Navštíveno 686x

19.01.2010, 13:06 |
Cenda jsem si v souvislosti s diskuzí o silniční dani vzpomněl na článek o rozmachu výroby el. energie ze solárních panelů. Bohužel jsem ho nenašel, jen podobný z října:
[ Link ] v tom lednovém psali, že instalovaný výkon šel až na cca 350 MWhp, což znamená podle předběžných odhadů průměrný náklad 2500 Kč na hlavu v ČR. Většinu toho zaplatí velkoodběratelé, ale máme se na co těšit. Těch 3-5% slevy, co mělo přijít, můžem zapomenout.
Jen tak na okraj, investoval tady někdo do tohohle nesmyslu? Letos je zřejmě poslední rok, co se to ještě velmi slušně vyplatí.
fotovoltaika na RD je jednoznačně nejlepší investice za poslední léta. Návratnost v dnešní době je cca 5 let a garantovaná cena výkupu je na 20 let. Budu dělat vše pro to, aby sem ty panely na střechu dostal taky co nejdřív.
Jako OO......bohužel je to tak, ale pěkně to ostatní zacálují.
jinak to co projektujeme v práci je nestukečný... několikahektarové lány fotovoltaiky, dokonce i otočné panely za sluníčkem a ohromné výkony.... pochopil bych tyhle panely pro malé objekty na RD a pod, kde ty střechy stejně jsou tak je využít a snížit energetickou náročnost, ale tyhle mega pole s článkama mě přijdou fakt děsně ujetý.. to je namastit si kapsu nehorazně a nic víc z toho.
jj, takovejhle extra-lán mě vyrostl za zahradou.....pohled nic moc.

19.01.2010, 13:41 |
Tomak Kdyby měl někdo náhodou zájem, umím vše kolem fotovoltaiky zařídít. Montáž, legislativa a vše potřebné. Zázemí silné společnosti a reference jsou poměrně velké. Kontakt na mě je: 604 865 904, email: kembitzky@centrum.cz

19.01.2010, 14:51 |
Paczqo | Upraveno: 2010-01-19 14:53:23
O_O: ujetý to je nadruhou stranu co s pozemkem ja osobně mám pozemek 12,5 ha 3 roky jsem z něj platil daň z nemovitosti byl nabidnutej k prodeji v realitkach nabizel jsem ho i zemědělcum v okolí a nic nikdo to nechce nebo na to nemaj posledni nabidka byla nějakych 200tis a to by mi pomalu spolkla dan z převodu. No výsledkem bylo to že se koncem listopadu rozjel projekt na fotovoltaickou elektrárnu a je to ve fázi že koncem unora se začne stavět a bude tam stát 4.5MW elektrárna. Ano je to hnusné ale bude to vydělávat a pozemek bude využitej. a dost lidi to bere z podobneho pohledu to že je ta vykupni cena tak vysoka a zdraži elektřinu je chyba těch nahoře pravda dost lidi toho využilo namastit si kapsu ale EU nařidilo že několik % vyrobene elektřiny musi byt z obnovitelných zdrojů takže to bud postavi soukromnici nebo ČEZ kterej s tim už začal.
Navratnost 5 let? No nevim nevim :-/
Asi jako cupra. Ta návratnost je spíš tak 8-9. A i tohle je jenom výpočet. V reálu si myslím že to bude hodně záležet na umístění myslím tím polohu v ČR.
Je spousta druhu FV clanku,spousta rozdilnych cen porizeni,nehlede zalezi take na poloze a umisteni...c sem na to koukal,doba kdy by se to melo pomalu vracet,tak pomalu zacina investice do inovace,pac co si budeme vykladat,nic nevydrzi vecne.
cupra: no jde oto, ze pokud máš třeba RD, tak rončně zaplatís za elektřinu např. 60ooo,- (muj pripad)
Například tedy pokud nainstaluju Solarni elektrarnu za 600ooo,- tak příštích 10let nebudu tyhle penize platit za elektriku ale za placení Solarni elektrárny,jelikoz elektrarna mi vyrobi elektrinu kterou za tuto castku prodám. Timto se pro mě 10let nic nemění, po zaplacení elektrárny za 10 let, mám na dalších 10 let garantován odkup elektřiny, takže dalších 10 let mi půjdou stejné peníze,jen už je nebudu posílat za elektřinu,ani za Solarní elektrárnu,ale zůstanou MĚ :)