Navštíveno 1266x

10.05.2010, 11:06 |
Crimson | Upraveno: 2010-05-10 11:06:59
Kdo s tím má zkušenost, jaký koupit aby to člověk uclonil na 2s
chápu , že jedna věc je slunečný den a jiná temný les
ND 0,3 / 0,6 / 0,9 ?
proč to někdy značí ND 0,3 / 0,6 / 0,9 či ND 2x / 4x / 8x ?

10.05.2010, 11:51 |
Ravo | Upraveno: 2010-05-10 11:52:48
hmmm, tohle asi nikdy nebudu potřebovtl, spíš řeším opačný problém a potřeboval bych vyšší světelnost objektivů abych mohl jít na nižší ISO a nešumělo mi to tolik a mohl bych zkracovat časy při rozumné cloně kdy objektiv kreslí :)
Já když potřebuju natáhnout časy, tak nasadím polarizák (něco světelnosti shodí), ISO co nejnžší a přicloním si co to jde v rámci snesitelné hloubky ostrosti. Pak většinou problém není a časy vycházejí brutálně velky.
Spíš bych být tebou sháněl přechodový středně šedý filtry - krásně pomahájí vyřešit problém s přepálenou oblohou a tmavými stíny pod horizontem.
koukni na systém Cokin (výhoda je univerzální držák a kroužky pro každý objektiv - využiješ na všech objektivech za relativně levnej peníz - kupuješ pro každý objektiv jen ty kroužky), chvíli jsem to měl půjčený a docela dobrý, časem možná někdy zakoupím
no jenže já chci fotit vodopády na 2s a to bez ND nejde !
už jsem něco našel ..
[ Link ] spíš nevím, kterou hodnotu vzít 2x / 4x / 8x ?

Já bych volil co nejtmavší :o)
já si právě neumím představit, co mi s tím udělá ten faktor 8 třeba
Vždyť tam vidíš tu korekci clony. Takže si můžeš vypočítat, kolik kroků potřebuješ, aby se ti třeba z 1/5s staly 2 sekundy. Já neodhadnu, jaká expozice ti u vodopádu vychází teď, to musíš vědět sám ;-) Podle mě se nejvíc prodávají ND4, max. ND8, víc už je celkem nesmysl pro reálné použití.

10.05.2010, 16:22 |
Bingi | Upraveno: 2010-05-10 16:24:24
tak pokud mas takovou tabulku, tak je to jednoduche. jestli filtr O,9 ma korekci 3clonove cisla, tak si vem fotak, pecti si cas expozice daneho snimku, pak zvys clonu o 3 cisla a prectivysledny cas. jinak pak az to koupis tak dej vedet jak to funguje. taky nejaky planuju. osobne bych mozna zkusil ten 0,9. ten vypada na rozumny kompromis, ktery se vyuzije asi casto.
Vyšší neztrácejí smysl, když chceš vyfotit nějaké náměstí bez lidí, tak ve dne to jde jen nechat ho zavřít nebo ho fotit na třicet sekund.

10.05.2010, 18:28 |
Kamil Ozzy - na vodopády v lese stačí většinou i polarizák, případně jsem nahradil ND filtr přechoďákem (přechodem jsem si reguloval expoziční čas :) ). Jinak pro ty co neřeší cenu je super tenhle "unikát" od Singh Ray
[ Link ]
já vím přesně jakou mám expozici: ISO_100, 1,6s, f/22 to se dá, něco jsem nafotil,
ale to platí v temném lese, o víkend jsem zkoušel fotit
v pravé poledne slalom kanál, chtěl jsem ho máznout a to jsem byl bez šance !
jo vezmu ten ND8 (3 clonový čísla) to bude good
Takhle to vycházelo na max. clonu f/22 a 1,3s , prostě nadoraz !

10.05.2010, 20:37 |
Kamil Ozzy - při použití ND hlavně nebude nutný tolik clonit. U clony 22 už bude stát kresba za prd.
tady je ten vodácký kanál, se mi ho povedlo máznout akorát večer :-))
exif tam je viz. More Properties
[ Link ]
No jestli ti v temným lese vychází ISO 100 / F22 / 1.3s, tak to zas tak moc temnej les podle mě nebude ;-) Já když naposledy fotil v lese nějakou tekoucí vodu, tak mi stejnej čas vycházel tak při F 2.8 a ISO 400 :-)
Každopádně bych se taky přiklonil k tomu ND8.

11.05.2010, 06:25 |
Kamil Mr. Scully - mě v běžným lese (nic tmavýho) vycházel čas běžně i kolem 10s (jen polarizák + přechoďák, ISO100 a clona 10 - 12 :) )
Takže HOYA ND8 test z okna za bílého dne si můžu dovolit toto >>>
seták ohnisko 30mm:
bez filtru: clona f/29, max.čas 0.4s
s filtrem: clona f/29, max.čas 3.2s
telák ohnisko 75mm:
bez filtru: clona f/32, max.čas 1.1s
s filtrem: clona f/32, max.čas 8s
To je mazec tohle si dovolit za bílého dne,
snad jsou tam ty světla patrné..

Jo ted mi to je jasný, ND8 znamená, že si můžu dovolit 8x delší čas !
Bingi: Tak jsem testnul ten ND filtr, docela good,
při časech 1,6s to dává clony f/8 - f13 za sluníčka

Ozzy, ty jsi na ty vysoký clonový čísla fakt ujetej :-) Nikdo mi nikdy nevnutí, že F29 může být o sebemenší chloupek lepší než třeba F12 :-) Ty (pravděpodobně naprosto neviditelné) změny v hloubce ostrosti musí být logicky vykompenzovány vadami optiky, bordelem na snímači a dalšími faktory ;-)

24.05.2010, 14:02 |
Crimson | Upraveno: 2010-05-24 14:05:13
Naopak , já se jich potřeboval vyvarovat, dobře víš jak asi kreslí f/32
PS: tohle co jsem sem plác jsou origo JPG z fotáku..
já si teprv budu hrát z RAWama

24.05.2010, 15:49 |
Bucci pěkný, moc pěkný...
cheche

To přece není o hloubce ostrosti ale o tom, že 2s
tekoucí vodu nezacloníš ani na f/32 , proto ND filtry !
Ještě pár fotek zde
[ Link ] Ale jak říkám, zítra zkusím jak budou vypadat RAWy

25.05.2010, 13:14 |
Bucci tilt efekt je luxus, ale nehodí se na všechno tappíku :-)

25.05.2010, 15:49 |
Kamil | Upraveno: 2010-05-25 15:52:01
Tappaja - chtělo by to změnit úhel roviny ostrosti ;-)
to byl jen asi 30 vterinovej pokus, neco tomu chybi, ja vim...
tohle by byla clona tak f/0,0004 :-))
jinak už jsem zpracoval RAWY:
[ Link ] tohle mě fakt baví fotit ale není kde,
asi vyrazím do Jizerek
[ Link ]