Navštíveno 1468x

08.12.2009, 11:53 |
tesil Chtel jsem dat do reklamace notas koupenej pres Alzu, ale nevzali mi ho, ze je faktura na IČO a tim padem to neni jejich povinnost a ze musim reklamovat primo pres servis. Nebyl by to az takovej problem, kdyby v servisu MSI brali telefon, abych mohl objednat svoz na opravu. Ma prodejce pravo odmitnout zbozi?
to je urcite blbost. proto radeji nakupuju v czc
jako axetom. Pokud je to na IČO tak máš záruku jen 1 rok (ve většině případů), ale určitě by neměli odmítnout vzít zboží do reklamace... Co třeba Sdružení na ochranu spotřebitelů? :)
jj, zlatej czc, pokud je na ičo, tak záruka 12 měsíců, pokud není dohodnuto jinak.
bohužel maj pravdu, jelikož na IČO platí to, co si firmy mezi sebou dohodnou, druhou věcí je to, že i když to jejich povinnost není, měli by vyhovět (spokojenej zákazník=dobrý renomé=lepší tržby) :D jinak MSI nerozlišuje IČO/koncák, tudíž 2 roky záruky pro všechny :D
Tesil: pokud se nedovoláš na servis, zkus kontaktovat přímo Pentu - www.penta.cz, normálně reklamační oddělení, jsou ochotný a pomůžou (beru od nich zboží a nikdy nebyl problém s reklamací, pomohli se zbožím, který přišlo jiným prodejním kanálem a vyřídili reklamaci-prej je to stavovská čest :D)

08.12.2009, 17:43 |
Shr3k
Ja jen nechapu,proc kupovat na ICO,kdyz mam pocitac do firmy,kdyz stejne si ten paragon ci fakturu do podnikani na me jmeno dam a pokud sem platce,stejne si to DPH odectu. Overoval sem si to u me ucetni,tak snad ma pravdu :-)
To axetom: blbost to není.To je realita.Navíc i u běžného zákazníka je možnost,že by měl použít autorizovaný servis (např. pokud je blíže než samotný prodejce! jeho adrese)
Jinak kdo chce snižovat daně, nebo vrací DPHčko známým a nemyslí přitom u nákupu,tak celkem bych řekl,že dobře mu tak :-)
To cupra: každý FU se na to kouká jinak! je to hodně individuální. Stejně tak jestli je na FA nebo prodejce razítko a podpis...tyo dvě věci nejsou nutné pro platnost daňovéh dokladu,ale některé FÚ jsou zásadně proti a prudí... :-(
Shr3k: jj, to je sice pěkný, ale je tam jedna debilní formulace - Pojem spotřebitel je definován v § 2 ZOS, dle kterého je spotřebitelem fyzická nebo právnická osoba, která nakupuje výrobky nebo užívá služby za !!!jiným účelem než pro podnikání!!! s těmito výrobky nebo službami.
to je formulace na houby, protože právník, kterej tohle sepsal, naprosto vypustil jednu velmi důležitou věc - pokud výrobek používám (třeba notebook, tiskárnu) pro účely firmy (tisk faktur) tak účel výrobku je podnikání - ač jsem v pozici prodejce, u distributora (zástupce značky pro ČR) jsem se na tohle speciálně ptal - to, co pan magistr Cink píše, je jeho právní názor, bohužel ale není sdílen jinýma právníkama :(((( bylo by fajn (alespoň mým zákazníkům a mě by se to líbilo), kdyby to šlo použít, ale bohužel - leda se soudit - ČOIka do toho nepůjde, kvůli jednomu dodavateli (dneska už zkráchlýmu) jsem je kontaktoval - vyřizovali reklamaci základní desky 4 měsíce :-((( a ČOIka mi řekla, že je to vztah podle obchodního zákoníku a oni se zabývají jen občanským :-(((

10.12.2009, 16:23 |
Shr3k maresk: No ta formulace by asi chtěla trochu upřesnit. :-) (někomu to může dělat problém pochopit - důležité je chápat smysl "nakupuje výrobky za jiným účelem, než pro podnikání s TĚMITO VÝROBKY" - zde IMHO myšlen případ, kdy se výrobek stává HIM nebo DHIM, nikoliv skladovou zásobou - tzn. podnikající osoba nebo firma se stává konečným spotřebitelem - zboží nepřeprodává dál, nepodniká s ním).
Nicméně právo vykládat zákony má jen soud, případně gestor zákona a právní názor pana Cinka i "jiných právníků" je v tomto případě bezpředmětný.