Navštíveno 533x

05.04.2010, 18:21 |
hanzz Mám dotaz pro IT znalce Linuxu. Už jsem zjistil, že Winamp pro Linux neexistuje. Potřebuju nějaký obdobný jednoduchý SW pro pouštění MP3. Máte někdo nějaký tip? Nyní mám na pouštění hudby Banshee a takový softy mi naprosto nevyhovujou. Jedná se o Linux Enterprise 11.
Na googlu jsem hledal, ale nijak mi to nepomohlo :)

05.04.2010, 18:52 |
koren v ubuntu standartni rhythmbox a spokojenost

05.04.2010, 18:52 |
kuja No winampu je podobnej xmms player :) Dal doporucuju mplayer nebo vlc mediaplayer....

05.04.2010, 18:53 |
kuja koren:rhytmbox je zbytecne nafouklej a performance prehravani nic moc, pomerne hodne zatezuje CPU :(

05.04.2010, 20:18 |
hanzz No, tak XMMS vypadá celkem dobře, ale: Stáhl jsem si balíček "xmms-1.2.11.tar.gz", rozbalil jsem ho, ale netuším, který je instalační soubor :)
Zkoušel jsem to taky přes Správce softwaru, ale tam vidím jenom nainstalované programy, dostupné mám prázdné. Přitom repozitáře tam jsou dva a protože ta instalace je úplně nová, tak doufám, že fungují.

05.04.2010, 22:19 |
muSlim | Upraveno: 2010-04-05 22:20:16
Rhythmbox a XMMSm ako už odznelo.

06.04.2010, 11:02 |
koren zkousel sem kdysi amarok a stabilitou zrovna neoplyval(alespon moje verze) takze zpet ke standartnimu rhytmboxu (btw bere max 5 procent)

06.04.2010, 11:02 |
muSlim | Upraveno: 2010-04-06 11:06:17
2 hanzz: po rozbalení tam máš čo za fajly? Predpokladám že Suse pracuje s RPM packages, tak skús pod rootom rpm -Uvh xmmsblablabla.rpm, potom to konfignúť a hotovo :o)

06.04.2010, 21:00 |
hanzz Je tam RPM soubor xmms.spec, ale když jej dvojkliknu, tak se to otevře v txt prohlížeči gedit, kde to vypadá asi takhle:
## Check to see if libGL is installed. Build xmms-gl if it is.
%define withGL %(if [ -z "`rpm -q --whatprovides libGL.so.1 2>/dev/null | grep -v '^no package provides'`" ]; then echo 0; else echo 1; fi)
Jsem IT lama :)
ci hvarim že to pusť z konzoly pod rootom :o)

06.04.2010, 21:25 |
kuja Jdi do yastu a najdi spravce repozitaru....pridej si tam Packman repository....
[ Link ] Pripadne vyhledej konkretni link na pridani a pak xmms nainstaluj :) Pokavad nerozumis pridavani rpm baliku,tak je to nejjednodussi varianta.....

06.04.2010, 21:27 |
kuja slim: Ano,to mu pomuze,pokavad o tom neco vi...coz moc nevypada :) Hlavne u opensuse sem se obcas pral se zavislostma u nekterejch baliku,a to uz bysme hanzze zbytecne zacyklily :)
2 kuja: kto sa bojí nesmie do lesa nie? :o))))

06.04.2010, 21:29 |
kuja slim: No tak v tom mas pravdu :D Ale zrovna u linuxu plati,ze "Jak se do lesa vola,tak se z lesa obcas ozyva neco jinyho" :D

07.04.2010, 08:44 |
Daryl (A)
Nainstaluj si wokna woe :) Nechapu co lidi tahne k instalaci linuxu ci jineho UNIXlike systemu jako pracovni stanici. U sysadmina, ktery spravuje desitky UNIX systemu bych to jeste pochopil, ale u beginnera fakt ne a skutecne to nemam moc smysl, protoze prave v takovych chvilich bude tapat a bez sance.
Znam hodne sysadminu (patril jsem mezi ne), kteri drive vehementne instalovali unixove workstejsny a mlatili se do prsou po nocich jak jsou indYpendenD a dnes si chrochtaj na W7.
Bezny uzivatel si nainstaluje unixovou workstejsnu jen pokud se fakt nudi a je mega hracicka a ma hyper nervy. Nicmene vetsinou se po chvili vrati k beznym OS.
Unixove systemy uz dnes nenabizi ani vyssi vykon, ani mensi naroky na HW (ve snaze nabidnout stejny komfort jsou casto naopak mnohem narocnejsi) o uzivatelskem komfortu nemluve.
Tak proc teda ?

07.04.2010, 08:59 |
kuja | Upraveno: 2010-04-07 08:59:21
Daryl: U BFU s tebou souhlasim,ale u pokrocilejsich useru si dovolim nesouhlasit. Treba ja doma na PC poustim filmy,mp3....sem tam vypalim DVD,upravim obrazek v Gimpu a brouzdam na netu a na vsechny tyhle veci,co delam mi ubuntu na ntb staci....a vetsina useru nedela nic jinyho :) Zase je pravda,ze na ubuntu si vsechno nenaklikam a uz clovek musi vedet kam sahnout....tohle s winama odpada.....

07.04.2010, 09:01 |
muSlim | Upraveno: 2010-04-07 09:01:49
2 kuja: no tak ono aj Ubuntu je dosť ízypízy systém práve pre beginnerov :o))) Tým ho ale nehaním, tiež mi na ňom beží htpc s XBMC Live/SSH/FTP :o)

07.04.2010, 09:05 |
Daryl (A)
kuja: no prave. Jakmile chces neco "jineho" nez je v pre-install jse nejen BFU v prdeli. Nehlede na to, ze jakmile chces kvuli necemu novemu aktualizovat, v 99% pripadu je i pokrocilejsi user v prdeli, pokud system peclive neudrzuje. Ja jsem unixy nakopal doprdele v okamziku, kdy po mne nejakej srac chtel novejsi knihovny diky kterejm jsme musel po letech updatnout KDE a Gnome. Tak jsem pustil update ... po 176 hodinach jsem stiskl tlacitko reset a vlozil placku s instalackou woken :) Od ty doby mam cas na praci a nemusim resit zadny podobny sracky jako jsou updaty, kompilace jadra, rekompilace (kni)hoven a podobne ...
:-D

07.04.2010, 10:32 |
kuja No ja se osobne povazuju za pomerne knowledge usera *nix like systemu a nikdy sem nemel s distrama vyraznejsi problem :) Ale jde spis o to,ze me bavilo si s tim hrat a vseobecne mam k tomuto typu OS vztah.....bohuzel ted uz cas nemam,proto mam doma Ubuntu :D Travit nekolik dni ladenim jadra a GUI me uz nebere :) No a tim se dostavame k jadru veci....75% useru potrebuje system,kde potrebuje,aby to bezelo,20% ma zajem ho aspon trosku poznat,pripadne ho pouziva k praci a 5% si s tim hraje :)
Slim: Ze je Ubuntu ízypízy bych zase moc netvrdil....jak je delany univerzalne,tak je tam hromada veci delana neuveritelne kretensky,ze beginner z toho bude nestastnej :) viz. Automaticky updaty,ktery se tim GUI nastrojem pouze nainstalujou a stary verze se zachovaj spolecne s instal balickama,nacez musis spustit aptitude a vycistit si updaty :) Takze je to vesmes k hovnu,protoze aptitude udela to samy,ale z shellu :) A par dlasich veci,ktery mi nebyli uplne jasny,proc sou tak jak sou :)
2 kuja: no ja Ubuntu používam len cez Shell, takže s týmto problém nemám, ale je to beginner systém, za tým si stojím :o)))

07.04.2010, 10:43 |
kuja slim: Ano....souhlas,ale to je vlastne jakakoli distribuce one-click install :) Ale i presto vyzaduje uz trosku znalyho cloveka,kterej zna aspon zaklady,ne obyc BFU,kterej umi jenom klikat na logo IE a Tento pocitac :)

07.04.2010, 18:21 |
koren panove, na ubuntu "funguje" i muj otec - web/posta/office... a ma to jednu krasnou vyhodu, samozrejme pro mne-nemusim mu kazdej pulrok reinstnout widle;-)

07.04.2010, 21:08 |
hanzz Linux mám, protože byl nainstalovaný v noťasoj, co jsem koupil. Wokna jsou samozřejmě varianta, ale to až budu s tímhle fakt v úplně prdeli :) Jinak je to komp čistě na doma, takže na net, hudbu, fotky, video a podobně.
Každopádně kamarád, který se živí jako dost sofistikovaný IT (a který bohužel neměl zatím moc času), tak se na ten noťas asi na 5 minut juknul a zkonstatoval, že tahle verze Suse není moc userfriendly a že by mi tam hodil Ubuntu.
2 koren: veď vravím, systém pre beginnerov :o))))