O víkendu jsem střelil Celicu na Slovensko. Předtím jsem si ještě ověřoval průběh prodeje v rámci EU se známým a našel na internetu informaci o tom, že si dotyčný kupující může odvézt auto na CZ značkách a s českými doklady, já provedu na inspektorátu jenom žádost o vyřazení z registru v ČR a ministerstva si mezi sebou vymění potřebné papíry a informace jakmile bude auto na Slovensku přihlášeno.
Leč 100 úředníků = 1.000.000 různých výkladů zákonů a vyhlášek, takže mi paní s úsměvem na tváři oznámila, že buď musí dotyčný přijet s autem zpět a musíme udělat vývoz, nebo ho uděláme fiktivně i s poplatkem 800,- za přepis.
Nemá někdo praktické zkušenosti s prodejem a vývozem auta do SR ? Pojišťovna údajně nezruší povinné ručení pouze na základě kupní smlouvy pokud bude auto stále vedeno v registru ČR a vlastník a provozovatel budu já.
Hergot jak já nesnáším byrokracii ... ):-(
"Směrnice Evropské Unie umožňují pohyb aut mezi státy EU včetně jejich přihlašování bez předchozího odhlášení v zemi původu. Vlastník auta ho pošle na Slovensko i s doklady a značkami, na registru dle svého trvalého bydliště v ČR nahlásí prodej auta na Slovensko. Úřad přeruší správní řízení na dobu 3 měsíců z důvodu získání informací o zaregistrování uvedeného vozidla v SR.
Pokud se na Slovensku nový vlastník přihlásí do SK registru, ministerstva si vzájemně vymění informace a auto bude z ČR registru vyřazeno. Pokud se ale nový vlastník v SR do registru nepřihlásí, auto zůstane zapsáno v ČR registru i s uvedenou poznámkou, že bylo exportováno, ale pořád vedeno na vás ... protože informace o exportu nebyla potvrzena ministerstvem dopravy nebo vnitra SR .. nebude z registru čr vyřazeno.
Takže pokud máte jistotu, že se nový vlastník na Slovensku zaregistruje, klidně auto prodejte se vším všudy a na úřadu v ČR to oznamte ... nedejte na řeči úředníků, že musíte předložit značky, technické průkazy atd .. nemusíte nic, jen ohlásit uvedenou změnu.
Pokud jistotu, že se nový vlastník v SK přihlásí do registru nemáte, na plnou moc nového SK vlastníka auto na něj v ČR registru přihlašte, odevzdáte CZ značky a dostanete exportní, s platností maximálně 3 měsíce, v registru bude jako vlastník zapsán občan SR, včetně toho, že dostane malý TP na jeho jméno. Tím pro vás vše končí. Akorát zaplatíte 800,- CZK za správní poplatek. Doložíte pojistku k autu a platnou technickou kontrolu, evidenční kontrola není nutná a tudíž není nutný ani eko-poplatek nebo eko-daň ..."
na evidencku, pak zrusit vlastni pojisteni, novemu majiteli udelat nove, pak jit na urad auto odhlasit a vyridit prevozky