Navštíveno 622x

Tohle NENÍ inzerát, aby si to někdo špatně nevyložil :-) Vypadá to, že kolegyně noťas má v háji grafiku, která je navíc na základní desce, takže výměna asi nebude levná a kolegyně na to nemá prachy. Takže je varianta prodeje a koupě nějakého netbooku. Zajímalo by mě, kolik takový noťas s vadnou grafikou má teoreticky cenu. Jedná se totiž o Toshiba Qosmio Q30, který před třemi lety při pořízení stál celkem neuvěřitelných 95000 Kč. Má to totiž fullHD 17" displej, velmi kvalitní TV tuner, perfektní Harman-Kardon audio, HD-DVD mechaniku a podobný vymoženosti. Zbytek parametrů je na dnešní poměry asi průměr. Dalo by se to ještě za něco prodat? Myslím tím třeba 8-10 tisíc. Nebo jsem naivní?
seš hrozně naivní...... počítej že to někdo veme za 2k a následně zjistí že s tim stejně nic neudělá a vyhodil 2k do záchoda..... pokoušet se tyhle neobvyklý prodat na díly je zásadně nereálný jediný co tam stejně má cenu je LCD kdyby "náááááhodou" ho někdo rupnul třeba..... všechno tam je na desce....počítej že v servisu za takovou desku naúčtujou tak 20-25 bez práce a za tu cenu dneska máš srovnatelnej notes i silnější.....
jinak co se závady týče tak vsaď boty že uhořela jedna či více pamětí u grafiky..... nevyměnitelná SMD záležitost.....

17.09.2009, 22:37 |
maresk | Upraveno: 2009-09-17 22:40:58
obrať se do Brna na firmu i4next finance -
[ Link ] , konkrétně na pana Kováře - pokud je fakt vadnej čip a bude-li sehnatelnej, dokáže to opravit :-)
ještě jsem si vzpoměl - druhej člověk, kterej opravuje notebooky, je pan Volejník, www.ntbservis.cz, ten je kousek od Pardubic :-)

17.09.2009, 22:42 |
maresk | Upraveno: 2009-09-17 22:43:24
Nismo: divil by ses, ale vyměnitelný to je a kupodivu to není ani extra drahý, jen je potřeba vědět, kdo to umí a má na to výbavu :-)
Pywoj by to uměl, ale nemá zdroj na náhradní díly - kdysi jsme se o tom bavili - vybavení na to má :-(
maresk : jj, když se jedná třeba o zdrojovou část tak neni problém a dá se pracovat na součástkový úrovni ale jak to je kolem chipsetu nebo všeobecně větších švábů tak si v loji a řeknou ti že nerentabilní.....
mám s tim víc než dost zkušeností :)

17.09.2009, 22:55 |
JP Já bych to taky uměl opravit, ale už to asi 2 roky nedělám a ani nevim, jestli ještě funguje moje IR stanice, resp. jestli tam je funkční lampa. Ten čip podle mě nebude nereálný sehnat, číňan umí všechno:)
Jinak na díly podle mě dostaneš něco mezi tim co jsi napsal ty a Nismo.

17.09.2009, 23:02 |
JP jak nerentabilní...? Já s tim teda sice asi nemam víc než dost zkušeností, ale vyměnil jsem těch GPU stovky (především teda Radeonů 7500, ale ono je to fuk) a kdyby to nebylo rentabilní, tak bych to nedělal... Jako jo, jestliže jak jsem se tady nedávno přesvědčil někomu nestačí 1000,- za hodinu práce, tak pak je to asi nerentabilní.
Ale k věci - když už tě s tou opravou někdo pošle do pryč, tak celá ta deska bude stát kolik, 5k? Já pořád nevidim ten problém, kvůli kterýmu by za to někdo měl dávat max. 2tkč na díly... I já bych ti dal víc, kdyby se mi do toho chtělo a byl to ThinkPad:-)
Autorizovaný servis nahlásil orientačně cenu opravy cca 12000 za desku včetně grafiky a práce. Cokoliv nad 5000 je ovšem pro majitelku nezkousnutelné :) Jak je to s tím čipem, na kolik to třeba přijde - a co když je to něčím jiným? :-)

17.09.2009, 23:11 |
JP Je to Qosmio G30? G, ne Q? Jestli je to G30, tak koukám že jsou desky i na ebay, ta oprava by se do 5.000,- s trochou fantazie vešla.

17.09.2009, 23:40 |
Nismo.Power | Upraveno: 2009-09-17 23:41:19
JP : kupovat desky bez záruky s tim že se ti za chvilku vyserou či od začátku nejdou je risk.... ebay sice dobrá ale problém těhle lepších desek je jakejkoliv ohyb at už při vyndání nebo při poště, má to vklidu 5 vrstev a je to sakra náchylný.... ramky tam budou mít kontakty zespod a nezvládaj to ani zručný servisy.....jak řikám zkušeností s tim mám hodně :)
12 to je velice dobrá cena, to je jako na normál notesy, na takhle starší a nabušenej bych fakt tipoval těch 20 ale asi sem naučenej od dellu a hp :))
jinak teda ta hypotéza s tim že to je ramkou je moje diagnostika na dálku ale ono to tak asi bude.....pokud to je přímo GPU tak zapomeň že ho seženeš :) ramky se daj... občas se zkoušej podobný ale i tak to bejvá bez úspěchu nebo s rozsypanym čajem na lcd :)
a ještě přátelská rada...... dej to na aukro je reálný že ti tam nějakej zoufalec dá 5k třeba...... ale je to podmíněný tim že člověk na to musí mít koule a napsat tam prostě "nejde obraz nevim nevyznám se v tom třeba to je nějaká kravina"...... prostě lhát, takovejch inz. tam je hodně stejně ale já tohle nemám rád neb prodejce vždy ví že to je marný ale snaží se to prodat jako by to bylo vlastně skoro ok....

18.09.2009, 00:13 |
JP Tak jsem trochu googlil:
[ Link ] Jinak to vypadá, že se to týká přinejmenším některejch sérií toho modelu, takže rozhodně doporučuju to, co Nismo - prodat na Aukru jako nefunkční. Klidně tam napiš, že je špatný GPU, lidi co to kupujou to stejně vědi... Když vyměníš desku, riskuješ že se to během chvilky objeví i na tý nový a když vyměníš čip, tak odejde po nějaký době znova. Toshiba to asi řeší tak, že tam flákne novou desku a novej BIOS se kterym ten čip míň hřeje, takže vydrží o něco dýl a problémy přijdou až po záruce, což už je jim fuk.

18.09.2009, 00:26 |
JP oprava: čip míň nehřeje, ale větrák se víc činí, jak čtu na tom linku ode mě:-D. Ten čip se sehnat dá, to neni takovej problém, stačí vědět jakej tam přesně je. Ale jak píšu - neopravoval bych to.
Je to Q30, ne G30. Muze i tak novy BIOS pomoct?
Jinak asi mate pravdu, oprava za 5000 a clovek riskuje, ze se to za pul roku objevi znova... to uz je asi fakt lepsi zkusit prodat za bura na aukru a pak koupit nejakej netbook za devitku s dvouletou zarukou.
prodej, jak řikám když ti někdo vysolí 5k tak to ber a změn si telefonní číslo neb do tejdne ten člověk zjistí že mu doma přibyla věc k ničemu a ubylo 5k.... maketa se dá sehnat levnějc a tenhle odešlej má stejnou cenu jak maketa...... oprava fakt nerentabilní a i kdyby tak tě to potká zase..... u starejch výkonnějších notesů bylo hrozně problémů a to hlavně přehřívání nebo povolování šrobků a následnýho studenáku nebo přerušení náchylný xvrstvý desky.....
a doba kdy se grafika dala vyměnit to už ani nepamatuju kde skončila..... HP XE3 , DEll C8xx řada.... opravdu moc toho nebylo kde se grafika dala vyměnit :)

19.09.2009, 18:56 |
JP Řikám, že grafiky jdou vyměnit a nehodlám o tom diskutovat:-). Dělal jsem to ke konci i na T61 s NVS140 a neni důvod proč by to nemělo jít na čemkoliv, co má BGA. Samo to je někde proveditelný líp a někde hůř, někdy to nemusí vyjít, ale vždycky to jde.
všechno jde když se chce ale někde to prostě nemá smysl :) co si pamatuju tak když se řešilo T60 už tak 5-6 let zpátky tak to skončilo celou deskou neb ten radeon tam byl prostě bez šance vyměnit nehledně na to že čip vyšel snad na 5k :) a deska 10 .... jenže v tý době to mělo ještě nějakou cenu..... dneska už nemá žádnej notes takovou cenu aby se ho vyplatilo opravovat a to jakkoliv :)

19.09.2009, 20:35 |
JP | Upraveno: 2009-09-19 20:37:59
"Zaplaťpámbu" za teoretiky, jako seš ty:D.
Jestli jste řešili T60 5-6 let zpátky a neseknul ses o dvojnásobek, tak něco neni v pořádku, protože ta řada se pokud vim začala prodávat někdy na začátku roku 2006 a nejmíň rok to bylo v záruce. Navíc vzhledem k vcelku dechberoucí spolehlivosti Radeonů v T60/R60/Z60 (X1300/X1400) si spíš myslim, že si to pleteš s T40, na který grafika zlobila hromadně, nicméně tam zase nezlobil samotnej čip (ten jsem špatnej nikdy neviděl a že mi jich prošly rukou minimálně stovky), ale BGA spoj, kterej stačilo předělat. Ale to zase poznal každej kdo neni úplná lama, že je problém ve spoji a ne v čipu, takže jste možná řešili něco úplně jinýho:D. Špatný čipy potkaly ThinkPady v poslední době hromadně snad jen u tý T61 s nVidií NVS140.
Dneska se to nevyplatí? Tak se koukni na tenhle thread - rozbitej notes prodá max. za 5k, nerozbitej se prodává za 10. Rozdíl 5tkč, čip seženeš bez problémů do 1.000,-, zbejvaj 4tkč. Abych nežral, odečtu ještě 1.000,- jako "pojistný" na kusy, u kterejch se to nepovede (ty prodáš dál jako nefunkční, nebo si je necháš na díly). Práce je to max. na 3 hodiny u notesu kterej rozebíráš poprvé, materiál a elektřina je zanedbatelná (max 100,-). To je skoro 1.000,- na hodinu. Odchází to hromadně jen na pár modelech, když všechny rozebereš a složíš 10x a víckrát, tak se ten potřebnej čas smrskne na půlku. Proč myslíš, že se to nevyplatí? Já jsem se tim hodně slušně uživil a neni to tak dlouho, teď to pořád občas dělám, ale spíš už jen hodně omezeně pro známý, některý bejvalý zákazníky a starší kusy pro zábavu a VIM, že se to vyplatí i dneska. A vyplatí se to mimojiné taky díky lidem jako seš ty, který dokážou napsat tak donebevolající kokotinu jako "dneska už nemá žádnej notes takovou cenu aby se ho vyplatilo opravovat a to jakkoliv":-)
Já to dělal vždycky spíš jako hobby, za profesionála bych se neoznačil, ale otevřeně ti řikám, že plácáš naprostý hovadiny a jestli je to tak i u ostatních věcí (auta), se kterejma nemam tolik zkušeností jako s timhle, tak potěš koště:-)
Sorry že vracím diskusi k tématu :), ale netušíte, jestli upgrade BIOSu může pomoci (třeba vyšší frekvence otáček chlazení) a pokud ano, tak kde ten update vzít, páč na webu Toshiby nemají Qosmio Q30 ani uveden mezi výrobky? :-)
sorry máš pravdu... byla to T40 profi.... s tim nejsilnějšim radeonem tudíž myslim že to byla 9600 = tepelný peklo = základ na shoření
každopádně taky jsem se tim okrajově živil poslední 4 roky a ted to dělám omezeně pro známý a zásadně ne do hloubky, ano když se mu vykvedlá USB třeba tak mu ho připájim ale na větší akce prdim neb stojim si za tim že v dnešní době se to nevyplatí....... prostě ta T40p stála třeba 100k a proto čip samotnej vyšel třeba 5, dnešní doba je jiná takže do litru vklidu ale zase v dnešní době už nenajdeš tolik koumesů co to dělaj neb většina jich došla k tomu že se to opravdu nevyplácí a zabírá to čas protože dneska jsou ty ntb už tak levný že nikdo neřeší problém dát 50za jinej nebo za 5opravit u někoho s pájkou aby se mu to vysralo do půl roka..... dneska prostě necháš ležet na poličce nebo vyhodíš a koupíš novej, dneska je to spotřební zboží žádná exkluzivita.... a doby kdy stál notes 50-200 jsou dávno pryč..... mám tu doma pár notesů za 140tis třeba..... myslíš že je dneska prodám za nevim... 2-3 ? :)
Scully : pokud se ti rozpadá obraz tak na bios zapomen to už je HW problém né problém chlazení.....
pokud je to nějakej atyp Q30 tak to bude zase bůhví odkud dovezený a jsi stejně v loji .....
takhle jednou kamarád dovez za 100k HP pavilióna..... tak 6 let zpátky.... taky nejvíc nabušenej 17" co jsem kdy tady viděl..... za půl roku mu uhořela teplem deska, šel do servisního střediska HP a ukázal jim záručák mezinárodní, čuměli na něj jak na puka, řikali co to jako je za notes že to nikdy neviděli..... no nakonec jim to tam nechal, oni že to budou posílat tam a tam ...... po půl roce mlžení nic, nakonec za rok po něm chtěli zaplatit náklady za servis a že to nejsou schopný opravit, nakonec po dvou měsících dohadování obdržel poštou notes bez ramek, disku a mechaniky, resp. toho co se dalo zpěněžit a dodnes mu ten notes leží na skříní......
tohle opravdu neni joke ale reálná zkušenost s autorizovanou pobočkou HP servisu...