Navštíveno 4374x

Řada lidí tu určitě dělá do "vytápění". Mám následující dilema. Stavím. Uvažovaný plynový kondenzační kotel - zvládající dva okruhy-podlahové topení a klasické radiátory a zásobník na ohřev 60l TUV. Dilema? Jestli nedělám špatně, že mám vše v jednom kuse. Jestli nedát kotel-dvouokruhovej + tri-kombinovanej zásobník na ohřev vody(kotlem, nočním proudem a časem solarem). Ta tri-kombinace je však nejméně 200litrů.
Otázka: radši rozdělit nebo nechat v jednom? Bude stačit těch 60litrů pro čtyřčlenou rodinu? - sprcha,vana, nějaký to umytí nádobí(jinak myčka). Ten kondenzační kotel je uvažovanej
[ Link ] Problém je taky v tom, že když hledám kondenzační kotel, který by uměl dva okruhy, tak ceny jsou ještě větší rakety než za ten hermann-master. Doporučíte nějaký kondenzační kotel bez zásobníku TUV, co umí dva topné okruhy?
zdárek, ještě mi vysvětli co myslíš DVA OKRUHY PODLAHOVÉHO TOPENÍ ? 2 okruhy a pro každý jiné řízení ? - a v každém okruhu např. 5 smyček ?
jinak k zásobníku TUV - 60 l - když nahřeješ na 80 stupňů, na koupání - řádově 38 stupňů, takže hodně ředíš - otázka spíš na kotel je - jak rychle umí dohřívat vodu
- jinak 60 l na 80stupňů ve čtyřech lidech nic moc, umí-li ale rychle dohřát, tak ok - ale to spíš od někoho z praxe kdo to má doma
jinak vytápění do podlah kombinovat s radiátorem jsem nikdy nepreferoval, ale když budeš topit plynem tak ok - protože asi budeš využívat nižší redukovanou teplotu, když nebudeš doma - ale zase rovnou trojcesťák ventil a složitější .o(
jinak jestli chceš fundovaně poradit, tak hoď dotaz na
[ Link ] určo někdo poradí a nasbíráš celkem dobrý informace
opravdu je nutlé mít dva okruhy?
já bych dal podlahovku všude
dám ti jenom jednu radu:
1. vyber si nějakýho dobrýho projektanta na topení a nech si udělat dobrej projekt
2. ten pak dej nějaký schopný firmě, popř. si to udělej sám
- ale žádný harakiri bez projektu bych nedělal, ať si kdo chce co chce říká ! ! natož dát to firmě, aby ti i nějak udělala projekt - fuck .o( - radši pěkně nezávisle od projektanta a pak někoho se šikovnýma rukama na práci
Bart 007: když budeš topit TČ a budeš mít všude podlahovku, kterou nikdy nestlumuješ, nikdy nevypínáš, ani když jedeš v lednu na 14 dní na hory, tak ok
ale u plynu né - protože ten stojí ranec, takže stlumuješ a prostorová teplota se ti u topení jen podlahou promítne tak za 4-5 hodin, mě třeba doma přidání jednoho stupně trvá 24 hodin
- takže plyn a podlahovka ano, ale k tomu i nějakej ten radiátor - technicky je to ale složitější - 2 různé výstupní teploty z kotle atd
Bohužel ta podlahovka a radiátory jsou nutností....respektive, já jsem byl jediný, kdo chtěl podlahovku všude - neprošlo mi to.
Dva okruhy - myslím tím, že kotel umí dva topné okruhy - jeden podlahovka(přízemí) - 35-40°C na výstupu z kotle a druhej topnej okruh - radiátory(pokroví) - 60-80°C na výstupu z kotle.
Projekt na topení mám, ale co to konzultuju s dalšíma nezávislýma lidma, tak nějak docházím k tomu, že ten projekt není nejlepší.
Taky se bojím toho, že až vyplivne plyn-kotel, tak příjdu i o teplou vodu.

19.01.2010, 15:41 |
Sodom | Upraveno: 2010-01-19 15:42:51
Já tedy nevím,kdo z Vás je tu topenář.Já se tím živím už nějaký pátek.
Nevím,proč řešit dva okruhy z kotle o různějch výstupních teplotách.
Dle projektu by měl být spočítán teplotní spád s ohledem na kondenzační kotel.Podlahovka je zapojená z rozvaděče,kterej má samostatnou regulaci pomocí termostatických hlavic.Zbytek systému(pokud jsou tělesa)řídí prostorový termostat,případně ekvitermní regulace.

19.01.2010, 16:01 |
Giuseppe1 | Upraveno: 2010-01-19 16:02:45
Lucní.konik: mám 80l a 60 tipuju na 4 lidi málo..
Sodom: podlahovka bude mít jinou náběhovou teplotu, proto ten druhý okruh..jinak asi nebude na rozvaděč:-)
Do podlahovky nebudu pouštět 80°C jako do radiátorů. Do podlahovky cca 35-40°C!

19.01.2010, 16:54 |
MazliG | Upraveno: 2010-01-19 16:57:53
Lucnik.konik:
jak říkám, schopnej projektant - žádný kámoš má, brácha říkal, já si myslim, podle mě ... .o)) NE - je to investice v řádech stotisíců kaček, takže těch 7-10 tis. za pořádnej projekt tě nezabije
nebudu říkat co je špatně a co dobře, ale hlavně pak pořádnou firmu, nikdy bych nedovolil, abych měl nějakej lážo-plážo projekt, pak přičel týpek co dělá topení a udělal si to podle svýho - to ne ! a tím nechci zlehčovat praxi a um topenářů, ale NE.
Sodom: já mám v koupelnách žebříky a v garáži těleso, kam cpu stejnou vodu co do podlah, za celou zimu po snížení křivky mi ekviterma nepustila víc jak 33 stupňů do podlah - takže proto 2 okruhy. Prostě náběh podlahy je dlouhej, u sebe doma vidim, že netopit do podlah vůbec třeba 12 hodin je průser, v prosotru mi teplota neklesne ani o půl stupně, ale podlahy vychladnou a pumpa pak jede 20 hodin v kuse - chyba.
a i to je třeba zohlednit, jestliže topíš do podlah TČ, nevypínat - nechat to - žádné redukované teploty, u plynu je to ale drahá sranda, a pak ti ten náběh urychlý radiátory - zase ta regulace nebude prdel
- jinak rozvaděč s regulací term. hlavic ? jak jako ?
buď máš průtoky spočítané na rozvaděči a ekv. ti hlídá teplotu vody, nebo máš pohon, který zavírá a otevírá danou smyčku a každá cimra má svůj termostat - takhle mám udělané patro
prostě projekt na míru - kde jsou ztráty domu, ztráty jednotlivých místností, spočítá se to na dané teploty, poklábosíte o regulaci, evktiermně, termostatech, atd atd. věř mi - howk !
Jestli tedy můžu drobet vstoupit:
1/ dvoukruhový kotel je moderní blbina pro situace s kriticky málo místem na techniku, všechno integrované do kotle znamená později za provozu vyšší náchylnost na poruchy, vyšší ceny speciálnách náhradních dílů, obtížný přístup a servisovatelnost. Jo v prospektu a první zimu je všechno krásný, ale povíme si to za 5 let. Jinak je statisticky vždynespolehlivější kotel "singl", neboli solo pouze topný.
2/ zásobník o objemu 60 litrů pro rodinu a RD, při uvažovaném palivu plyn je provozně ekonomická blbost, stačí drobet vyšší odběr vody a kotel pojede nonstop na plný kule, aby to dohnal. Tyhle vestavěné boilery jsou totiž konstruovány na to, aby uměly alespoň cca 45 stupňů teplou vodu průtokem, když tu zásobu 60ti (ve skutečnosti už tak po odběru 20ti litrů) vybereš a od toho okamžku teplo neukládají, ale chovají se podobně jako karma - spousta plynu mizí do komína.
3/ použij single-kotel jen pro topení, který umí přednostní ohřev v externím!!! zásobníku, kotel vybav, pokud chceš, ekvitermní regulací. K ohřevu teplé vody použij externí boiler se šnekem, nebo lépe rovnou bivalent (dvoušnek), o objemu 160 či více litrů, natápěný přes rozdělovací ventil přímo z kotle ostrou vodou. Boiler ať má samozřejmě přírubu jako přépravu, nebo rovnou hned elektrickou spirálu - o 100 procent si tak zvýšíš spolehlivost ohřevu vody při poruše kotle. Ke druhému šneku si časem připojíš solárko a teplá voda bude skoro zdarma. Větší objem zásobníku není na závadu, jak ho jednou kotel natopí, máš na celý den i víc dní zásobu horké vody aniž by se kotel angažoval každou chvíli, jako při použití vestavěného 60 ltr...
4/ podle rozsahu ploch vytápěných podlahovkou vol buď istalaci rozdělovače smyček,každou opatři termopohonem a příslušnou místnost termostatem. K rozdělovači přiveď ostrou vodu z kotle, nemusíš budovat nebo shánět žádný žádný druhý okruh, a rozdělovač napoj na tu ostrou vodu přes mísící sadu. Podlahovka tak získá vlastní čerpadlo, své vlastní míchání vody a bude vrnět blahem. Pokud plánuješ podlahovku v chodbě a sem tam v koupelnách, je zbytečné rozdělovač a mísící uzel budovat, opět Ti stačí ostrá voda z kotle a smyčky v předmětných místnostech napojíš přímo na radiátorový rozvod přes "omezovače vratné vody FHVR", což jsou ventily, snižující teplotu vody ve smyčkách na hodnotu, kterou si na nich nastavíš. Toto je čistě mechanické, absolutně spolehlivé a nejméně náročné řešení, jeho jednoduchost se předpokládá spíše u lokálních podlahovek (koupelny, chodby, kuchyně před linkou, apod).
Nechapu, proc se na tu podlahovku nevykasles.
Tak a ted hrrr na me.
protože podlahovka je lepšíc než radiátory....už to pochop. A fráze typu- podlahovka víří prach je asi tak, jako radiátory víří prach a ještě víc.
Protože podlahovka je velmi vhodným doplňkem radiátorů v místech, kde tyto nelze z technického či estetického hlediska instalovat, případně tam, kde je teplá podlaha užitečná až nutná (koupelny, chodby,..).

19.01.2010, 21:54 |
Sodom Mazlig:termohlavicemi si řídíš každou smyčku v rozvaděči zvlášť.Tak proto.
Jinak naprostej souhlas s radkem613
Kotel co má Lučni.konik v odkazu,je vhodnej do větších bytů.Tím myslím kotel s vestavěným zásobníkem.
mrazik:
já jsem podlahovku nikdy nechtěl - pak jsem se vrhnul na TČ - mám 181 m2 pouze podlahovky - nikdy jí nestlumuju, nikdy nevypínám. Radiátor jako žebřík v koupelně jen na ručníky.
vždy jsem byl zvyklej na topení radiátorama - ale dneska bych to nevyměnil ani za nic ! prostě podlahovka je pernamentní teplotní komfort - žádné výkyvy, žádné zakolísání teplot - akorát to musíš zaplatit vůči radiátorům - celý spodek máme dlažbu, v patře pl. podlahy - dneska bych dal dlažbu snad i do děcáků - vydrží to víc, stojí to skoros tejně a to vlažňoučko do nohou od dlažby je super, max. výstup mi šel pří venkovní teplotě mínus 15 stupňů, 33 stupňů do podlah - takže určitě nic škodlivýho - prostě dobrý !
Sodom: jakože termohlavice v rozvaděči hlídu zpátečku ?
není lepší a jednodušší pro regulaci hlídat na daný smačce teplotu klasickým prostorovým termostatem ? na noc stlumíš, když chceš atd?
viz. obrázek + v každý cimře termostat viz. odkaz
[ Link ] mám ale hystarzi spínání tušim 0,2 stupně
- ale to je to o čem mluvim, to chce projektanta

To jestli je podlahovka lepsi nebo neni, bych nechal na kazdem.Pro me ty zapory jsou daleko vetsi nez klady. Doma travim v podstate jen vecery a to chrapu na sedacce. Klasicky priklad je na podzim nebo na jare, kdy pres den sviti slunicko, ale vecer prituhne a pokud mate deti doma, je potreba trochu priopit. To s podlahovkou neudelate a mit ji zaplou cely den, kdyz mam treba obyvak cely na jih mi prijde dost mimo. Ale je to muj nazor a nikomu ho nevnucuju.

20.01.2010, 10:50 |
Conan Máme bojler na 200L (2 dospělí + 2 děti 5 a 2roky) nastavenj na cca 55°C a je to akorát.
V přízemí podlahovka (kuchyně s obývákem a část chodby)zbytek radiátory. Jendookruhovej el. kotel, podlahovka si teplotu řídí sama (vlastní termoventil + čerpadlo).
Podlahovka je pod plovoučkou. Hlídání teploty v obýváku nastaveno na 22°C kvůli dětem. Po vyvětrání na 20°C to podlahovka zvládne vytopit zpět na nějakých 22 - 22,5°C za cca 2hod.
Dům je dřevostavba.

20.01.2010, 22:42 |
deda Vše jsem si navrhoval sám,ale nejsem odborník,pouze uživatel,takže ne ve všem jsem na ideálu..Mám RD o dvou NP. 1NP podlahovka , 2NP radiátory. Kotel singl + DIM regulace na nízkou a vysokou teplotu. K tomu nepřímotopný 200l bojler se dvěma šnekama. Jeden šnek na kotlík druhý šnek na solary… podlahovka i radiátory jedou na ekviterm na dvou nezávislých okruzích. Dole mám ještě krb na teplovzduch. Takže občas spodek vytápím krbem…když nastane situace co popisuje mrazik . Jinak vše mám od immergasu a sehnal jsem to mírně nad 100tis.včetně saláru…
fotka jak vypada moje DIMka