Navštíveno 871x

Zdravim, potřebuju radu. Včera sem měl nehodu u hliníku nad hronom ve slovensku,byla to moje vina, dostal sem na náledí smyk nedal přednost a asi tak v 70km/h sem to nakroutil z boku do kamionu a vo ten se zezadu jen malinko opřelo jiný auto. dodávka byla firemní, je to myslím lisingovka tak že tam by mělo bejt vše pojištěný, náklad co sem vezl byl taky pojištěnej,jel jsem s přítelkyní odvezli nás do nemocnice, já mám zlomenou ruku , nohu a rozbitou hlavu ona naražený kolena a naštíplí obratel, řidiči kamionu se nic nestalo jen malinko poškrebenej od skla žádnej z nás nenadejchal. to jen tak aby ste byly v obraze, ted mě zajímá co mám čekat od policie SK???říkaly mě cosi o trestným činu když se jeden z nás bude léčit dýl jak 7 dnů nebo tak nějak já to moc nevnímal byl jsem na diazepanu tak že mimoza jako prase, nemáte někdo zkušenost??

22.01.2010, 15:31 |
Alííí Jj, pokud způsobíš někomu dalšímu zranění, který si vyžádá hospitalizaci déle než 7 dní, budou tě asi vyšetřovat jako pachatele trest. činu. Ted ale nevím, jak hodně záleží na tom, co o tom řekne ten zraněný (když tě bude chtít "chránit")
Hmmm, jestli ona má naštípnutý obratel tak je to jasné, to je na dlouho, takže ublížení na zdraví z nedbalosti by bylo u nás, nevím, jak u nich. Každopádně bych to viděl na velký prachy, co tě to bude stát - zaplacení léčby, náhrady škod na autech, nějaké asi bolestné, ale toho se tvá přítelkyně jiště vzdá, jen snad ne problém u zaměstnavatele, žes v pracovní době? vezl někoho?, skončí to dle mě nějakou podmínkou nebo zastavením stíhání a dohodou mezi účastníky

22.01.2010, 17:31 |
BALI blbej dotaz... proč zaplacení léčby? od čeho máme eurokartičky vzp??? sk v eu je... co si u nás vždycky cizinci rozbili hubu,tak v nemocnici platili akorát 90Kč za pohotovost,když měli EU kartičku pojišťovny...
léčbu platit nebudu to platí pojištovna to je zjištěný, u zaměstnavatele problém není máme dovolený vozit sebou koho chceme, jakmile se uzdravím jezdím dál na tom už sme domluvení. auta by měla zaplatit taky pojištovna nemyslíte?? naše auta maj veškerý pojištění jak nehodoví tak všecky ostatní, já sám mám pojištění řidiče tz. pojistka na blbost tas by měla taky něco lepit ne??? ted de o to jaká bude pokuta a co dopstanu za to že se ona bude dlouhodobě léčit.
Taky nechapu. Jaka nahrada skody na autech? Od toho je snad pojisteni, ne? Nac se to teda POVINNE (+havarijko u leasingu) musi platit? Pise, ze nebyl vozralej, tak se z toho snad pojistovna vykroutit nemuze.

22.01.2010, 18:39 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2010-01-22 18:43:11
Samozrejme vsechno plati pojistovna.
Skodu na ostanich autech, odklizeni komunikace, odtazeni kamionu a dalsiho auta zacaluje tvoje povinne ruceni, skodu na Tvem aute havarijka. Mozna dostanes k propaceni spoluucast na dodavce, to je na dohode se zamestnavatelem.
Co se tyce Tveho zraneni, melo by to jit z Tveho zdravotniho pojisteni do zahranici, osetreni pritelkyne bude uhrazeno zase z povinneho ruceni a nebo jejiho pojisteni do zahranici, ted nevim. A pokud mas "pojistku na blbost" tak by muzes byt v klidu uplne.
Pokud se protahne leceni jak rikali kluci nahore, tak je mozne, ze budes obvinen z ublizeni na zdravi a dopadnes s nejakou podminkou...
Tedy co Te to bude stat? Spoluucast na nehode, velkou kytku pritelkyni a nejaky dopisovani s urady.

22.01.2010, 19:55 |
m Souhlas s tommasem. Alespoň pokud je to na zemí ČR záleží na to, jestli se bude chtít na tobě přítelkyně hojit, pokud ne, budeš mít max. ublížení na zdraví z nedbalosti a to bývá u nás na papíry na chvíli když se člověk nesnaží - uvidíš jak venku.
aspon nějaké dá se říct dopbré zprávy dneska,díky moc za pomoc,léčení se určitě protáhne na dost dlouho v pondělí de na operaci s kolenem,pak bude nosit speciální krunyř doktor říkal že nejmín 2 měsíce,já budu za měsíc jak novej,co se týká zaměstnavatele tam by mělo bejt vše v cajku ted de jen o to jestli mě když to bude posuzovaný jako ublížení na zdraví z nedbalosti což nejspíš bude esi mě zakážou řídit jen na slovensku nebo i v čr

22.01.2010, 23:01 |
X-sat (M)
Hlavně ať jste zdraví! Nějaké info máš tady:
[ Link ] Předpokládám, že se tě týká § 158 TZ - Kto inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že poruší dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie alebo uloženú mu podľa zákona, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
V případě odsouzení připadá v úvahu Podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody § 49

22.01.2010, 23:01 |
X-sat (M) | Upraveno: 2010-01-22 23:02:28
A ublížení na zdraví je definováno takto:
§ 123
Ujma na zdraví
(1) Ujmou na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie akékoľvek poškodenie zdravia iného.
(2) Ublížením na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiadalo lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného.
(3) Ťažkou ujmou na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie len vážna porucha zdravia alebo vážne ochorenie, ktorou je
a) zmrzačenie,
b) strata alebo podstatné zníženie pracovnej spôsobilosti,
c) ochromenie údu,
d) strata alebo podstatné oslabenie funkcie zmyslového ústrojenstva,
e) poškodenie dôležitého orgánu,
f) zohyzdenie,
g) vyvolanie potratu alebo usmrtenie plodu,
h) mučivé útrapy, alebo
i) porucha zdravia trvajúca dlhší čas.
(4) Poruchou zdravia trvajúcou dlhší čas sa na účely tohto zákona rozumie porucha, ktorá si objektívne vyžiadala liečenie, prípadne aj pracovnú neschopnosť, v trvaní najmenej štyridsaťdva kalendárnych dní, počas ktorých závažne ovplyvňovala obvyklý spôsob života poškodeného.
Celý zákon:
[ Link ] PS: Neznám slovenské právo, jen co poradil strýc google...

22.01.2010, 23:40 |
Rudi Podle mě z toho vyvázne ještě dobře, pokud přítelkyni nevymění za jinou. Mohla by tě podojit, ale asi to neudělá a tudíž by tě nemuseli trestat bo dojde k jakémusi mimosoudnímu vyrovnání?

23.01.2010, 06:29 |
Zdeny60 | Upraveno: 2010-01-23 06:29:49
Tak asi takhle: první věc je modlit se, aby ona neměla nedej bože následky trvalého rázu. Pak by šly asi všechny citiy stranou a když ne ona, tak její rodiče by mohly uvařit dost nechutnou kaši.
Ostatní - platí pojišťovny, tak buď v klidu.
Ale jednu poznámku přeci si neodpustím: dostl jsi smyk na zledovatělé cestě a nedal jsi přednost??? Tak jsi asi nejel tak, jak by bylo záhodno. Sorry, tohle jsem napsat musel...

23.01.2010, 08:55 |
20bad přítelkyně odmítne vydat lékařskou zprávu a odmítne uvést cokoliv ke svému zranění a máš ji vyřešenou, tak jak si to psal nahoře tak se nejedná o nedání přednosti ale o nepřizpůsobení rychosti povrchu vozovky,jehož vlivem si někam přejel, ty si přece nechtěl někam přejíždět, a i když se ten druhý bude léčit déle jak 7 dnů musí být tím zraněním omezen na běžném způsobu života aby se jednalo o ublížení na zdraví dle tr. zákona, ublížení na zdraví je u nás i u přestupku ale to je složitější. na dálku je těžké radit ale základ je nevydat lékařskou zprávu u přítelkyně ten obratel je jasná ubližovačka, u tebe je to jedno ale i pro policii to bude jednodušší když jim řekneš že se ti nic nestalo a nedáš souhlas s vydáním LZ, si proste uklouzl kdyz si vystupoval z auta:-) jen joke, ale porad se sněkým kdo je kovanej ve slovenským právu, jinak to jsou jen všechno rady jak to chodí v čr a schopnej právník se vyplatí, ale ten co se specializuje na dopravu atd a hlavně ne ty joudy z DASu, to jsou bukvičky

23.01.2010, 10:23 |
X-sat (M)
Tak tak,na SK to bude urcite trochu jinak nez u nas. Jen si myslim,ze to rozhodne lekarska zprava,kterou si policie vyzada od lekare,nikoliv od pritulky.Takze to moc neovlivni.Ale nedelam vysetrovaka,tak jen usuzuji z praxe.
Zdeny60: jo máš pravdu nejel jsem tak jak jsem měl,todle si čovek bude vyčítat do konce života.nadávám si každou minutou ale co už ted už je pozdě měl jsem bejt chytřejší před tím než se to stalo!!!
ostatní:toho že mě přítulka potopí se moc nebojím už dlouho sme hledali společné bydlení a plánovali společnou budoucnost,její rodiče taky nic takového neudělají, mám strach z toho co mě říkal policajt , moc si toho nepomatuju ale říkal cosi že i bez podání trest.ozn. od přítelkyně na mě bude to posuzované jako těžké ublízení na zdraví a to už sou pěkný tresty!!! myslím že mě moc nepomůže ani to že na silnici byl centák ledu!!!
Ted hlavne nestresuj a zbytecne se nenervuj, dokud nic nevis jiste. Sezen si poradnyho pravnika a zeptej se primo jeho, jaky sou vubec moznosti.
RE5PECT: Vím jak se cítíš. Také jsem kvůli jedné chybě za volantem poslal kamarádku na tři dny do nemocnice a byl jsem z toho hodně vedle, vyčítal jsem si to, no běs...
Hlavně ať se z toho oba dostanete bez následků...
Pak napiš jak to dopadlo. Často jezdím na slovensko, tak mě to zajímá, abych byl v obraze, pro případ nějaké nehody...

23.01.2010, 14:07 |
20bad x-sat bez tveho souhlasu nemuze lekar vydat lekarskou zpravu o tvem zranení policii, jde to obejit pres soudniho znalce ale kdo vi jak to budou resit, a pokud ona neda souhlas s trestnim stihanim tak je to taky v pohode

23.01.2010, 16:34 |
Geo89 a pokud to funguje jako u nás, tak u lehkého ublížení nazdraví existuje vec ktere se rika "podminecne zastaveni trestniho stihani" .. pokud nemáš žádnej záznam v rejstříku nebo nějak hodně přestupků atd. tak prostě státní zástupce rozhodne o podminecnym zastaveni trestniho stihani na třeba 12 mesicu, pokud v te dobe neudelas dalsi pruser tak jsi v pohode, v rejstříku ani nikde jinde se to neobjevuje protoze nejsi pravomocně odsouzenej a navíc se vyhneš jakejkoliv pokutě.