Navštíveno 5117x

Ženě se včera podařilo omylem spláchnout do WC i takový ty voňavý plastový kuličky, co se dávají pod okraj mísy, viz foto :-) Teď WC splachuje o něco hůře a pomaleji, zřejmě ten kus plastu uvíznul v potrubí někde pár desítek centimetrů za záchodem. Zkoušeli jsme tam šťourat takovým tím speciálním drátem a různě se zvonem, ale bez efektu. Napadají mě varianty:
1. vykašlat se na to, případně to trochu naopak zkusit trochu zvonem tlakem vody prošťouchnout "dál", možné že hlavní domovní stupačky jsou o něco širší a tam už by to propadlo? Asi bych tím ale riskoval, že to ucpeme pro celej barák a sousedi v přízemí pak budou mít hovna ve vaně, ne? :-D
2. nějaká chemikálie, kterou tam naleju a nějak to naruší, aby se to rozpadlo? Ale jsou to plasty... to se asi dřív rozpadle i to potrubí než tohle, co... :-)
3. zavolat instalatéra. Tahle varianta se nabízí jako jasná, ale minule nám na odpad v kuchyni jako první přijel totální dřevák, který se nakonec vymluvil, že má krátký ruce, sbalil poplatek za výjezd a neudělal ani ťuk. Druhý byl šikovnější, ale měl čas až za tři dny a ještě brblal.
(Prostě nesnáším neochotný řemeslníky, proto nechávám třetí variantu až jako nouzovou :-) Ale jestli mi řeknete, že první varianta je blbost, tak asi mi stejně nic nezbyde :-) A jestli je tu nějakej šikovnej plzeňskej instalatér, co má volnou půlhodinu, tak klidně napište :-)

29.11.2016, 16:20 |
Kapka (M)
Co máš za WC? klasický CombiWC nebo závěsný?
Tak ta toto bych se s ní okamžitě, ale OKAMŽITĚ rozloučil :-D
Mám klasický levný kombi WC, nějaká Jika to asi bude.
Chtěl jsem to rozebrat sám, ale je to zasilikovaný u podlahy, pak to potrubí je k tomu taky asi něčím přilepený... jsem ajťák, mám doma miliardu redukcí do počítače, ale jakýkoliv nářadí na manuální práci aby člověk pohledal :-D

29.11.2016, 16:54 |
Kapka (M)
:-) odpad má dozadu nebo spodní přímo do podlahy?
Odpad je dozadu, ale podle mě to nejde sundat, aniž bych napřed sundal mísu... takže odříznout mísu od silikonu, odšroubovat z podlahy a pak podle mě i ta trubka odpadu je do wc něčím přilepená, nebývá to jen nasazený, ne?

29.11.2016, 18:43 |
AR A ruku si tam nezkoušel vrazit? Třeba to máš jen kousek a zastavilo se to v zatáčce.
bude to v zatáčce, zkus to rukou. Pak mě jedině napadá nějaký chemie, co rozleptá měkké PVC, ale odpadní trubky ne.
Tohle se mi taky stalo, odpad veden dolů, rukou jsem to vytáhl ;-)
Má to tendenciu sa zaseknúť v mieste, ktoré je označené červenou čiarou, to by bol ten lepší prípad, dá sa to tenkou roku vytiahnúť, ak sa to zaseklo niekde v rúre, nebodaj v kolene do hlavného potrubia, tak jedine ten "hoisel" odšróbovať a rúru odpojiť. Nič moc robota, ani jedno, ani druhé...

jestli je šprajclý, co uvařit v hrnci trochu vody, zalejt místu a spláchnout? přeci jen je to z tenkýho plastu, mohlo by to povolit?

29.11.2016, 19:19 |
Mr.Scully | Upraveno: 2016-11-29 19:21:45
Ruku jsem samozřejmě zkoušel, štíhlejší žena taky, přes ty dvě zatáčky se ani tenká ruka neprotáhne... asi blbá volba mísy :-D
Odšroubovávat se mi to právě nechce, resp. až jako krajní variantu. Zalejt horkou vodou asi klidně, ale to je pak ta varianta 1, tzn. zkusit to procpat do hlavní stupačky. Tam se bojím, že to někde zůstane viset, do toho nějaká bába nad náma spláchne vložky, nasčítá se to a udělá se špunt... s horšími následky.
Co nějakej ten krtek apod., může to rozleptat? Udělat deset litrů horký vody a zalejt krtka nebo ten hydroxid nebo co to je... to by mohl bejt solidní koktejl na takovýhle lehký plasty...
Co čert? Strč ho tam, zatoč a vytáhni. Louh ani jiná chemie na tohle nepomůže, ten držák těch bakulí je většinou z LDPE a s tím nic takovýho nehne, bohužel ani horká voda.

29.11.2016, 19:59 |
kuja Mr.Scully: Vymlouvat se na drevey ruce, tim, ze je clovek z IT je takovy humorny. Zivi me IT taky, ale barak me donutil se hromadu veci naucit a udelat radsi sam, nez cekat na drevaky, ktery jsou drahy a udelaj hovno. Na tohle je nejlepsi se proste nebat. Takze zavrit vodu k nadrzce, splachnout, aby ji tam bylo co nejmin. Pak odskrabnout silikon dole, vzit si klic, sundat matky a normalne sundat zachod. Instalater stejne nic jinyho neudela, protoze na tenhle kus plastu nepomuze ani chemie a ani teplo. To jedine, ze by si ho zkousel sezehnout autogenem, to by asi zabralo.
Jestli myslíš pero na čištění odpadů, tak to jsem kdysi koupil nějaký v OBI, ale je tenký, v podstatě se tam skoro nedostane, sebemenší odpor ho zastaví, nějakej polskej shit asi :-D Ale jako několikrát se nám ho tam podařilo prostrčit, ale nepodařilo se zachytit ten plast, pokud tam tedy vůbec byl, nepoznám to.
Zase si říkám, že i když spláchnu málo (což je kolik, 3-5 litrů třeba?) a voda klesá pomalu, tak to logicky znamená, že ta překážka musí být někde blízko, co?
kuja - no silikon dole přežiju, ale spíš mi jde o to, že ten odpad je k tomu WC podle mě taky přilepený (jak jsou ty trubky do sebe jakoby zasunutý), resp. jsem to tak někde viděl.
Instalatéři prej mají sofistikovanější metody než to pero, údajně profíci mají lepší nástroje, i snad něco elektrickýho nebo co.

29.11.2016, 20:08 |
Lufas
zavolal bych nějakého kámoše kutila, rozebral WC, mezitím panákoval, za chvíli vytáhl tu blbinu a dojel flašku 8-)
co má společnýho instalatér s čištěním hajzlu? to snad nějakej hodinovej manžel by mohl.... jinak nic jinýho než odendání hajzlu z místa asi nepomůže, stačí vyšroubovat dva vruty (klíč 10) a vysunout z trubky (bacha, je to tam od srač*k:)