Navštíveno 497x

Ahoj, koupil sem si novej disk SATA2 a nemuzu ho pridat do systemu. Mam XP profesional. Deska je MSI 848P Neo-V (MS-6788) a v pc jsou dva dalsi disky.
1. 80GB WDC WD800JB-00JJC0 Rozdeleny na oddily C a D
2. 300GB ST3300831A Je v supliku a ma pismeno W
KOupil jsem disk SGT 31000528AS. JE novej nenaformatovanej, bez oddilu. Disk jsem pripojil na napajeni a na desku a po zapnuti ho system nikde nevidi. Sprava disku, Total Commander, partitionmagic ani everest ten disk nenajdou. Nenasel sem o nem ani nic v BIOSU. Z nekolika zdroju mi bylo potvrzeno, ze ten disk na tehle desce pujde. Napada nekoho co delat? Nejak nemuzu nic vygooglit. Diky predem za kazdej napad.

nejprve bych zkusil flash biosu.

31.01.2010, 21:46 |
Bladzej | Upraveno: 2010-01-31 21:47:16
než flashneš bios, tak ho zkus nejdřív pouze vyresetovat na zákaldovce buď pomocí pinu k tomu určených, nebo prostě vyndej baterii a za chvilku ji tam dej. pak bude v defaultu a měl by ti ho najít.
míval jsem s**ni s ide disky master/slave primary/secondary. bylo vidět to nebo to ale obojí najednou ne, v biosu jsem už vyzkoušel vše co mě napadlo. bezúspéšně, tak jsem jej resetoval (komponenty ty co jsem potřeboval) a hle vše se samo nastavilo automaticky a fungovalo to.
jinak ja mam takovou kuriozitku, že bios můj fyzický disk nevidí ale v systému je :)
Vytazeni baterky nepomohlo. Co je to flashovani biosu a jak se to dela budu zjistovat zejtra. Doufam, ze k tomu prehrani firmware nepotrebuju funkcni disketovku:)) Nejake dalsi napady:-D

31.01.2010, 22:29 |
DaveX Není tam možnost nastavení Master a Slave na tom disku? Nepamatuju si, jestli to ještě u saty bylo. Možná dělá bordel právě toto.
Problem asi bude, ze deska "asi" umi pracovat jen se SATA1 a disk je SATA2 Nekde mi psali(uz to nemuzu najit), ze tohle se resi jumperem, ale tak nejak sem nenasel, kam by se ten jumper strci:) Ani zadnej nemam.
Nemas moznost ho zinicializovat a naformatovat v externim boxu? Nebo na nej vzit Acronis?
Externi disk byl jen na IDE a ten mi bracha asi omylem hodil do popelnice:) Acronis uz hledam
nebo ještě v biosu, jesli nemáš vyplý (teď přesně se nepamatuju) sata řadič aby se tvářil jako (pseudo)ide
Nic takovyho jsem v biosu nevidel, ale jsem lama, takze jsem to mohl prehlednout.
Acronis Disk Director Suite demo ten disk taky nevidi a v nabidce nic uzitecnyho nevidim. Zejtra si muzu nicit nervy taky.
taky bys to mohl vyresit jeste externim radicem do pcie
[ Link ] nebo pci
[ Link ] ten posledni jsem mel a sli na nem i disky pro SATA II dalsi moznost je koupeni redukce do usb:)
Co takhle zkusit disk v jiném PC, je možnost? Pokud ho nevidí bios, tak asi ani Acronis se nechytne.

01.02.2010, 20:03 |
vypuk A rozjede se ti vůbec?
Tak uz se zadarilo. Kamosovi se povedlo najit nejaky podmenu v BIOSu, kde bylo vse pres SATA zakazany. :))