Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Tepová frekvence... rada pro treaning

o Navštíveno 1180x o
o 14.05.2010, 07:47 | Only_One
Mám takovej dotaz - baví mě běhání, běhám už víc jak rok, ale strašně zápasim s tepovkou. Průměr se mi stále pohybuje kolem 170-175 tepů což je prostě strašně moc a vůbec se nemůžu dostat níž. Nicméně přes hodinu v tomhle tempu v pohodě dám bez obtíží, ale to mě vydrží na 12km a pak dojde - respektive když bych chtěl běžet 15-17km tak to bez obtíží nejde a já nevím jak na to. Letos bych chtěl dát půlmaraton pod 2 hoďky ale vůbec se mi teď neposunuje kondice

o 14.05.2010, 08:13 | DaveX
Jak často běháš a kolik km? Co děláš dál za sport? Kolik ti je let?

Jinak na získání kondičky je hodně dobré plavání. Zkus to taky do tréninku zakomponovat.
o 14.05.2010, 08:27 | Lucni.konik
Kamarád mi říkal, že když chceš trénovat a cvičit, tak máš takovým tempem, aby ti prý tepová frekvence nepřesáhla cca 150tepů. Ale řídí se to věkem ještě.
o 14.05.2010, 08:40 | Dexter
je to hodně individuální, jako první by sis měl zjistit maximální tep, od toho by se dal aspon přibližně odvodit tvuj aerobní a anaerobní práh. to že budeš běhat na zbytečně vysokých tepech může být horší jak lepší pro trénink.
o 14.05.2010, 08:49 | Bucci
jako Dexter, ono záleží na kondici/věku/stavu/tréninku
o 14.05.2010, 08:59 | Only_One
je mi 27. občas plavu, jezdím na kole velmi často (i do práce). Běhám 3x-4x týdně 10-12km
o 14.05.2010, 09:03 | ibizman
ze by naznak starnuti? :o)))
o 14.05.2010, 09:06 | Only_One
ale prd :-D já bych spíš řekl, že běhám špatně.. tělo si na tuhle zátěž zvyklo a teď s tím dál nechce pracovat.. nicméně já ten půlmarathon chci pokořit to je můj cíl
o 14.05.2010, 09:31 | DaNNy
Maximální TF vypočítáš obecně : 220-věk. Takže v tvém případě je to tedy 193. Takovéhle dlouhé tratě by jsi měl běhat s tepovkou kolem 60-80% tzn. kolem 154 tepů(v této tepovce se jedná o aerobní činnost, se kterou můžeš běžet teoreticky do nekonečna) Jak si tu tepovků meříš, sporttestr nebo jen tak pohmatem? Je divný, že za 12km se tělo na běh neadaptovalo a tepovka se nesnížila... Ona zezačátku vyletí a pak se stabilizuje právě v aerobní zóně. Navíc jestli běháš už rok, tak by se měla tak i tak spíše snížit. Zajdi si ke sportovnímu doktorovi jestli to s běháním myslíš vážně. Můžeš mít tachykardii, což je zvýšená TF, dá se s tím pracovat, ale je to hodně idividuální, záleží na mnoha věcech.. Rady: před běháním se zahřát a rozcvičit,správně zhluboka dýchat-nádechy nosem výdechy pusou.
o 14.05.2010, 09:50 | Only_One
no mám teper takže vidím přesný hodnoty. No běhání mě opravdu baví. Občas kvuli tomu vstavu i v šest ráno, protože ten ranní vlhkej vzduch v lese je úžasnej
o 14.05.2010, 09:52 | Only_One
třeba s kolem žádnej problém nemám. Loni sem pokořil Grosglockner a prlměrnej tep byl 130 uplně v pohodě. Ale to běhání se né a né adaptovat a přitom mě to dělá pocitově úžasně. Po běhání se cítím perfektně
o 14.05.2010, 10:15 | Luke_288
já běhám taky, běžim 30-40minut, průměrnou tepovku mám 165 a jsem spokojenej. je fakt, že neběhám kvuli nějakýmu treninky, ale pro dobrej pocit...
o 14.05.2010, 10:29 | Only_One
no já pocit dobrej mám... co se týče první hodiny.. ale problém prostě je, že se zastavil vývoj té vytrvalosti... a to bych chtěl zjistit proč
o 14.05.2010, 10:36 | Lucni.konik
možná bych zajel fakt někam do "servisu" na testy.
o 14.05.2010, 11:15 | Only_One
vyměnit olej a filtry? :) to bych mohl :-))
o 14.05.2010, 12:14 | Lucni.konik
No, abys takhle neběžel, neběžel a nedohonil defibrilaci v horším případě paní "Hryzlou pumpičku".
o 14.05.2010, 12:24 | Bucci
já nejsem vytrvalostní typ, když běžim tak maximálně 2 kiláčky a pak zdechnu... ale napadá mě, jestli ses už nepřiblížil svýmu maximu a teď už to - jestli - půjde velmi pomalu no...
o 14.05.2010, 15:18 | DaNNy
maximu se přiblížit nemůže. Tréninkem ho stále více posouvá zhůru. Dlouhý běh je vytrvalostí schopnost, ta se dá trénovat klidně v 90 letech...(např. od rychlosti nebo obratnosti)Proto je je divný, že se tělo na zátěž neadaptovalo. Bude to fyziologická záležitost, proto radím určitě se poradit s doktorem... tohle není sranda, pokud 12km ti bouchá srdce jak o život, něco není v pořádku.
o 15.05.2010, 22:07 | Šestikule
Viděl bych to ve špatném způsobu tréninku. Na půlmaraton, ale i obecně, ti nestačí trénovat jen na dlouhých štrekách (navíc ve špatném pásmu), ale musíš trénovat i rychlost, úseky, opakované intervaly apod. Na začátek není vůbec na škodu si přečíst třeba tuto knihu ( [ Link ] ), pak si postavíš trénink správně.

Za mě, posledních cca 8 9 let používám tento hrubý plán, kdy se po nějaké pauze (většinou zimní) dostanu za zhruba 3 měsíce do formy, kdy není problém zaběhnout půlmaraton pod hodinu a půl.

1.fáze - takový nabíhání kiláků v aerobním pásmu, běhám mezi 135-155 tepy, obecně je to pásmo kde bys měl být schopen během výkonu normálně mluvit třeba s kolegou běžcem. Tuhle fázi běhám měsíc, cca 10-15 km denně, přičemž naběhám ve fázi kolem těch 350km. Kombinuju různé tratě, ale žádné velké kopce. Na začátku si zaběhnu testovací 10 km trať a z ní mám třeba letos čas 56:10 minut. Na konci té 1.fáze jsem ji ve stejném tepovém pásmu zaběhl za 43:04. Co mám za ty roky vyzkoušeno, že první takový velký zlepšení je po cca 10 dnech, pak se to lepší pomalu až zase posledních 5 6 dní se lepšíš třeba každý den o minutu na 10km.

2.fáze - 20 minutové úseky v anaerobním pásmu, běhám 160-175 tepů. Vždy běžím 20 minut, pak 5 minut pauza, 20 minut běh, 5 minut pauza a posledních 20 minut běh. Takhle běhám pět dní a šestý den mám volno. Pak zase nanovo. Tady už běhám různé profily i kopce, ale dodržuji samo tepovku. Tuhle fázi běhám 3-4 týdny, podle vývoje. Začínám v terénu na zvlněném profilu třeba na 4:23/1 km a končím kolem 3:50/1 km.

3.fáze - rychlost, tepovku víceméně neomezeně. Zpravidla dva týdny běhám opakované úseky 1.5 km, vždy úsek 1.5 km, pauza dvě minuty a zase úsek 1.5 km. Tohle zopakuji 3x resp. za ten jeden trénink naběhám 6 úseků 1.5 km vždy s 2 minut.pauzou. Zvláště ze začátku už se po 3.úseku zhoršuji, ale postupně se to spravuje a ve finále si schopen těch 6 úseků zaběhnout prakticky za stejný čas.
Pak si dávám tak týden absolutní rychlost, kdy běhám úseky do 500 metrů, klidně i seběhy z kopce, ale naopak i výběhy. Nebo takové na dýchání hodně náročné krátké běhy např. slalom mezi stromy apod.

Po těchto 3 fázích mám natrenováno a jsem schopen zaběhnout velmi slušně téměř jakoukoliv trať. Samo s přibývajícím věkem už mi více sedí delší tratě (+10 km), protože na kratších nemám už tu rychlost jako za mlada. Prostě v roce 2000 nebyl problém zaběhnout těch 6 úseků 1.5 km v tempu kilák pod 3 minuty. Dnes už se k těm 3 minutám na kilák přiblížím jen vzácně.

Jinak doplňkově je dobrý každý sport, plavání je fajn na dýchání, ale zase se po něm velmi špatně běhá (kdo někdy šel triatlon nebo duatlon, ví o čem mluvím). Kolo je taky dobrý, ale zase tam používáš jiný svaly než na běh tj. můžeš být sice nabušenej na kole, ale to vůbec neznamená, že budeš automaticky i dobře běhat.

Jinak poslední roky používám Garmin Forerunner a to je pro mě ideál. Během tréninku mě to pohlídá/řekne vše potřebné, doma to připojím k PC a hned vidím vše do detailů.
o 04.06.2012, 12:33 | Pajk
Šestikule: dobrá matematika...
Mohl bych poprosit o radu jak natrénovat 12minutový běh?? Běhá se to na školách a 3000m+ je hodnoceno za "1". Můj cíl je tak 3200m, což jsem si nastavil laťku jak cyp, uběhnu tak 2800.
Maximálně zatím běhám trasu asi 5km, pak už mě to nebaví a chci, aby mé utrpení zkončilo.
Jinak jsem začátečník, běhám asi měsíc. Nikdy mě to nějak nebavilo, ale teď jsem tomu přišel trochu na chuť. Zjistil jsem, že se dobře běhá s hudbou, tak abych nemusel v ruce držet iPhone, objednal jsem si jakousi obyč mp3jku.
Co se týče oblečení a obuvi, tak bych taky chtěl radu. Asi bych do něčeho zainvestoval, ale nemusí to být top oblečení. A ještě se chci zeptat, co si myslíte o zátěžích na kotníky a zápěstí. Díky za rady. :)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3293 sekund.