Navštíveno 2462x

22.11.2009, 12:13 |
TROY Prodal jsem Nikkora 16-85 na aukru cca před měsícem. Vše OK.
Najednou mi frajer píše následující :
tak jsem byl dnes vyzkouset ten vas objektiv s profesionalnim
fotografem a musim vam bohuzel sdelit ze ten vrak vam posilam hned v
pondeli zpatky.
jsou tam tyto zavady:
1. na objektivu pri zaostrovani jsou dve mista pri kterych preskakuji
uvnitr nejake prevody a obcas se zaostrovaci kruh i zasekava. nejlepe
je to patrne od ohniska 50mm vyse.
2. stabilizator obrazu nefunguje, pri pokusu o stabilizaci zaberu se
obraz rozechveje a objektiv neni schopen se stabilizaci pracovat.
jsou to hrube zavady pro ktere neni mozne objektiv pouzivat. proto vam
ho vracim a pozaduji vratit castku kterou jsem vam zaslal. celkem
10100,-Kc
Co s tim? Objektiv jsem prodával funkční navíc je v záruce. Nevim co s tim mohl po měsíci udělat.
Pokud je v zaruce, tak ho odkaz na servis.
Asi bych po něm chtěl, ať ho dá na autorizovanej servis a dodá protokol o kontrole toho objektivu - chce-li vrátit peníze, tvrzení, že objektiv je KO je proti Tvému tvrzení, že objektiv je OK tak trošku málo :-)
No keď je to takýto kokot, tak by som osobne pristúpil na to, že to vyreklamujem a až to vyreklamujú bez poplatku, tak mu tie peniaze dám a dodal by som že som predával 100% funkčný objektív, takže prípadné poškodenie sa Ťa prakticky netýka. Keby chceli v servise niečo zaplatiť, o toľko menej by som mu poslal a punkt.
jako tappik, navic po mesici - co by chtel...

22.11.2009, 12:18 |
TROY To jsem udělal,protože vim,že vše fungovalo OK a navíc po měsící se ozve až. To neberu jako seriozní jednání.
Po mesici bych se s nim vubec nebavil...
ještě mě napadá - myslím, že v zákoně je to, že použitý zboží je kupující povinen zkontrolovat hned po převzetí :-), ale jistý si nejsem - každopádně po měsíci je to hoooodně divný - podle mého názoru mu objektiv upadl a proto to zkouší :-(

22.11.2009, 12:21 |
X-sat (M)
Klasika... Prodával jsem PC a po týdnu reakce, že nefunguje grafika - ať pošlu adekvátní prachy na dorovnání. Píšu "blbost, prodáno jako plně funkční". 2 dny na to dostávám kladné hodnocení a žádný problém. Hajzlové!
kluci, uvědomte si, že bavit se s ním musí - na použitý zboží drží prodávající záruku na skryté vady po dobu půl roku :-(((

22.11.2009, 12:26 |
Kesam Jo mě tedka psal frajerže když zapojí ty neony tak že mu svítí jeden dobře a tři na hovno.:(

22.11.2009, 12:27 |
TROY Tohle jsem mu odepsal
Takže jsem to v rychlosti probral s kolegou ze servisu.
Měsíc je dost dlouhá doba na to aby se s tim něco stalo. Máte veškeré
doklady k tomu objektivu. Navíc jsem to posílal do Prahy. Doporučuji
se stavit u Foto Škoda,kde byl objektiv kupován. Dokud neuvidim
servisní list nebo vyjádření servisu, vracet Vám nic nebudu a objektiv přebírat
nebudu. To se na mě opravdu nezlobte.
Objektiv je v záruce do 07/2010 a kupující je z Prahy tak at si táhne k Foto Škoda a tam at si to reklamuje.

22.11.2009, 12:28 |
X-sat (M)
Potom ať dokáže, že to byla skrytá vada a že nevznikla v jeho rukách...
po měsíci je to docela troufalost. Jestli si prodával zboží které bylo OK a je k němu záruka tak už je jeho problém že si ho pokazil... A přesně jak píšeš, tak na zm*da
lidi není tu mezi vámi nějaký právník? zajímá mě jedna věc a to, že jsem někde četl (nějaké forum právní poradny), že pokud koupím použité PDA (vlastně i NB), vztahuje se záruka pouze na toho prvního držitele...resp ten kdo je uveden na faktuře jako kupující...vlastně mi jde o to, že stačí zamávat tím, že je zboží v záruce a cena hned naroste...neví někdo jak to je v tomto případě?
martan: blbost, já prodal notebook v záruce, potom se cosi pokazilo a nový majitel normálně v poho reklamoval

22.11.2009, 13:00 |
Midnite | Upraveno: 2009-11-22 13:00:27
dvoják :)
Proto preferuji vzdy osobni predani. Mesic je hodne dlouha doba na to, aby mohl neco zkouset. Asi mu upad nebo nekde po ceste. Jinak jako nademnou, at ti dolozi servisni protokol, kde bude vycet zavad s kontaktem na servismana, ktery to zjistoval a teprve pak bych se snim bavil. Ty pokud si prodaval ve 100% stavu tak muzes byt v klidu, protoze si zadne skryze zavady netajil. A navic pokud si to prodaval v sekci jako pouzite zbozi tak kupujici musi pocitat s tim, ze uz to ma neco za sebou. (ikdyz je to jeste v zaruce)
Proste musis byt tvrdy a stat si na svem. Lidi jsou strasne k*rvy. OT: me volal borec po roku a pul ze mu odesla spojka na aute, ktere jsem mu prodal, ze co s tim hodlam delat? :-) Tak jsem ho poslal do prdle pochopitelne.
Tomu nevěřím, že až po měsíci zkontroloval věc za 10tis.

22.11.2009, 13:41 |
Rudi mě jednou z aukra volal chlápek, že mu nefunguje notebook, kterej ode mě před 5-ti měsícema kupoval a celou dobu prej nepoužíval a až dneska ho chtěl použít a prej vůbec nejde ani nijak nereaguje! Tak ať si přijedu pro něj a vrátim mu prachy. Poslal sem ho někam.
Tenkrát sem mu ho dokonce gratis vezl do Mělníka, kde si ho osobně zkoušel a byl hrozně spokojenej.
Lidi zkoušej pořád, když má záruku, ať si to jde reklamovat.
dly ste si komentare??? pokud jo je obchod uzavren :-) a nemusis nic resit

22.11.2009, 13:53 |
JP Záruka na použitou věc neni půl roku, ale dva roky, případně ji jde zkrátit dohodou mezi prodejcem a kupujícím na 1 rok (míň v žádnym případě). Vztahuje se ale jen na závady, který měl předmět při prodeji a prodejce na ně neupozornil. Že třeba po 2 měsících prodanej mobil přestane fungovat nemusí prodejce vůbec zajímat, jestliže kupující třeba neprokáže, že byl ten telefon před prodejem utopenej apod.
martan-hifi: právník nejsem, ale 2 roky zpátky (nevim jak teď, ale asi se to nezměnilo) to tak bylo. Většinou je serioznímu výrobci/servisu jedno kdo tu záruku uplatňuje, ale neni to jeho zákonná povinnost. Stejně jako třeba Koss nemá ze zákona nařízenou doživotní záruku, ale poskytuje ji. Stát a zákony nejsou potřeba k tomu, aby fungovala záruka...
Phitypaldy: za rok a pul a on se jeste odvazi ti napsat ?! :o) ach ta troufalost nekterych vazne prekracuje vsechny meze.

22.11.2009, 14:03 |
JP Jinak mě se taky občas třeba po půl roce ozvali lidi, že jim přestal fungovat použitej notes ode mě i když záruku jsem dával třeba měsíční. Nikdy teda nechtěli abych to opravoval na záruku, ale že to zaplatěj. Nikdy jsem za ty opravy nic nechtěl (protože jich bylo pár) a skoro vždycky jsem si tim vyrobil věrnýho zákazníka, kterej u mě nakonec utratil další peníze:-)

22.11.2009, 14:07 |
DaveX Vánoce no, potřebuje prachy :)
Záruka se nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána. Jde-li o věci použité, neodpovídá prodávající za vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí kupujícím.

22.11.2009, 14:10 |
TROY luda551
já komentář udělil ve chvíli,kdy mi prodejce poslal peníze a já to odeslal. On zatim né.
Nemám na něj ani číslo jen psal sáhodlouhej email jak jsem ho podvedl a jak objektiv nefunguje. Se musim podívat na digineffa jestli tu citaci tam odněkud nezkopíroval

22.11.2009, 14:11 |
TROY DaveX
Přesně to si řikám : o )))))))))))).
obrat se na aukro jiste ti pomuzi me pomohly v nekolika podobnych pripadech:-) jen otazka dal jsi nejakou dobu na odzkouseni ????

22.11.2009, 14:13 |
TROY Nedal jsem nic - nabídl jsem v popisu aukce osobní předání nebo poštou s tim,že je to ofiko cz distribuce se všemi doklady.
Odpovědnost za vady u použité věci lze uplatnit u prodávajícího do 24 měsíců od převzetí věci, dohodou, tedy smluvním ujednáním, lze tuto lhůtu snížit na 12 měsíců. V prvních 6 měsících se má za to, že vada existovala již při převzetí a případný opak musí dokázat prodávající, ve zbývajících 18, resp, 6 měsících by musel existenci vady při převzetí použité věci prokazovat kupující.
ser na nej na debila beztak nevi co to koupil :D
jinak zkus aukro,napis jim hned driv jak on.Ze te napada kvuly objektivu co zakoupil atd...

22.11.2009, 14:24 |
X-sat (M)
dj - hezká teorie...
dj - to jako že vlastním věc, zbývají např. dva měsíce do konce záruky, já to v tuto chvíli prodám jako "použité zboží" a on má u mě zase dva roky "mé" záruky ? - to snad ne ?

22.11.2009, 14:37 |
TROY Poslal jsem dotaz na Aukro tak jsem zvědav co mi hezkého napíší.

22.11.2009, 16:28 |
Rudi Na použitou věc je záruka vždycky jenom 6měsíců, nechápu kde berete, že 2 roky, to je pouze u novýho...
viz
"Záruka na použité zboží
Úterý, 26 Květen 2009 00:24
Dobrý den. Zajímá mě doba a rozsah záruky na zboží při prodeji prostřednictvím Aukra, a to v případě, že je deklarováno nové zboží a jedná se při tom o soukromý prodej (nikoli podnikatele). Totéž mě zajímá v případě prodeje zboží použitého. Lze se případné záruky v takovém případě sprostit prohlášením uvedeným v podmínkách aukce (stránka "o mně"), případně stanovit dobu a rozsah záruky kratší?
Děkuji předem za informaci.
Při prodeji zboží od jiné soukromé osoby – na inzerát, v internetových aukcích platí, že v daném případě prodávající odpovídá pouze za vady, které existovaly již při převzetí věci. Je na Vás, abyste prokázal, že Vámi popsané vady již existovaly v době, kdy jste vůz koupil (například pomocí znaleckého posudku apod.). Pokud byste toto byl schopen prokázat, máte podle § 597 odst. 1 obč. zák. právo na přiměřenou slevu. Pokud by šlo o vady, které činí auto neupotřebitelným, mohl byste dokonce odstoupit od smlouvy. Reklamaci je pak možné uplatnit ve lhůtě 6 měsíců od převzetí zboží. Co se týká prodeje zboží v kamenném obchodě – bazary, autobazary platí, že při prodeji zboží použitého prodávající ze zákona neodpovídá za vady, které se projeví později, než při převzetí zboží. Na použité zboží se tedy žádná zákonná záruka nevztahuje, pokud ji prodávající sám dobrovolně neposkytne. Prodávající odpovídá podle § 616 odst. 1 obč. zák. pouze za vady, které prodávaná věc má již při převzetí (což musí kupující prokázat), přičemž se za takové vady nepovažují vady odpovídající míře běžného opotřebení. "
Tady máš občanský zákoník,který řeší ty záruky
[ Link ] Jinak bych se vůbec nedivil,kdyby foťák od toho kupujícího neuměl s tím objektivem fungovat správně..a navíc jestl s ním někde bouchnul,tak se nedivím,že se mu jakože "zadrhává"
mne objektiv spatne ostril a to byl uplne novej
normalne v ramci zaruky u foto skoda ho seridili presne podle tela fotaku a funguje super
takze pokud mu to blbe foti at si to necha seridit s telem, treba to pomuze
ono muze byt taky telo v hajzlu ze? :-)
Lidska drzost nezna mezi, proste to zkousi. Me se take ozval majitel meho byvaleho auta po 2 letech., ze auto nejede - to uz bylo auto stare 16 let - a ze prej v servisu (kde uz to tyden) rikali, ze ma jinou ridici jednotku - jeste aby nemelo, kdyz uz tam byl v dobe prodeje. Tak jsem si teda vyslechl co to dela a zeptal se jestli neni ucpanej vejfuk - to prej nekontrolovali. A co myslite ?

22.11.2009, 20:17 |
TROY Tohle mi napsal - tak at se pobavíte :
dobry den,
momentalne bydlim v Dublinu v Irsku, objektiv jsem si nechal poslat do
cech a kdyz jsem byl tenhle tyden na otocku doma tak jsem si jej
vyzvedl. fotoaparat jsem sebou nemel takze jsem ho mohl vyzkouset az
kdyz jsem se vratil sem do Dublinu. proto to zdrzeni jak pisete tech
20dni. ted v sobotu jsem ho poprve nasadil na fotak a vyfotil jsem s
nim zkusebne 3 fokty. to je vsecho co jsem s nim udelal. byl nasazen
na fotaku NIkon D200. sam bych ty zavady mozna asi ani neobjevil, ale
bydli tu se mnou kolega ktery se fotografovani venuje profesionalne a
ten mi ten objektiv zkousel. takze tak.
kontaktujte e-mailem aukro at vam vrati provizi co si strhavaji za
transakci. oni mi poslou e-mail kde jim potvrdim ze obchod neproblehl
a oni po vas poplatek nebudou chtit. teda aspon takhle to chodi na
eBay, takze myslim ze aukro to bude mit stejne. na eBay jsem to uz tak
resil.
jinak, tenhle objektiv jsem shanel asi 4 mesice nez se objevil na
aukru. jedna aukce mi utekla tam byl za 12500,- az ted ta vase vysla.
ovsem bohuzel pro me jsem dostal kus ktery je ne zcela v poradku.
kdyby jste me chtel kontaktovat muzete na tel xxxxxxxxxxxxxxx

22.11.2009, 20:37 |
Lumík A on ti říkal, že je z Irska před koupí, že to chce zaslat do čech? od aukra po skončení aukce ti přeci přijde výpis kde jsou kontaktní údaje o kupujícím.
Dle mého to jen zkouší.
Jako vada mohlo vzniknout jeho přepravou do Irska atd.
On si koupil to co ty jsi měl popsané v inzerátu. A má záruku, tak ať si to řeší bez Tebe přeci.

22.11.2009, 20:47 |
Q nechť využije možnost záručního listu...

22.11.2009, 20:53 |
TROY Lumík
nic o Irsku nepsal : o). Původní adresa je někde do Břeclavy ale posílal jsem to do Prahy : - ))))))).
Q
přesně tak
Mno a hlavně jak ted čtu tak ten objektiv scháněl delší dobu - měl jsem ho na aukru několikrát za větší částku a že nikdy nenapsal.

22.11.2009, 21:09 |
Q info o záruce k němu, kopii na aukro team...

22.11.2009, 21:19 |
Q info o záruce k němu, kopii na aukro team...
presne tak srat ne nej, kdo vi co se delo cestou do Irska, bohuzel je to pouzita vec, a jestli je to stejne jako na ebay, tj. zadna zaruka, tak ma chlapec smolika, kdyz uz se ohani tim ebayem, napsal bych mu, ze na ebay nema take zadnou zaruku na pouzite veci

22.11.2009, 21:59 |
TROY ;) díky za info.
Doma jsou poučený to nepřebírat, kdyby to chlapec poslal zpátky. Prachy vracet nebudu. Na Aukro jsem to poslal.
porušil podmínky aukra! nechal třetí osobu manipulovat věcí poslání do čech! tím pádem zamítni reklamaci. měl sem takřka stejný problém a vyřešilo se to takto :-)

22.11.2009, 22:00 |
TROY : o )))))))))))))) Heráčku to jako fakt?

22.11.2009, 22:01 |
Lumík Zakoupenou věc si má zkontrolovat po převzetí. Nevim co chce ještě víc, když mu k tomu dáš záručák, který může uplatnit.
Týpek něco koupil a možná ani neví pořádně co :-)
Na báchorky, že je v Irsku atd.bych neskočil.
Už to že místo do Břeclavy to šlo do Prahy je divný, ale proč ne když to bylo jeho přání, ale víc bych už vstříc nevyšel.
Tak me napada, neni mozny podle emailu co Ti prisel zjistit, jestli to bylo poslany z cesky IP nebo z Irsky? :-)
2 Troy: akého má opa? J alen že keď je náhodou náš, mrknem kde sa nachádza...

22.11.2009, 22:06 |
Lumík Nu jde taky o to, že adresu na aukru má do Břeclavy. takže jde o to kdo to v Praze přebíral a jak píše H.E.R.O. je to třetí osoba co to toho zasahuje. Nikdo nedokáže kdy to bylo rozbaleno. Určitě vidim jak si necham poslat ke kamarádovi věc za 10 litrů aniž bych mu neřekl aby to po obdržení otevřel.
jj,človíček vydražil HTC HD ,zaplatil a asi po týdnu se ozval,že je slabý wifi že ho nechytá,tak se rozjel kolotoč dohadů a po množství e-mailů,mezi nimiž bylo i to že si ho nechal poslat z čr bratrem někam do dominikánský republiky, sem našel toto v ustanoveních aukra,napsal jsem to do centra sporů a bylo vyřešeno

22.11.2009, 22:15 |
TROY Slim
mobil na sebe uveden nemá jen jsem dostal číslo do toho Irska bo co

22.11.2009, 22:17 |
TROY no super lidi : - ))))))))) musim emaily schovat
Hod me do mailu jeho jmeno atd. Znam hodne lidi z Breclavy tak treba neco o nem vim nebo zjistim.
Breclavi, Breclavi... ;o)
LOL taková pravní poradna tady? H.E.R.O. = Perry Mason :D
Troy: pošli kopii jeho mailu na aukro, napiš co po Tobě chce a zkopíruj jim tam ten odstavec z jejich podmínek.. a je to a dotyčný ať si dělá na tom objektivu dřepy holou zadnicí, Tebe to nemusí zajímat..

23.11.2009, 18:50 |
TROY z Aukra napsali,že se mám obrátit na SOS nebo ČOIku : )) taky dobrý
Nicméně mu jdu napsat,že mu nedám ani korunu dokud neuvidim vyjádření ze servisu.

23.11.2009, 19:04 |
tukan Břeclavi jako v Řiti :D proto měkké :D
Tak mu kup jako dorovnání digitální foťák z Lidlu a může fotit. A může strejda vesele fotit.

25.11.2009, 20:03 |
TROY Celou věc předávám na Aukro + SOS, protože s tim frajerem není domluva.
Aneb co mi dneska napsal
jak jsem jiz psal objetliv jsem vyzkousel az minulou sobotu protoze
predtim to nebylo technicky mozne. taky jsem si myslel ze kupuji
objektiv v dobrem, pouzitelnem stavu. bohuzel to co jsem dostal tomu
neodpovida. mel jste do aukce napsat ze s tim je nejaky problem, v tom
pripade bych neprihodil. at uz jste o tech zavadach vedel nebo ne to
proste resit ja nebudu. ja vydrazil fungujici vec a dostal jsem vec
porouchanou. takze z me strany podvod.
na nejake vyjadreni ze servisu a podobne vymluvy nemam naladu cekat.
jakmile dostanete objektiv domu, zkountrolujte si ze je to opravdu vas
kus a posilete penize. nejake reseni se servisem ci podobne prutahy je
uz ciste vas problem. to se me netyka. kdyby byl ten objektiv v
poradku vubec bych se neozyval.

25.11.2009, 20:21 |
DaveX Já bych se na něho vysral, každý si může vymyslet příběh jaký chce. Měl si to zkusit hned a né až za 3 týdny. Jeho problém, neřešil bych to s ním. Držím pěsti, ať to dobře dopadne.
Jak jsem to tady přečetl, tak bychtovůbec neřešil, jak psal Hero, jedna možnost, já bych se sním už od začátku nebavil, má na to záruku, tak ať si ji uplatňuje on, nemáš někde tu vaši aukci, jestli jsi tam psal něco jako záruku řešíš ty nebo tak něco, pokud jsi tam napsal věc v záruce tam a tam, tak je to jasný, poslal bych ho tam, měl to napsané v aukci a nazdar, dal bych se nebavil a jinak co ti můžu??? vůbec nic, tak asi tak

25.11.2009, 21:27 |
TROY
mne se libi ta veta
Nesouhlasím se zasláním předmětu do zahraničí
a je v irsku a pak muze paltit to o poslani treti osobe
Po tomhle mailu - 25.11.2009, 20:03 | TROY - bych se ho zeptal kde na me v Irsku pocka :-))) a narval bych mu ten objektiv do pr*ele
Jestli on nema naladu cekat na vyjadreni servisu apod., nechal si to preposilat kdo vi kym a kdo vi kam tak bych ho ujistil, ze ja nemam naladu se s nim bavit o nejaky veci co si dok*rvil sam, protoze ma obe ploutve levy.

26.11.2009, 09:50 |
TROY kral007 - no podle emailu,když si to přečteš tak tady byl na skok v čr a v podmínkách aukra jsem nic o třetí osobě nenašel :( jen o duševnim vlastnictví

27.01.2010, 11:28 |
TROY Mno nějak to uzavřu
Zapomente na to,že odmítnete jako prodejce převzít reklamovanou věc.
SOS a ČOI se k tomu stavěj tak že vy jste prodejci a zákazník ( kupující z aukra ) má právo využít reklamace přes vás nebo přes autorizovaný servis - důvody vám sdělovat nemusí proč to chce přes vás.
Jelikož to bylo tvrzení proti tvrzení tak by došlo k soudnímu sporu.
Vyjádření servisu je takové,že se utrhnulo řízení VRka vlivem pádu i když objektiv není nikde vyditelně poškozen. Tudíž oprava dražší jak cena objektivu. Naštěstí si ten objektiv koupil někdo na díly :o)
Na Aukru už nic prodávat nebudu pokud to není z ruky do ruky a i kdyby tak píšu kupní smlouvu.
takže tomu d*bilovi to někde upadlo a ještě má drzost to poslat zpátky no to je hnus...
Proto je asi lepší prodávat tyhle věci normálně přes inzeráty... tam už se (bez smlouvy) nikdy nedokáže, kdo byl prodejce a kdo byl kupující, takže nějaká reklamace nepřichází v úvahu. Aukro mi stejně přijde, že tyhle věci (objektivy apod.) jsou tam spíš levnější, tudíž je to pro prodejce nevýhodné.
Mno hele, na druhou stranu, buh vi komu ten balik upad? Kdyz je to bez poskozeni.

27.01.2010, 15:42 |
pepe689 | Upraveno: 2010-01-27 15:46:33
koukam ze ma aukro na kazdeho jiny metr viz.R a jeho 310
Troy: jak Ti to muzou dokazat? respektive jak mohou oni dokazat, ze danou vec neposkodil novy majitel? vzdyt jde o pouzite zbozi
Já bych mu to klidně na reklamaci vzal, peníze nevyplatil, dal na posouzení např. do Škody a jestliže by mi řekli, že je to mechanicky poškozené, tak bych mu to s tím vrátil a ať si to vyzvedne, případně bych mu to vrátil po zaplacení poplatku za identifikaci závady...

27.01.2010, 21:31 |
TROY rajdlos
hele bylo by to tvrzení proti tvrzení bohužel. Mě fungoval jemu né.Aukro je pro mě pasé a vřele každému doporučím sepsat kupní smlouvu