Navštíveno 884x

01.05.2010, 12:31 |
X-sat (M)
Nějaký tip na nákup? Rozumný poměr výkon/cena. Díky
neresilo se to tady uz? co jsem si zapamatoval z minuleho toppicu byl pan Pok z Plzne:
[ Link ]
já mam nejake tesco a ted jsem si koupil 2keramicke a luxus. zatim je pouzivam 5mes a fakt super
také jsem přešel ne keramiku a nemůžu si je vynachválit, jelikož často vařím tak potřebuju aby řezali jak mají a to keramika zaručuje,jedinná nevýhoda je že se nedá vykostit cokoliv jelikož bys nůž rozlámal, k tomu mám jeden nebo dva menší nože z oceli a jeden malý čínský jakoby sekáček

01.05.2010, 16:53 |
deda ted jsem objednal z amazonu keramicky za super cenu a podle pohledu hmatu atd. budou snad dobre...prakticke vyzkouseni bude az s nima dorazim domu

01.05.2010, 17:26 |
swep | Upraveno: 2010-05-01 17:35:37
keramika vyhody - prevzato z netu:
* Keramické nože neničí vitamíny
* Keramické nože mají nepřilnavou čepel – proto se na ně potraviny nelepí a čepel se dobře čistí
* Keramické nože nemusíte často brousit, protože se neztupí
* Keramické nože jsou lehounké a s dokonale vyváženým těžištěm, a proto zajišťují maximální komfort při krájení
* Keramické nože neabsorbují chuť potravin a ani v nich nezanechávají kovovou pachuť
* Keramické nože jsou oproti ocelovým tvrdší a mají delší životnost i odolnost proti opotřebení
nevyhody:
* Keramické nože se na trhu bohužel prodávají za relativně vysoké ceny
* Keramické nože jsou relativně křehké, proto je třeba dávat pozor na jejich upadnutí, případně krájení velmi tvrdých potravin (kosti)
* Keramické nože při mytí vyžadují speciální péči – raději je nemyjte v myčce – mohla by se poškodit čepel i rukojeť
Edit: ted sem procetl par reakci uzivatelu na keramiku a jen kladne ohlasy co se tyka ostrosti a "lepivosti" na potraviny, jinak to ohledne vitaminu je diskutabilni, v podstate to uvadeji jen prodejci
Taky mam keramiku (obyc z aukra asi za 300,-), uz ji mam pres rok a stale super ostra, doporucuji ;)

01.05.2010, 20:04 |
FSAL mam Kyoceru
[ Link ] a super, taky mam levnej hypermarketovej keramickej a ten uz tak super neni, je tam docela znat rozdil - Kyocera je tenci a vostrejsi = lip se s ni kraji, taky je ergonomictejsi a bezpecnejsi

01.05.2010, 20:28 |
Prady Jako kuchař z povolání mám už rok nůž z Tesca za 500 z molybdenu a nemůžu si ho vynachválit, daleko nejlepší nůž, těžkej a pevnej takže vydrží dlouho ostrej. Měl jsem i osobní zkušenost se značkovým japonský nožem s lehkou rukojetí a ocelí....po pár dnech mi přišlo jako když to je hračka z kinder vejce takže ani tak nezáleží na ceně a značce jako na kvalitě materiálu. Momentálně ten nůž co mám z Tesca jsem měl možnost srovnat s jedním spolupracovníkem z hotelu a měl totžný nůž ze stejného materiálu za 2000, jen to byla značka Wüsthof tušim nějaký němci, nebo Dick...nevim teď přesně, ale opravdu jsem se divil a on předevšim když zjistil, že vyhodil 1500 zbytečně za značku :-D

01.05.2010, 20:45 |
All Mezi absolutní špičku patří bezesporu švýcarský Victorinox a z nich pak nože kované. Keramika je dobrá ale křehká. Dobrým kovaným nožem přefikneš krávu vejpůl.

01.05.2010, 22:27 |
X-sat (M)
Nehledám TOP, chci jen funkční nože do kuchyně, které vydrží ostré a použitelné. Díky :-)

01.05.2010, 23:08 |
Cenda Ivan> díky za info. Když budu chtít přefiknout nějakou krávu, vezmu si na to kovanej nůž ...

02.05.2010, 03:59 |
JP Victorinox je špička mezi tim co se dá sehnat v supermarketu a ještě ne absolutní:). Ale jsou to většinou dobrý nože za odpovídající peníze, to určitě jo.
Keramický nože jsme měli 3, jeden už je po půl roce zlomenej. Na ovoce, zeleninu nebo sýr jsou dobrý, vůbec se to na ně nelepí. Každopádně to s těma vitamínama u ocelovejch je totální volovina:D. Uznávám že keramika má svoje místo, ale přesto mi to pořád přijde jako snaha udělat z nože spotřební věc, aby se na něm dalo rejžovat (což už se nedá na někom, kdo si koupil kovanou ocel).
Já bejt tebou, koupil bych nějakou trochu lepší levnou sadu a k tomu jeden kvalitní 16-18 cm kuchařskej kovanej nůž, pokud se teda u vás doma vaří třeba alespoň 2x týdně. Co se týče ostrosti, tak to je u kvalitního nože spíš otázka uživatele, než nože. Když si někdo stěžuje, že jsou ocelový nože tupý, tak buď koupil absolutní shit, nebo je prostě totální jelito neschopný alespoň průměrně nabrousit nůž:)
Levnej nůž automaticky neznamená úplně špatnej, když má člověk štěstí, tak může narazit na dobře broušenej nůž s docela kvalitní ocelí, ale udělat všestranně dotaženej nůž na celej život za pár stovek prostě technologicky nejde... Nejhorší nože poznáš tak, že je to prakticky jen vyřízlej kus plechu, tzn. že je z jedný, všude (mimo ostří) stejně tlustý kovový části, na který jsou jen přidělaný střenky
Wusthof má i nože který mě moc nesednou (ikon), ale classic řada sedne skoro každýmu a o kvalitě a trvanlivosti vůbec neni pochyb, nemam pocit, že je ještě někdy ve svym životě budu muset nahradit (pokud teda EU nevydá nějakou směrnici o maximální délce čepele v domácnosti nebo tak).

02.05.2010, 04:05 |
JP Takže "vydrží ostré a použitelné" - ostrej nevydrží věčně žádnej ocelovej nůž, ani ten od Horsta, každej budeš muset dřív nebo pozdějš nabrousit. Když ti někdo bude tvrdit opak, dej od jeho nožů ruce pryč:D

02.05.2010, 08:20 |
All

02.05.2010, 08:52 |
All

02.05.2010, 10:25 |
Prady tak tak, jako JP...souhlasim, že člověk může koupit kvalitní nůž i za směšný peníze jako se povedlo i mě a už mi rok slouží v kuchyni kde jsem s ním nakrájel spousty kila cibule, zeleniny, masa a všeho možnýho...jednou jsem ho byl přebrousit u nožíře za rok a jinak mi postačila sem tam ocílka :-)

02.05.2010, 10:37 |
X-sat (M)
OK děkuji

02.05.2010, 16:33 |
koren
Koukni na noze Kershaw. Sou super, maj paradni grip. A cena je prizniva...