Navštíveno 713x

Po přečtení pár komentářu tady na foru ohledně kvality zvuku v MP3 a v kvalitě FLAC jsem se rozhodl jedno CD v této kvalitě stáhnout a musím tedy říct že to je nebe a dudy, je tam všechno krásně slyšet.A to to poslouchám skrz obyčejné sluchátka, A ted dotaz,v jaké kvalitě a jakém typu souboru se to nahravá přímo ve studiu??

14.02.2010, 11:53 |
Shr3k Ve studiu se to nahrává přímo ve více stopách na PC/Mac v PCM formátu a parametrech jaké mají vstupní A/D převodníky.
flac by měl být tuším pouze bezztrátově komprimovaný wav, tj. 100% kvality - když vypálíš flac jako hudební CD, měl bys mít 100% kvalitu
tzn stačí ho převest do WAV a bude to 100% kvalita jestli to dobře chápu
už 2 roky jedu jen ve FLACách, APEčkách a WavPackách a je to prostě bomba...poslouchám na blbém Realteku HD s Porta Pro a FLAC je oproti mp3 rozdíl opravdu "počuvatelný"...ten základ je i v mp3, ale ty detaily bezztrátu jsou úžasný...ať si tvrdí kdo chce co chce, že 320kbit/s mp3 stačí a že by člověk musel mít netopýrovo uši...je to jen o detailech, kteýé pak tvoří úplně jiný požitek z poslechu...tu a tam to prostě "cinkne", rozezní se...co v mp3 člověk matně hledá...
Ale to není možný, není to tak dávno, co se tu vedl spor o MP3 versus LL formáty - a borců, co tvrdili, že MP3 320 nepoznám od originálu, byla totoální většina. Byl jsem tenkrát za vola...Ale fakt je, že na Genius 5.1 to fakt nejde poznat :-)
Tady nejde ani tak o to, že to někde "cikne", ale v ztrátovém formátu je vždy nejvíce ochuzena nízkoúrovňová složka a ta tvoří dominantně právě prostor a tu lehkost, vzdušnost LL formátu, což nikdy MP3 nedosáhne.Není to jen o tom zvuku, ale i tom jeho pozadí...
Jednak ty geniusy mám u dvd, ale u PC mám receiver s repro magnat. a schválně jsem si ted stahl AC/DC Back in Black. jednou v MP3 a jednou ve flacu a myslím že každý kdo aspon trošku slyší to pozná.
Jo jo, FLAC je prima. Sám si ho sice převádím do wavu, ale při dnešních velikostech pevných disků je to fuk. Aktuálně 231GB v nekomprimované hudbě :)
To je dobrá paradie. Před lety kdy už dávno bylo známo, že i samotné CD je omezující formát tady začal každý převádět a nebo stahovat MP3. Když jsem na to plival, tak jsem byl pomalu za blbce. A dnes koukám, že už se opět dostáváme alespoň na tu bídnou CD kvalitu. No ještě, že jsem těch pár let vydržel na svých CD :-D
Ukládám ve FLAC na HDD, pak dělím WAV. Zatím se zaobírám "lepšími" věcmi od SHM-CD, MFSL, CR a pod... Až někdy "dospěju" a budu hrát z PC, tak to budu mít nachystané. Foobar to jistí.
Tak tak...
FLAC, APE, WAV... 16bit/44,1kHz --> 24bit/192kHz
Foobar - WASAPI plugin (
[ Link ] ) - optikou do DAC a neni co resit ;)
MP3 posloucham uz jen ojedinele, pokud neni k dispozici lossless format.
Kazdopadne ne vzdy se vyuziva maximalnich moznosti daneho formatu (nosice). To lze snadno pozorovat u kvality ci resp. nekvality nekterych vydanych CD.
Foobar je skvělej přehrávač :) jen mě teď napadlo, našel jsem pár alb v DVD audio na netu, dá se to nějak přehrát i na PC? zkoušel jsem to běžným způsobem a jen to šumí :D jedno album pak má i 4GB :) to teprve musí být zvuk...zatím jsem slyšel jen jedno takový dývko namixovaný do 5.1 zvuku a neskutečný :)
U mě byl MP3 formát mrtvý od začátku, ale ne kvůli kvalitě, ale kvůli tomu, že na začátku každého MP3 souboru je pár milisekud ticha, což spolehlivě rozkurví naprosto každý koncert.
Kvalitativně to oproti CD/FLAC asi poznat jde - na dobré soupravě a když člověk dává hodně pozor. Ale v autě nebo u PC je mi to fakt úplně ukradený a MP3 mi stačí bohatě :-)