Navštíveno 1429x

Nasi predelavaji RD vcetne kompletne nove elektroinstalace. Poradite co v dnesni dobe ma smysl natahat? Nemyslim tedy klasiku jako silove zasuvky, antenu a telefon, ale napriklad co natahnout mezi obyvak a pracovnu s PC, kde je ADSL s wifi routerem. Nejaky lan kabel kvuli pripojeni k internetu? Neco na prenos videa z PC do TV? Atd.?
Co ma smysl a budoucnost?
Moc diky za jakykoliv napad :-)
husí krk :)
určo táhni UTP kabel na net.
kabely na repro domacího kina, kabely zabezpečovačky
Tak asi vsichni vime jak husi krky potom vypadaji, kor v delce cca 20m :-D Na ten bych nerad spolehal...
Takze UTP kabel na net?
Repro kabely na domaci kino stopro, staci 2x1,5 nebo radeji 2x2,5?
Zabezpecovacka je mimo, s tou se samozrejme pocita :)
Potom cim propojit misto s TV a komponenty a misto pro pripadny projektor?

20.12.2009, 21:16 |
DaveF já bych ty husí krky nepodceňoval a udělal je dost tlustý :-) jinak koaxy jsou jasný, no a utpčka třeba jen 5E ale daj se použít na lecos mimo ethernetu, navíc kdejakej přítroj už to má a bude brzo mít.
já jsem si udělal poměrně velký rozvaděč ze kterého jdou kabely na půdu a z půdy do každé místnosti mám několik husích krků do krabiček, nikdy nevíš co přesně kde budeš potřebovat.
např. obývák k TV 2 x UTP, 4x koax (TV,R, 2xSAT), 2x repro (z receiveru do kuchyně na další pár repro)dále v podlaze trubka k zadním repro
pracovna TV + R, 2x UTP
ložnice TV + R, 1xUTP
atp., no a v tom rozvaděči jsou TV a R zesilovače a rozbočovače, switch, router, AP a všechno je to prodrátovaný dle potřeby co kam potřebuješ, navíc je tam UPSka a mám po bytě zásuvkovej okruh z UPSky na PC a některý AV přístroje
5E je typ UTP?
Mam v tom tedy bordel, ethernet je kabel pouzivany treba mezi modemem a routerem? Takovej ten "vetsi" telefonni konektor? :-)
A cim "zasuvkove" promojit signal z DVD, TV atd a projektor?

20.12.2009, 23:02 |
DaveF jo, to je ono, 4 kroucené páry, většinou typ UTP..záleží na ceně a dostupnosti, CAT 5e je na 100Mb síť, CAT 6 na 1Gb, ale v praxi ten gigabit běží i na 5e, třeba ne na 100% ale funguje to
buď dráty - na pevnou kabeláž zakončené zásuvkami (přímo koncovky na to taky jsou ale není to nejlepší řešení)
nebo lanka na pohyblivé přívody

20.12.2009, 23:11 |
DaveF k projektoru dřív stačil obyč koax na video a stíněná dvojlinka na audio, ale teď už bych to asi viděl na HDMI kabel ale to jen tak tipuju, třeba to někdo upřesní

20.12.2009, 23:28 |
Ravo | Upraveno: 2009-12-20 23:28:49
To DaveF:
chtěl bych jen upřesnit, že pokud kabel opravdu splňuje požadavky normy na cat5E, tak na něm gigabit musí jet. Je však pravda, že některé hodně levné kabely nesplňují požadavky normy a proto pak vzniká taková "fáma". Nicméně v dnešní době bych se nebál alespoň trošku normálního kabelu UTP Cat5e (CNS, Solarix, Lynx, NETx, LexiNet, Datacom a mnoho dalších), lety prověřená kvalita (bohužel tvrdě zaplacená:) je samozřejmě Belden, Molex, R&M, AMP, atd atd...
Cat6 bych netahal, je tady už hodně dlouho a pořád na ni nikdo 10G ethernet nevymyslel, takže cat5e udělá tu samou práci a líp se s tím kabelem pracuje (je slabší, ohebnější atd, 6ka je zbytečně robustnější a dražší). Teoreticky by mělo smysl kvůli 10G ethernetu tahat až cat6A...ale ta cena toho kabelu je myslím trošku mimo za nějákou nejistou budoucnost...
DaveF:
:-)
Jo, máš recht. Toto jsem udělal v r. 99 a dnes vím kulový, co a kam vede. Takež - pořádnou DOKUMENTACI a značit kabely na obou stranách!! To je základ příštího úspěchu po letech...
Jinak husí krk aspoň 25mm.
Super diky, takze nejaky lepsi kabel UPT Cat5e
HDMI podle me taky, ale je otazka, da se tohle natahnout nejakym zpusobem prez zasuvku? Jedna se o propojeni cca 10m :-/
Poradite tedy co dat mezi misto s TV a projektor?
Jak propojit obrazove a zvukove TV a PC?
Moc diky ;)

24.12.2009, 16:31 |
JA husí krk ,do krabice a hned protáhnout protahovací drát...