Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > rada ohledně Bydlení - plastová Okna a Solarní elektrárna

o Navštíveno 1229x o
o 04.01.2010, 03:38 | madaros | Upraveno: 2010-01-04 03:49:18
Tak bych i já měl dotaz ohledně bydlení

Chceme na barák dát plastová okna a rozhodujem se jakou firmu,jelikož už máme dělaný vchodový dveře a východ na terasu a tam sme s firmou šláply bohužel vedle,je teď výběru kladen větší důraz než jen cena a jedna bába povídala že jsou dobrý..
Chtěly by sme okna,na který by bylo možný dostat zelenou dotaci, takže bych se chtěl zeptat,jestli má někdo osobní zkušenosti a poradí koho oslovit,popř někdo kdo by pomohl s výběrem,konzultací ?

jedná se o prahu, 2-patrovej RD, chceme 2-dílná PVC okna (celková šíře okna cca 2m), celkem 7 oken..

co jsem koukal,tak minimálně 3-sklo,ale jinak se v tom moc nevyznám.

Ale koukal jsem na toto, máte někdo zkušenosti s okny VEKRA ?? Zde se mi také líbí financování které rajfka poskytuje spolu s dotací [ Link ]

už jsem tu pár slov o tomto četl a dokonce tu snad i někdo něco takovýho dělá,proto budu rád za poskytnuté info

Další věc je solární elektrárna, jelikož máme velkej barák a dílnu,tak jsou náklady těm nenažrancům vysoký, proto jsme se rozhodly pro zřízení solární elektrány, má někdo doma už v provozu a může nahodit nejaký info jak co řešit ?
Tady sem narazil na úvěr "HELIOS" zase od rajfky,která na zelenou energii poskytuje výhodné financování, ovšem jen s firmou www.domovgp.cz viz [ Link ] proto bych se chtěl zeptat i na tuto firmu,jestli jsou nějaký reference ?

o 04.01.2010, 07:49 | PAVELK
Asi tak před 2 měsíci jsme zprovoznili solární elektrárnu od firmy Solaris, KB se kroutila jak žížala a to u ní máme dlouhou dobu komplet účetnictví nakonec jim nestačil podnikatelský záměr že budeme vyrábět elektřinu, s Čezem šílený starosti aby přidělili licenční číslo, revize na revizi, když už bylo vše osazeno tak jim trvalo 2 měsíce než to přijeli zapojit do sítě, dělaj s tim hrozný ofuky. Taky tě můžou donutit abys předělal komplet přívod protože když se jim bude zdát slabej máš smůlu a na vlastní náklady uděláš novej jenže jen od firmy ČEZ a za hnusný prašule.
o 04.01.2010, 07:57 | radek.613
Než se Vám vůbec vrátí náklady, nervy a potíže, s vybudováním elektrárny vzniklé, bude jednak tato dávno po své životnosti, tedy vyžadující další enormní finanční investici na revitalizaci, druhak tato malovýroba elektřiny nemá v této zemi ekonomický smysl......
o 04.01.2010, 08:25 | Luke_288
no hlavně si zjisti, jestli ještě ty "dotace" ve formě nadsazený výkupní ceny energie ještě platí. já osobně doufám, že už je brzo zruší...
ale budoucí tchán to na baráku má měsíc, celý mu to zprostředkovala firma a je spokojenej. jen zatím nějak nikdo neříká, jak je to potom s těma panelama s likvidací po životnosti...
o 04.01.2010, 08:40 | Kapka (M)
asi než solarni elektrarnu tak bych hodil na strechu solara na ohřev vody..to letos planuju nahodit na barak..ono se to nezda,ale vem si kolik spotrebujete teple vody za rok,pritom pomalu 3/4 roku ty to budou stihat solara..a zelenou dotaci na to vytahneš taky
o 04.01.2010, 09:59 | mrazik
Kapka solarni ohrev na vodu ma tak dvoj az trojnasobnou navratnost. Vyuzitelnost 3/4 roku je silne diskutabilni. Ono te teple vody zase tak moc nespotrebujes, zvlaste pokud treba uz deti chodi do skoly nebo skolky a pul dne doma nikdo neni.
o 04.01.2010, 13:56 | HIGHTOWER | Upraveno: 2010-01-04 13:57:16
Vyplatí se vůbec dělat věci s dotacemi? Co jsem četl články a od lidí, co něco dělali, tak s dotací to vyšlo stejně dráž než když si to dělali po svém sami, úspora i 40% oproti s dotacemi...
Např. známej zateploval dům, aby dostal dotaci kolem 20 tis., vyšlo by ho to na 90 tis. - těch 20 tis., takže na 70 tis., když si propočítal samostatně udělat, vyšlo ho to materiál na 39 tis. samo práce vlastní, ale i tak dost velká úspora a to bylo jen zateplení, udělal si to sám a je spokojený, že ušetřil 30 tis.
o 04.01.2010, 16:53 | HBJ
Ohledně solární elektrárny ti můžu poradit, zabývám se tím už docela dlouho. Návratnost bývá max. 6 až 7 let, není to tak hrozné jak píší ostatní. Ozvi se mi na kontakt, nemusím si tu dělat reklamu.
o 04.01.2010, 17:17 | Luke_288
HBJ: tak pak budeš vědět i něco o likvidaci. co s panelama po životnosti? pochybuju, že to budou brát ve sběrných dvorech
o 04.01.2010, 17:45 | Zbyšek
HIGHTOWER co to prosímtě měl známý za dotace, že dostal jen 20tkč a musel do toho tolik nasypat?
Já v solárech neporadím, protože do toho nedělám, ale naopak moje práce je právě zelená úsporám ohledně zateplení, výměny oken atd. Pokud je dobrý barák, není absolutně problém udělat výměnu oken + třeba zateplení střechy za nějakých 200tkč a dostat zpět 150tkč. A to se asi trochu vyplatí. Naopak pokud se natrefí na pastoušku, kde by pomohlo jedině komplexní zateplení, nemá cenu o něčem takovém ani uvažovat. 75% domů ale vychází dost slušně a nějakých 3% naprosto výborně, kdy se dokáží pokrýt veškeré náklady (ano, i takové jsou, ale je jich opravdu velmi málo a jde většinou o již částečně kvalitně zateplené domy). Ten zbytek procent jsou opravdu zabité případy, kdy jsou stěny, podlahy, stropy i otvorvé výplně v současném stavu natolik v háji, že by se muselo sáhnout na všechno.
o 04.01.2010, 17:58 | PAVELK
solární panely na fotovoltaiku mají určitě své opodstatnění jelikož je jak někdo psal nahoře návratnost investice 6-7 let a smlouva o odběru za dotovanou cenu je podepsána na 20 let takže si asi každý dokáže spočítat že je to výnosné, já mám bohužel svůj dům postavený špatnou stranou ke slunci budto východ nebo západ takže bych toliko nevydělal, navíc pokud to je na střechu není třeba žádné stavební povolení prostě nic stačí jen posudek statika
o 04.01.2010, 20:01 | madaros
kapka: no mě právě přijde ten ohřev vody vcelku zbytečnej,pokuď bych uvažoval mezi těmahle 2 způsobama jak ušetřit, protože solární elektrárna mi přes den vyrábí elektriku zadarmo, tím pádem můžu zapojit třeba 2 bojlery aby vody bylo opravdu dost,a ty mi přes den tu vodu nahřejou zadarmo,k tomu jěště navíc budu moct spotřebovat zbytek energie na ostatní spotřebiče a za tuhle spotřebovanou energii dostanu zelenej bonus, no a když jěště něco bude přebejvat,tak to pošlu po drátech třeba tobě domu do televuze a dostanu zato další peníze :) takže mě to jako blbost nepřijde, podmínky tu nato nejsou nejlepší,ale zas tak hrozný to neni

Zbyšek: můžeš prosím napsat jak se provádí měření nato jestli je barák "dobrej" nebo ne ? zajímala by mě cena a způsob takovýho měření. Tak by se dalo zjistit jak natom barák je a podle toho dál odvodit i případnou dotaci na výměnu oken ne ? Máme 20 let starej barák s obvodovejma zdma cca 45cm širokejma,tak bych chtěl vědět jak si stojí..

Luke_288: výkupní cena stále platí po dobu 20 let,jen se pro letošek snížila asi o 0,5Kc za Kwp. Můžeš mi napsat jaká firma mu to realizovala,resp. kde si objednávál tu elektrárnu ?

pavelk: taky máme barák na Z a V, ale na zahradě je dílna s 80m3 střechy,na kterou by se dala dát konstrukce a snad i dostatecnej počet panelů na utáhnutí baráku, chtěl bych cca 6Kwp.
Jinak co se týče připojení,nahlášení energetikum atd, se dělá jěště před realizací a vyřizuje to s tebou firma u který si chceš elektrárnu objednat ne ?
o 04.01.2010, 20:14 | Zbyšek
Barák se neměří, ale vše se vypočítává. Měřit to jde pomocí úniků tepla, ale tim lze poté spíše jen upřesnit kde utíká teplo nejvíce. Podle výpočtů to lze ale velmi snadno specifikovat. V programu zelená úsporám dělá výpočty řada firem a samozřejmě skoro všichni za peníze. Je několik málo firem, které tyto propočty dělají zdarma (třeba my). Udělá se propočet dle zákazníkem dodaných informací (nejlépe i dodané projektovky samozřejmě) a jasně tím zjistíš co kde a jak potřebuješ udělat, aby jsi dosáhnul na dotace 20 resp. 30% (tedy 650kč/m2 nebo 850kč/m2). Na 40% může 99,9% lidí zapomenout díky dalším podmínkám. I tak to ale právě většinou udělá velmi pěkné sumy. Dá se říct, že pokud to fakt není hodně špatnej případ domu, tak kdo toho nevyužije je vůl, protože asi těžko ještě někdy někdo bude rozdávat prachy na to, aby jsi si tím zaplatil zateplení nebo dokonce ještě část oken třeba k tomu zdarma.
Prostě nezávazně se spočítá jak ten barák vyjde a potom když se zákazník rozhodne jestli do toho půjde nebo ne (a zvolí hlavně jakou kombinaci variant chce udělat), tak se na to vrhne projektant, který to přepočítá opět dle oficiálních určených progrmů a dá k tomu razítko. Poté to jde na SFŽP, kde to schválí a už se jen čeká až dostaneš zpět peníze.
Právě proto teď všichni zkouší, jestli jim to vyjde nebo ne a nechávají si to počítat.
o 04.01.2010, 20:15 | Luke_288 | Upraveno: 2010-01-04 20:17:17
jasně, pokud to stihneš, tak výkupní cena platí dalších 20let, jenže někde jsem zaslech, že se tyhle dotace solární energie chystaj stáhnout což já jedině vítám, protože solár nás určitě nezachrání a jeho účinnost je dost malá, navíc všechny tyhle bonusy stejně platíme my, co čerpáme el od ČEZ apod.
dál si teda nejsem jistej, že ti ta solární elektrárna na průměrně velký střeše vyrobí za průměrně slunečnýho dne tolik energie, aby ti to utáhlo dva bojlery, nějaký ostatní spotřebiče a ještě ti něco zbylo. tímhle způsobem by se ti to stejně moc nevyplatilo, lepší je komplet vyrobenou elektřinu prodat za vysokou výkupní cenu a na chod baráku používat el za cenu co jí kupujem všichni na kterou ještě dostaneš ten zelenej bonus.
co to bylo za firmu nevím, ale mužu zjistit, udajne nějaký brňáci, ale veškerý papírování by měla zařídit realizační firma.
spíš čekám na nějakou odpověď ohledně likvidace těch panelů.

jo a hlavně účinnost panelů v čase klesá, takže po těch 20ti letech už to nebude to samý co na začátku
o 04.01.2010, 20:38 | PAVELK
ano firma ti oběhává a viřizuje papíry ale ne všechny s tím počítej, elektřinu nepoužívat pro sebe ale prodávat jinak nesmysl investice, účinost panelů časem klesá ale výrobce zaručuje cca 80 proc. účinnost po dobu 25 let, navíc máme pojištění na poškození a na dobu kdy panely nebudou v provozu takže pohoda i když jsem o to vše opuchnul bohužel :-((
o 04.01.2010, 20:47 | rover (WoodTech)
Toto téma mě taky zajímá a pokud vým tak se má letos cena vykoupené energije snižovat výc jak o polovinu (je u nás nejvyší v evropě)takže by se asi vyplatilo spěchat ne?? Pokud teda je garance opravdu garance a ne jen placnutí do vody ktere nejaky chytrak nějakym zákonem zruší..A docela by mě zajímala ta navratnost 6-7 let když pořizovací cena na barák aby to mělo smysl je dle nabydek co sem vyděl 400k a výš.
o 04.01.2010, 20:52 | Jirka156
Ahoj.
Kolega z práce už rok nebo dva používá solár k topení a ohřevu vody v baráku (duplicitně nejsou-li podmínky tuhá paliva) a loni k tomu čuchnul ještě více a tak nakoupil panely za cca milion a pokryl s tím skoro celou část střechy na jih a přebytek bude prodávat ČEZu. Návratnost ano, ale ty panely, jak píše Luke_288, nevydrží se svou počáteční účinností 20let. Zaslechl jsem, že právě po 20.letech mají nejhezčí léta za sebou :-). Ale nevím, nedělám do toho, proto nechám na odbornících. Toho lítání po úřadech co s tím měl,ČEZu,..., nervy. To by mně mohlo....
Spíš se poptám na ty okna. Letos o nich taky uvažuji a zajimala by mě taky ta zelená úsporám. Jelikož se jedná o prehistorický kamenný dům s 1m širokými obvodovkami (samo že vše bez dokumentace), je nějaká možnost? Jelikož jsem v památkové zóně okresního města, nemohu si prý moc vyskakovat. Na stavebním jsou benevolentní, ale památkáři prý budou brblat. Mám nyní ještě původní špaletová okna s přepažením do písmene T, a jestli je fakt barák dle pověstí 300let starý, tak si dokážete představit jejich stav. Oken s předělem do písmene T je 18ks, pak taková výloha na chodbě, okna na štítu půdy 3ks a vstupní obrovské dvoukřídlé dveře. Rád bych již vzhledem k realizaci na jaře poptával nabídky. Vím, že to bude ranec a proto bych rád každou kačku ušetřil. Letos jsem dával nové topení na pevná paliva s automatickým kotlem, ale to ještě nešla zelená úsporám sólo na jednu věc a na tuhá paliva krom peletek a biomasy myslím stejně nešla. Já mám na hnědé uhlí Ekoefekt 24kW.
o 04.01.2010, 21:12 | Zbyšek | Upraveno: 2010-01-04 21:14:14
Jirka156 - podle toho co píšeš jistě nebudeš mít zateplenou ani trochu podlahu, nebo strop, takže samotnými okny nebude nárok ani omylem. Muselo by se k tomu jistě připojit nějaké další dílčí zateplení (nejvýhodnější bývají stropy díky malým cenám a velkému účelu). To je ale jen hrubý odhad dle toho co jsi napsal. Musí se to na každém baráku přesně spočítat, aby se dalo o něčem mluvit.
Jo a zateplení stěn určitě nepřipadá v úvahu díky památkářům, tedy jedině strop nebo podlahu a k tomu okna. A to ještě aby památkáři nějak moc nevymýšleli i s tím jaká okna ntam musíš přesně dát (nejen tvarově, ale i materiálově)
o 04.01.2010, 21:22 | Jirka156
No děkuji, ale dřevěnná už nikdy. Podlahy ani stropy ani nic jiného zatepleného není, to máš recht. Stropy se předpokládám dělají foukáním pěny do podlahy. Jinak střecha je bez podbití, tedy tedy krovy, latě a na nich bobrovky. Tam to letí nejvíc. Střecha je v plánu, ale určitě ne letos. Na to jak to je nyní původně složité co se dřevěnné konstrukci a např.gigantickým pozednicím a plochu co jsme počítali cca 400m2, tak to bude mazec. Tady chci taky změnu krytiny z bobrovek na alpskou a to samé. Na stavebním je jím to buřt, ale co prý na to památkáři.
o 04.01.2010, 22:12 | Zbyšek
Záleží jestli by jsi zateploval podlahu půdy (když by se nepočítalo že bude někdy využíváno podkroví, je to lepší možnost), nebo právě zateplovat střechu samotnou (tam naběhnou strašně metry a stojí to o fest více a ještě řešit rovnou přípravu na to, že se jednou bude stejně muset sahat do krytiny). Ideální je třeba dutý trámový strop - nemusí se nic řešit a jen se nafouká izolace (pokud možno ne pěna, ale foukaná vata). Při běžné potřebné tloušťce vrstvy je to 500kč/m2 , přičemž jen při dosažení na 20% dotací dostaneš zpět 650/m2, tedy minimálně se zaplatí izolace stropu, pokud by byl dům pod tím stropem shodné plochy jako izolovaná plocha a jen jednopodlažní. Pokud by to byl dvoupodlažní a vyšlo by to jen tou izolací stropu + okna, tak se zaplatí jak strop, tak dost velká část oken, což je ideální.
Prostě ten kdo o něčem takovém přemýšlí, je potřeba to spočítat.
Jinak ještě pro ty, kteří o něčem takovém nepřemýšlí kvůli tomu, že na to nemají peníze - jde to udělat i tak, že zaplatíte pouze rozdíl mezi investicí a dotací (tedy třeba v případu který jsem psal předtím dáte jen 50tkč místo celkových 200tkč) a nedáte už ani o korunu více. O ostatní peníze se již postará zprostředkovatelská firma, která zajistí kompletní koloběh celého programu.

Tak a teď to budou chtít všichni spočítat a já se z toho v práci zblázním :D

Zítra se tu zase objevím, tak pokud vyvstane nějaký dotaz, pokusím se na vše odpovědět :)
o 05.01.2010, 20:19 | ladisv6
a ten odkup vyrobené elektřiny je pořád garantován na 20 let nebo už to stáhnuli na 15?
o 05.01.2010, 21:22 | Jirka156
Můžeš mi na sebe napsat kontakt? Třeba na mail gt.jirka@tiscali.cz. Díky.
o 05.01.2010, 21:53 | HBJ
pro Luke_288: recyklace FV panelů je lehká: hliníkové listy rámu se oddělí, telpem se uvolní jednotlivé články přilepené EVA folií od skla, oddělí se připojovací vodiče a propojovací pásky. Zbyde tedy hliník, měď, sklo a křemík. Co dodat?
o 06.01.2010, 08:12 | Luke_288 | Upraveno: 2010-01-06 08:13:04
a tohle udělaj kde? já o tom nic nevím a zatím dva lidi co jsem se jich ptal a realizujou výstavbu solárů o tom nic nevěděli. kolik stojí likvidace jednoho panelu? hliník, měď, sklo chápu. likvidace křemíku? taky v pohodě? to oddělení jednotlivých hmot taky asi bude stát nějakou práci
o 06.01.2010, 17:52 | Zbyšek
Tak dnes se rozjíždí jeden z mnoha dalších projektů zelená úsporám a tak vám ho mohu dát jako vzorový příklad. Cena kompletní výměny oken a dveří po slevách 165tkč. Cena zateplení stropu, se kterým se hravě dostane zákazník (můj švagr) přes potřebnou hranici 30% činí 50tkč. Celkově tedy 215tkč. Dotace od státu 180tkč. Čistá investice tedy 35tkč za kompletní výměnu oken na celém domu a zateplení střechy, kde je podkroví plánováno na pokoje a nutně by se tedy stejně muselo zateplovat. A to se vyplatí :)
Jinak kontakt mám i tady na fóru. Sice je to jen spam mail, ale občas na něj kouknu, takže není problém to řešit přes něj.
o 12.01.2010, 22:59 | madaros
chtěl bych se zeptat na ty dodavatele oken ?! S kym kdo má jaký zkušenosti, koho vybrat ?

přijde mi jako nejjistější oslovit velkého výrobce,kde by měla bejt aspon nejaká záruka.. ale i ty sou nekdy strasny, proto se radsi zeptam a na osobní zkusenosti,ktery sou celkem dulezity, vim ze tu pár lidi stavělo a takže to určo neřešim sám
o 29.01.2010, 12:49 | madaros
zbysek: ahoj, psal sem ti na maila a posilal vysledek co mi prisel od vas z firmy,akorat bych mel nejaky otazky,muzes mi prosim dat vedet, diky jirka
o 29.01.2010, 15:30 | Squere
něco málo o FV technologii sem nasdílel semka, kdyby se to někomu hodilo :-)
[ Link ]
o 29.01.2010, 17:17 | Zbyšek
madaros: sorry já to bral jako vyřízenou věc, protože jsem ti hned odpovídal, ale nevšiml jsem si, že to přišlo pod jiným mailem a neodeslalo se to tedy tobě ale jinam. Teď jsem ti tedy mé vyjádření přeposlal.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3322 sekund.