Navštíveno 2875x

Přátelé, mám dilema.
Zateplit Ytong 375 mm či nezateplovat?
Podotýkám, že nestavím žádný pasívní dům a nic takového, protože místo toho, aby ochranáři přírody (stavím v CHKO) tento trend podporovali, hází mně (a nejen mně) klacky pod nohy, takže na to seru :o))
Ještě jsem nezačal, jsem těsně před stavebním povolením, pak už o úřadech nechci slyšet :o))
Topení klasika - plyn společně s kotlem na dřevo (krb nebude - nesnáším ten bordel :o)) ).
Poradíte mi? Za každý názor díky :o)
:) a nestavi se a nestavi... 375tku mam a daval jsem jeste 8cm polystyrenu. Na strop 10cm vaty a asi 20cm drcenyho polystyrenu... Takze za me zateplit klidne...
Tak zalezi jestli na to mas kacky. Samozrejme lepsi zateplit, ale u Ytongu tak po min. jednom roku pouzivani. Ty tvarnice se dostavaji na stavbu s velkou vlhkosti, takze je dobry to nechat vyschnout, nejlepsi i bez vnejsi omitky a barvy.
Nebo pouzij Ytong lambda a je to, ale to nevim jak to vychazi financne oproti zateplvaku.
já teď zatepluju doma porothermy 44PD :) dneska se dodělal 10tka polystyren a uz první den to bylo okamžitě tnát. Dneska kdybych stavěl zas tak bych udělal 300 stovku zed a 20cm zateplováku
Preju malo nervu z uradama, provazi me to celou stavbu, takze se mas na co tesit. To staveni bude relax proti papirovy valce.
Jinak dle myho 375 se zateplovat nemusi. Od 300mm neni izolace doporucena.
viz. link 375mm """Obvodové stěny jsou velmi štíhlé a obejdou se bez komplikovaného zateplení"""
[ Link ]
To stihle nevim, jak mysleli :)
mám porobeton 37,5 a dávám 10cm polišu , víc je asi zbytečný , ono už to pak bude utěkat třeba oknama
tak oknama jsou vždy největší ztráty...
Rozhodne zateplit a oproti celkove investici uz to neni takove navyseni, ktere se ale vyplati. Soused ma cihly (asik Porotherm) skoro 50 cm a pristi rok bude zateplovat. Na 37.5 nedat zatepleni je podle meho blbost a je to proste citit.
Mám 375 Yton od r. 2000. Nemám zateplění, Okna plast dvojsklo K=1,3 (v té době standard). Topím jen plynem včetně TUV a roční náklad na vše je asi 24.000. Kašlu na zatepletní.
Ad YTONG: řešil sejm reklamaci - praskání zdiva. Tenkrát udělala stavební firma nevděmě či s úmyslem tu věc, že mmi nedala perlinku ani zvnku ani zevnitř. protože jsem byl v té době ve svět a barák šel mimo mě, výsledkem byly časté trhliny podle ložný spár. Následovla nekonečné jednání co s tém a hlavně , soudní znalec z oboru a řada měření vlhkosti.
To k tomuz, co psal nahože Dudelina? když se podíváš na graf vlhkostia její ztráty v čase , tak teprve tuším po 9 letech klesen hodnota na asi 5% ),musel bych to najít, mám to v papírech) a do tý doby trvale klesá rok co rok. Zpočátku rychleji, pak se to zpomaluje. Taky v prvních 2-3 letech jsem protopil více. Takž:
1. perlinka - to jde dnes snad už samozřejmnost
2. když zateplit, tak klidně až po 5-7 letech na omítku (bohužek, omítzka se platí pak 2x). Moc dobře se znalec o zateplení YTongu pomocí PST nevyjadřoval.
Ale jak říkám, v mém případě se mi to už nevrátí, takž kašlu na to, ale kdo má 25-30 let, asi ano.
Nevím jaký máš přesně ten Ytong, ale pokud je to obyč 375, tak máš U=0,4. Pokud jsou to ty lepší (tepelně izolační tvárnice typ 400 a ne 500), tak už máš U=0,29 jen těmi Ytongy. O nějaké prd samozřejmě ještě padne s omítkou a její volbou. Pokud máš ty lepší a hodíš tam deset čísel polystyrenu, jsi na 0,19, tedy ve finále se vším všudy se reálně můžeš dostat na 0,16, což je dnes standardní požadavek na ideální zateplení.
Záleží ale jaký je také zbytek baráku (podlahy, stropy, okna, dveře), aby jsi nedával peníze do zateplení docela dobrých stěn a přitom to na jiných místech nebylo zcela mimo.
Tak to trochu oživím. Zkoušel jsem se ptát na mnoha místech a bylo to tak 50:50. Takže jsem se rozhodl do toho jít.
Dnes jsme na tom tak, že se dělají vnitřní instalace.
Obvodové zdivo tedy Ytong Lambda, stropy jsou betonové spiroly. Podkroví - mezikrokevní izolace 16+8 cm, strop 2x16. zateplení věnce, podezdívka - bude styrodur 5cm.
Okna s trojsklem (a relativně malá) - všechna okna, kromě jednoho na západ a jih.
garáž (a nad ní místnost) - zateplení stropu odspodu.
Topení - podlaha v přízemí, nízkoteplotní radiátory (měla být podlahovka, ale jsem tele, protože jsem to zkurvil) + krb - ano byl jsem překecán.
Koupelna - elektrická rohož v podlaze + žebřík.
střešní okna - jsou bohužel tři (nechtěl jsem ani jedno) - dvě na jih, jedno na sever.
Myslím že vzhledem ke střední obchodní ceně paliva, kterým hodláš topit, budeš mít tu návratnost za úspory zateplením celkem dlooooouhou.....
Radek: Já vím, ale jiná možnost příliš není. Zase na druhou stranu - polystyren na celý dům je cca 20 tis., to samý počítám lepidlo + perlinka. Práci neplatím, dělám si to sám, takže celý zateplení bych měl pořídit do nějakých 60 K. Počítám, že plyn s použitím kondenzačního kotle a inteligentní regulací by mě měl vyjít do cca 20 tisíc/rok. Když budu přes víkend doma, topím krbem, takže snad to vyjde.
Já nechtěl risknout to, že v tom baráku bude kosa - přece jen, je to na vystrkově, většinu roku fouká, je to sice v nízký nadmořský výšce - cca 540 m.n.m, ale je to hřeben, takže žádná extra teplá oblast, sněhu metr klidně, když se zadaří - průměrná teplota je o 4 stupně nižší, než v Pardubicích.
Uvidím, ono se to asi odhadnout nedá, ale jde o to, že ceny energií jdou nahoru u všeho. Měl jsem nabídku na automatický kotel na obilí a peletky. Jenže dát 180 K jen za kotel s tím, že nemám přísun paliva, peletárnu nevlastním a topit obilím mi přijde jako prasárna.
Elektřina se nevyplatí, to je ještě horší než plyn, tuhá paliva - to jsem zavrhl (resp. ani jsem o nich neuvažoval). Panely na střechu nepovolej a i kdyby, je to drahý. Tepelný čerpadlo - bez dotace nesmysl.
Zbývá jen se modlit a mít každý rok nějakou rezervu.
Zase - pokud bude zima, jako ta letošní, tak jsem v pohodě :oD mám někde fotku z 2.10., kdy jsme se sousedem kecali přes plot a oba do půl těla, 22 stupňů. To, že 14 dní mrzlo, je pohoda :oDD
A kolik polyše budeš dávat?
Dudelina: 10cm EPS
jinak pro upřesnění - topit budu plynem - já to zapomněl do předchozího příspěvku napsat.

29.02.2012, 21:01 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-02-29 21:02:13
Super topic, taky mám 375mm P2-400, stropy 2 x 16cm vaty, podlaha 10cm polyš, systémovka rehau a podlahovka, okna trojsklo, 90mm rám takže to nej a 80% lidí říká zateplit 10cm. Na to to mám i připravené, ale pak je 20% a docela zkušených lidí a ty polyš na Ytong moc nedoporučujou, ba přímo se toho děsí. Nebudu zateplovat hned, letos to vymrzlo, příští rok snad bydlet a topit, ale i tak fakt nevím... :-/
Tuner:mam stejnou skladbu mat.na baráku jako ty akorát stropy mam 10+20 vaty a zateplovat zdi rozhodně nebudu
mike.vw: Důvod?
Ten můj důvod proč ne, nebo spíš to co jsem slyšel je ten, že ta vlhkost je ve zdivu vždy a pak je otázka kde bude onen rosný bod. Už jsem viděl hodně zateplených domů (i straších staveb člověk by řekl vysušených) a na severních stranách fasáda zelená, takže i doma dejcháš samou plíseň neb to zdivo nikdy přirozeně nevyschne po zimě. Tak já fakt nevím :-/
Můj případ – Ytong 375 PD. V roce barák 2009 dostaven k nastěhování, první rok bez fasády – spotřeba plynu cca 25.000,-. Rok na to jsem zateplil (chybí teda ještě 1 stěna u garáže – severní) pouze 6 cm EPS (tenkrát byla velká cenová akce) a náklady na plny na další rok se snížily na 18.500,-. Letos, jelikož nebyla tak krutá zima, počítám kolem 15.000,-.
Zateplení jsem si taky dělal sám – materiál cca 45.000,- se vším všudy.
Můj názor – zateplit, ale možná bych šel cestou minerální vaty – díky EPS je v baráku slyšet venkovní hluk. Stav před a po zateplení je opravdu veliký. Je to prostě natvrdo přikotvená deska ke zdivu a veškeré vibrace to do ní přenáší.