Navštíveno 603x

Kamarádi potřebuju radu. Jaký výhody/nevýhody mi přinese když si založím sročko? Něco jsem načetl na netu ale chtěl bych slyšet nějaký moudra z praxe. Byl bych jedinej vlastník tudíž i jednatel. Před třema rokama jsem koupil u nás bejvalou truhlárnu, jsem tam jako vlastník napůl s mojí to je jasný, takže bych si jednu část pronajal sám sobě jako provozovnu, půjde to? Další co mě zajímá jsou odvody na SZ/ZP protože mam živnost už 15 let a jsem plátce DPH. Chci si část aktivit co mám nechat jak jsou a některý bych převedl na to sročko, to budu platit ty odvody 2x? Díky za každou věcnou .-)

06.02.2010, 22:57 |
DaveF budeš mít více papírování, povinně podvojné účetnictví, potřebuješ kapitál na založení
odvody jen pokud by sis vyplácel výplatu jako zaměstnanec, pokud už odvádíš jako OSVČ tak si můžeš vyplácet podíl na zisku (samozřejmě pokud bude) zdaněný 15%
eseročko je pro podnikání důvěryhodnější a dá se leckdy najít i jiné vyhody, ale je to spíš úkol pro nějakého poradce, který by ti to pomohl zoptimalizovat a domyslet i všechny důsledky z toho vyplývající
a taky se na Tebe mnohem vice zameru FU

07.02.2010, 15:30 |
JP to záleží na konkrétním FÚ, já znám z okolí Prahe jen jednoho člověka, kterýmu na firmu přišel finančák a to na udání nejspíš od nespokojenýho zákazníka...

07.02.2010, 16:56 |
DaveF jj ideální je založit s.r.o. v Praze nebo rovnou koupit hotový :-) kontrola vychází v průměru na 1x za sto let :-)
a na menších městech třeba každé 3-4roky :-(

07.02.2010, 18:44 |
fredy ja bych šel do založení firmy ale v danovem raji, s cenou kolem 70tis za zrizeni + cca 35tis za koupeni české s.r.o. ve ktré se stane jdnatelem a jediným vlastníkem ta zahraniční firma a mas klid jak s danema tak se zbytkem....