Navštíveno 331x

Dotaz: účtuji zahraniční firmě (jsem OSVČ na ŽL) náhrady cestovních výloh: tzn. náhradu za používání soukr. auta pro výkon práce a potom i nocležné. Když mi tutuo částku pošlou na účet, má nárok ji berňák zdanit? Z logiky si myslím, že ne, proč by mi měli danit např. to, že jsem zaplatil 1000 za hotel a ten mi firma vrátí a já to zdanil? jako příjem, Jak to je a ajk toto ošetřit?? Odměnu samosebo zdaňuji, to je jasné.
Díky.

30.01.2010, 09:32 |
MaxxT tak pokud se prokazes fakturou, ze jsi zaplatil 1000 za noclezny, tak ti samozrejme stat nebude nic danit, pokud na to nebudes mit nejaky doklad, tak ti to zdani.
Fakturu za ubytování dáš do nákladů a vyfakturuješ společnosti náhradu - jde to do příjmů.
Mám to úplně stejně. Auto mám na r.č., firma mi platí paušální náhrady, které normálně zdaním.
Potom je na Tobě, zda náklady budeš uplatňovat paušálem nebo se s náklady vyšvihneš tak vysoko, že nezdaníš nic nebo jen málo...
EDIT. akorát teoreticky, máš náklad na pracovní cestu 10000 a společnosti vyfakturuješ těch 10000 jako náhrady, zdaníš 0 Kč :o)