Navštíveno 839x

13.04.2010, 12:26 |
Daryl (A)
Potrebuju koupit pro dceru kolo. Je ji 10 let a ma necelych 150cm. Takze premejslime, ze koupime uz kolo na delsi dobu.
Ale vuuubec se v tom neorientuju, Pokud tu jsou znalci, poradte na co se zamerit, pripadne zkusenosti. U dospelaka bych asi vedel, ale u ditete si nejsem jist.
kup nějaké hezké zachovalé kolo z bazaru protože tohle ji vydrží chvilku a můžeš ho zahodit...

13.04.2010, 13:12 |
koren jako only, jen bych pritom koukal po znamejsich znackach-kdyz vemes treba detskyho authora(jestli teda vubec neco takovyho dela:-)) mas aspon trochu zaruku ze to vydrzi a hlavne ze prcek si treba nerozrizne nohu o utrzenou slapku
jako celkem se bavím...je tu plné forum, na co si dát pozor při koupi auta za 50-500 tis, jestli nechybí šroubek a pak je tu dotaz na auto-foru na kolo pro dítě a posluchat rady o jetých kolech. Chápal bych to v případě tmavé rodiny, co si chodí pro dávky.
Takže za mě říkám, že bych rozhodně obětoval těch 6-8tis za nové kolo z cyklošopu, ve kterém by byli schopni poradit s velikostí. Ve věku 10 let bych ani neuvažoval o kole na delší dobu a zbytečně nekupoval velké, může to být celkem nebezpečné. Chce to očekovat, kde je schopný prodejce, poradí co s přehazovačkou, doporučí helmu a podobně. A teda nevím, jak to dítě, ale v 10ti bych měl teda podstatně větší radost a zážitek z toho, že zajdu s rodiči do obchodu, tam se mi někdo věnuje a s úsměvem si odvážím uplně nové kolo, než přijet k nějaké rodině, která z boudy vytáhne použité kolo, na kterém jezdily děcka, co si hrajou vedle se psem :-/

13.04.2010, 13:44 |
Daryl (A)
ja spise premejslim nad necim, co ji vydrzi treba az do 15-16ti let. Myslim, ze co do velikosti uz se da koupit kolo, ktere ji vydrzi "na porad". Cili dospely.

13.04.2010, 13:52 |
PlusOne | Upraveno: 2010-04-13 13:54:06
Jako crestik - dospělácké kolo desetiletému dítěti NE! Je ještě furt ve vývinu, na velkém kole se jinak sedí, jinak daleko musíš natáhnout ruce, prostě, jestli chceš malé zadělat na problémy s páteří, pak směle do toho, jinak teda fakt ne.
Něco málo o správné velikosti kola a jakou zvolit se dočteš tu:
[ Link ]

13.04.2010, 13:55 |
X-sat (M)
:-)
[ Link ] Nakonec jsme šli do místního obchodu, dcera sedla na kolo, projela se a bylo to koupeno. Bylo to tak na hraně, ale už to zvládá v pohodě.
PlusOne: k tomu linku...shodou okolností si řeším crosse pro sebe, mám od oka 172cm, a borec v obchodě se na mě podíval, a rovnou řekl, že to je na velikost 17-17,5 až 18, ale to už by prej mohlo být nadoraz. Šoupl mě na kolo, že si to ověří, jestli má dobrý odhad, a přesně jak řekl :-)
Nejsem žádný HC biker, ale stojím si za tím, že v 10ti vybírat kolo "nafurt" je kravina ;-)
crestik:
Já ho sem pastnul spíš proto, aby bylo zřejmé, co se může stát, když bude velikost nevhodně zvolená ;-) Jinak souhlasím, že rada odborníka je k nezaplacení ...
já bych taky volil nové kolo a určitě menší velikost! člověk koupí za 2000 kolo v bazaru, další 2000 dá za servis pláště .... a pak zjistí že je skoro na ceně nového!
Zkus se podívat na kola DEMA, mají několik modelů menších kol a ceny jsou celkem přijatelné!

14.04.2010, 06:42 |
Daryl (A)
Tak ono to nafurt bylo v uvozovkách. Kolo stejně nevydrží do smrti ze ? Jen jsm měl na mysli abych s ohledem na rust nekupovali kolo na rok či dva. A dospelacky kolo je taky věc výkladu. Já jako dospěly určitě budu mít jiný rozměr kola než Simona která je o 30 cm menší :)
a vzít a posadit v krámě .... Ma to bejt k narozeninám.
Na těch odkazech jsou hezky rady ale podle tabulky to vypadá, ze bych ji měl do 18 koupit ještě tak 3 kola ...
...stačí 2 :-) Tak ono to vychází měsíčně na 200, pokud je třeba kupovat kolo co 3 roky do ukončení růstu, což není tak moc. Já se učil na malém dětském, kolem 6tého roku mi naši dali nové BMX20 v bílé barvě (raritka) a pak mi na to nechali přidělat přehazovačku (rare-raritka :-) ) no a v 15ti jsem si koupil horáka, kterého mám upraveného doteď...ale znova opakuju, že jsem vyrostl jen k nějakým 170ti :-)
crestik: muzes mi jako odbornik vysvetlik, proc nekupovat kolo z bazaru?
zrovna jsem koupil klukovi 8 let dva roky stary za 1500,- a opravdu s tim nemam nejmensi problem
jo a tmava rodina nejsme
Vlastah: Nohy do tepla a přečíst znova...2x píšu, že nejsem žádný expert, jen píšu svoje postřehy jako 90% lidí v ostatních tématech. Dále jsem napsal, že důvod není ani tak funkční, jako možná emocionální, kdy dítko dostane nové nebo obité kolo.

14.04.2010, 12:37 |
Vlastah | Upraveno: 2010-04-14 12:38:33
tak jasne, prvni kolo bylo novy, radost z novy veci u deti chapu
ale momentalne - jak jsem psal 8 let - uz proste 2 roky stary - jako novy kolo udela stejnou radost
nehlede na to, ze se za dalsi 2 roky vymeni za vetsi
:-)
Daryl - at to ma nebo nema k narozkam, nei nic horsiho nez koupit kolo, dat ji ho k narozkam a ona pak bude nastvana, ze to nema to a to a ma to blbou barvu, spatne se ji na tom sedi, ....
Osobne bych ji teda vytiskl nejaky darkovy poukaz na kolo apak s ni zasel do obchodu, nebo to udelal den predem a druhy den by ho dostala (aspon se na druhy den bude tesit az ho osedla) - se mi to keca kdyz maly je 7,5 mesice :)

14.04.2010, 17:00 |
DaveX Daryl: a do jaké cenovky?
Třeba bazarové:
[ Link ] Samozřejmě jako vždy je to o penězích.

15.04.2010, 13:21 |
Daryl (A)
Cenovku bych cihal tak 5-6-7 něco takovýho. Kdyby to vydrželo dyl, tak klidně i do 10. Ale podle toho co píšete tak na 2-3 roky to nemá smysl dávat víc.
Jen můj postřeh. Dneska nestojí standartní kolo toliko, co stálo v roce třebas 1994. Šel bych asi do novýho a rovnou ozkoušet přímo v prodejně. Sám jsem v 14ti (dostal)koupil ojetého favorita za 1500,--, ale během dvou let jsem do něj nasypal dalších 12 tisíc, aby jezdil a trochu vypadal. Celé prázdniny jsem makal po brigádách....a když bylo v pucu, tak mi ho nějakej hajzl štípl ze sklepa.
Dojdi do krámu a ozkoušej. Nejvíc nasere, když máš sedlo nadoraz a musíš šlapat na špičkách a hoblovat sedlo.

15.04.2010, 22:30 |
DaveX | Upraveno: 2010-04-15 22:31:11
Má 10, záleží, jak se ještě vytáhne :) Za těch 5 let by jí už stávající geometrie nemusela vyhovovat. Chtěla by spíš horské? nebo trekingové?