Navštíveno 869x

chci si udělat doma utopence, poradte mi nejaký recept, co máte vyzkoušený. Díky
neporadím ti recept ale můžu ti poradit jinak...kupoval jsem si v albertu albertacky utopence(pikantni) a ty byly moooc dobry ;-) doporucuju zkusit...treba bys od nich mohl neco zkopcit z receptury;-)

17.02.2010, 19:25 |
hawai hlavně kvalitní buřty, aby nebyly moc tučný, a kdyžtak je stáhnout i z tý šlupky
kvalitní buřty, takže si raděj připlať.. nakrájej na kolečka (je to pak lepší) cibulku, nálev, koření a hlavně chili :) potom nechat 14dní za oknem :)
nej spekacky jsou z globusu, zadny moucny jak ma Tesco ap...... a zadny kolecka ale podel rozpuleny.... ale co clovek to jinej nazor... a midnite zapomel na bobkovej list...
ibiz: ten tam nedáváme.. a porovnával jsem celé (jen nakrojené), kolečka, a podél rozpůlené a nejlepší kolečka.. ale co člověk to jiná chuť :)

17.02.2010, 19:41 |
hawai kolečka maj sice potom lepší chuť, ale třeba mě se líp jí když jsou v celku jen nakrojený podél a můžu si to sám uřiznout :-)
A když je budeš nechávat za oknem tak do nich dej ještě 0.5l vodky ať tě nezamrznou :-)))))))))))))))))
Dělám si je v pikantní omáčce, buřty kupuju jen od malého soukromého řezníka a to je kvalitka.
Nebo kupuji v Plzni, Utopence na pivě, nebo dábelské rolky, také od soukromníka a také kvalitka.
přesně tak, základ je kvalitní špekáčky který nejlíp ještě oloupeš, zhruba stejný množství cibule. Špekáčky dám podélně na pulky a případně na nich ještě nakrájím "mřížku" (rychleji se pak proleží). Nacpat do sklenice vždycky vrstvu špekáčku a cibule a občas mužeš přidat feferonku nebo chilli papričku. Pak si v hrnci svařit vodu(1díl), Ocet(1díl), trochu oleje, trošku cukru, trošku soli, Bobkovej list, chili papričku(celou ne sypanou), pár kuliček pepře a nechat tak 10min provařit! Potom vypnout, nechat schládnou a vlažným nebo uplně stydeným lákem nachystané špekáčky s cibulí zalít(dát tam všechno to koření a všechno co je v hrnci). Pak zatáhnout potravinovou folií a stáhnout jí gumičkou a nechat nejlíp v ledničce nebo ve sklepě aspoň 14dní zaležet...
Takhle nějak je dělám já, jen každej ocet je jinak kyselej a tak ten poměr s vodou upravuju podle chuti. A i koření dává každej trošku jiný ...

17.02.2010, 20:53 |
TUNER Dělam podobnej postup jako Big_Max a ještě třeba přidam hakrouhaný hlávkový zelí nebo kyselou okurku.. ;-)
Na netu je dost receptů a taky jsem jich pár zkoušel,včetně pikantních,ale zůstal jsem u takový tý klasiky. ;-)
Souhlas, nejlepší špekoše jsou z globusu. Fakt špekáčky, nejsou moučný a po opečení jsou stále tuhoš a nestane se z nich bláto. Jinak jsem taky pro kolečka, líp se proleží a natáhnou do sebe ten nálev.
Ja musim rict, ze koupeny utopenci jsou hnusny vsechny (a ze jsem jich vyzkousel hodne), takze opravdu bud rucni vyroba (viz ten Globus) nebo koupe od hodne kvalitniho a zkuseneho soukromnika - v Plzni jednoho mame, jak uz psal Dragster.
ibizman:
"nej spekacky jsou z globusu" - hmm,pan evidentne nikdy nebyl v kvalitnim reznictvi... Skoda slov.

18.02.2010, 04:48 |
Zdeny60 | Upraveno: 2010-02-18 04:48:43
Utopenec "bublák":
napustíš vanu po okraj. Do ní ponoříš nejlépe tchyni a držíš do té doby, pokud bublá :-)
Samozřejmě že nejlepší v uvozovkách a z obchoďáků. Dobrej řezník určitě umí lepší....
Zdeny: ale kdo by to potom jedl :-D :-D
Klobouk: Ono těch skutečně kvalitních řeznictví opravdu moc není. A ty špekáky z Globusu jsou opravdu jedny z nejlepších,co můžeš "běžně" koupit a nebude to trefa vedle..jsou opravdu dobrý,žádný piliňáky to nejsou.