Navštíveno 625x

Mám obyčejnou fotku stáhlou z netu. potřebuju ji zvětšit aby nebyla rozmazaná, jde to nějak?? či nějaký program? díky

03.02.2010, 13:03 |
Zdenek (A)
Trochu ji zvetsit muzes a nebude to tak patrne. Ale pri vetsim zvetseni nemas sanci. Zadny program nedokaze vymyslet obrazove body tak, aby to bylo dokonale ostre. Programy ty chybejici body musi dopocitat podle sousednich znamych bodu a pouzivaji k tomu ruzne vice ci mene dokonale algorytmy. Takze muzes dostat ruzne dobre vysledky. Pak muzes pouzit ruzne filtry, ktere do jiste miry dokazou obraz ponekud zaostrit, ale podle zkusenosti dojde spise k poskozeni obrazku nez k jeho zaostreni. Ja pouzivam pro praci s fotkama (a vubec se vsema obrazkama) Adobe Photopshop.

03.02.2010, 13:07 |
Pekys jak je velký co si stáhl a jak velký to chceš?
nekde jsem cetl fintu, ze je dobre porad obrazek zvetsovat na 110% tolikrat nez dosahnes pozadovane velikosti... nekde o tom psal nejaky photoshopovy guru :-)
nevím asi klasika 1600 na 1200 jestli by to šlo. je to klubová fotka , a chtěl bych to na památku.

03.02.2010, 13:34 |
Zdenek (A)
Tomu se mi nechce moc verit, ale nebudu tvrdit, ze to tak neni....... Kazdy vypocet pouziva urcite priblizeni, aproximaci. Ta zahrnuje jistou nepresnost, protoze si vlastne "vymysli". Kdyz provedu jedno zvetseni, tak se provede jeden vypocet a dost. Pri mensich krocich se ta nepresnost opakuje. Zkusil jsem to ted na fotce a zvetsenim na 200%. Na fotce jsem nepoznal rozdil. Udelal jsem ostrou cernou kruznici a zvetsil ji na 200% v jednom kroku a pak v nekolika krocich po 110%. Vysledek v tomo pripade byl zcela jednoznacne ve prospech jednorazoveho zvetseni.

03.02.2010, 13:35 |
Zdenek (A)
Mafian25: Jak moc ji chces zvetsit?
jak sem psal na rozlišení 1600 na 1200. ve velikosti a4?? říkám že jsem lama na tohle a vůbec se v tom nevyznám

03.02.2010, 13:56 |
Zdenek (A)
A4 je 297 x 210 mm, coz je 11.7 x 8.27 palce (inch). Pri 1600 x 1200 bodu je hustota tisku nekde kolem 140 dpi (bodu na palec). To je malo. Chtelo by to alespon 300 nebo lepe 600 dpi. To znamena zvetseni alespon 2x (na 300dpi). Pokud je to hodne dobra a ostra fotka (a s malou kompresi JPG), tak by se to mozna dalo prezit. Zalezi take, na co to budes tisknout. Jestli to bude barevna tiskarna na obyc papir, tak je to jedno. Jestli to ma byt regulerni fotka, tak to nebude ono. Posli mi ji mailem na adresu pod mym nickname a ja ti ji zkusim zvetsit.
hele takovy dotaz, na te fotce to moc neni videt ale poznavam dobre zlobra a taekwondaka?
nevím koho myslíš, je označ, nevím jak si říkají:D
v Kriminálce Njů Jork to zvetsuji normalne takze to nejak jit musi, nedavno tam z obrazku 320 x 240 delali bilboardy

03.02.2010, 14:29 |
Mr.Scully | Upraveno: 2010-02-03 14:33:21
prohifi.cz ma pravdu... nejrozumejsi zvetsovani je po kousickach s vyuzitim nejake konkretni interpolace. Tady je to popsane:
[ Link ] Nicmene samozrejme... kazde zvetseni je ztrata kvality. Udelat z fotky 800x600 treba forku 1600x1200 je nemozny... teda zvetsit to samozrejme pujde, ale i s tim pouzitym algoritmem a treba naslednym doostrenim to bude vypadat spatne. Kde nic neni, ani smrt nebere.
Možná blbý dotaz, ale nebylo by jednoduší zažádat autora o originál velikost?

03.02.2010, 15:12 |
Kesam To jsou nějací kickboxeři nebo tak něco ne?
jako profesor zavolej Horaciovi :D
luda551 :o) hihi...
2 Mafian:
Hele, u vas jiste nekdo tu fotku ma v origo velikosti (aspon treba ten, kdo ji fotil), tak to nehrot a zeptej se tam, ne? A mas klid :o)