Navštíveno 4075x

19.09.2016, 21:28 |
DaveX Ahoj všem. Jelikož jsem si všiml, že mnoho z vás staví domky, rád se zeptám i tady. Mě to čeká koncem příštího roku a začátkem dalšího.
Nyní vybírám systém a líbí se mi Sendwix:
[ Link ] A tento:
[ Link ] Máte někdo zkušenost? Klidně se rozepište :)
KM Beta nevím, řešil jsem teď vápenopískové cihly pro sebe, dlouho jsem hledal různé zkušenosti stavitelů a zjistil, že VPC od KM Beta jsou asi nejlevnější, ale taky nejhorší. Všichni kupujou Vapis/Kalksandstein. Po důvodech jsem blíže nepátral, nebyl důvod.
Ze Sendwixu ted akorat stavim barak. Oproti Vapisu ma vic dutin, takze ma horsi parametry. Porad je to ale pecka. Ma to akumulaci jako krava. Ale musi to byt zatepleny. Cihly jsou tezky jako prase, sestrojili jsme si ke staveni malej jerabek, jinak bych nechal zada uz v prizemi:-D VPC se hur reze a dost blbe se vysekavaji drazky na instalace. Ale ta akumulace to fakt vynahrazuje. Sel bych do toho urcite zas. Je to blby na staveni, ale vlastnosti jsou super. Jeste nemam zatepleni a i tak byla v lete v baraku relativne kosa. Zase to funguje i naopak.Kdyz ty zdi ohrejes, budou si stejne dlouho drzet teplo.

20.09.2016, 07:57 |
kuja DaveX: Mam postavenej komplet obvodovy zdi z Porothermu 44 Dryfix.Stavba byla pomerne rychla. Nevyhody jsou takovy, ze tim, jak je to duta cihla, tak rozvody se v tom delaj trosku hur. A hlavne se tam pak do toho blbe kotvy tezsi veci, jako treba zabradli atd. Ale nic co by se nedalo vyresit. Nechavali jsme jeden rok vyschnout bez fasady, takze sme jednu zimu vyzkouseli i izolacni vlastnosti jenom zdiva s vnitrni omitkou a nebyl zadnej problem. My na tom mame jeste 8cm polystyrem a akrylatovou omitku. Za me teda muzu celkove doporucit.

20.09.2016, 09:14 |
mrazik | Upraveno: 2016-09-20 09:15:32
Domek mame montovany z liapor betonovych panelu - odlehceny beton kulickama keramzitu. Dovezli na kamionu, autojerab nahazel na desku, smontovali to a druhy den stal barak i se schodistem. Pak uz se postupovalo jako u klasicke stavby, nicmene za 6 mesicu jsme bydleli. Vyhodou jsou uzsi steny oproti cihle - 20 cm nosna, 15 cm ostatni, takze je uvnitr vice mista. Tepelne vlastnosti nejsou spatne a spolu se zateplenim v pohode.

21.09.2016, 08:54 |
DaveX kuja: můžu se zeptat na důvod tam dávat ten polystyren? Zdali to už není zbytečné, případně jestli to nevadí.

21.09.2016, 10:08 |
kuja My meli puvodne zpocitano na 37,5+14 polystyren, ale nakonec se prepocitala deska a stropy na 44 + 7 polystyren. Dle projektanta tech 7cm pomuze jenom lehce a spis je to hledisko lepsiho zacisteni pred fasadou. Bydlime v celkem vetrnym udoli, takze silnejsi zdivo je ku prospechu veci.
Já mám pro třípodlažní novostavbu připravené 175mm vápenopískové cihly a na to 250mm polystyren jako ideální kombinaci pro nízkoenergetický barák, prostě výborná izolace, akumulace tepla atd. Důvěřuju své projektantce :-)

21.09.2016, 11:27 |
DaveX Mr.Scully: taky to vidíme na ty cihly, nicméně musím zjistit co nejvíce informací :) Baráček si bude kreslit žena sama, s kamarádkou. Nějaké informace už máme, nicméně, praxe je praxe :)
Tak aspoň že máte experta v rodině, u nás se to trochu nezvládlo tím, že architektka to navrhla dle své fantazie a teprve tak nějak po rozkreslení projektu a najmutí pracovníků jsme zjistili, že se paní architektka v té fantazii rozmáchla moc a cenově to bude úplně jinde, než jsme chtěli :-)

21.09.2016, 12:02 |
kuja Mr.Scully: No a to ja prave nechtel. Protoze sice clovek zije jenom jednou a penize nejsou vsechno, ale porad je lepsi mit 4 cifernou splatku hypo nez 5 cifernou :) Takze ikdyz nas projektant presvedcoval k ruznejm vecem, tak sme se ridily spis pomerem cena/uzitna hodnota/technicka narocnost reseni/efektivita. A nakonec sme zvolily klasiku cihly+polystyren+betonovy panely na strop + klasicka sedlova tramova stecha a paleny tasky.
Jo, vždycky je to nějakej kompromis, to je jasný. Buď má člověk vyšší hypo a lepší barák, nebo klidnější spaní a menší barák. Nikdy to holt není perfektní :-) U mě tu celkovou cenovku dělají jednak tři podlaží (komplet podsklepeno, přízemí, podkroví), 140m2 zastavený plochy není taky málo a staticky je to dimenzovaný asi tak na menší zemětřesení, takže docela dost peněz jde do železobetonových stropních konstrukcí, hodně zahučelo do základů atd. No jsem na to zvědav, akorát se jedu na stavbu podívat, zítra se asi začne budovat první strop (nad suterénem).

21.09.2016, 12:31 |
kuja Tak ono to tak bejt taky nemusi :) Mame zastavenou 90m2,uzitnou 140m2, ale sklep jsme vynechali, jelikoz mame garaz s pudou a v planu je postavit jeste kulnu na pozemku. Je to spis o tom si rict, jestli chce clovek modni vystrelky, kterejm stejne nikdo nerozumi a nebo neco, co tu bude i za par desitek let. My meli jeste vyhodu stavebnich firem v pribuzenstvu, takze nektery veci se delali za jiny penize. A ono automaticky neznamena vyssi hypo=lepsi barak. Hromada veci, kdyz clovek neni linej a nenecha to na stavebni firme, ktera ma marzi na cemkoli v radu desitek procent, ale zaridi to sam, tak jsou urcity oblasti za rozumny penize. napr. Betonovej strop se schodistem vysel rekneme na 100tis od vyrobce, ale stavebni firma ho doda za 230tis. A kdyz se tohle stane u cely dodavky, tak muze cena celkovyho dila bejt prepalena klidne o par stovek tisic az jednotky milionu.
To je jasný, já bych si nikdy nic na klíč nenechal dělat... my to máme tak, že mám stavitele (OSVČ), materiál sháníme tak nějak společně (faktury obvykle vidím), za práci si řekne nějakej měsíční paušál na ruku. Takže vím relativně dobře, do čeho ty peníze konkrétně jdou. Já jsem celkem spokojenej, protože platím jen matroš a práci (žádnou extra marži), stavitel je spokojenej, protože dostává prachy za práci průběžně na ruku (a jasně, občas si někam na matroš asi nějakou marži dá, ale největší investice typu beton, cihly apod. mám pohlídaný). Práci platím tedy komplet za celý tým chlapů, takže nevím přesně, kdo bere kolik, ale zjistil jsem, že za dvacku měsíčně na ruku už dneska nedělají ani Ukrajinci :-D