Navštíveno 1712x

01.11.2009, 18:59 |
hawai má vozidlo jedoucí se zapnutejma oranžovejma majákama právo přednosti v jízdě? já měl za to, že to mají jen auta s modrym majákem a oranžavej používají vozidla která by mohla nějak ohrozitprovoz na silnici, např. čistící vozy, nadměrný náklad, traktory atd....ale ted sem jel po dálnici a samozřejmě jsem stál v koloně a zezadu jela bílá fabie s polepama a nápisama ,,Nehody,, (nebo tak neco) a jela se zapnutejma oranžovejma majákamam a jelikož to stálo, tak to brala po čáře mezi 1. a 2. pruhem a všechny problikávala a protrubovala aby jí uhnuli.samozrejmě jsem jí taky pustil, jen mě tak napadlo, jestli něco takovýho vůbec může dělat. bejt to sanitka tak neřeknu ani slovo, ale takhle si myslim že ne...co vy na to?
na druhou stranu to auto nejspis jelo k te nehode pred vami, kvuli ktere byla ta kolona, takze je logicke ze chtela projet :-)
Ale pravo ze zakona na to opravdu nema

01.11.2009, 19:06 |
Q | Upraveno: 2009-11-01 19:08:17
oranžový maják je vozidlo oprávněno použít, je-li překážkou v provozu (až když stojí) a nebo překáží (transport). blikat si může jak chce.... tohle sou normální supové a jezděj jak prasata.
Nemá, ale už jsem v Plzni narazil na soukromé vozidlo nějaké bezpečnostní agentury (HLS?), která zřejmě jela k vloupačce nebo co... nějaká fabie s oranžovým majákem a brala to normálně bez předností, všude na semaforech na červenou, rychlost kilo za hodinu. Asi mají v rozpočtu dostatek peněz na pokuty.
Ono je to dost problematické. Veškeré odtahovky, včetně vyprošťovací techniky pro nákladní vozy, technická vozidla dálnice atp. jsou vybaveni pouze oranžovými majáky. Ze zákona na modré majáky nemají nárok. A jak to chcete tedy řešit? Stane se vám nehoda na dálnici, potřebujete odtah, ale protože je dálnice ucpaná, tak tam odtahovka z oranž. majákem nemůže projet, protože nemá přednost a tím nejde ani uvolnit ta dálnice a všichni stojí a nadávají. Jedni diskutují, jestli mají nebo nemají uhnout vozidlu s oranž. majáky, a druzí, proč to tak dlouho trvá a nemohou jet dál.
Závěr je naprosto jasný. Neumíme jezdit. Na dálnici jsem poměrně často a to jak u nás, tak v zahraničí. Stane se nehoda u nás, všechno se zastaví, projíždí první záchranářské vozidlo, jede pomalu, protože se nikomu nechce uhnout. Jakmile projede, vše se vrátí do původního stavu. Jede další vozidlo a vše se opakuje. Potom stojíme na dálnici dvě, tři hodiny a divíme se, proč to tak je. Např. v německu, jakmile se objeví modrý maják nebo je slyšet houkání, ihned se automaticky uvolňuje středový pruh a pokud se dálnice nedá do pohybu, tak se nikdo neodváží do toho pruhu vjet. Tato vozidla cestu k zásahu nahrávají a odměny za vjetí do zásahového pruhu jsou docela nekompromisní.
Kdyby to ale takhle bylo u nás, tak to by bylo dotazů na osobu blízkou a podobné nesmysly. Prostě nechováš se jak máš, tak plať a nebo nejezdi.
Takže, proč se o to vůbec zajímáš. Chce jet s předností, tak jej pusť, opiš si číslo vozu, místo a čas a podej žádost o prošetření oprávněnosti použití majáků. A můžu ti říct, že pod modrými majáky neoprávněně jezdí daleko víc vozidel, než pod těmi oranžovými.
rozdíl je mezi odtahovkou jedoucí na dálnici a kokotem z bezpečnostní služby ve fábii co je schopen v zácpě jet třeba po chodníku kilem na oranžovým majáku....

01.11.2009, 19:52 |
hawai ale tak ja s tim problem nemam, v klidu jsem uhnul a zadna cisla si opisovat a delat problemy nepotrebuju :-) vzdyt ja poustim i na jednoproudovce rychlejsi auta tim ze zajedu do odstavnyho pruhu aby me mohli v klidu predjet. proste ja nedelam problemy s tim ze bych nekomu schvalne branil v ceste a nechtel ho pustit :-) a zajimat se o to snad muzu, ne? jen me zajimalo jestli to muzou delat nebo ne....a i kdyz ted uz jiste vim ze ne, tak bych mu stejne uhnul znova ;-)
O_O: a vezmi to z druhe strany, mas ochranu od takove spolecnosti a cekas, ze budou u objektu temer ihned, pokud by meli jet vsude dle predpisu a stat na kazde cervene, tak to totalne ztraci smysl, zlodeji by uz byli davno pryc.
Vim ze by to meli resit spis vice auty a stanovisti, ale chapu ze to vzdycky nejde...

01.11.2009, 20:03 |
hawai no ale stejne nejaka bezpecnostni sluzba ti nic nezmuze i kdyz prijede nekam rychle. vzdyt nemuze pripadneho zlodeje ani legitimovat. to muze jen policie jestli se nepletu, a ta by se v takovychto krajnich situacich mela volat drive nez nejaka bezpecnostni sluzba. oranz. majaky u bezpecnostni sluzby chapu v tom pripade, ze pokud napriklad vyzvedavaji nekde penize a prevazeji je, tak si stoupnou s autem co nejblize mistu kde penize maji vyzvednout aby nechodili s kufrikem po pulce mesta, a pokud stoji zrovna na nejakem frekventovanem miste kde by se stat nemelo, tak zapnou majaky aby na sebe upozornili ze stoji kde se nema. to beru, ale ne ze budou jezdit kilem po meste

01.11.2009, 20:04 |
Sau Záko č. 361/2000Sb, §42, odstavec 2 :
Řidiči ostatních vozidel musí vozidlu podle odstavce 1 (oranžový maják) umožnit jízdu nebo pracovní činnost a podle okolností snížit rychlost jízdy, popřípadě i zastavit vozidlo.
přednost nemá, já jim jí dávám podle toho jak se chovaj oni :)

01.11.2009, 21:39 |
20bad vemte si že ta fabie s polepama NEHODY je obyčejná soukromá firma jako kdokoliv jiný a jede jen domluvit kšeft s opravou auta po nehodě, nejede pomáhat nebo opravovat auto, věřte že to opravdu ne, je to stejné jako kdyby jakýkoliv soukromý podnikatel jel opravit třeba cokoliv komukoliv a měl přitom přednost v jízdě??každý dnes pospíchá. s firmama který takto zneužívají k nehodám žluté najáky přicházím v práci do kontaktu denně a většina opravdu jezdí jak prasata a to zdůvodu že kdo dřív přijede k nehodě tak většinou ty lidi uloví na opravu nebo odtah.
závěrem vozidlo asistence, bezpečnostní firmy, odtahovky nemají vůbec oprávnění žluté majáky používat během jízdy, protože v době jízdy to vozidlo nevykonává pracovní činnost, je to třeba v případech kdy odtahovka nakládá a tvoří překážku, spousta lidí z asistence si myslí že maj přesně přednost podle § co sem dal SAU ale je to velký omyl
Presne jako 20bad!
Ted jezdim s odtahovkou a oranzove majaky mam, ale smim je pouzit jen pri nakladani nebo kdyz tvorim prekazku.
Jinak k tem nehodam. Otec jednou boural (ne vlastni vinou) na D1 u Prahy. Behem 15min (driv nez policajti) tam byly 4 auta nehody a hadali se mezi sebou kdo jej odtahne. Otec vzal telefon, zavolal me a ja jel :-) Sice cca 300km, ale porad lepsi nez za 20 tisic co mu nabizely ty ,,nehody,,
no tak je rozdíl, pokud tam jede opravdu odtahovka a nebo jen blbeček na kšeft "NEHODY" Do 100 litrů nemusím volat pčr a sepíšu si to sám a nepotřebuju nějaké vychcánky, nad 100 pčr a klasika odtahovka a taky netřeba vychcánky... Já bych nepustil, ať se klidně staví nahlavu, to by každej mohl mít mag. majíč oranžový barvy, 4 ks mag. pásů a nápisem "NEHODY" a pak celá kolona bude blikat a dělat, že musí projet ne?

02.11.2009, 11:11 |
soray Ja jsem stejnou situaci resil tady:
[ Link ] Pravo prednosti jizde nemaji.

02.11.2009, 16:37 |
Kesam bartosek: Modré majáky má odtahovka Korostensky v CB na kamiony ale tam je něco stím že asi jede s hasičema taky tahat vyproštovat nevím ale někdo říkal že to mají snad jediní v CR.