem se smíchem ještě nikdy nemlátil :-) Tohle nám prezentuje naše politická špička? Placená z našich daní??

A včil mudrujte, hoši...
o 08.06.2010, 19:58 | FBS
sorry jestli někoho urazím, ale osobně novodobý vysokoškoláky nemůžu ani cítit. Vždy jsem se setkal s "věčnejma študákama", jak jim občas říkám, jen s podivínama. Jsou tam jen proto, že se jim nechce makat a tak jak někdo psal nahoře, myslí si že první práce bude v kanclu s notasem a autem s platem 30 tis. Kč +...
Když už jsi nakousl téma nezaměstnanost - podíváme se znovu za hranice, kde normálně funguje to, že se lidé za prací stěhují/dojíždějí. Máme každej tu možnost... Ale protože jsme češi, kteří si jen a jen stěžují brblaj a nadávají, tak takhle i dopadnem.
o 08.06.2010, 20:01 | 20bad
já teda nevím, ale pokud je něco zadarmo tak se na to stojí fronta i kdyby to bylo snad h...o v pytlíku, VŠ by měla být placená zvlášť, je to podle mě určitý nadstandart, který dává předpoklad pozdějších vyších vídělků, zredukuje to věčné studenty, kterým daňový poplatníci zaplatí školu a ten pak uteče ven určitě se zavede trend jako jinde, že školy budou dávat stípka, firma za někoho zaplatí školu za upsaní se na nějakou dobu, sociální granty. Je to otázka priorit,
o 08.06.2010, 20:37 | Proffesor_W
08.06.2010, 19:41 | Zdeny60
bydlel jsem skoro 10 let v jihomoravskym kraji, minuly rok jsem v praci dostal vypoved a skoro rok nemohl nic najit, vis co jsem udelal? Prestehoval se. A hadej kam. Do olomouce. A hadej co, za 14 dnu 3 volny mista se 100% uspesnosti. 2x Prostejov, 1x primo Olomouc. Na vsechno se da najit vymluva. Presne jak pise FBS.
o 08.06.2010, 20:38 | carlos
je to divný,v průzkumech před volbamy,85 procent studujících by volilo TOP 09,která měla v programu zavedení školného,teď chtějí pořádat protesty
o 08.06.2010, 20:44 | fredh
protože ty programy nikdo moc nečte. Většinou jen to, co chtěj.
o 08.06.2010, 20:47 | JP
Vzdělání je statek jako každej jinej, neexistuje jedinej objektivní důvod, proč by měl bejt zadarmo.

Jestliže na to nemam, resp. se nechci zadlužovat jenom proto abych byl vzdělanej, tak prostě to vzdělání dostatečně nechci a v tom případě je naprosto v pořádku, že ho nedostanu. To že ho dostane "zadarmo od rodičů" nějakej o kousek větší blbec, no tak už to holt v životě chodí, chodilo a vždycky chodit bude, doporučuju si na to nestěžovat jak malej harant (von má lízátko a já ne! Bééé, kde je sociální spravedlnost?!) a místo toho pracovat sám na sobě.

Naprosto nechápu ten povyk kvůli 20tkč ročně za něco, co mi bude výraznou oporou po zbytek života. Když mi bylo 16, tak jsem vydělával násobně víc (ne, nebylo to díky prominentním rodičům, štěstí, nebo čemukoliv podobnýmu, prostě jsem pracoval). Jestli to levou zadní nezvládne někdo kdo chce bejt vysokoškolák, tak je to prostě loser a tu školu si nezaslouží.

Právo na vzdělání je jenom nablblá bolševická fráze, v reálnym světě má člověk právo jenom na to, co si sám získá.
o 08.06.2010, 20:47 | Cenda
FBS - a myslis si, ze skolny flakace, nebo vecny studenty, odradi od studia? Ani prdlajs, 20t neni zas takova darda, aby to jejich rodice, kteri je v tom podporujou, zrujnovalo. To prokalej za ty tri mesice. Urcite to ale odradi normalni studenty, kteri jsou z rodin co sotva vychazeji se stavajicim rozpoctem. Nebo je dokonce rodice hodej uplne "pres palubu" a vydelat za 3mesice o dalsich 10t navic je hodne tezky (zrovna pripad svagra). Probudte se, kazdej nema pres 20t na vyplatni pasce.

Proste zvysit kvalitativni pozadavky na VS zaroven se zmenou financovani.
o 08.06.2010, 21:09 | Cenda
JP> zjednodusene:
bud muzes mit fabriku plnou blbejch delniku, kteri ani nebudou vedet co a proc delaji, pak musis konkurovat cenou. A to dost silne. I tak podnik s povesti diletantu shani zakazky dost tezko. V pripade statu navic tem bez prace a s nizsim vydelkem platis kdejaky davky, nezamestnanym podpory. Nebo budou tvy delnici vedet co a proc delaji, coz se bezesporu promitne i do kvality prace. Pak shanis zakazky lip a s vyssi pridanou hodnotou. Pokud k tomu pridas i vlastni konstrukci a vyvoj, opet zvysis pridanou hodnotu, budes mit prace zase vic. Na to ale potrebujes kvalitni delniky a techniky, v neposledni rade i ucetni :-)

Dalsi moznosti je, ze si budou muset firmy samy lidi vyucit. To jde u delnika, jde to jeste u stredoskolaka. Skutecnou praci pro VS nikoho sam v podniku nenaucis. To se radsi investor podiva jinam, nebo si doma najme tym na vyvoj a vyrobu zada opicim v Indii. Skolny neni resenim, tim se nic nezmeni. Spis naopak, jak u soukromych skol, papir s titulem si proste zaplatis a stejne nic neumis.
o 08.06.2010, 21:09 | schwaboid
VŠ mám společníka, je to namachrovanej debil, kterej na ostatní co mají jen maturitu kouká z patra, a dává to při každé příležitosti znát a to má jen hnojárnu, brácha, švagrová, pár známejch co jsou VŠ, hlavně studenti co choděj ke mě do krámu, divný lidi.... Trvá jim to hodně dlouho, než se dostanou po škole do reality. Než pochopí, že platím 120Kč holý nájem za hodinu, plus elektrika, pojištění, voda, plyn, splátky na stroje a tím pádem, že kopie v Copycentru stojí 1,50 až dvě, a že si účtuju 10,00 Kč za tisk ze souboru (mám ofiko software, jinak to nejde), tak se hrozně divěj. Jedině správně, že je to školné, odradí to spoustu lemplů a nakonec nebude celej národ mít titul (když už Kindl nemůže)
o 08.06.2010, 21:19 | JP
Aha, takže pro flákače a věčný studenty 20t neni taková darda, ale pro "normální studenty" je to najednou hrozně nepřekonatelná překážka. Už tomu rozumim...

Nemusíš mít 20t(ročně) na výplatní pásce, student si může vzít úvěr. Že bude do startu zadluženej? No a to má bejt místo toho zadluženej třeba Pepa truhlář, kterej začal stavět skříně v 18 a teď těm studentům platí vysokou školu skrz daně (kdyby byly nižší, nemusel by si třeba brát úvěr na vrtačku)? Proč proboha? Jakej on má zájem na tom, aby měl někdo koho vůbec nezná vysokou školu za jeho peníze? Kdo dostává, ten ať platí, naprosto jednoduchej princip. Nic jinýho dlouhodobě nefunguje.

Za studium na VŠ se platí skoro v celym světě včetně chudších regionů, než je ČR. Třeba v US maj sice "větší platy", ale zkus mi prosimtě Zdeny najít jedinou univerzitu, kde dostane průměrnej student vzdělání za necelejch 1.000USD ročně...? Rodiče tam spořej dětem na školu od mala... To co se plánuje tady je pořád naprosto směšný.
o 08.06.2010, 21:21 | JP | Upraveno: 2010-06-08 21:28:02
Cenda 21:09 - No to jsi popsal běžný fungování trhu, ale jak to prosimtě alespoň okrajově souvisí s tim, že by měly bejt vysoký školy zadarmo?
o 08.06.2010, 21:32 | mr.brain
Studuju VŠ. ZF JČU - Provozní podnikání, 6. semestr - ještě 4. Jen aby bylo jasno, že to beru očividně z "druhý strany"...

V ročníku je nás 30, začlo nás 80, po prvním semestru 44 odešlo, zbytek nezvládal studium. Že by se tady vyskytoval někým popisovaný "věčný" student to opravdu ne. Je tam pár lidí, co by si to opravdu dodělat nezasloužili, to je pravda, ale že by se někdo vyloženě flákal. Navíc nevím jestli je to všem známo, ale o 5ti+1 roku studia na VŠ si jí stejně musíte platit (kolik nevím - viz. zákon o VŠ).

Ale zpátky k věci:
1. se školným souhlasím, pokud celou částku dostane škola (žádný ministerstvo a už vůbec nepůjde do školy), konečně by se zlepšilo i vybavení leckterých učeben
2. kvalitu výuky to opravdu nezvýší - lidé co tam učí budou pořád učit stejně, jediný rozdíl bych v tom vnímal potom já osobně tak, že jsem si to zaplatit přímo (ne nepřímo daní jako teď) a chci ODPOVÍDAJÍCÍ služby, což se každý semestr zatím minimálně od jednoho člověka nedostalo
3. nižší daně se o to školný nesníží, naopak se asi bude DPH zvedat z 9 % > 20 % :)
4. líbí se mi tu jak tu padali názory lidí co studovali VOŠ a platili 1500 nebo 2000 Kč za semestr :), paráda, ale jaksi 10 000 vs 2000 :) To je o 500 % víc, ale že by výuka byla o 500 % kvalitnější, no možná na medicíně UK, veterině v Brně a (Č)VUT.
5. zatím víme prd jak to bude, takže je brzo na předčasný soudy
6. je fajn, že se tady každej rozčiluje nad tím, jak ostatním platí VŠ, ale to už vám lidi nevadí, že dalších X set miliard Kč (ne desítek, stovek) se rozháže úplně jinde a na nesmyslný blbosti? To je si myslím mnohem větší průser než dejme tomu 20-30 % tzv. "věčných studentů".

Toť můj názor... A žádnou ze stran co je v současnosti v PS (a v minulosti byla) jsem nevolil.
o 08.06.2010, 21:32 | Luke_288 | Upraveno: 2010-06-08 21:41:41
ot: chtěl bych mít společníka namachrovanýho debila...

už se opakuju ve více threadech, ale souhlas s JP. vysoká škola je cesta k vyšším výdělkům (ano, jsou hajzlbáby s diplomem, ale těch je minimum) a proč mi tuhle cestu mají platit již pracující...

před třemi lety jsem dokončil ČVUT a takových těch co přelejzali z jedný fakulty na druhou nebo těch co do školy přišli 2x do roka jsem pár zažil.
ano, je spousta jiných "průserů", ale proč neřešit průsery alespoň postupně
o 08.06.2010, 21:36 | Cenda
souvisi to s tim, ze kvalitni skolstvi je v zajmu statu i podnikatelskych subjektu. Ne zaplaceny papiry s tituly.

Evidentne nerozumis. Oni si ti studenti pujcuji uz dneska, vetsina kamaradu, kde prijem v rodine dela 20t-25t, v prubehu studia mela ruzne pujcky. Nekteri praci nasli uz behem studii, nekteri ne. Proste chteli praxi. Doplnovanim zbozi v marketu si vydelas tak akorat na chleba a 90t studentu se ti urcite neuzivi.
Je supr vylezt ze skoly s dluhem 200t a holym zadkem s tim, ze nevis kam se vrtnout. Do zacatku potrebujes penize, aby ses mohl za praci prestehovat od rodicu, ale mas smulu, uz visis, jses nezamestnanej - tak kdo ti co pujci?. Takze se na tuhle vizi bud vyprdnes a zacnes makat (treba si budes dodelavat skolu pri praci, ale uroven vyuky nestoji za rec), nebo se zadluzis a pak holt vezmes praci, co se nabizi. Velka pravdepodobnost, ze jinou, nez na kterou jsi studoval. Takze mas jen papir a delas zase praci, kterou se musis naucit. Ma to smysl?
o 08.06.2010, 21:41 | JP
mr.brain: k šestce - ono i moře je jenom hrozně moc kapek. Dokud se každý šetření bude neustále dokola omlouvat tim, že se zbytečně rozhazuje i támhle a támhle, tak se nebude šetřit nikdy nikde.
o 08.06.2010, 21:48 | mr.brain
JP: ono je šetřit a šetřit a taky se říká, že ryba smrdí od hlavy, v tomhle případě asi od vlády a státu :) Ale nechci se hádat... Něco se s tím dělat musí, bohužel je škoda, že ti co si ze státních zakázek a různých švidlíku a kamarádšotftů nahrabali žádnou zodpovědnost neponesou a všechno zaplatí ob(v)čani (je jich víc, tak ať platí).
o 08.06.2010, 21:49 | clown
asi jsem divnej, ale ja se skolnym souhlasim
na druhou stranu je to jejich investice do budoucna..
mam okolo sebe asi 10 VS vzdelanych lidi od 30 - 65, ani jeden nedela za min nez 35t mesicne cisteho .., na druhou stranu mam v rodine pripad, kdy se blba pedagogika pro prvni stupen ZS ucila 7 let na VS ..., kdo za toho cloveka ty 3 roky navic platil zdravotni atd ? po ukonceni pedaku to slo po 2 mesicich praxe na materskou .. po 3 letech zas .. je tomu 37 let a pracovala slovy 12 mesicu ... na 3 etapy :o( takze ji de facto zivime my vsichni okolo ..
o 08.06.2010, 21:52 | X-sat (M)
No rozhodně je to správná cesta, ale těžko to vyřešit cestou příspěvku na AHC :-) Ta věc je mnohem složitější a různá z různých úhlů pohledu...
o 08.06.2010, 21:57 | FBS
proč se dnes na AHC řeší placení/neplacení školného? protže to člen Zdeny60 nemůže rozdejchat a potřebuje k tomu miliardu vykřičníků. Abych to zkrátil, jsem PRO placení školného. Již teď tady máme "rádobyvysokoškoláků" habaděj. Naprosto nepoužitelnejch pro život.

Tak a teď pojďme řešit sociální dávky, zvýhodňování cikánů a jejich nebezpečný rozmnožování :-D Né to už budu rasista ja vim...
o 08.06.2010, 22:00 | schwaboid
To Luke: ot: chtěl bych mít společníka namachrovanýho debila... začínal jsem před 11 lety znal jsem ho asi rok, křupan, ale po čase začal dělat chytrýho. Už se ho nikdy nezbavím, máme oba 50% a firma je moc provázaná. Fakt to nikomu nepřeju...
o 08.06.2010, 22:01 | JP | Upraveno: 2010-06-08 22:10:09
Cenda: No a jsme konečně u toho - jak teda souvisí "kvalitní školství" a "školství zadarmo"? Resp. máš pocit, že když nebude "školství zadarmo", zmizí "kvalitní školství"?

Jestliže je ten život VŠ studenta tak neřešitelnej a plnej útrap, pak nechápu proč vůbec studovat (já jsem taky vysokoškolák, jen pro pořádek)? Když se mi absolvování školy nezaplatí, tak proč bych to proboha dělal? Vylezu učňák a půjdu dělat třeba instalatéra, ne? (BTW sehnat kvalitního řemeslníka je kurevsky větší problém, než sehnat vysokoškoláka a většinou si podle toho nechá i zaplatit).

Zájmy státu a zájmy podnikatelskejch subjektů jsou mě osobně naprosto u prdele, jestliže má soukromej sektor nějaký zájmy, tak si je zaplatí a stát se do toho nemá co montovat. Mě jako poplatníka zajímaj především moje zájmy (tak jako každýho) a ty vůbec nekorespondujou s vyráběním tisícovek paleontologů, nebo statisíců VŠ sekretářek. Tak proč to mam platit?
o 08.06.2010, 22:04 | mr.brain
X-sat: to určitě ne :)

Ještě jsem zapomněl dodat - argumantace vyšší mzdou nebo platem když se půjde do státního je v tomhle případě trochu mimo, protože když si spočítám, že bych bral po škole (SŠ) 15 000 Kč brutto dalších 5 let, tak to mám náklad ušlý příležitosti 900 000 Kč brutto, který mi už nikdo nedá. Já osobně, protože beru VŠ v současnosti jako momentální "zaměstnání", takže k tomu tak přistupuju a věnuju se tomu, to že na normální práci (neberu brigádu v hospodě a doplňování zeleniny v Kaufu jako normální práci), kde by se dala získat rozumná praxe díky tomu nemám čas, je bohužel fakt, který mne po škole docela znevýhodní, ale jen proto, že k tomu přistupuju jinak a zodpovědně.
Ale zpátky k tomu, pokud by teda hypoteticky školní bylo 10 000 * 10 to mám dalších 100 000 Kč, takže za 5 let projedu minimálně 1 000 000 Kč brutto + další náklady (sešity, skripta atd.), který mi nikdo nedá a v konečným důsledku pak díky vyšší mzdě budu platit tuhle ušlou mzdu + sekeru suma cca 1 mega, zároveň budu solidárně platit vyšší daně, protože budu mít vyšší mzdu :) Napsal jsem to asi nesmyslně a blbě, ale snad z toho pochopíte ten princip (který bude platit, pokud ty peníze půjdou státu do rozpočtu a ne přímo VŠ - pokud půjdou přímo VŠ, šoupu nohama a jsem zticha :D).
o 08.06.2010, 22:06 | Luke_288
schwaboid: myslim, že to znám velice dobře, řešili jsme hodně podobnej problem sice 60:40 ale je to peklo...
o 08.06.2010, 22:08 | mr.brain
FBS: rádoby myslíš studenty humanitních oborů, jazykozpytce, sociální ekology a tak? To je bohužel ale systémová chyba, která zavedením školného nijak neskončí :) (nevidím přínos pro společnost v tom, aby každý rok v rámci ČR bylo např. 1 000 bohemistiků - ale to je asi můj omyl).

JP: a co šikovnej řemeslník vysokoškolák?:D Lempl nejsem a myslím mi to (dokonce i politicky :-DD)
o 08.06.2010, 22:12 | Luke_288
mr.brain: čest tvojí přezdívce, nicméně tvý výpočty jsem nějak nerozklíčoval, hlavně ten milion. kdyby bylo školný 10K/sem tak na celou školu vyjde na 120tis Kč. určitě jsou s VŠ spojený náklady na bydlení, jídlo apod, ale to rozhodně není 880tis Kč. v prvkáku jsem bydlel v nájmu a tenkrát jsem si počítal, že kdybych bydlel celou VŠ v tom nájmu, tak mě celá škola vyjde na mego, ale to byl nájem 13tis/měs
o 08.06.2010, 22:13 | JP
mr.brain: A proč teda studovat, když se to tak hrozně nevyplatí? Já to pořád nechápu. Já jsem studoval, protože se mi to vyplatilo a netušim proč to někdo dělá jinak.
o 08.06.2010, 22:15 | JP | Upraveno: 2010-06-08 22:19:51
mr.brain: Zavedením školného neskončí, skončí až ve chvíli, kdy ten student ponese celý náklady studia, protože pak už si nikdo nebude moct dovolit studovat blbost, kterou trh nikdy nezaplatí. Zavedení školnýho je v tomhle směru první krok (a obávám se, že na dlouhou dobu poslední).
o 08.06.2010, 22:17 | Briann
Poradne skolne osolit, kdo na to ma bude mit stypendium, kdo na to nema at tam neleze nebo plati...jednoduchy. Je to tak vsude v bohatych a vyspelych zemich.
o 08.06.2010, 22:21 | mr.brain
Luke_288: ušlá mzda během studia brutto 15k CZK měsíčně (docela asi běžná cifra pro čerstvýho absolventa SŠ s maturitou)

JP: ale já neříkám, že se to nevyplatí :) já jen říkám, že platit školný a celou tu sumu dát státu je za mne blbost a zlodějna a měla by to dostat ta VŠ (což jsem psal na konci), a protože nechci dělat jen rukama, tak se mi to vyplatí - ale to je individuální, kdybych věděl, že když si udělám zámečnictví hned po SŠ a budu bez problémů fungovat, tak jdu do toho a nad ničím nepřemyšlím, no, takhle to nefunguje, tak jsem na VŠ, abych měl "lepší" pozici na trhu práce... O kolik lepší, je diskutabilní, teoreticky by to tak mělo být. A s placením opravdu nemám problém, jen mám problém kdo nakonec ty peníze dostane.
o 08.06.2010, 22:25 | Luke_288
jo tak s tim souhlas- školný přímo škole, jinak dle mě bezvýznamný...

btw 15hrubá- těžká bída
o 08.06.2010, 22:29 | mr.brain
Jj je to bída, proto jsem to jen tak nadhodil aby to zas nebyl úplnej nonsense... S tím já mám právě strach, že to sežere ministerstvo a bude se to přerozdělovat, najme se dalších 1000 úředníků a z 10 000 Kč škola nakonec dostane 2k a ještě by měla bejt ráda - bohužel, takhle to tu zatím bylo většinou se vším, nemám moc pozitivní výhled k tomu, že to tu bude jinak :)
o 08.06.2010, 22:47 | All | Upraveno: 2010-06-08 22:58:35
Nebudu to číst celé ale souhlasím, že diskriminace je už teď. Nebo jak mám říkat tomu, že ze svých daní platím nejen kikány, politiky a církve ale i studium cizích děcek? Pro mně je důležitější spořit si na důchod abych nechcípal hladem někde pod plotem. Mladí zase křičí, že jim důchdci ubírají peníze na studium i pracovní místa (a relevantní průzkumy hovoří dost jasně). Nějak zapomínají na to, že než důchodci zestárli umožnili svými daněmi právě to studium a neměli už na to aby mohli v nějakém rozumném věku důstojně odejít do výslužby. Ono nic není černobílé a pravda je někde uprostřed. Školné ano ale přístupné většině veřejnosti. Rozhodně nebudu za diskriminující považovat to, když studium nebude přístupné pro děti rodičů, kteří tráví čas v hernách nebo se válí ožralí v příkopech. Jsou plné domovy a diagnosťáky takových děcek.Každý by měl být za svůj osud odpovědný sám a společnost by mu měla pomoct v těžkých chvílích a jen těm, kteří si to zaslouží svým dosavadním chováním a jestli se někdo válí v herně, za hospodou nebo stráví léta za katrem nemůže chtít abych studium jeho, byť nevinných dětí, platil já.
Taky se tu zmiňují náklady na bydlení a stravu při studiu a to je pitomost. Nebo studenti kdyby nebyli studenty ale makali třeba na pile by nejedli a nebydleli? Nejedli a nebydleli by kdyby byli nezaměstnaní? Nebo tím, že někdo studuje má automaticky nárok na bydlení a stravu nejak vyjímečnou nebo odlišnou od běžného průměru? Chleba pro studenta stojí jinou dvacku než pro dělníka ve fabrice nebo intelektuála u počítače? Počítejte proboha jen náklady se vztahem ke studiu a tím je rozdíl mezi bydlením u rodičů nebo na koleji, ceny za učebnice, skripta a podobné věci. Ano další náklady mimo potenciálního školného vznikají. Nikdy ale nejsou tak vysoké jak se prezentuje. I doma člověk jí a koneckonců všude chleba o dvou kůrkách.
o 08.06.2010, 22:53 | DaveF
stát je evidentně v prdeli a prostě nemá na navýšení rozpočtu školství, které to velmi potřebuje. Takže jak z toho ven...maj na to přispět zemědělci nebo průmysl, nebo živnostníci ? přispět aspoň minimálně musí přece logicky ti kteří tu službu využívají, tedy VŠ studenti, kdy těžko můžeme chtít peníze od žáků SŠ natožpak ZŠ.

a populistické sliby, že se peníze najdou na všechno je blbost, jedině za cenu velkého zvýšení daní a to pak ještě klasicky polovina těch peněz cestou zpátky k občanovi zmizí neznámo kde...

o 08.06.2010, 23:06 | JP
mr.brain: Samozřejmě, že pokud by mělo jít školný státu a ne přímo škole, tak je to blbost, o tom vůbec nechci diskutovat:D. Já mam za to, že když se to jmenuje školný, tak to jde přímo škole a doufám, že se nepletu... v ČR je teda možný všechno, takže kdo ví.
o 08.06.2010, 23:26 | Dr.T | Upraveno: 2010-06-08 23:31:36
uvadite tady cisla uplne silene - jak m.brain - za ty roky ztrata ve vydelku proti spoluzakum se stredni - cca milion. po skole bydleni z ceho? rodina z ceho? Kdy si ale nejaky mlady lekar vydela at se to srovna? Prumerny hruby plat 18 - 20T. Slouzit nemuze, jeste je hloupy na samostatnou praci. A relativne sobestacny zacne byt po 10 letech praxe, kdyz ma ok sefa, co ho uci. takze v 45 letech? fajn , dik. A nejakych pi...n o poslani jsem se jiz naposlouchal, ne, je to prace za ucelem vydelku.
o 08.06.2010, 23:27 | Freerider
1. humanitní obory nejsou méně důležité než technické - naprosto zářným příkladem jsou příspěvky některých jedinců na tomto fóru.
K nám, když přijde vystudovaný ekonom, který sice rozumí svému oboru, ale v jednom e-mailu o čtyřech větách namastí 5 hrubek, mám z něj akorát prdel :o))

2. Právo na vzdělání = právo na to, naučit se číst, psát a počítat. Nikde se nepíše, že základním právem je VŠ vzdělání.
Přijde mi, že kdysi bývaly velký rozdíly v různých typech škol. Sám jsem chodil na řekněme "elitní školu" a ne proto, že mi to někdo zaplatil, ale protože mi to prostě šlo. Dneska na tu stejnou školu chodí lidi, kteří dál nejdou, protože na to nemají, aby vystudovali VŠ, tudíž se z nich rekrutuje spousta nepoužitelných lidí - mluvím o gymnáziu - tehdy humanitně zaměřené víceleté gymnázium.

3. studoval jsem 2 školy - necelých 9 let. A platil jsem si úplně všechno sám, rodiče na to prostě neměli peníze, zvlášť, když studovala sestra na medicíně, kde na nějakou brigádu, natožpak práci neměla ani pomyšlení - bez šance.
Prostě jsem chodil do práce a na denní studium - občas jsem nestíhal, ale dodělal jsem to. Mám humanitní vzdělání, jsem bohemista, filozof a religionista. Pracuju v bankovnictví, ve svém volném čase dělám pro vydavatelství korektury. No a co? To, že jsem se odklonil od oboru? Beru to jako rekvalifikaci, kterou jsem si opět zaplatil sám a nebylo to zrovna levné a rozhodně se nepovažuji za nepoužitelného člověka.

Proč mám dneska poslouchat nářky, jak je všechno na houby, jak všechno stojí prachy? Kdybych začal sám od sebe, tak by mi to ani dvakrát nevadilo, kdybych musel každý půlrok vysolit nějakou korunu za školné.

4. píšete, že školství stojí za prd. No aby ne. Zkuste se zeptat nějakého odborného asistenta na kterékoliv z fakult, jaký je jeho základní plat.
Sorry, ale pokud chci kvalitní školu, musím si ji zaplatit. Pokud nezaplatím kvalitní učitele, nemůžu čekat, že úroveň půjde nahoru. No a z čeho má ta škola brát peníze?

o 08.06.2010, 23:43 | Luke_288
na druhou stranu ani samo školství neumí hospodařit. dělám kombinovaně doktorský studium, nic od toho nečekám, nemám status studenta, nemám žádný výhody ani peníze. potud dobrý. to samý dělá i moje mladá jenže prezenčně. škola po ní nic nechce, tzn do školy nechodí a přistupuje k tomu stejně jako já. s tím rozdílem, že ona jako zaměstnanec školy už dostává měsíční plat- je to cca 7tis Kč po celých 12měsíců v roce. ano, je to prd, ale docela slušný kapesný zvlášť, když k tomu zvládáš full time job. a těhle doktorandů si tam škola drží mraky. a to se prosím jedná o (kdysi) elitní ČVUT.
o 09.06.2010, 07:00 | Zdeny60
Tak zajímavé názory tu rozhodně jsou.

Pokud školné, tak škole, ne jiné instituci.Platy učitelů a profesorů bych sem netahal, to je věc jiná.

Jinak k té výši, jak píše někdo nade mnou a pak pro proffesora:

v Jesenickém regionu je průměrná hrubá mzda pro chlapa kolem 10.000 hrubého -DESET TISÍC HRUBÉHO!! Pro ženu kolem 8.000 OSMO!! Tedy za rok tato rodina vydělá v tomto regiou PRUMERNE kolem 216.000 hrubého. Z toho odvede daň atd a zbyde jí kolem 170.000. Dělenop 12 je 14 hrubého měsíčně.

Jaksi tu nevidím prosotr na to, aby zacálovali 40 litrů ročně na 2 děti VŠ, ať to berz ze všech stran.

A tyto regiony jsou: Brutál, krnov, Šumperk, Rymařov a další... Chcceš mi namluvit, že všichni se mají/musí/mohou vystěhovat?? Jsi k smíchu, profesore. Prostě školný 20 ročně je úlet lidí, kteří nebyli dál jak kilometr za Prahou.... A ti se snaží teď dělat reformy!!
o 09.06.2010, 07:27 | Luke_288
nikdo nic nemusí, nikdo nikoho k ničemu nenutí. pokud někdo bydlí v rodině, kde táta vydělává 10K hrubá tak právě ta vysoká škola by měla bejt důvod a motivace k tomu, aby se potomek měl v životě líp a neživořil za takovou almužnu. sám vidím, co měla změna systému studia rozdělením na bakalářský a magisterský studium za následek na ČVUT. náročnost studia je téměř poloviční a mraky lidí vylezou tu školu s minimálním úsilím, ale po škole jsou naprosto nepoužitelní. vidím jaký počty lidí se na VŠ nabíraj a přijde mi, že za chvíli tu bude každej inženýr a to se teprv budeme mít...
takhle alespoň prořídnou ti, kteří šli na VŠ protože se jim nechtělo do práce...
o 09.06.2010, 07:37 | schwaboid | Upraveno: 2010-06-09 07:41:41
To Zdeny. To je zase demagogie. To jako všichni na vidlích budou VŠ ? Prober se, mladí tam obvykle chlastaj od 14-15 let a jsou bystří po rodičich. Těch pár jedinců co na to skutečně má pak stejně odjede studovat do města s VŠ a tam si tu brigádu vesměs najdou. My přece nepotřebuje mít kvanta blbů s titulem.
o 09.06.2010, 07:45 | Paczqo
Já osobně teda pro školné, pokud bude mít fér podmínky pro stipendia, jsem na jednu stranu se to zdá moc ale když vezmu stipendia které byly na soukromé střední kam jsem chodil tak to bylo stylem že první ročník člověk zaplatil a pokud byl dobrej tak se mohl dostat do fáze že po zbytek studia platil třeba jen 20% z celkového školného nebo nic a bylo možné si placení školného rozložit na dvě části takže si myslím že kdyby takto fungovalo školné na VŠ tak to přinese peníze školám (nemakačenka vždy radi zaplati) ale zároveň to neublíží studentům co jsou chytří ale nemaj majetné rodiče. Vim co to teď stojí, moje přítelkyně studuje na VŠ na magistra v oboru ekologie a biologie takže peněz dava i tak dost ale má celoročni brigadu, na cele léto má už zajednanou brigádu u pošty sice cele leto nikam nepojedem ale penize aby to uplatila bude mít takže se to dá zvládat ale když vidim co tam maji za lidi tak se mi taky nechce platit jim za flákání. Nadruhou stranu když bude někdo dobrej tak nemám nic proti aby mu z mych dani šlo něco i na studium upřimně budu mít přijemnější pocit když z mých daní budou v nemocnicich, uřadech atd... kvalitní odborníci než pocit že moje daně pomohli k tomu aby si nějakej korytář vozil p.del v nové A8.
o 09.06.2010, 08:02 | mr.brain
Dr.T: rozebírat doktory v ČR je velice smutné, co vím, tak leckde se k nim po škole chovají jak k onuci, fakt smutný, ovšem to s tím školným pramálo souvisí - je to systémová chyba zdravotnictví a očividně je to všem mocipánům o řitě...

Luke_288: to že se studium rozdělilo na 3+2 roky je ale chyba EU, nikoliv ČR, my jsme "jen" sladili legislativu tak, jak to EU vyžaduje - to že leckde poklesla kvalita je věc druhá, ale opět - školný tohle nevyřeší, max. tam nepůjde ten kdo na to nemá a chce to flákat, kdo na to má a flákat to chce, tak to bude dělat takhle dál stejně.

Navíc, jen mne tak napadlo - padlo taky zkvalitnění výuky najímáním lepších profesorů - to je sice fajn, ALE. Problém je ten, že ono jich kvalitních tady v rámci republiky nebude tolik, aby se kvalita vyučujících zvýšila naprosto všude - navíc, jen tím, že současným by se teoreticky měl ten příspěvek přerozdělit, tak to už nezkvalitní potom vůbec nic. Možná u některých, ale to bude v rámci jednotek procent.

Zkrátka jak psal už X-Sat, těžko tady řešit, v tomhle problému se vyskytuje víc proměnných než je zdrávo a nějakou jednoduchou rovnicí se to popsat, natož vyřešit nedá.
o 09.06.2010, 08:03 | tappaja
Ja jsem pro placeni.
V CR je nahouno to, ze vystudovanej doktor nastupuje nekam do nemocnice za 15 hrubyho, tady je neco spatne, nicmene s takovymhle vzdelanim muze jit do sveta, kde ho radi zamestnaji za jiny bankovky. A pak nereknu pul slova, ze vystudoval za statni penize a odesel do anglie...

K ty castce, pokud ten student neni uplnej lempl, tak si tuhle castku na semestr vydela levou zadni. Co jsem znal nebo znam par VS, tak to stejne byly melouchy pro firmy ve svym volnym case a penez meli vzdy dost.

Pak i doufam stejne jako Paczqo, ze poradne, do detailu vykoumaj system stipendii, socialnich prispevku atd...
o 09.06.2010, 08:11 | PlusOne
Děláte, jako by VŠ už teď byla zadarmo. Zajímal se někdo, kolik stojí měsíčně koleje? Dojíždění? Žrádlo v MENSE? Učební materiály a skripta?
Těch dvacet ročně se v tom rozpustí....
o 09.06.2010, 08:24 | Paczqo
PlusOne: já to vím přesně kolik tohle vše stojí přítelkyně je z hranic na moravě a studuje v HK což je pořádnej kus cesty, vim co stoji učebni pomucky, exkurze atd... ale dokáže si na to vydělat a prostě přehodnotila priority na moravu nejezdi každej vikend ale třeba jednou za 3 tydny, koleje v HK stojí 2500,- tolik mi přispívá do domáciho rozpočtu atd... ale vim že když chodí 3x týdně na úklidy které ji zaberou všehovšudy max 10 hodin za týden vím že si na to vše dokáže vydělat a když vezmu brigádu přes léto tak i na to školné by si dokázala vydělat ano vypomáhám ji finančně takže přispěvek na domacnost je symbolickej ale studovala ještě v době kdy jsme se neznali a zvladala to a rodiče ji nic nedavaj sami maj malo. nehledě na to že dnes stále existují věci jako ubytovací stipendium, socialní stipendium a z těchto dvou věcí ten student muže za ten rok i těch 20tis dostat.
o 09.06.2010, 08:31 | Daryl (A)
Jako JP.

Proste kdo o tu skolu stoji, najde si zpusob, jak ji zaplatit.

1) i nejsocialnejsi rodina, pokud mysli na sve potomstvo dokaze v jeho mladi ukladat penize na jedho studium. At uz naspori na cele, nebo si ditko privydela ...

2) pokud na to familly nema, ale ditko chce na skolu, stoji o to a ma na to, nic mu nebrani sbalit par svestek a vyrazit do nektere metropole. s trochou ohaneni se neni problem si skolne zaplatit sam.

3) a stejne jako dalsi zde, VS by mela byt elita naroda. Ze ma nekdo VS titul by mela byt znamka osobnosti a schopnosti a ne jen stesti, ze prolez ...
o 09.06.2010, 08:32 | PlusOne
Paczqo:
No jasně, já mám na VŠ bráchu, tak vím - a taky vím, že když se mu chce, a není línej hejbnout prdelí, tak si měsíčně přivydělá bokem tolik, že to z toho všechno poplatí, a ještě mu zbyde....já s tebou souhlasím, pokud to bude dobře ošéfovaný, tak ať se za vzdělání platí, jak už psal vejš JP, je to statek jako každej jinej....
Sám mám VOŠ, kterou mi rodiče platili, a kterou jsem jim , jakmile jsem začal vydělávat, zaplatil zpět. Není to zas tak nepřekonatelnej problém..
o 09.06.2010, 08:37 | Daryl (A)
Zdeny60: jestli ti kluci od chudejch sousedu jsou opravdu tak nadani a sikovni, tak dotace od rodicu nepotrebuji.

Znam dokonce vysokoskolaka, ktery byl prakticky na ulici a aby si vydelal na zivot, koleje a studia zacal makat a nasledne podnikat. Nez dokoncil skolu mel zavedenou firmu s uchvatnym obratem. S ohledem na to, ze nektere casti studia rovnou aplikoval i v praxi, mel excelentni vysledky i u zkousek.

Na druhou stranu znam vysokoskolaka, ktery byl na CVUT v praze 7 let. Vecny student, ktery i s partickou dalsich vecnych studentu na koleji jen poradali dychanky, sem tam si privydelali nejakou bokovkou a nic je netizilo. Skolu nedodelali a s maturitou jsou zamestnani tak ruzne.
o 09.06.2010, 10:10 | mrazik
Proboha kdy tady lidi pochopi, ze nic neni zadarmo ? Pokud penize pujdou primo skole, pak jsem pro placeni skolneho. Samozrejme je spousta rodin, ktere na to nemaji a student si pak vezme uver - bude spousta produktu od bank s odlozenou splatnosti. Dal to rozebirat nema podle meho smysl. Je snad kazdemu jasne, ze zalezi na kazdem jak se bude mit. Ja zacinal pred 16 lety s platem 4 tisice mesicne a nikdo mi nic zadarmo nedal, kazdy den dojizdel za praci, makal do vecera atd.
Zdeny nezlob se na me, ale mel by jsi se probudit do realneho sveta a necekat jen na rohu ulice s natazenou rukou.
o 09.06.2010, 10:32 | J-T.
Zdeny60: V tomhle s tebou absolutně nesouhlasím. Jsem rozhodně pro zavedení školného. A to především z toho důvodu, aby se zvedla jeho úroveň a eliminovali se "vysávači" veřejných financí - viz zmiňovaný věční studenti. Víš co je mnohem tristnější pohled? Docent, který do školy přijede ve staré škodovce, protože si lepší auto nemůže dovolit a vedle něj parkuje studentík v posledním bavoráku  A to se nezmění do té chvíle dokud se do školství nenalejou peníze. A kde jinde je vzít když ne ze školného? Není lepší si platit školné a mít vzdělání na úrovni, než aby bylo zadarmo a učil mě nekompetentní učitel, jelikož ten dobrej ti za ty prachy dělat nebude!
Jen tak pro info, táta učí na Karlovce je Docent a má cca 23.500 Kč hrubého!!! Kdyby nebyl uznávanej odborník, kterého si zvou na konference a nebyl to jeho splněný sen učit mladé lidi, tak si ten „luxus“ učit bohužel nemůže dovolit 
Jdi se někdy podívat na vysokoškolské koleje večer - to uvidíš, jak jsou studenti "chudí". KAŽDEJ kdo to myslí se studiem vážně si může vydělat na brigádách na školné (bavím se tu o veřejných školách, nikoliv o soukromém M.B.A. za 1/2 mil. ročně).
Studium na VŠ mám úspěšně za sebou a věř že jsem měl spolužáky z hodně chudých rodin a jsem si 100% jistej, že by to školné dali dohromady – ano nejeli by na 2 měsíce do Ameriky cestovat, nekoupili by si novej mobil, starý auto … ale je to snad o prioritách ne? Chceš kvalitní vzdělání zaplať, chceš mít hmotné statky kup si je…
Jediný co dle mého názoru by mělo jít ruku v ruce se zavedením školného je stipendijní politika, která v ČR nefunguje. Každý student by měl mít na vybranou: Choď na brigády = plať školné, choď do studovny a měj nadprůměrné známky = neplať školné.
Dle mě myslet si že zavedením školného znamená vzdělání jen pro bohaté je mylné. Za mě řikám VIVAT školné – už bylo ku*a potřeba již před 10-ti lety.

Sorry nějak jsme to přetáhl…
o 09.06.2010, 10:32 | Vencaf
jsem pro placení školného, znám spoustu lemplů který se poflakujou po vejškách,nechce se jim dělat (protože přece jako studenti VŠ nebudou dělat v Albertu, že?) já jsem dělal od 15ti let brigády, zadarmo jsem nic nedostal a dneska toho nelituju, motivace k práci je důležitá stejně jako vzdělání, ne-li ještě víc...
o 09.06.2010, 10:41 | Midnite
a co tak se na to podívat z druhé strany, každý student nemá čas chodit po brigádách. Samo že nemyslím lemplovské ekonomky, zemědělky a spol. Měli byste si také uvědomit že jsou obory kde jse pořád jen v knížkách. a pokud vím tak stát garantuje bezplatnou VŠ jen o jeden rok dýl než je studijní obor... Tudíž jestli přesáhneš tak platíš, tak jací věční studenti sakra?
o 09.06.2010, 10:41 | Midnite
Vencaf: a práce během střední a výšky je trochu rozdíl
o 09.06.2010, 10:51 | Vencaf
Midnite: pokud vím tak je to do 26 let, a co se týče nadaných nemajetných studentů, od toho by měla být stipendia přesně jak píše J-T
o 09.06.2010, 10:53 | Midnite | Upraveno: 2010-06-09 10:57:04
měli jsme o tom přednášku a pokud děláš obor co má 3 roky máš placené 4, pokud 6 let tak placených je 7let...

edit: prostě jeden opravný rok
o 09.06.2010, 11:41 | Proffesor_W
No Zdeny,pak je to jednoduchy. delej podobny prizpevky, stezuj si, brec nebo ja nevim co.protoze to ti opravdu pomuze. Ja bydlel v boskovicich,malomesto, 15 tisic lidi. Behem poslednich dvou let skoro krachla minerva, celestica, alps, kras je na tom blbe, lanik taky, tipl bych ze dobrych 50% firem propoustelo ve velkym. Jen alps tam behem 6 ti mesicu propustil skoro 500 lidi, celestica zkrachovala uplne (1400 lidi). Proste to v boskovicich neslo no,tak to mam zustat celej zivot na pracaku,litovat se a vylejvat se na autohifi??? No tak....
o 09.06.2010, 11:43 | .mycTD
Midnajt: to je neco jineho, bo pri nastupu si nikdo nepripousti, ze by pretahoval.
tohle by te donutilo objektivne zvazit situaci uz pred nastupem a podle toho pristupovat i ke studiu. premyslet, jakou skolu potrebujes a ke, kde ti daji nejrychleji papir.
stejne tak je nesmysl odlozena platba, bo s tou si bude 18ti lety skolak zatezovat hlavu asi jako paroubek se statnim dluhem.
o 09.06.2010, 11:44 | Midnite
.mycTD: ale taky nejde o to kde ti daj nejrychleji papír ale o to co tě bude bavit a co tě bude naplňovat... Konkrétně já nejsem typ co by dělal něco co ho nebaví, jen z donucení..
o 09.06.2010, 11:54 | .mycTD
realne jde minimalne polovina lidi na VS proste proto, ze fotr ma titul, deda mel titul a hledaji cestu nejmensiho odporu. v pripade skolneho se nad tim zamysli nejen student, ale i ten fotr, ktery to bude beztak v 90% pripadu platit.

jako nicim se nezavdecis vsem, ale rozhodne to ma vetsi smysl, nez nedavny pripad max dvou prihlasek, kde si maturant musel vybirat skolu podle pravdepodobnosti prijeti.
o 09.06.2010, 12:26 | Mr.Scully
Se školným naprosto souhlasím, deset litrů na semestr je směšná částka a navíc půjde splácet až zpětně a pouze z nadprůměrného platu. Opravdu nechápu, jak proti tomu může někdo protestovat. Dobře si pamatuju, jak jsme se na VŠ flákali, protože třeba šestileté studium místo pětiletého sebou neneslo vůbec žádné nevýhody, spíš naopak.
o 09.06.2010, 15:19 | Zdeny60
Proffesor_W:

po pravdě řečeno, mně to je takt trochu jedno, protože - nejmladší nejsem = už jsem si část života užil za totoáče, kdy to ještě šlo. Za další, bydlení mám vyřešené, VŠ mám zaplť bůh já i žena hotovou taky, a když to vezmu tak kolem a okolo, dcera do tý pohromy vystuduje taky, prachů naštřených mám dost, takže zívačka :-)

Ale vás mladších, vás je mi někdy dost líto :-)

Mmch: zaregistrovali jste zvýšení-resp. NÁVRH=realita - na jednotnou sazbu DPH 19% A opravdu - ruku na srdce, když vidím absolventy VŠ a jejich nástupní platy ve většině "normálních" institucí, je mi celkem blivno. Doktorů lituji ve velkém, učitelů ne, ti pracuji 20 hodin týdně a to je setsakra dobrá mzda za to, co dělají :-)

ČIli, já OSOBNĚ si nestěžuji, já jen konstatuji a koukám.

Mr. Scully: jj, máš recht, zadlužím se za to, že za mě rodiče platí jedny z nejvyšších daní v Evriopě, že mám jednu z nějvyšší cenových hladin energií, PHM, de facto žrádla. Jo, to je správná cesta - když pominu výši průměrné mzdy ve srovnání např. opět mě napafá jen SRN :-)

A kjdyž je všechno tak "správný", proč tolik lidí fňuká na pracáku, žerbají o všemožné dávky a podpory?? Nějak mi v tom uniká logika věci.

o 09.06.2010, 15:21 | Conan
Jsem také pro zavedení školného na VŠ.
o 09.06.2010, 17:23 | mrazik | Upraveno: 2010-06-09 17:30:43
Zdeny budu se opakovat, kazdy sveho stesti strujce. Nekdo breci doma do polstare, ze v jeho regionu neni prace nebo spatne placena, druhy se prestehuje za lepsi praci, poctive maka a po par letech driny si vybuduje lepsi zivotni uroven.
Zdeny jeste tady napis, ze za komousu bylo lip a dilo bude dokonano z tve strany.
o 09.06.2010, 17:53 | PachezZ
Zdeny60: tak ono maly nastupni platy absolventu VS jsou samozrejme dusledkem devalvace VS vzdelani. kdyby nemel titul kazdej trouba tak si toho bude zamestnavatel patricne cenit. Bude min absolventu, budou mit vetsi platy protoze bude nizsi nabidka, budou schopni to splacet.
Tak nejak se ocekava ze absolvent VS bude dostatecne ohodnecen a tak to bez problémů splatí...
o 09.06.2010, 17:57 | Midnite
Pachezz: lékař má nástupní plat okolo 11tis čistého.. Myslíš že medicínu vystuduje každý trouba? Jestli ano pak ten největší trouba si ty....
o 09.06.2010, 18:01 | .mycTD
podle me je trouba ten lekar. za stejne prachy muze jit delat k pokladne a usetrit si 7 let studia:-P
zrejme v tom bude jeste nejaky hacek.
o 09.06.2010, 18:03 | Midnite
7 let studia? jde vidět že o tom nevíte vůbec nic a plácáte jak jste PRO...
o 09.06.2010, 19:54 | .mycTD
my napriklad zase vime, ze nas jeho vycvik prisel cca na mega.
kazdy holt mame vlastni pohled na vec ;-)
o 09.06.2010, 19:56 | Luke_288 | Upraveno: 2010-06-09 20:00:42
midnite: a který ty další školy krom lékařský fakulty jsou ty ve kterých se musí furt ležet v knížkách? mám za sebou stavárnu ČVUT, měl jsem známý na matfyzu, na právech, obě tyhle školy většina lidí prokalila a pak se cca měsíc-dva drtili na zkoušky. měl jsem známý na zemědělce, dtto, rozhodně ne celý dny v knížkách. kapitola sama pro sebe byla fakulta elektrotechniků- tam bud pařili v knajpě a nebo u kompu.
kolik studentů lékařský fakulty pochází ze sociálních případů co nemaj prostředky? jakože dítko rodičů s učňákem je nadaný tak, že jde na doktora. ano, pár jich bude, ale ne moc a pokud budou šikovní, existujou stýpka.

mr.brain: myslíš, že rozdělení studia na Bc a Mgr byla chyba? proč? já naopak. to že kvalita povětšinou klesla je věc jiná, nicméně za nás, když někoho vyhodili v páťáku a že jich pár bylo, tak ostrohal, takhle máš alespoň Bc- i když to je v dnešní době stejně nic...
o 09.06.2010, 19:59 | mrazik
Musim bohuzel konstatovat, ze v me praci jsem se setkal s mnoha vysokoskolaky, kteri se na me stredoskolaka divali jako na meneceneho a oni vsechno znaj, vsechno umi, maji titul a konecne mi ukazou jak se to dela. No netrvalo to dele nez mesic a smal jsem se ja.
o 09.06.2010, 20:05 | mr.brain
Luke_288: ne chyba, je to jen sladění s EU - proto se to rozdělilo.

mrazik: stejně tak by se ti samí koukali na lidi s výučním listem, kdyby oni měli maturitu a ne VŠ, je to jen a jen v lidech ;)
o 09.06.2010, 20:06 | Luke_288
původně píšeš, že to je chyba EU, ale to je jedno, osobně s tím docela souhlasím
o 09.06.2010, 20:17 | swep
mrazik a jak to vypadalo po delsi dobe? mit vysokou skolu neznamena, ze vsechno vis a vsechno znas, na vysoke skole mas moznost ziskat vice informaci nez na stredni skole to je v podstate vse, zbytek ti uz musi dat praxe. A kolik lidi pracuje v oboru, ve kterem vystudovalo vysokou skolu? par procent? a co ti ostatni? delaji uplne neco jineho nez studovali.. vysoka skola je od toho, aby se clovek naucil sam studovat a muze s tim pokracovat cely zivot, na stredni nas to vsechno ucili ucitele, na vysce se to ucime vicemene sami z literatury.
A co treba ti co studuji na doktorskem studiu, pripadne docenturu.. ti nedelaji vubec nic. 5 let nic nedelaji a pak na par mesicu maknou a dostanou titul, ktery jim je v podstate taky k nicemu, proste bez praxe stejne absolvent ma nizkou sanci ziskat praci. Skolne rozhodne ano, sam sem potkal x studentu, kteri nastoupili aby mohli na vysokorychlostnim netu postahovat miliony dat zadarmo, aby mohli parit CS s dalsima takovyma nebo prokalit desitky noci v lokalech a pri prvnim zkouskovem se nechali vylit a za rok nastoupili znova.. a pak se to zase opakovalo na jine fakulte..
o 09.06.2010, 20:44 | Cenda | Upraveno: 2010-06-09 20:53:14
Uz me to ani nebavi cist. Jednu poznamku ale jeste udelam:
pánové, problém kvality vzdelavani uzce souvisi s platbou na zaka. Pokud skola chce a potrebuje penize, musi si udrzet studenty. Protoze je VS cim dal vic a rocniky slabsi, snizuji pozadavky na prijeti i behem studia. Skolne neni nic jineho nez zvyseni platby na zaka, at uz ty penize pujdou pres statni pokladnu, nebo primo od studenta. Takze je prijemny, ze skola MOZNA dostane vic penez (nikdo nerika ze se nezkrati platby na zaka a podpory vedy a vyzkumu - podle me dojde ke zkraceni techto plateb, tak jak to stejne predloni dopadlo a dusledek je, aspon u nas, katastrofalni), ale ve finale bude o to vetsi snaha si studenta udrzet. Jenze ne kvalitou a zvysovanim pozadavku, prave naopak, usnadnenim ziskani caru papiru. V zadnem pripade se timto opatrenim kvalita VS nezvysi a kvalita absolventu pujde jeste vic do prdele.

Strojarnu na CVUT jsem dodelal pred cca dvema lety, ted tam jsem jako doktorand na oboru, kde pusobi jak dekan, tak prodekan, takze sem tam se neco z reality dozvim. A jsem rad, ze jsem stihl dostudovat aspon za tech "mych" podminek.

Edit: Swep> doktorandsky ti dava obrovsky moznosti se zapojit do ruznych projektu a pristup k mnozstvi informaci, odbornikum. V neposledni rade pracovat na vlastnim "vedeckem" (to oznaceni nemam rad) projektu. Jestlize se tam nekdo jen flaka a nic mu to neda, tak papir na doktorat je mu stejne na hovno. Osobne tam neznam nikoho, kdo to dela pro titul.
o 10.06.2010, 13:15 | JA
o 08.06.2010, 21:57 | FBS
Nahlásit závadný příspěvek porušující pravidla tohoto diskusního fóra.
proč se dnes na AHC řeší placení/neplacení školného? protže to člen Zdeny60 nemůže rozdejchat a potřebuje k tomu miliardu vykřičníků. Abych to zkrátil, jsem PRO placení školného. Již teď tady máme "rádobyvysokoškoláků" habaděj. Naprosto nepoužitelnejch pro život.

Tak a teď pojďme řešit sociální dávky, zvýhodňování cikánů a jejich nebezpečný rozmnožování :-D Né to už budu rasista ja vim..

podpisuju komplet...kdo chce studovat,stejně jako jít do svýho podnikání,prostě si to zaplatí.
o 10.06.2010, 13:51 | RedBaron
Já jsem taky pro placení školného, třeba moje mladá si celou vysokou vydělávala, od fotra dostala 1500 na měsíc se škemráním a od mámy vypráno a chleba s máslem. Když někdo chce, tak to jde. A když někdo nechce, výmluvy se hledají líp než důvody.

Školství a zdravotnictví tady "zadara" běhá celou dobu po revoluci a celou dobu jsou to dva nejprůserovější sektory v ČR. Je čas to skončit.
o 10.06.2010, 15:12 | Zdeny60 | Upraveno: 2010-06-10 15:16:34
OK. Máte pravdu. Jsem to nemohl vydejchat:-)

Jenže JÁ už to mám vyřešený, takže o mě nešlo, ale pokdu s tím všichni (mladší) souhlasíte, tak vzhůru do toho.

Ale sme si pokecali, ne?? :-)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.4105 sekund.