Navštíveno 2281x

O elektřině vím úplný kulový, tak snad někdo poradí :-) Poslední týden mě trápí výpadky proudu v jednom okruhu doma v bytě (rekonstrukce před sedmi lety, takže v rozvody i zásuvky v dobrém stavu) - a tento výpadek NENÍ doprovázen výpadkem jističe. Vyhození a nahození jističe nijak nepomůže, elektřina nejde dál. Nemohl jsem tudíž přijít na to, jak to nahodit, až se mi to podařilo náhodou - do jedné ze zásuvek jsem píchnul mobil s nabíječkou, zajiskřilo se a celý okruh se probudil.
K výpadku dochází kdykoliv, třeba i v noci, kdy je zátěž skoro nulová. Napadá mě jediná souvislost. Před pár týdny jsem shodou okolností dokoupil druhou přepěťovou ochranu (APC SurgeArrest Performance asi za 1100, takže ne ten úplný low-end, dokonce v nějakých testech ji chválili). Mám to prostě nějak přibližně takhle:
zásuvka A: minivěž
zásuvka B: tiskárna
zásuvka C: přepěťová ochrana asi rok stará: počítač, disk, monitor atd.
zásuvka D: přepěťová ochrana nová: router, 2x NAS Synology
Nějaký nápad? Tedy kromě toho, že tu přepěťovou ochranu vyhodím a dám tam místo toho prodlužovačku :)
podle me zasuvky jsou propojeny mezi sebou, z jistice do jedny tam je zase odchod kabelu do dalsi atd..., takze ta co si do ni dal nabijecku otevrit a pravdepodobne dotahnout sroubky co drzi draty, nebo ji vymenit a dotahnout i ostatni zasuvky, pokud jsou to na ty perove kontakty tak asi jedine vymenit

25.09.2014, 10:18 |
Ravo taky si myslím, že bude problém s kontaktem kabelů v zásuvkách. Ta zásuvka o které jsi psal je asi první v té větvi a pak když není kontakt tak nejedou ani další co jsou za ní.
Jaký typ zásuvek tam máš? Doporučoval bych případně vyměnit za nějáký kvalitnější typ od renomovaného výrobce.
Pokud ani toto nepomůže, tak si na to zavolej nějákýho elektrikáře nebo člověka co tomu rozumí (a říká mu něco vyhl.50)

25.09.2014, 10:19 |
Kamil jako semysak, pokud se zajiskřilo, tak je tam někde špatný kontakt. Poutahuj šroubky a koukni, jestli některá ze zásuvek není uvnitř trošku "opálená"
Jsou to podle mě takový ty obvyklý dvojzásuvky, asi Tango?
To s tím propojením za sebou není špatnej nápad, akorát mě mate to, že pokoj je jakoby do "eLka", v rohu z druhé strany jsou jističe a zásuvky jsou po stranách eLka, tak nevím, jestli opravdu mohou být takhle za sebou, spíš se to asi nějak "větví". Ale už si nepamatuju, jak to bylo dělaný, možný to asi je.
Takže radíte se primárně zaměřit ne na tu přepěťovou ochranu, ale na tu zásuvku, přes kterou jsem to "rozběhnul", byť je v pokoji jinde (a skoro se nevyužívá)?
(Předpokládám, že když vypnu jistič, tak se v tom pak můžu šroubovákem vrtat a poutahovat šroubky, že jo :-)))
muzes, spis bych se bal, ze tam nebudou ty sroubky :-)

25.09.2014, 10:39 |
Kamil Mr.Scully - shoď jistič a pro jistotu to ještě checkni zkoušečkou
Zkoušečku nevedu, vypadám jako elektrikář? :-) Zkusím to provizorně nabíječkou do mobilu :-)) Nebo seženu otce, ten ji doma mít bude.

25.09.2014, 10:50 |
AR tak shoď hlavní a máš jistotu ;) a kdyby náhodou je tam jen 230V co tě max trochu zašimrá ;)
prepetova ochrana rozhodne ne, ta ma vetsinou ctyri stavy
1. funguje a nevis o ni
2. ochranila a shorela - muze na ni svitit kontrolka zeje KO nebo je tam nekde okynko co zmenilo brvu
3. capla plamenem, to bys asi vedel
4. zkratovala se - vyhazuje jistic
pripad 3 a 4 je spis domenou nekvalitnich zarizeni
podle me zasuvky neni jednoduchy udelat tak ze mas privod a vetvi se to na dve strany, protoze tam sou vetsinou dva sroubky nebo pozice na kabely takze privod a odvod, pokud to delas do 3 stran, tak by to bylo nejlepsi dat bez preruseni pod sroubek, ale to by asi profi elektrikar nedal, protoze je to pro nej moc slozity, a on v tom bydlet nebude, je to domena amateru, kteri nechteji mit velkej ubytek napeti na kabelech
Díky všem za rady (i za mail, který mi někdo z vás poslal), vypnu tedy hlavní jistič a půjdu to postupně zkoumat, začnu asi u toho utažení zásuvek a pak uvidíme. Beztak to není moc jak vyzkoušet, úspěch se pozná až podle toho, že mi to třeba měsíc v kuse nevypadne :-)
já to vidím jako pár lidí nade mnou - dotáhnout zásuvky, případně, jestli máš někde nějaké spojovací věnečky a bude klid
Zatím jsem otevřel tu zásuvku, která jiskřila - z těch čtyř šroubků byl jeden zhruba o jednu otáčku povolen, tak jsem ho dotáhnul a uvidíme, co dál. Když se to zopakuje, tak mrknu na zbylé zásuvky :)
jo nezapomeň kromě šroubků co drží kabely dotáhnout i ty menší co stahujou celé to tělo dohromady

25.09.2014, 20:03 |
Lufas předpokladam že tam mas med vid?
Předpokládám, že spíš jo, rozvody se podle mě měnily před 7 lety a v tý době už snad měď frčela.

26.09.2014, 07:14 |
AR tvl já furt jaký med a on myslel měď ;)
Mr.Scully: tak to si snad poznal když si ty šroubky dotahoval ne? Měď načervenalá a hliník stříbrný