Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Je tu odborník na víno ?

o Navštíveno 1585x o
o 20.05.2010, 11:50 | Paczqo
Potřeboval bych radu od nějakého odborníka na víno kamarádka bude mít 25té narozeniny tak mě napadlo koupit ji nějake lepší bílé víno mohl by mi prosím někdo poradit něco dobreho ? Vím že má nejradši bílé vino a kvalitnějši takže cena do 1700,- teda pokud je v tehle ceně realne nějake dobre bilé víno koupit díky.

o 20.05.2010, 12:02 | Zephyr
myslím si že cena je až dost vysoká. Optravdu dobré víno se dá koupit mnohem levněji. Nejlepší je si ho ochutnat a pak si ho teprve kpoupit. Ale ty to chceš jako dárek, takže je to těžší. Ideálně ji zatáhnout do sklípku na košt a ať si sama vybere co jí šmakuje. Já osobně preferuju Sauvignon.
o 20.05.2010, 12:08 | Lucni.konik
Já piji červené, ale s bílých mě třeba moc chutná Rulandské šedé - pozdní sběr(sklepy nebo oblast ti ale neřeknu-nepamatuju si to). Zkus pohledat ročník 2000 event. 2001.
o 20.05.2010, 12:08 | Vencaf
tolik členů z Moravy a nikdo nerozumí vínu :D asi všichni pijou radši český pivo...
o 20.05.2010, 12:15 | Paczqo
Zephyr: osobně tomu nerozumim takže netušim jak se pohybují ceny těch 1700,- je strop vic bych za to nechtěl dát. pokud bude levnějši tak to uvitam.
o 20.05.2010, 12:49 | Escudo
jako Zephyr, pokud neni kamarádka vyloženě fanatickej znalec, tak je to naprosto zbytečný, pro běžnýho smrtelníka koupíš výborný víno kolem 300Kč bez větších komplikací. Trefit se někomu do vkusu když nevíš co pije je težký, ale neurazíš asi ničim.
o 20.05.2010, 12:49 | Luke_288
slámový, ledový, ty chutnaj mě, ale jsou dost sladký. taky trochu drahý (nicméně pořád cca 1/3 ceny než těch 1.700Kč). z vlastní zkušenosti můžu říct, že takový ty brutálně drahý už ani neocenim, protože mi většinou nechutnaj
o 20.05.2010, 12:50 | andreas
pokud koupíš takto drahé víno, je to většinou sběratelský kousek a moc lidí stejně neví jak chutná. Můžeš koupit nějakou pěknou lahev ve dřevě, třeba i archiv, ale pokud bude takto cenné, tak ho jen tak neotevře. to je škoda :-) Takže radši zajeď do sklípku, ožer majitele a nech si vytáhnout to nejlepší víno co má. drahý nebude a po otevření budete mít potěšení s vína.
o 20.05.2010, 12:56 | Escudo
jinak omezit odrůdu jako je Rulandské šedé rokem 2000/2001 bez upřesnění výrobce je docela dobrá rada :o) těch vinic je po světě vcelku dost. Já bych se nebál vybrat nějakýho tramína, vcelku atraktivní víno, který ženskejm dost chutná a musim uznat, že i když jsem ho kupoval od různejch výrobců, tak ten příjemnej základ tam byl téměř vždycky, nikdy to nebyl vyloženě humus, to se bohužel o všech odrůdách říct nedá
o 20.05.2010, 13:06 | JA
jaký má ráda?suchý,polosuchý?pozdní sběry a ledový a tak aj dost cukru..a takovej Jihoafrickej Chardoney(nevim přesně jak se píše :-)je pro ženský akorát..
o 20.05.2010, 13:07 | rover (WoodTech)
Nejlíp nějakej archiv spíš sladší,Pálava muškát ottonel 2002 Nebo Veltlín pozdní zběr 2005 a za tu cenu koupíš celou bednu :-))
o 20.05.2010, 13:09 | Paczqo
jaký má rada budu mit zjištěno takže to sem pak pisnu
o 20.05.2010, 16:19 | Midnite
já su z moravy a piju jen slivovici a radegast :) tudíž nic z Čech....
o 20.05.2010, 19:12 | X-sat (M)
Za ty prachy rozhodně bedýnku kvalitních vín - nééé jen jednu flašku. Brrr. Ale fakt zjisti, co má rád! Minimálně - suché, polosuché či spíše více cukru.
o 20.05.2010, 19:17 | Jerry.s
tak tak, za tu cenu koupíš spíš nějaký sběratelský kousek. doporučil bych koupit radši víno v průměrné cenové relaci a třeba víc flašek a odrůd ať to nemá jen na jeden večer;) když si uděláš výlet k nám na moravu tak ti prodám jak to víno tak i slivovici nebo ořechovici :D
o 20.05.2010, 19:17 | /// MiŠeL ///
jako Midnite: víno pijem až když už není nic jiného :-))
o 20.05.2010, 19:35 | Escudo
když víno, tak suchý
o 20.05.2010, 20:25 | Zephyr | Upraveno: 2010-05-20 20:28:11
jj Escudo má pravdu. Ve valné většině případů jsou ty přeslazené srač*y označovány jako vína pro pražáky. Bez urážky, ale valná většina z čech neumí ocenit dobré víno. Samo je v pořádku že kupují co jim chutná, bohužel zrovna tyto výrobky s vínem nemají mnohdy moc společného.
Nejlepší co bych ti poradil je, domluv se s pár přáteli a zamluvte si sklep na moravě třeba i s řízenou degustací. Když se na to poskládáte tak by to mohlo být i levnější jak 1700,-. Mimo skvělého zážitku si můžete odnést to co vám bude chutnat. Věřím že by to mohl být zážitek na který by kamarádka určitě nezapomněla a jistě by ho ocenila.
Pokud nejste až takoví znalci vína, doporučil bych vám svého známého z Dolních Věstonic. Jeho nejlepčí hláška byla: nemusíš to válat v hubě, ani k tomu čuchat. Buď ti to chutná nebo né :-) A tento člověk by vás ze sklepa hned tak nepustil....
Ale jsou i jiné možnosti, jako třeba již zmíněná řízená degustace, při které ti odborník povipráví všecko možné o koštovaném vzorku a rád ti odpoví na případné dotazy.
Za mě v případě "lidového koštu" doporučuju dědu Látala z Dolních Věstonic (mohl bych zařídit košt-více po ICQ nebo mail či tel)
a v případě odborného výkladu bych doporučil "vinařství Kovacs" Novosedly
Pokud by ses chtěl na něco zeptat tak můj tel: 728 57 67 33
o 20.05.2010, 22:29 | andreas
to mě tak napadlo, pokud se sejde cca 8 až 12 lidí, můžu zařídit skůlípek v Šatově u kolegy z práce...
o 21.05.2010, 06:39 | Freerider
Escudo: takhle kategorizovat to dle mě nelze.

Zephyr: Rád bych s tebou zabředl do širší debaty :o))
Pokud bude mít cukernatost 24 stupňů, tak to je sladký jak sviňa, ale pokud se to víno povede a někdo ho nezkurví tím, že za každou cenu udělá cuvée, když je neumí, není vůbec od věci to pít tak, jak to je

Paczqo:
velmi efektní záležitost je Tramín červený, výběr z hroznů 2005 - Genus Regis (jsou to sklepy Znovínu ve Znojmě) - 0,5 l láhev pořídíš za cca 500,-

Potom Vladimír Tetur Velké Bílovice - Rulandské Šedé, výběr z hroznů 2001 - cca 400 za 0,7 l

Vinařství Sedlák Velké Bílovice - Hibernal 2009 - to už je ovšem hodně sladké

Vinařství Petr Skoupil Velké Bílovice - Tramín červený - pozdní sběr - 2008

Teoreticky se dá domluvit řízená degustace přímo ve Znovínu Znojmo, byl jsem jednou a paráda
o 21.05.2010, 06:42 | Freerider
Ještě dodám - i když je Morava tradiční svým vinařstvím, některá vína z oblasti kolem Mělníka mají poměrně dost navrch, takže bych byl velmi opatrný :o)))
o 21.05.2010, 07:20 | Escudo
Freerider: já se přiznám že jsem se naučil kupovat například Shiraz a Merlot z chilských oblastí a často je poměr cena/kvalita u jihoamerickejch vín lepší než u nás bohužel :o( ale jsem laik, piju to víno, který mi něco říká, je pro mě něčim zajímavý.

K tomu suchému, pokud bych se o to zajímal víc, tak to asi napíšu jinak. Ale mojhe zkušenost zní - pokud jsem koupil doslazovaný víno a nebyla to vinice, která je tim vyloženě pověstná, tak je ti po tom druhej den zle. Cukr tyhle stavy vyvolává. Samozřejmě jsou světlý výjimky, posledně si pamatuju tuším nějakej maďarskej muškát napříkald
o 21.05.2010, 08:27 | Zephyr
Freerider> to by sis moc nepokecal :-D
Já tomu až tak nerozumím. To co jsem napsal jsou mé vlastní zkušenosti, ale abych ti řekl nějaké ročníky a odrůdy to asi těžko:-).
O té řízené degustaci jsem se zmínil proto že jsem na ní byl pozvaný od jednoho dealera co k nám dodává nástroje a tehdy mě to docela dost bavilo. Perfektní kuchyně a skvělé vína.... co nám chybělo :-)
Jinak ač rozený Mikulovčák z baráku který má sklep 3 patra do země a vína se dělalo každý rok mraky jsem spíš pivař. Ale tak jak psal Escudo, musí tě to něčím oslovit. Nemá cenu do sebe lít něco co ti nechutná, byť by to byl archiv za 10 000,-
o 21.05.2010, 09:42 | art
červený tramín - moje oblíbené.
Nicméně by to chtělo fakt vědět jaké má ráda vína..
Víno kolem 1500 a víc je bláznovina kterou ocení snad jen opravdví znlaci. Jinak kvalitní víno neznamená víno za 1700. V téhle ceně bych kupoval snad jedině moet což je na trochu jiné příležitosti rozmarnosti.
Dobré víno pořídíš klidně i za 250 - ale taky podle toho jaké bys vybíral. Takže kup klidně 3 vína kolem 300 (třeba každé úplně jiné - sladké, polosladké, suché) v dárkovém balení a uděláte si někdy degustační den (nebo 3 dny: ), a pak už budeš i vědět jaké má ráda a výjde tě to třebas jen na ten litr.
o 21.05.2010, 10:10 | Paczqo
Ta cena skutečně byla jen nastřel je to maximum co jsem ochotnej do ni investovat a jelikož jsem vicemeně totalni abstinent tak nemam poněti kolik stojej vina teda celkově kolik stoji alkohol každopadně třeba tři flašky v darkovem baleni by bylo fajn no snad odpoledne to budu vědět co pije rada.
o 21.05.2010, 12:35 | Paczqo
Tak se mi z ni podařilo dostat že Chardonnay, nebo Irsai Oliver ji chutna.
o 21.05.2010, 12:56 | Escudo
Irsai Oliver je další spíš ženská záležitost :o) prostě jemný a sladký víno - tedy sladký ne že by bylo slazený, ale prostě samo o sobě v sobě nemá trpkost. U Chardonnay je to těžký, to chutná často dost odlišně a i kvůli tomu jsem ho přestal kupovat. Třeba Australský a JAR jsou na mě opravdu hodně trpký a celej večer to pít nevydržim, tady u nás jsou mi příjemnější, ale i tak - tramín je tramín :o) navíc pokud má ráda irsai, tak jí tramín vadit taky nebude, je spíš těžší a chuťově zajímavější
o 21.05.2010, 15:44 | JA
Escudo
já po tejdnu v JAR sem mu právě přišel na chuť :-)

ale trochu OT..já už na starý kolena řešim společně,nic nekoupim blbě a když si to přeje a ví co chce,tak iradost z toho má :-)
omylu a posranejch vánočních,,překvapení" už bylo dost :-)
o 21.05.2010, 17:13 | Shr3k
Tak existují jistě speciality, kterými zaujmeš. Nějakým výběrem z hroznů (Auslese) asi nezkazíš nikdy nic...
o 21.05.2010, 17:27 | luda551
kup ji krabici
o 21.05.2010, 17:50 | Long
Pro pivare z Plzne jsou treba zrovna Velke Bilovice celkem zajimava destinace ... brachove Tetuři, SOČ, Lanžhotský. Ceny vice nez priznive a ve srovnani dobre vybranych moravskych vin a nekterych zahranicnich drahot z mistnich vinotek jsou moravska jasne lepsi.

foto k příspěvku  od Long

o 21.05.2010, 17:50 | Long

foto k příspěvku  od Long

o 21.05.2010, 18:01 | JA
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
o 21.05.2010, 22:26 | X-sat (M)
Za mě vinařství U Kapličky (Zaječí) a v Dolních Dunajovicích. Výborná vína.

foto k příspěvku  od X-sat

o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3202 sekund.