Navštíveno 1654x

[ Link ] Tohle mě pobavilo:-)))
Nechápu tenhle protest. Vylévat na truc to, co mohli prodat i když za nízkou cenu...
Je to stejná situace, jako když dostanu výplatu, zajdu na mzdovku a tam tu hromádku tisícovek spálím pod oknem.
Výsledek? Všichni se výborně pobaví na můj účet, nic se nezmění a já budu mít hovno a ne výplatu:-)))
presne tak,jsou to idioti,tak kua,pokud na tom nejde vydelavat,tak to nedelam a delam neco jinyho ne?
a pokud nekdo bude namitat,ze bude malo mlika,tak to je kravina,kdyz i ted ho dovazeji a jeste levneji...

29.10.2009, 14:58 |
Bolthorn | Upraveno: 2009-10-29 15:01:08
Komunisti na ně!! Myslím na ty kapitalisti, co dovážej to mléko levněji od imperialistů!!
Já myslím, že ta demonstrace se povedla a splnila účel. Šlo o to, aby se o tom lidé začali bavit. Výkupní ceny jsou opravdu směšné. Vyloženě prodělávat neprodělávají (to by neměli ani co vylévat), protože už by dávno skončili. Pokud by to mlíko prodali za moc nízkou cenu, a jen by si stěžovali, tak by byli jako obvykle ignorováni. Teď si jich všimne spousta lidí. A dovoz mléka taky nic neřeší. Podívejte se na to, jak je to s cukrem. Po té co se zde nenápadně zbourali skoro všechny cukrovary, se pomalu ceny šplhají nahoru. Z cukrovarské velmoci se z nás stali závisláci na dovozu. A u komodit jako mléko to bude brzy stejné. Potom teprve poznáme, co je to drahota. Cenu si začnou diktovat dovozci a to bude mazec. A nám nezbude nic než držet hubu a krok a platit a platit. A budovat to všechno znovu, bude v podstatě nereálné, díky neustále rostoucím nákladům a požadavkům v oboru. Za ty peníze co to dělají ti lidé bych to nedělal. Je to dřina 365 dní v roce a ta by se měla alespoň trochu cenit. Ať zruší v okolních státech dotace na mléko a uvidíme jak dlouho sem budou vozit levněji.

29.10.2009, 15:33 |
Kesam Hoši seberte se a děte dělat ke krávám machři nevíte nic o tom co to dá zabrat každej den tam u nich létají od 4 do 22 ty vole každej chce práci zaplatit ste zvyklí akorát dojít pro tu posranou krabici.

29.10.2009, 15:36 |
Kesam sprath: přesně jak píšeš ty vole 365 dní v roce tam je nemužou nechat chcípnout a mají 80kč hrubého na hodku kámoš tam dělal u bejku asi rok tak to vím.
To samé prasata slepice sedíte doma na prdely a dete si to koupit do krámu.
tak proč to vylévají když to mohli prodat teď budou zase dřít aby to dostali z5 zviditelnit se mohli jinak měli vyhnat krávy na václavák a všechno tam posrat

29.10.2009, 16:00 |
Kesam Mišel:vyhnat krávy na václavák a všechno tam posrat at jdou taky dobrá volba aspon se luftáci kouknou na krávu na živo :-)
Prodávaj za cenu která nejni ani výrobní hodnota chápeš to???
já to chápu ale když bych třeba vyráběl auta které se nezaplatí tak je taky nebudu dávat do šrotu ale budu se snažit to prodat

29.10.2009, 16:10 |
Kesam A tím pádem co ZKRACHUJEŠ nebo budeš dál vyrábět a prodávat nabírat pracovní sílu a budeš v provaru a čekat až ti kokot vláda čr a slavná eu dá nějakou tu dotaci atd?????????????? co???

29.10.2009, 16:11 |
DaveX Kesam: ty si nekupuješ mléko? Nevím, proč se tak rozčiluješ.
Dle mě vylevání mléka je zbytečné. Mají ale bohužel pravdu no. Dneska to bude v televizi a za týden se to zapomene. Taková je realita.

29.10.2009, 16:17 |
Kesam Nekupuju moc ho nemusím jde spíš o to že ta výroba nejni jen tak jak si každej myslí že je to jednoduché a nikdo jim to nechce pořádně zaplatit.
Proč to radši vylijí než aby to prodali za pár babek? Je to jednoduchý. Protože i z toho pidi zisku musejí zaplatit daně. Kdežto pokud to vylijí tak neplatí nic.

29.10.2009, 16:24 |
DaveX No to je pravda, ale pravda je i to, že když je možnost koupit ho někde levněji tak hold po tom skočí.
To, ale může hodně rychle skončit a o to jim jde mimojiné taky.
mne mliko netrapi, nepil jsem ho dobre 20let :-)
at to klidne vylejou kdyz to nechteji prodat
vyrobci elektroniky taky nehazi zbozi do popelnice protoze cinsky produkty jsou levnejsi
jako nekde rikali ze vykup mlika je 6,-kc za litr, v tescu maj litr v krabici za 10,-Kc a neco stoji obal, rozvoz a marzi tescu, takze z meho pohledu je 6,-Kc za vykup super cena
to je jako se zemedelcema, jsou spokojeni jen kdyz dostanou dotace na naftu a neco na provoz a uplne nejlepsi je kdyz to znici hurikan a zaplati to pojistovna a je dotace na obnovu :-)
Mně to prostě nedá. Ty si myslíš, že ta bílá voda v Tescu je mlíko. Trochu jo, ale moc toho v něm není. Za deset kaček kupuješ pěknej mix. Mléko, to není jen mléko.
jako je to sice smutné, ale proč si to vybrali jako obživu? Jako obdělávat půdu, dostat dotace, aby to mohli prodat za stejno jako z dovozu, je teda taky fajn úlet. Je to stejné, jako všude...když stolaři u nás vyrobí stůl o 50% dráž, než se doveze zvenku, tak taky jim nikdo nedá dotaci.
Co to je tesco??? No nic, jdu si nadojit k veceri :-))))))
mne teda taky mlíko moc netrápí, ale trápí je další věci, co se z mlíka vyráběj (jogurty, sýry apod...).ono to asi nebude tak jednoduchý, na druhou stranu strejc má docela velký zemědělství, velký stádo krav a nestěžuje si. má tři traktory, z toho dva nový a nedře bídu. ale je to rachota neskutečná, to si málokdo dokáže představit.
spíš nechápu, jaktože zahraniční mlíko může bejt levnější než naše? to jsou německý a rakouský zemědělci fakt o tolik lepší hospodáři než naši? ale je to holt podnikání jako každý jiný.
crestik: taky je dobrý porovnávat kvalitu, to že je náš stolař o 50% dražší neznamená, že ten co je o 50% levnější je stejně kvalitní.
jsem zvědavej co budete říkat, až budou všechno vyrábět číńani, tak nikdo jinej práci mít nebude, protože za hrstku rejže dělaj jenom oni...

29.10.2009, 16:47 |
Zdenek (A)
A neni nahodou to zahranicni mliko dotovany tamnima vladama? To by se jim to pak prodavalo za 6 Kc do Cech! :-o
aha, tak to bych pak chápal. pak je krok na naší vládě a udělat jim stejný podmínky...

29.10.2009, 16:54 |
Cenda Němci řvou taky, jako první mlíko začali vylévat a to mají několikrát vyšší dotace. Když si kupujeme mléčné výrobky bez mléka a mixy místo normálních plnohotnotných potravin, tak to maj potom producenti těžké.
Králiku, elektroniku uložíš do skladu a propustíš pár lidí, ketré bez problému zítra zas nabereš. Mlíko dlouho neuskladníš, dojit musíš každý den a krávu nepropustíš, abys ji pak za pár tejdnů zase nahnal do kravína, tu musíš rovnou odbouchnout :-)
Zemědělství je snad jediný podnikání, kde ti stát, potažmo EU nasype dotace a zemědělec stejně ještě držkuje, že má málo. Nějaký zákon trhu tady evidentně nefunguje, je to jak za komančů.
Z mého pohledu - ať zkrachují. Není pravda, že se z toho zblázníme. Budeme prostě dovážet levný mlíko třeba z Francie, kde jim to nácek Sarkozy dotuje až moc. A že se staneme závislými na dovozu? Opravdu si myslíte, že bude stát mlíko 30 Kč (pokud teda vůbec někdy), tak že nikdo nebude schopný si během 2-3 let vybudovat stádo krav a prodávat s výkupkou a ziskem za 15 Kč?
Ještě dodatek - klidně budu od zemědělců vykupovat luxusní hovězí a čerstvý mlíko. A budu jim platit dost. Jenže to ho nesmí pohodlně hrnout do hypermarketů, ale udělat si třeba prodejnu na kraji města. Zatím to napadlo jen pár lidí a funguje to dobře.
s dodatkem plne souhlasim... maso kupujeme jen malejch prodejnach co jsou tu po meste... a je to sakra rozdil!
no a já pak vídám řeznictví, kde mívali špičkový maso a krachli. spíš vidim problém v tom, že českej člověk tak moc čumí na cenu že ho kvalita vlastně ani moc nezajímá...
Já se v zemědělství neorientuju, akorát vim že tady vedle ve vesnici je zemědělec, na dvoře vedle novejch Fergusonů stojí nová Q7 a R8 a pořád se jim to rozvíjí, takže nějak to jít musí

29.10.2009, 17:11 |
Kesam jO to je vedle na vsi také akorát otavky ale ty větší agro družstva atd jsou v prdely tyhle ty co říkáš tak ty jenom jedou a dělají to že sklízí atd a samy mají malo polí 40 krav a to je všechno.

29.10.2009, 17:15 |
Kesam A tedka mi řekni co se dřív žralo a pilo:Chleba, placka nějaká, maso chlastala se palenka pivo a všechno je v podstatě od Zemědělcu ty vole a oni to tu pohřbí. A všude je co už jenom obilovina základ medi kdo napíše že mleko nepotřebuje tak co žere??? Jenom maso mleko a obilovinmy jsou základ!!!!Až se jim tu na to vyserou naši tak co udělají ty co to sem šoupnou ted za pár korun co ??? 10* tomu nasaděj cenu a mleko v tesku za 10 bude za 50 a všichni budou brečet jak českej jezedák se jim tu na to vysral co???
No, když sleduju nejen tuhle diskuzi, udělal bych závěr. Akce se podařila, diskutuje o tom celá společnost. Teď jen nezbývá, než čekat, že kompetentní osoby budou dělat dobře svou práci.

29.10.2009, 17:26 |
Luke-Jeep | Upraveno: 2009-10-29 17:26:56
Kesam: ale notak ;-) i kdyby krachli tady (a to neni nic jinyho nez neschopnost tech nasich nazdárků politickejch pri vyjednavani v EU a na vlastnim pisecku) tak porad funguje trh... nic se ti 10x nezdrazi... tech dotovanejch je po evrope dost a dost... To ze to neni v poradku aby krachli nasi ale nezapiram ;-)
kesam: az bude to mleko v tescu za pade, tak koupim kus louky, z francie dovezu hejno krav a zacnu hospodarit.
jednoduche :-)

29.10.2009, 17:34 |
Kesam Jako facka vid?To se jenom řekne ale.Hejno krav a co dál koupíš to je málo hejno krav tam budeš tahat vodu za kombíkem?? Ustájíš je ve sklepě??
a nebude dana cena taky tim ze v supermarketech se kupuje jen to nejlevneji a v akci?
ono tesco produkty jsou nic moc, clever, aro a dalsi je jen na cenu a to je po cem jde dnes vetsina
tuhle jsme otocil nejaky koreni v pytliku a obsah byl 82% sole, ale hlavne ze je to levny, malo kdo si precte slozeni.

29.10.2009, 17:53 |
Kesam štáva od ARO tu musíš ředit 100 ku 100 .-) je to voda jsou to sračky same EEEEE barviva ochucovadla a hovnio ztoho.
jj, to je to co říkám. v tescu třeba blbý Pims a pak vedle Tesco Pims (jmenujou se jinak, ale to je jedno), to samý některý džusy, já bych si to v životě nekoupil...ale lidi to berou po plných košíkách
no nevim kdo si koupí mléko v krabici za 20,-
když je vedle za 7,5O a kvalita většinou stejná, mnohdy i výrobce.
To samé jogurty...v jednom regálu jogurt Florian a vedle Tesco...stejná velikost stejnej výrobce, poloviční cena... proč to dělají?
ale líbí se mi možnost automatů na mléko, které někteří zavedli :-))
párkrát jsme si dojeli i přímo do kravína a to se nedá srovnávat s nějakym krabicákem..

29.10.2009, 18:10 |
Bulík A já si trošku rejpnu:))
Víte proč zemědělci nosej gumáky?
Protože stát jim nezaplatí tkaničky.

29.10.2009, 18:20 |
Kesam Barte dneska na vsi normálně konvičku mladas nese a jde kněkmu kdo má krávu. .Ona toho zase nadojí dost takže i trošku vydělá:-)
Bulík: Dobrej JOKE.((((

29.10.2009, 18:24 |
Bulík Bral jsem to jen jako srandu na odlehčení.
Myslím,však a to myslím obecně,že podpora podnikání státu v tomto,ale i v jiných oborech je tady žalostná.
Bohužel.
To Kesam: čertíš se celkem zbytečně,Víš kolik existuje odvětví,které je špatně placené a makají daleko více (navíc dnes je spousta mechanizace,která dříve nebyla) ? Pokud jim to nevydělává,tak ať krávy dají na maso a jdou dělat něco jiného. Trh určuje ceny. Dělám v IT, marže nízké,spousta byrokracie se kterou dennodenně člověk nějakým způsobem bojuje,ale odvětví jsem si nějakým způsobem vybral a je to jenom můj problém,tak jako toto je problém zemědělcům co mnohdy dělají vše jen tak aby dosáhli na dotaci a jinak na to kašlou!!!
Ale jinak jak říkám,ať je na každém produktu (ať je to maso,mléko,zelenina nebo spotřební zboží) KOLEK,všichni budou muset prodávat za stejnou cenu atp. (stát bude vědět daleko přesněji kolik vybere na různých daních atp.)
Prostě problém "mlékařů" není ojedinělý ...

29.10.2009, 18:28 |
Mika Je dobře, že to vylejvaj. Nyni se o tom zacne mluvit vic a vic, snad si lidi uvedomej, e je treba nejaky zmeny v dotaci nebo spise zrusit vsechny dotace a uvidime, kvuli systemu kdy zavadeji srotovne a jine dotace se ze zdraveho trhu stal XXXXX, a vy co rikate, ze at krachnou lidi nebudte hloupi nesrovnavejte nesrovnatelny. Zacnete myslet hlavou a ne jen penezenkou. Zaroven neverim, ze by se pote stalo to ze by mleko bylo za 30 za litr, ale riziko tu je. Jinak se hlavne z toho nepos.at. ZDAR.

29.10.2009, 18:37 |
Kesam Harry nevím co je IT:Ale krávě ty hovna uklidit musíš sama se ti taky nevydojí nasadit jí struky taky musíš jediná mechanizace která třeba u nás je tak je traktor krmnej vuz kterej jim tam doveze silážku a pak vidle a lopaty.To že je tam škrabák na hovna a vytahuje to ven z kravína tak moc mechanizace nejni jelikož to tam někdo musí nahrabat.A při 150 kravách se tam budeš těžko s touto mechanizací otáčet v 5 lidech.
Zdar hoši jedu.
Evidentne o vetsina z vas nevi vo co gou.
Kecalisty co hlasaji ze maj delat neco jineho miluju.
Asi nechapete ze zivot techhle lidi je o necem uplne jinym.
Ti lidi delaji i v -30°C
Ti lidi delaji i v +35°C a to se nebavim jak dychatelno a jaka teplota je uvnitr kravina.
Ti lidi makaji i s 38° horecky.
Ti lidi nemaji ani tech smesnych 20 dni dovolene rocne pac ty kravy se musi podojit 2x denne. To ze si vemou 14 dni dovolene je utopie.
Ti lidi delaji 7x, ne 5x tydne.
Ti lidi se denne umazou vod hoven.
Zivot a vse kolem nich uz je prizpusobeno pro tuto praci. Oni nemuzou seknout vidlema a jit na pracak-to se ani nebavim o tom ze by jim nic nedal.
Chapu ze to mnozi nepochopi, jen se nemuzu udrzet kdyz vidim ze na vine neni jejich nevedomost ale hloupost.....
Tak jsem si přečetl definici zemědělců od BATMANA.
Ještě k tomu dodám jednu větu:
1. Ti lidi si stěžujou, když prší.
2. Ti lidi si stěžujou, když neprší.
3. Ti lidi prodávají své zboží za nižší cenu než náklady.
Mně z toho vychází, že to jsou totální idioti.
Jsem ochoten risknout, že celé české zemědělství krachne. Aspoň bysme viděli, že i francouzský mlíko je dobrý a překvapivě i levnější :-)

29.10.2009, 19:03 |
Jerry.s | Upraveno: 2009-10-29 19:05:21
taky jsem zamestnany v zemedelstvi a presne jak pise BATMAN ty kecy lidi co pisou at si najdou jinou praci jsou trosku out..
Mimo jine jak myslite ze by vypadala nase krajina kdyby se na to vyprdl kazdy zemedelec ktery ma 100ha pozemku na pestovani zemedelskych komodyt?? libilo by se vam projizdet mesicni krajinou misto zaseteho obyli nebo zelenych luk? o tohle tu jde samozrejme v te posledni rade, ale jde o to ze vsechny sousedni staty maji nekolikrat nasobne vetsi dotace z EU a tak si muzou dovolit k nam vozit produkty za takovou cenu pod kterou si nas zemedelec nemuze dovolit jit. to uz se tu ale psalo.. myslite ze by se nam vypaltilo pestovat obyli kdyby nebyli dotace?? ty sotva pokryji naklady! V mem pripade vinohrady? clovek kolem toho lita cely rok jak kokot, nadre se jak pes a kdyz se pred sberem zverejni vykupni ceny hroznu tak je to fakt k smichu...
Cely tenhle system dotovani mi prijde cely zkrouceny nebo jak to popsat... kdyz dotace tak at jsou vsude stejne nebo at se ceny komodit zvednou na tolik, at ty dotace nejsou potreba.
To Batman: PROBOHA...někdo ty lidi to nutí dělat? Asi se jim na té profesi něco líbí ,jinak je tam nikdo nedrží a nemusejí to dělat!
To Mr.Scully 18:57 : tak tak máš naprostou pravdu.
To Mika: ano zrušit všechny dotace ap. nesmysly. Musí se to udělat komplet celé unii a situace na trhu se srovná..ano třeba mléko nebude za 7.50,ale za 15kč ...ale když se to zruší ve všech odvětvích kde se nějaké intervence podobným způsobem dělá,tak jenon dobře.
BATMAN: je spousta povolani, kde je 14dni dovolene v kuse utopie a neschopenka taky neuzivi zadneho zivnostnika.
To Kesam: tady je vidět (a není to samozřejmě ojedinělý případ) jak naší skvělí "mlékaři" makají viz.
[ Link ]
Harryp: no vzdyt jo.. a takhle budou vypadat vsechny kraviny pokud se nic nezmeni..

29.10.2009, 19:12 |
Harryp | Upraveno: 2009-10-29 19:12:58
To Jerry.s : asi neprodukuješ dobré víno a čekáš pouze na to jakou dostaneš dotaci a za kolik to od tebe někdo koupí! už v tomto je chyba..
Ale řekni mě proč tedy nejdeš dělat něco jiného když je to tak špatně? Nevím co se ti nezdá na názoru,že když se něco někomu nelíbí,tak ať to nedělá?!
Jinak plně souhlasím s ukončením všech DOTACÍ v celé EU a klidně ať jsou dovozové cla na dovoz mimo EU.

29.10.2009, 19:15 |
Harryp | Upraveno: 2009-10-29 19:16:50
To Jerry.s : ještě poznámka k té měsíční krajině.Na jednu stranu s ní souhlasím,ale taky se musí říct to Bé..tzn. že spousta těchto mechanizací,které ty pole atp. upravují,tak také dělaj bordel na běžných komunikacích. Dají si cedulku "polní kampaň" a málo kdy to uklidí i když mají :-(
Jinak znám spoustu lidí co dělá v zemědělství nebo v chovu,poněvadž mám mezi nimi zákazníky. A né všichni toto podporují a že by se měli špatně se také nedá říct. Stačí mě ty jejich historky s daněma u nafty :-(

29.10.2009, 19:15 |
Mika .a jadro veci je zasranej socialni system, at jdou ty s.... uz do p..., kazdej chce vsechno zadaco a lidi co nejvice makaji maji ho.. Asi budeme muset neco zmenit, v jadru asi prehodnotit co je dobre a co je spatne.
2 Harryp: Nerikam ze vsichni dokazou pochopit, holt jsi jednim z nich. Asi bych take nechapal kdybych o tom trosku vic nevedel.
2mycTD: Jo, souhlasim. Je spousta takovych povolani kde neschopenka a dovolena prakticky neexistuje, kolik z techhto povolani splnuje i ostatni kriteria co jsem vypsal a to vse za mzdu hluboce pod statnim prumerem?????????
tady nejde o vino, prodavame jenom hrozny ktere jsou krasne zdrave s vysokou cukernatosti tak ze spatne nedelame vubec nic.
ale kdyz ti vykupny reknou ze kdyby ti meli dat 20 korun za kilo hroznu tak ze si to muzou rovnou privezt z rakouska kde to maji za 10kc.. tak ze jses rad ze ti to za 9kc vemou.
A proc nejdu delat neco jineho? Ty by si opustil podnik jenom tak, ktery si budoval od sameho zacatku, vynalozil si do toho vsechny sve sily a finance aby si to nekam dotahl? predstavujete si to strasne jednoduse hosi.. to neni jenom prodat traktory.. co se zbytkem? kdo ti koupi kravin s mechanizaci kdyz je to u nas ve srackach? co udelas s vinohradem jehoz vysatba te stala x milionu? Zkratka porad je jednoduzsi kricet, brecet, prezivat,poradat demonstrace a doufat ze se to zmeni k lepsimu nez to vsechno zavrit a jit na pracak
Jerry.s: kdyz je nizky vykup hroznu, tak je treba prodavat vino.
.mycTD: taky reseni, ale kde vezmes penize na vybudovani vinarstvi ktere ti zpracuje urodu ze 100ha vinic?
To Batman: nedělej z lidí idioty a raději to rozumně vysvětli proč když se mě něco nelíbí,tak to dělám dále a nejdu dělat něco jiného?! Jak jsem psal znám spoustu chovatelů a zemědělců...např. když přišla ptačí chřipka,tak znám člověka co má velkochov kuřat a když jsem se jej ptal co říká na rizika s tím spojené,tak se jenom smál a říkal něco ve smyslu "ať příjde, pojišťovna mě vše zaplatí a nic nemusím dělat"
To Jerry.s : ano konečně mě někdo řekl rozumně proč se nechce vzdát svého budovaného.Na druhou stranu myslíte si pánové Bakalové,Kellnerové či Babiš (zemědělství nejblíže) to že nějakou firmu koupí či prodají nějak zásadně prožívají? Naopak bych řekl,že v se v česku najde spousta závistivých lidí a budou jim závidět majetek co mají...
Mimochodem opustil jsem již několik projektů,které jsem rozjížděl a teď krásně fungují a vydělávají.Sem tam si na ně vzpomenu jaké to tehdy bylo,ale řeknu si,vybral sis něco jiného,tak už to teď neřeš... holt takový je život.
Popsal jsi to dobre Jerry.s, rozprodat autoservis je neco jineho nez seknout s timto.
Bavime se tady predevsim o lidech (rodinach) co tohle maji za zivnost, ne extra velky zemedelsky druzstva kde opravdu prachobycejni zamestnanci muzou jit ze dne na den na pracak ci ke kamosovi do fochu...
To Jerry.s : toto např. můžeš pořešit financemi z dotací EU,které mnohdy pokryjí až 80% nákladů spojených s rozšířením o zpracování hroznů.
Ale zase když to vezmu obecně,tak spousta lidí má zajímavé podnikání a potřebuje je rozšířit nebo je v situaci jako Ty a je jen na něm jestli se mu to nějakým způsobem podaří nebo se na to vykašle a bude jenom křičet na okolí.
To Batman: co je na tom jiného? i ten dle tebe asi podřadný autoservis vynaložil náklady, měl zaměstanou celou rodinu (máti účetní, otec mechanik a mlaďoch obchodník) a taky můžou ze dne na den skončit i když na tom byli závislí. Tak v čem je to jiné??!! :)
V cem?
Vetsinou mas prostory pro srvis pronajate, po vypovedi ho opustis. Pokud je tvuj, muzes ho pronajmout.
Prazdny chliv co mas 20 metru od baraku muzes akorat sbourat nebo do nej nastehovat veskery dulezity veci co jsi doted potreboval ktere se v momente zmenily v takrka bezcenne kramy.
Tak jsme to rozpustili, co ted.
Mati umi ucetnictvi? Pochybuju ze bude mit problem sehnat praci ve svem oboru.
Otec dela mechanika? I kdyby mel chodit opravovat auta znamym za 100kc na hodinu na ruku coz je cena za kterou ti dneska na aute bude delat akorat ucen co umi hovno tak hladovet nebude.
O mladsim brachovi ktery ma ze vsech nejvetsi moznosti ani nemluvim.
A ted mi rekni co maji delat ti lide co tohle delaji treba 30 let a nic jineho neumi a v jinem druzstvu kde nedavno propustili pulku lidi je nevemou?
Uz to chapes ze to neni zdaleka totez?
Ale taky i ten sutoservis může být vlastní,navíc úřady ti třeba nedovolí tam jinou podnikatelskou činnost a seš taky v prdeli :-( Ono je to fakt obecný problém a né jen problém zemědělství.
A napadlo Tě že i ten zemědělec nebo autoservis když skončí,tak ubude práce pro ty účetní na trhu?
Co mají dělat když 30 let dělali u krav? Tak proč to neudělá jako ten učeň,který dle tebe také umí hovno a nejde pomáhat na ty auta za 100.- ?
Nebo proč z těch kravínů neuděláš stáje pro koně? Nedávno mě známá říkala že kousek u Prahy nemá kam umístit koně a za měsíční ustájení jednoho koně si tam běžně učtují 5-8 tisíc. Mě neříkej,že by ti lidi co byli u krav nemohli dělat třeba u těch koní?
řekni mě co mají dělat skláři,kteří 30 let dělali ve sklárně a ta díky tunelářům krachla...buď jsou šikovní a chtějí pracovat,přizpůsobí se a půjdou dělat do jiného odvětví nebo budou na dávkách a nadávat že nic neumí ale vpzomínat na to,že umí dobře dělat se sklem se kterým dělali 30 let??!!
Možná v tom je největší chyba u lidí v česku.Jsou moc upnutí na jednu věc a nechtějí dělat kompromisy nebo naopak radikální změny.
Začínají se tu řešit neřešitelné věci. Ale je třeba si uvědomit a napíšu to zjednodušeně. Zemědělec když nebude mít automechanika, tak to nějak přežije, ale automechanik bez zemědělce chcípne hlady.
Už jsem to tady jednou psal, takže ocituju: Zemědělci se můžou trhu přizpůsobit tehdy, kdy od nich bude někdo jejich komodity kupovat za normální ceny - a tím normální se myslí tržní. Problém je, že cena je tak pokřivená právě různými dotacemi (a tím nemyslím dotace našeho ministerstva zemědělství) a v podstatě neexistuje regulace trhu, která je bohužel běžná ve starých zemích EU. V okamžiku, kdy se srovnají výše dotací ( a tím myslím třeba taky směrem dolů) nebo nebudou vůbec, můžeme mluvit o konkurenčním prostředí v rámci EU a tím pádem i v rámci ČR. Zemědělci se prostě nemůžou přizpůsobit trhu v prostředí, kdy jsou bezmocní proti lobby řetězců, kdy síť jejich prodejen je nejhustší v Evropě. Tohle bohužel nezavinili zemědělci, ale vláda, která naprosto nesmyslně odmítá regulaci trhu, která je běžná ve starých zemích EU. Je to pouze připosranost z EU, aby jsme se zalíbíli, že jsme tvrdí. Takže se k nám vesele prodává rozředěné mléko z Polska, které tak tak splní normy, maso vozíme my do Polska nebo Německa, kde z toho nadělají různý sračky a pak to k nám vozí jako naprostou pecku 39,90 v AKCI.
To mléko: náš dojič prodává za 5,8 Kč/l, kde v přepočtu dostane dotaci 2 Kč na 1l. Rakouský dojič k nám prodává za 4 koruny, protože dotaci na litr má 30 centů - což je cca 7,5 Kč/l. Tzn. 1 l za 11,50. má cca 2000 litrů mléka denně, utrží 690 000 za měsíc.Odečte náklady (na 1 l mléka počítám cca 7,50 a je na tom tak cca 240 000 do plusu před zdaněním.
Náš zemědělec při stejných nákladech prodá za 5,8 Kč, dostane 2 koruny. 7,80 x 2000 x 30 dnů - 468 000 Kč, odečte náklady 7,5 a před zdaněním má 18000.
Nedejbože, že přijde Mlíkárna M, že má dodavatele v Raichu za 5 korun a buď to náš zemědělec prodá za 5 Kč a vykáže ztrátu a nebo to může vylejt a nebo to na další vlastní náklady může vyvézt do Rakouska a bude na tom stejně prachbídně jak předtím. Kdyby žádná dotace nebyla, tak věř tomu, že naše mlíko a výrobky a veškeré komodity budou pro náš trh levnější než dovoz, protože se s tím Rakušák nepotáhne do Madety, když za to dostane zaplaceno stejně nebo podobně jak doma.
Harryp + Mr.Scully: Vy hoši z IT a podobně vůbec nevíte o čem mluvíte. Zemědělství je v českém prostředí podnikání jako každý jen do jisté míry. V okamžiku, kdy bude většina českých spotřebitelů prosazovat názor jako vy půjde celý český zemědělství do hajzlu, akorát bude trochu problém, co se tedy bude dít se zemědělskou půdou, když to nebude nikdo chtít dělat. Vyrostou na tom satelitní městečka pro zaměstnance v IT, protože na ně ještě nedolehlo pokřivený prostředí, o kterém se ani zdaleka nedá říct, že je konkurenční. Tady kurva nejde vůbec o to, že je něco podřadný, tady jde jen o to, že člověk za svou práci nedostane zaplaceno. Jak by se vám líbilo, kdyby přišel odběratel, se kterým máte smlouvu na práci a řekl, že vám zaplatí polovinu, protože jinak si můžete trhnout nohou? Vyhodíte počítače a půjdete dělat třeba do Tesca správce sítě?
Že si koupím nejlevnější mlíko v Tescu, nejlevnější jogurt v Tescu a podobně - podívali jste se někdy na to, kdo ty jogurty třeba vyrábí, chytrolíni? Všechno je to Olma, Madeta, Kunín a podobný podniky. A proč? Protože oni MUSÍ to mléko vykoupit, ale řetězec jim prostě víc peněz nedá, protože jinak si to doveze z té vaší slavné západní Evropy (tzn. z Polska). Věř tomu, že jediný mililitr mléka z vašich jogurtů Danone, Yoplait, Zott, Müller a podobně není z vaší západní Evropy. Je to všechno český mléko za českou práci. Říct ať to nedělají a dělají něco jiného - a co s těmi stády, co s pozemky, které ze zákona musíš udržovat ve stavu odpovídajícím zaměření?
Mr. Scully: pohodlně vozit do supermarketů? Nenapadlo Tě, že těm lidem nic jiného nezbývá? Kam to kurva mají asi tak vozit - to nejsou supermarkety, ale mlékárny, které od zemědělců to mléko vykupují. Jak by jsi to chtěl udělat jinak? Zemědělský podnik střední velikosti, který za těžký peníze vycepoval stádo dojnic klidně vyprodukuje 5000 litrů mléka denně a to se držím při zemi. Takže tohle moc nechápu. Tohle lze realizovat u farmáře, ale ne u podniku, který hospodaří na třeba 6000 ha plochy.
Harryp: jediné, v čem s tebou lze souhlasit je názor na dotace v EU - zrušení dotací by sice zlikvidovalo valnou většinu zemědělských podniků, ale přežili by to ti silní - pak by to fungovalo.
Cukrová řepa - ano, byli jsme velmoc, ale přišli chytří pánové a řekli, že cukr dělat nebudeme, protože se to EU nelíbí. Tak prodali kvóty, zavřeli cukrovary a zemědělcům dali peníze na změnu výrobních strojů. Tak si koupili jiné stroje a začali dělat něco jiného. A teď jim to zase někdo chce vzít, ale jiným způsobem - způsobem takovým, že se je bude snažit likvidovat.
Jak by se vám líbílo, kdyby přišli chytří pánové z nějakýho ministerstva a řekli: od zítřka nesmíte dělat s počítačem, budete to mastit na kuličkovém počítadle a komu se to nelíbí, tak ať jde dělat něco jiného?
1. Obecny problem to je, ale tady se bavime o zemedelcich.
2. Ucetni ma siroke spektrum pusobeni, zemedelec ne.
3. To je sice pravda, jenze mezi kravami a konmi je docela rozdil (myslim mezi chovem, dozorem a casovou narocnosti). To je jako kdyz jde automechanik spravovat lokomotivu. Ale male procento lidi se zde chytim muze, to je pravda.
4. Takyze sklari chodili domu 1/2 roku bez vyplaty a sami sobe vypovedi nedali aver ze by jeste nejakou dobu prezivali a jen demonstrovali. Vlastne jejich situace byla naprosto stejna.
5. Koncim debatu pac kdyz ti jeden argument vyvratim ci vysvetlim, prijdes s 2ma dalsima. Chce si to trosku k tomuto odvetvi cuchnout a pak debatovat.....
Howgh
ehm, poprosil bych vyjmenovat pár těch zaměstnání, které jsou hůř placené a lidi se tam nadřou MNOHEM víc.
ono tady je spousta lidí chytrejch, docela i chápu jejich moderní myšlenky, že když jim to nevydělává, at jdou dělat něco jinýho, sám jsem v soukromý firmě, takže trošku vím o čem to je, ale takhle by tu v republice za chvíli nebylo nic co dělat. co by měli jít dělat všichni ti, co jim to moc nejde? do státní sféry? do továrny? těch lidí je spousta a pro všechny jiná práce není. to je spirála, která se roztočí a půjde to ještě víc do prdele, protože bude daleko víc lidí vysávat systém na podporách
Taky klobou dolu Freerider! Snad uz tu bude klid....

29.10.2009, 20:23 |
PL113 | Upraveno: 2009-10-29 20:24:34
Freerider:
no konečně tu někdo vysek jak to je;) něco podobného jsem chtěl taky napsat, protože to co tady někteří předvádí, mi doslova vyráží dech. Zjevně nikdo moc netuší o co jde, ale každej je chytrej, jak jsou zemědělci blbí! Ať jdou dělat něco jiného...už vás frajeři vidím, jak v 50 letech jdete dělat něco jiného, než na čem jste vyrostli a co vás a vaší rodinu po několik desetiletí živilo...
Freerider smekám,přesné,ostatní příspěvky o ničem,protože většina neví vo co go a plácá nesmysle
presne tak, freerider to konecne vsem polopaticky vysvetlil!;)
freerider: paráda, pod to se podepisuju. hodně mě pobavily satelitní městečka na zemědělský půdě pro lidi z IT :)
mě přijde, že někteří, co se pohybujou kolem těch monitorů a klávesnic nikdy nevykoukli ven z okna...
Já se taky pohybuju kolem klávesnice většinu času, ale taky už jsem seděl v traktoru do dvou do rána a jezdil po poli nebo v kombajnu a věděl jsem že to skončí až už nebude co sklízet a až ten kombajn zaparkuju ve dvoře, budu muset ještě zkontrolovat mléko, protože už za dvě hodiny přijede cisterna a bude to chtít odčerpat a odjet o dům dál. Po této práci jsem spal tři hodiny a jel jsem do svýho zaměstnání, což je leasingovka, abych odpoledne dojel 100 kiláků za svým strejdou, vystřídal kravatu za montérky a sedl do toho traktoru znovu. Takhle u mě probíhala poslední tři léta, kdy jsem jezdil okolo rybníku na pole a tam na dece leželi lidé s piknikovým košem a v tom koši měli sýr francouzského typu za 15,9 v akci, žitný chleba s nádherným anglickým názvem a v ruce třímali mléčný nápoj Yoplait se zaručeně pravého francouzského mléka :o)))
Jako Kesam nahoře a freerider s dlouhým příspěvkem... K tomu není co dodat, stejně jako k názorům - ať to nedělají, když se jim to nevyplatí. Tohle mne fakt dokáže zvednout ze židle, zkuste si to a uvidíte.
A přesně jak psal freerider, tak fajn, skončíme s produkcí mlíka a jsem zvědavej, co budete říkat na to, až litr mlíka bude stát 30 Kč, hermelín co teď stojí cca 25 Kč bude stát 50 a tak dál. Takhle to prostě funguje a tohle je opravdu tragický, a to už nemluvím o tom, že veškerá zemědělská půda pak půjde do kopru (a kdo bude namítat, že pěstujou 3 plodiny - ano, protože ty ostatní vůbec nikdo nevykoupí, když si to může "levně" dovézt, že).
Uff, zase mne to nasralo, jako vždycky podobný téma :/

29.10.2009, 21:28 |
JP Jedině všude zrušit všechny dotace. S mlíkem za 50,- nemam problém, jestliže se snížej daně o tolik, kolik vysávaj z rozpočtu právě ty zemědělský dotace (40% rozpočtu EU?).
Nicméně hlášky jako "když všichni zemědělci skončej tak umřeš hlady" a podobný věci považuju buď za fatální stupiditu autora, nebo pokus o manipulaci pomocí strachu (což je konec konců celá ta věc okolo dotací zemědělství). Jestliže v ČR skončej všichni zemědělci kterejm se to nevyplatí, vůbec nic se nestane. Konec konců když šlo o ten cukr, tak zemědělci taky strašili apokalypsou a já teď přitom vůbec netušim, že kupuju cukr z jiný země, nebo že je dražší (jestli jo, tak to z pohledu spotřebitele určitě neni nic citelnýho). Stejně strašili asi 2 roky zpátky s máslem - jeden extrát dokonce v televizi řikal, že bude kostka másla nevyhnutelně za tušim 80,- Kč. Nic takovýho se nestalo, máslo stojí pořád pár korun.
Já chápu, že problém je v silně rozdílnejch dotacích v okolních státech, ale naprosto nesouhlasim s tim, aby se to řešilo tak, že se u nás dotace zvednou.
BTW co výrobci pazourků z doby kamenný? Taky celý rodiny léta dřely, nikdo by se bez nich nenažral (neulovili by mamuta), pak jednou přišlo železo a všechno bylo v háji... Mam pocit, že výrobci železa tenkrát pazourek dotovat nezačali, takovej je prostě život. Kdyby takovej nebyl, držel bych teď možná v ruce oštěp s pazourkem a mířil na mamuta.
jasne, taky tleskam...
- ze automechanik bez zemedelce okamzite chcipne, je prece evidentni.
- ze zemedelec dre od nevidim do nevidim, zatim co ajtak si od rybnika odskoci, jen kdyz chce nakupem podporit retezec proti prvne jmenovanemu.
jinak jako JP

29.10.2009, 21:38 |
Cenda JP - predstav si, ze se tohle stane i s dalsim odvetvim, nejen se zemedelstvim (jako ze se postupne deje). Vsechno dovezem z jinych zemi a tady budem delat co? Vyrabet elektrinu pro celou Evropu?
Mimochodem, ty tzv. socky, co makaj za 12t mesicne by s tim zvysenim problem meli. Ty asi ne, otocis par cennych papiru na burze a jsi vysmatej.
No aspoň je fajn, že jsme se dostali do konstruktivní roviny (freerider, JP). Protože argumenty typu "vždyť se neuživí" nebo "tak to dělejte místo nich", to je směšný, skoro fakt jako za komunistů. Proč bych to jako měl dělat místo nich? Mně tahle práce nezajímá, ano, je i zřejmě blbě placená a právě proto to přece nedělám! Že to dělají už 50 let? A co jako??? Důchodci bydlí ve stometrovém bytě na Hradčanech taky 50 let a to jim jako nesmíme dát nájem větší než 4000 Kč měsíčně? Směšná argumentace.
Jak řekl Freerider, největším problémem je pokřivení trhu dotacemi a týká se to celé EU. Ale co s tím? Chcete v EU přehlasovat Francii nebo Polsko, aby nedotovala své zemědělství? Bylo by to super, ale fakt nevím, jak toho docílit.
JP: Tvoje argumenty beru.
Zrušení všech dotací v zemědělství rozhodně nepovede k tomu, že potraviny budou stát o tolik peněz více. Jen se narovná podnikatelské prostředí.
Pokud však zrušení dotací, musí nastat současně spravedlivá regulace trhu a nebo ve všech státech EU její zrušení a nastolení dovozního cla na výrobky, které jsou běžné spotřebiteli, a které je tak běžné ve všech okolních státech mimo Polska.
Jenže v našem legislativním temnu s největší pravděpodobností půjde zase o paskvil, který zvýhodní někoho, kdo má za sebou silnou lobby (a v kapse pořádný balík) všech možných i nemožných překupníků, nákupčích, zpracovatelů a podobných lidí, kteří se na tom přiživují.

29.10.2009, 21:45 |
JP | Upraveno: 2009-10-29 21:46:30
Cenda:
Nestraš, na mě to fakt nezabírá. Každej bude dělat to, co se mu vyplatí. Teda alespoň chytřejší část populace to dělat bude a zbytek se stane obětí Darwinových teorií. Jestli nestrašíš a myslel jsi to vážně, tak doporučuju otevřít nějakou učebnici ekonomie pro 1. ročník SŠ a přečíst první kapitolu. Já ti nebudu vysvětlovat, jak to funguje a proč to tak funguje:-).
Ty "socky" by zaplatily míň na daních, ze kterejch se ty dotace vyplácej, takže ve výsledku by zaplatily za to samý míň peněz.

29.10.2009, 21:48 |
Luke_288 | Upraveno: 2009-10-29 21:51:12
zeptám se znovu, zemědělců je tři prdele, pokud se na to všichni vyserou, tak jak jim tu někteří radíte, tak co? zůstanou na dávkách (který zase zaplatíme my, co děláme něco, čím se dá alespoň vydělat)? nebo se někde trh práce nafoukne pro těch x tisíc lidí?
jako říkám, tohle se těžko chápe, když neznáte nikoho, kdo opravdu denně vstává ve 4ráno a dovolenou nezná...

29.10.2009, 21:53 |
Cenda JP > udělej si přibližný výpočet, kolik ty socky teď na daních odvádí a o kolik by se musely daně snížit. To je rovnou zrušíš.
Dělají to, co se jim vyplatí. A tak se fabriky stěhují do číny, Indie atd. A čím dál tim víc lidí dělá agenty s teplou vodou.
Zrušení všech dotací v zemědělství rozhodně nepovede k tomu, že potraviny budou stát o tolik peněz více. Jen se narovná podnikatelské prostředí.
Pokud však zrušení dotací, musí nastat současně spravedlivá regulace trhu a nebo ve všech státech EU její zrušení a nastolení dovozního cla na výrobky, které jsou běžné spotřebiteli, a které je tak běžné ve všech okolních státech mimo Polska.
Jenže v našem legislativním temnu s největší pravděpodobností půjde zase o paskvil, který zvýhodní někoho, kdo má za sebou silnou lobby (a v kapse pořádný balík) všech možných i nemožných překupníků, nákupčích, zpracovatelů a podobných lidí, kteří se na tom přiživují.
kral007: je třeba si uvědomit, že v supermarketech kupujeme mléko o tučnosti 1,5 %, ale od zemědělců se vykupuje mléko o tučnosti min. 4 %. Jediné srovnatelné mléko o této tučnosti, je selské mléko, u kterého se však cena pohybuje okolo 25 Kč za litr. Doufám, že vám již došlo (pokud si nesedíte na kabelu), že 6 Kč za litr je učiněná almužna!!!!!

29.10.2009, 22:00 |
JP | Upraveno: 2009-10-29 22:03:38
Luke:
[ Link ] "průměrné náklady dopadající na bedra daňových poplatníků činily každý rok v průběhu devadesátých let 200 000 amerických dolarů na každé „zachráněné“ pracovní místo prostřednictvím protekcionistických politik. Šokujícím zjištěním je, že během stejného období stálo každé „zachráněné“ pracovní místo v cukrovarním průmyslu amerického daňového poplatníka zhruba 800 000 dolarů"
(Je to z US, kde maj dotace do zemědělství tušim míň než poloviční proti EU)
Takže to znamená, že radši než aby přišlo x tisíc lidí o práci (z nichž si část najde jinou, menší část zůstane na dávkách), tak budou ostatní jejich práci dotovat? Co když něco podobnýho postihne i ostatní odvětví, kdo nakonec bude všechny dotovat, když budou všichni ztrátoví? Proč by za sebou všichni měli táhnout kouli kvůli tomu, že někdo jinej neni schopnej změnit práci (nepopírám, že takový lidi existujou a do jistý míry je chápu)? IMHO je to dost podobná situace, jakou zažili horníci na Ostravsku. Kdyby se všechno řešilo dotováním ztrátovejch odvětví, tak už teď "stát" živí desetitisíce horníků, desetitisíce zemědělců, který dělaj něco, co nikdo nepotřebuje... kdo se přidá za 5 let? Tohle prostě vede leda do p... a k naprostýmu útlumu vývoje, nikam jinam. Je to nepříjemný, ale změny prostě patřej k životu a kdo se tomu odmítá přizpůsobit, ten trestá sám sebe.

29.10.2009, 22:07 |
JP | Upraveno: 2009-10-29 22:12:00
lucky1987: OT: selský mléko se prodává v supermarketech, nebo je to přímo od zemědělců? Já donedávna kupoval nějaký "biomléko" v 1l petce, ale to přestali prodávat a ty ostatní polotučný sajrajty jsou nepoužitelný:)
Jinak usuzovat co je a neni almužna na základě porovnání výkupní ceny od výrobce a prodejní ceny v Tescu podle mě neni možný. O pár regálů dál třeba prodávaj mp3 přehrávač za 2.000,- Kč, za kterej dostal číňan ve fabrice 2,- Kč (+ druhej číňan 10,- Kč za materiál)... To je teprve almužna:-)
2 Lucky, asi si jen naletel reklame jedne velke mlekarne v Olomouckem kraji :-)
Cerstve kravske mleko ma skutecne 3.5-4 a vic % tuku. Toto mnozstvi sev prubehu roku meni.
Mlekarna od zemedelcu koupi toto "hutne" mleko ze ktereho posbira smetanku a tu vodu co zustane nacepuje do krabic s napisem PLNOTUCNE. To tvy selsky mliko je pravdepodobne obycejne uz neredene kravske mleko akorat pasterizovane ktere vykupuje za 6 a prodava za 26.
Ostatne poptej se po okoli kde je nejaky kravin a zajed si tam koupit do petky 2 litry mleka a ochutnej, pak se napij z ty krabice z tesca....

29.10.2009, 22:24 |
JP BATMAN: To s tim ochutnáváním mlíka z kravína nedoporučuju... chuť sice super, podobná jako to biomlíko, ale ten čas strávenej o něco později na WC nikomu nepřeju:DD
2 Lucky, asi si jen naletel reklame jedne velke mlekarne v Olomouckem kraji :-)
Cerstve kravske mleko ma skutecne 3.5-4 a vic % tuku. Toto mnozstvi sev prubehu roku meni.
Mlekarna od zemedelcu koupi toto "hutne" mleko ze ktereho posbira smetanku a tu vodu co zustane nacepuje do krabic s napisem PLNOTUCNE. To tvy selsky mliko je pravdepodobne obycejne uz neredene kravske mleko akorat pasterizovane ktere vykupuje za 6 a prodava za 26.
Ostatne poptej se po okoli kde je nejaky kravin a zajed si tam koupit do petky 2 litry mleka a ochutnej, pak se napij z ty krabice z tesca....
JP: a kde bereš jistotu, že na dávkách zůstane ta menší část lidí a zbytek si najde jinou práci? já si fakt nemyslim, že je to nafukovací, zvlášť v týhle době.
ochutnávat mlíko z kravína? bych vrhnul jenom bych ho viděl...
zaplaťpánbůh, že se mě práce kolem těhle odvětví netýká...

29.10.2009, 23:18 |
JP Luke: Jediná jistota je smrt:). Ale odhaduju to s ohledem na vývoj strukturální nezaměstnanosti na Karvinsku (po propouštění horníků), protože jsem se o to téma před lety trochu zajímal. Mám za to, že práce v zemědělství je přecejen o něco "univerzálnější" činnost, než rubání uhlí a proto bude rekvalifikace snadnější (nechci spekulovat o kolik). S přibývajícím věkem na tom bude průměrnej zemědělec líp i zdravotně (možná i líp, než kdejakej vagón sádla sedící 10h denně v kanclu).
Ale k těm horníkům - mám pocit, že okolo 70% z nich našlo jiný zaměstnání. Ano, pravda, ten zbytek je dlouhodobě nezaměstnanej a to jsou někdy fakt nešťastný příběhy, často napůl zničený rodiny... tomu se bohužel nedá vyhnout, když ten člověk sám nechce. Znám osobně lidi z obou stran tý "statistiky" - třeba člověka, kterýmu je teď 46, dělal na šachtě tušim +-20 let, má prakticky zničený tělo (páteř, kolena, plíce...), ale přeorientoval se na stavebnictví (samo že netahá kolečka s cementem) a i v dnešní "krizi" se o něj zaměstnavatelé rvou. Je to teda z velký části daný tim, že snad nikdy v životě nic neodfláknul a to je v tom oboru docela ceněný:)). Druhej byl stejně starej, vykopli ho tušim v roce 94, nikdy si nenašel jinou práci a ani nechtěl, protože dostával hornickou rentu a celkově na příjmech od státu pohodlně přežil. Byl pořád doma, jeho život sestával z koukání na televize a chození do hospody. Po čase ho ten stereotyp samo ubíjel, takže doma začal dělat dusno dětem a manželce, která se s nim rozvedla. Životní cíl žádnej, rodina v hajzlu, práce žádná, zbyla jen televize a pivo... oběsil se okolo roku 2002.

29.10.2009, 23:24 |
Phitypaldy | Upraveno: 2009-10-29 23:28:25
Trochu OT:
Me jen sere to jak se porad ceska republika snazi srat do nejake zasrane EU a porad se snazi vyrovnat zemim, ktere maji ekonomiku atd uplne nekde jinde nez cr. Pokud nejsem na neco pripraveny a nachystany tak se tam neseru. Tim chci jenom rict to, ze pokud budou u koryt ti c*raci, kteri mysli jen na sebe a na to z ceho a jak nejvic ziskat jen pro sebe, tak system nikdy fungovat nebude. Bohuzel si za to muzem sami at uz zemedelec, nezamestnany, automechanik, IT atd...

29.10.2009, 23:48 |
JP c*raci, kteri mysli jen na sebe... No ono když se koukneš okolo sebe, tak zjistíš, že úplně každej myslí primárně na sebe, to je přirozený:-). A docela to funguje, dokud někdo nerozhoduje o něčem, za co nenese odpovědnost - to se stává především vlivem státu. Kdyby byla tim stylem jakym je vedenej stát vedená firma v tržním prostředí, tak by do 24 hodin musela zkrachovat. Firma když chce víc utrácet, tak musí něco zlepšit a víc vydělat, zatimco když chce víc utrácet stát, tak nemusí zlepšit vůbec nic, prostě zvýší daně:-)
no ono hlavně s těma politikama je to všude stejný, viz nedávnej průser v anglii, kde všichni brali ty lordy v politice skoro za šlechtu a ono se najednou provalilo, jak si kluci za státní prachy kupovali zahradní traktůrky apod.
JP: ano, s tim stavebnictvím je to jak říkáš. to je obor v kterým se pohybuju já, naštěstí na jiný straně než dělnický a dneska sehnat šikovnýho řemeslníka, kterej jednak umí řemeslo, chce makat, ale hlavně u práce přemejšlí je kurevsky těžký. válcujou nás tady poláci, rumuni, ukrajinci, který všechno 5x opravujou.
s firmou taky souhlas, kdybysme hospodařili jako stát, tak už jsme dávno na bubnu
Mr.Scully: Se zrušením dotací to tak jednoduché nebude. Ovšem, podle mého názoru lze udělat mezistupeň, protože dotace v zemědělství mají fungovat do roku 2014 a potom bude obrovská debata v rámci celé EU, co s tím vlastně dál.
Dotace, které jsou v zemědělství v současnosti nejsou ani trochu transparetní. Jsou vypláceny plošně, zemědělec musí vykázat, že min. 50% jeho obratu je zemědělská výroba. Dotace jsou na plochu, na komoditu, podle nadmořské výšky, podpora producentů masa a různé další dotační tituly a podtituly. Kříží se tu dotace ministerstva zemědělství a dotace v rámci EU. Ten systém je absolutně nejednotný a každý zemědělec má nárok na něco jiného.
V okamžiku, kdy by byly dotace zajišťovány jedinou institucí, která by měla na starosti pouze tyto záležitosti, nebyly by takové rozdíly v tom, co kdo dostal nebo si zasloužil. Zmizeli by různí zprostředkovatelé, všude by bylo jasné co kdo kde dostal a dostane. Dneska je tady SZIF, PGRLF, Ministerstvo zemědělství a kolem všeho se motá miliarda lidí, kteří nerozeznají krávu od ovce. - To by byl první krok.
Druhý krok - pokud nelze zrušit dotace nebo je nelze zrušit ihned, je třeba zavést dovozní clo na potraviny. Je zajímavé, že staré země EU je mají, Rakousko je má dokonce mezi svými jednotlivými spolkovými zeměmi - ono se tomu říká sice jinak, ale na ten název si nevzpomenu. Jde prostě o jednoduchou ochranu trhu, kdy nikdo nikomu nic nezakazuje, ale prostě chceš mlíko z Irska? Jasně, ale zaplať si náklady - tohle u nás není a je to obrovská chyba všech dosavadních vládních garnitur - o tohle se měli postarat.
3. problém našeho státu je v tom, že nepodporoval cílené investice do zpracování komodit - místo toho, aby udrželi strategické firmy se státním podílem, rozprodali vše, co se dalo. Začalo to restitucemi - ten systém, který tu začal po roce 1993, to byl šílenej paskvil a vzniklo z toho přesně to, co tu teď je. Místo toho, aby stát dotoval mléko, by měl raději dát investiční pobídku pro mlékárnu, která by byla akciovkou s dohledem státu. Ve spojení s ochranou trhu by zmizel tlak řetězců na cenu a za stejný peníze by sis koupil kvalitní potravinu a ne sračky, které ředí kdovíkde. Tenhle systém funguje ve Francii, ve Švýcarsku, v Rakousku skoro taky a není problém.
Prodali Agrofertu síť ZZN - OK, ale následně již neměl antimonopolní úřad dopustit, aby se zfúzoval Agropol a Agrofert - no to je monopol jak prase. Tím nepopírám, že to Babiš nedělá dobře - je chytrej, přišel na to, jak to udělat a nyní je ve fázi, kdy vlastní všechny články řetězce - půdu, firmy s vybavením a pracovní silou, sklady, masokombinát, mlékárny a pekárny, výrobce zemědělské chemie a osiv. Dováží sem traktory a zemědělskou techniku a když mu prodělá jedno, vydělá druhé...
Když na to přišel jeden, proč by to nemohlo fungovat dál i u jiných.
V

30.10.2009, 11:46 |
Harryp | Upraveno: 2009-10-30 11:46:50
O tom,že se mají zrušit dotace jsem se také zmínil a jsem 100% pro!
To batman: když jsem dal nějaký příklad nebo něco a vyvstaly z toho další dva argumenty,tak holt buď ty argumenty mají svou váhu nebo nemají,ale nemůžeš říct,že když se argumenty objeví,tak nemají svou váhu.
To All: Ale tvrdit,že všichni co přímo nedělají v zemědělství jsou idioti co o tom nic neví a nedá se srovnávat s jinýma odvětvíma,ja totální KRAVINA! Příklad, mám v rodině člověka,který dokonce byl mistr republiky v orbě a stará se o kdejaké komodity od brambor,chov prasat,ovcí až po ovocnářství.Maká celý život od brzkých ranních hodin do noci.Jeho děti oba se defacto pustili do stejného boje,ale všechny tato namáhavá práce nějakým způsobem naplňuje,mají k ní cit,baví je a celkem docela dobře se na tom uživí.Mnohokrát jsem jim osobně pomáhal,dle jeho rad makal na vlastní zahradě a pěstoval kde co (dokonce se pak čertil,že se nám dle jeho rad podařily lepší jabka než jemu-který za ně získal spousty cen) a vůbec bych se té práce nebál.Ten člověk má dnes už bezmála 80 let a na tom poli se pohybuje stále,ale nepamatuji,že by nějakou jinou profesí opovrhoval a říkal,že on se nadře a ostatní si to ani neumějí představit, tedy se nechová jako někteří tady,kteří z ostatních dělají úplně nemakačenky a lidi,kteří nic nevědí!!!
Ano dělám v IT, (kde je mimochodem konkurence v mém okolí mnohem větší než u zemědělců a to žiji v oblasti,kde toho zemědělství je poměrně hodně!) a např. přednášený problém se supermarkety je velice podobný na trhu se spotřebním zbožím jako u toho mléka,sýru atp. ANO není dobře,že si markety dělají co chtějí a mají obrovský tlak na cenu (bohužel pak také mají obrovské marže a v důsledku toho ti koncoví zákazníci to stejně zaplatí) Ale v tomto boji mohu udělat jedinné a to chodit si kupovat brambory a další věci přímo k těm zemědělcům,kteří mnohokrát nejen,že mají kvalitnější zboží,ale jsou rádi když k nim ten zákazník dojde,pokecají atp.
Tak to je tedy opravdu zajímavé čtení:-)
Já nejsem odborník na zemědělství a ekonomiku, ale jedno vím zcela jistě: je tu hodně těch, kteří o tom ví stejně či ještě méně, než já.
Ale jedna věc je jistá: zemědělství je svým způsobem velice strategický podnik a to určitě více, než nějaké Temelíny či S´kodaAuto. A tak není divu, že každá vláda ve svém státě své zemědělství dotuje. Ale jen do té míry, nakolik na ty dotace má. A jako dosáhne toho, že má více, než ti druzí: Je to jak rovnice: má dáti-dal. Nepřispíváš -nedostaneš. Přispíváš málo-dostaneš málo.
A pakliže vyspělejší ekonomiky dokážou najít v rozpočtu částku, kterou uhradí do společného měšce EU, tak taky mají cestu, jak tyto peníze získat na něco jiného. A vevětší míře, než naše ekonomika zvládá.
Prostě, celá EU je spolkem bych řekl 3 států (možná 4): F, N,Pl, I. Zbytek jaksi jen skáče dle jejich not (/mluvím o zemědělství). A jelikož naše zeměděltsví jaksi nemá tu "strategickou"pozici (dokázalo by uživit jen nejméně lidí, tak taky dostává z pytlíku daleko méně, než ti, co by uživili více.
Obávám se ale jedné věci: když by se hypoteticky sebraly veškeré dotace zemědělcům hned teď a ostatní ponechalo nastavené tak, je teĎ (sociální systém), v tom okamžiku první na hubu padnou ti, co jej mají nejvyspělejší. Jde o to, že jejich struktura přerozdělování peněz bude dost odlišná od té naší. A pak by teprve začalo peklo-sice by přechodně ceny stouply, ale zároveň by se udělal prosotr pro ty, kteří ty své náklady mají nejnižší - = např. my v ČR.
Ale to je jen fantasmagorie, která se nikdy nestane. Dosum máme skyrté rezrevy v Číně, Indii, Africe, Tichomoří. Ale jen do té doby, kdy tito lidé pochopí (ti dělníci, ne ti ejjich manažeři), že existuje jiný sociální systém, než mají oni a že i oni mohou tu samou věc, co vyrábí americký či japonský dělník na stejném zařízení, za např. 50USD/h vyrábět za tutéž částku a ne jen za 1USD/h. Pak bude celý svět teprve v sedýnce včetně USA, Japonska Evropy a td., protože potenciál Číny a vůbec zemí 3. světa je nezměrný. Naštěstí, já se toho snad nedožiju, ale ta doba, kdy nám bude diktovat malý Číňánek, je nedaleko. Už dnse vidíme, čeho všeho jsou tito lifé schopni a taky je vidět, jak zbytek světa za nimi zaostává v jedné věci - flexibilním přizpůsobení realitě.
Jen odbočím: tahlůe diskuze mi připomíná diskuzi o učitelích. Řekl bych, že stejně jako učitel, být zemědělcem znaméná "mít poslání".

30.10.2009, 16:57 |
PL113 OT doplnění zdeny60:
ne nadarmo experti na mezinárodní vztahy říkají: 19.století bylo stoletím Evropy, 20. století USA a 21. století bude číny (jihovýchodní asie). Máme se na co těšit, i když někteří se toho nedožijeme...

30.10.2009, 18:05 |
JP V Číně nejde o to, že by dělník nevěděl, že existuje i jinej sociální systém. Tam to ale nikoho nezajímá - buď může pracovat za 1USD, nebo si říct o 2USD a bejt během 10 minut nahrazenej jinym člověkem z tý miliardy, kterej na takový místo čeká jak na smilování. Čína by nikdy neutáhla takovej sociální systém, jako je kdekoliv v Evropě. Oni maj dost problémů sami se sebou a s časem to bude větší a větší průser - dnešních produktivních Číňanů je hodně, ale právě kvůli tomu tam před časem zavedli omezení porodnosti. To znamená, že je jich hodně, ale maj málo dětí a sociální/důchodovej systém tam neni prakticky žádnej. Nikdo neví co se bude dít, až bude současná generace moc stará na práci a budou je mít uživit jejich děti, kterejch je polovina...
Ale to jsem odbočil od tématu:)
Vas to jeste bavi????
Uz se mi to ani nechce cist.
Nekteri by fakt meli zvednout prdel od pc a jit treba v tomhle pocasi poklidit a ohrat se u hnoje anebo do hospy na pívo jako ja ted.... :-)

31.10.2009, 04:50 |
Kesam ¨Krešteni zasraný děte do prdele tedka jsem se sem dostal magoři jíá.
ale borec jel před pul hodkou krmit dete do prdele 98 ze 100 vite picu dete do hazlu.

31.10.2009, 04:51 |
Kesam Meštáci nasrat vám do holejch rukou jako cikánum!!!!!
To Kesam: nauč se prosím psát smysluplné věty a nebuď sprostý,protože s takovou mluvou fakt můžeš akorát k tomu hnoji a do měst bys měl mít zákaz vstupu :-)
To Mr.Scully : tak tak :-)
Kesame, já jsem taky z města (konkrétně z Budějc) a vím o čem mluvíš :-D Akorát teď jsi to teda zazdil dokonale :-D
Jako Mr.Scully :)
kesam aka deus ex machina :-D

31.10.2009, 12:41 |
Kesam Sory to sem přehnal hodně posilněnej chlastem.

31.10.2009, 13:36 |
JP u tebe to člověk na textu nepozná:D