Navštíveno 488x

22.05.2010, 21:46 |
Arnie_one | Upraveno: 2010-05-22 21:48:02
Mam kolaudovat RD, kde muzu sehant a jaky typ pozarniho hlasice. Jeste mam dotaz, jaky ma byt hasici pristroj?
Ten halsic musi byt 2x jeden se umisti v garazi a druhy v dome na nejvyssim miste ?
Doufam, ze to tak je.
Diyk za vsem info
www.jablotron.cz
dělají komplet EZS vč. PIR a všech čidel.
Teoreticky ti stačí jeden ... na tom nejvyšším místě v bytě/domě. Jeho úkolem není až tak "chránit" dům před požárem, jako spíš probudit a vyhnat lidi z baráku ven. Nicméně dal bych si i do garáže, ale tam bacha na falešné poplachy. Můžeš mít autonomní (při detekci se jen rozječí) nebo ho integrovat do EZS (pak je buďto na kablíku nebo bezdrátový).
Hasičák asi nejlíp práškový, resp. aby se s ním dala hasit i elektrika.
php si kup ten co máš předepsaný v požární zprávě na 99% to bude PHP práškový 6kg s hacící schopností 21A. Co se týče čidel tak k to musí mít certifikáty - pozor na čísnký hlásiče... který to samozřejmě nemají a jejich funkčnost je taky na pováženou. k PHP chtěj i revizi . není to standartní občas to davaji až na vyžádání...
Diky chlapy, cetl sem, ze do 150m/2 obytny plochy nemusi byt druhy hlasic v garazi. zase v zakone asi probehla zmena, jeste minulej rok, to melo byt i v garazi.
vyhl. 23/2008 §15 odst 5
(5) Rodinný dům musí být vybaven zařízením
autonomní detekce a signalizace. Toto zařízení
musí být umístěno v části vedoucí k východu z bytu
nebo u mezonetových bytů a rodinných domů
s více byty v nejvyšším místě společné chodby
nebo prostoru. Jedná-li se o byt s podlahovou plochou
větší než 150 m2, musí být umístěno další
zařízení v jiné vhodné části bytu.
Čidlo v garáži nikdepožadované není a pokud nebude napojeno na centrální systém tak bude skoro v ničemu
taky jsem resil, Only One poradil, takze jsem to proti puvodnimu zameru rozsiril o dalsi detektory.
Ono uz jsem jednu zkusenost mel, a ta investice do tech hlasicu se velice rychle vrati pri jakemkoliv sebemensim problemu.
Já osobně sem doma nenašel rezervy na centrální systém, takže mám celkem 5 autonomních detektorů a to v kuchyni, obýváku na chodbě před ložnicema a v místnosti kde je hravní rozvaděč ele. V obýváku pak mám kombinovanej detektor kouře a oxidu uhelnatýho (spaliny z krbu) kdyby byl španej tlak nebo se porušila spalinová cesta a unikalo by to do místnosti tak to je detekovaný. TO bych doporučil každému, kdo má doma Karmu, kotel se spalinovou cestou, krb ....
Joj, taky mě to čeká....ale rád si je namontuju do tech. místnosti, do místnosti s el.jističema, obýváku, kuchyně a nahoru do patra před ložnice.
jo a ještě jeden poznatek - spousta lidí ty hlásiče vezme a začně je testovat metodou nafoukat do toho kuř z cigarety přímo nebo jinak zakouřit. protože je to prostě zajímá jak to funguje.. hlásič samozřejmě začně ječet, ale jeho další detekce už je o dost utumena. Ty senzory pak další takhle ostrý zakouření nemusí vyhodnotit správně, můžou být zanesený. Tak to jen tak pro zajímavost - vybalit, zapojit baterii, na strop s tím a dál řešit jen výměny baterek ..