Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Dotaz : Vrácení auta

o Navštíveno 1138x o
o 10.02.2010, 20:47 | Kounect
Ahoj, jenom obecně, něco jsem tu o tom početl, ale rád bych si to ujasnil.

Koupil jsem auto, ve smlouvě je v podstatě jenom že ho kupuju tak jak leží a běží.

Ujel jsem s ním cca 500km a s největší pravděpodobností odešla ŘJ. Auto jsem kupoval s tím, že palubní diagnostika blikala závadu chybějící signál od snímače otáček na vačce. Nic víc.

Mám nějaký nárok požadovat slevu či něco takového? Já, ale ani majitel ( nebo možná majitel jo ) netušil co se může stát...

ŘJ snad seženu a vyzkouším jestli je zde problém, tím si to potvrdím na 100%.

Pak bych začal jednat podle toho co mi poradíte. Díky moc.

o 10.02.2010, 20:48 | Kounect
Ještě doplním, že auto normálně jezdilo a fungovalo...v době koupě i když diagnostika blikala tu závadu ( díky které by to teoreticky nemělo ani nastartovat ).
o 10.02.2010, 20:59 | BATMAN
No kdyz uz si kvuli tomu sezenes jinou řj tak by ses na nejake vraceni mohl vykaslat ne?
Jinak ono strasne zalezi nejen na smlouve co jsi podepsal ale i na prodejci.
V kazdem pripade si dej pred branou par facek a nabehni na ne, treba povoli.
o 10.02.2010, 22:14 | Briann
Pokud je tam formulace jak lezi a bezi nemuzes mu nic, ale vubec, naprosty nic...ani u soudu nikde...
o 10.02.2010, 22:20 | Rudi
Pokud to tam máš takhle napsaný a navíc ta závada byla patrná i při koupi, tak máš smolíka...
o 10.02.2010, 22:48 | Nismo.Power
pokud tam něco blikalo tak tohle mohla bejt teprv začínající chyba čidla, ted ti lehlo uplně tak to logicky nepojede :) řj bych vůbec netipoval..... zkus to hodit třeba na multidiag at ti vypíše seznam dostupnejch jednotek, podle mě bude kaput jen to čidlo což se stává často
o 11.02.2010, 08:41 | martan-hifi
my takhle kupovali OI 1.8T 4x4 a asi po půl roce začala svítit oranžová kontrolka s takovým uzávěrem, něco s kontrolou výfukových plynů podle manuálu a nikdo neví co s tím :) když jsem to píchnul na VAG tak hodilo chybu "snímač polohy vačkového hřídele" a zatím to pořád jezdí :) ale taky bylo ve smlouvě že auto přebírám tak jak je a že jsem byl se vším seznámen.
o 14.02.2010, 10:53 | Kounect
Ok, díky za rady, myslel jsem si to.

A teď trochu z jiného soudku, co když je v CZ TP napsáno r.v.1998, já jsem podepsal smlouvu že jsem koupil auto r.v.1998 a nakonec jsem podle VIN zjistil, že je auto r.v.1996?

A případ č.2, co kdybych neměl ve smlouvě napsáno jaký je to r.v.? Akorát že kupuju to a to auto, které má v TP napsáno r.v.1998 ( což se ale dedukuje z toho, že ve smlouvě je info o tom autě ( VIN )).

Prodávající na toto neupozornil, pravděpodobně to musel vědět ze servisu ( dle faktur jej i několikrát navštívil ).

Kuju :o)
o 14.02.2010, 10:55 | Kounect
Jo a ještě bych doplnil, že já jsem si kupoval auto se závadou "špatný/žádný signál z čidla otáček na vačce", které ale normálně fungovalo a diagnostika nic jiného nehlásila. Auto normálně jezdilo.

Nyní ani nezapne napájení cívky a vstřiků ( jednoznačně chyba ŘJ - tedy nečeho jiného než s čím jsem auto kupoval )
o 14.02.2010, 11:10 | Briann
Kupní smlouva na věc jak stojí a leží (angl. as is, něm. wie steht und liegt) podle § 501 občanského zákoníku je zvláštním podtypem kupní smlouvy, který vylučuje odpovědnost prodávajícího za vady věci, včetně vad skrytých. Takový obchod se řídí zásadou caveat emptor.

Prodávající ručí jen za to, že věc má ty vlastnosti, které o ní výslovně prohlásil nebo které si kupující ve smlouvě výslovně vymínil.

Toto ujednání je obvyklé při prodeji použitých věcí, např. automobilů, jejichž přesný stav není ani prodávajícímu objektivně znám. Prodávající se tak chrání před pozdějšími nároky kupujícího a kupující za tuto benevolenci požaduje nižší cenu, která v sobě zahrnuje risiko možných vad věci.

Prodej věci jak stojí a leží však nelze sjednat, je-li prodávajícím podnikatel, např. zastavárník nebo provozovatel autobazaru: takové smlouvy podléhají režimu smluv spotřebitelských a doložka podle § 501 ObčZ by byla neplatná.

o 14.02.2010, 11:12 | Briann
Caveat emptor (lat. cavere = mít se na pozoru + emere = koupit, emptor = kupec) je stará římskoprávní zásada s významem: nechť si dá pozor ten, kdo kupuje. Vylučovala odpovědnost prodávajícího za vady věci, s výjimkou vad, které prodávající před kupujícím ve zlém úmyslu (mala fide) zakryl.

Je to přísná zásada, která se dnes uplatňuje jen zřídka: moderní spotřebitelské vztahy se řídí převládajícím principem opačným – caveat venditor, nechť je na pozoru prodávající, protože ten ručí za vady věci.

Zásada caveat emptor dnes zůstala v platném právu zachována v případě kupní smlouvy uzavřené podle občanského zákoníku na věc jak stojí a leží, ve všech ostatních případech odpovídá prodávající nejen za skryté vady, ale i za to, že prodaná věc má v době plnění vlastnosti výslovně vymíněné nebo obvyklé, že je ji možno použít podle povahy a účelu smlouvy nebo podle toho, co smluvní strany ujednaly, a že věc nemá právní vady.

o 14.02.2010, 11:13 | Briann
Jinak receno, kdyz chces resit s prominutim takovy sracky, nekupuj auto z roku 1996 ale nove auto od dealera/na seznamu jich najdes dost/.
o 14.02.2010, 11:13 | marlag
Pokud máš ve smlouvě tuhle formulaci: kupuju tak jak leží a běží.
si úplně marnej.
o 14.02.2010, 12:06 | Kounect
Já to neřeším, je mi to tak nějak jedno...jak jsem napsal jednotku jsem si sehnal, koupím a funguju, mě spíš zajímá jak to tak chodí...čímž děkuji za příspěvky, jsou si myslím dosta poučné :o)
o 14.02.2010, 21:38 | Kounect
Jinak teda ve smlouvě mám bod týkající se tohoto formulovaný následovně :

Prohlášení : Kupující potvrzuje převzetí OA, který je předmětem této kupní smlouvy a prohlašuje, že se řádně seznámil se stavem prodávané věci a že mu jsou známy všechny vady, které má předmětný OA v době jeho prodeje.

Takže tam nemám nic jak leží a běží...je to tak dobrý pro mě nebo ne? :o)
o 14.02.2010, 21:40 | Midnite
za těch 500km si s tím mohl udělat cokoliv ty, takže bych to neřešil a pořídil novou ŘJ
o 14.02.2010, 22:20 | Kounect
Midnite : Díky za příspěvek, ještě mi řekni co bych mohl udělat já s ŘJ? Jako že bych třeba dával autu kouř a odpálil jí?

Jinak si pro ní zítra jedu, jak jsem řekl, neřeším to, jenom se ptám. Ale Tvůj názor mě zajímá, proč si to myslíš. Jinak jestli jsi kutil a něco Ti říká conformal coating, tak celá ŘJ je zalitá v takovém gelu, takže hrabat jsem se v ní nemohl. Peace, zajímá mě proč se na to tak díváš.
o 14.02.2010, 22:24 | Midnite
Kounect: nemyslím to tak že by ses v ní hrabal, ale lidi mají takové myšlení že prostě 500km je docela ,,dlouhá,, doba, teda jestli nejezdíš tolik za jeden den :)... jinak to možná nebude ŘJ ale nějaké čidlo jak psal Nismo.
hlavně ať ti to dobře dopadne
o 15.02.2010, 21:32 | Kounect
Tak dobře dopadlo...byla to ŘJ. Už to zase frčí :o)

Též zde musím děkovat Nismovi za jeho rady, alespoň jsem měl s kým konzultovat :o)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3423 sekund.