Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Vytápění domu

o Navštíveno 2395x o
o 10.04.2014, 14:55 | AR
Tak projektantka co nám kreslí barák dnes přišla s poněkud znepokojující zprávou. Údajně v současné době není možné schválit stavbu kde je jako primární zdroj tepla el. vytápění. V našem projektu jsme uvažovali do celého domu el. podlahovku a krbová kamna do obývacího prostoru, ale dle norem a výpočtu ty kamna pokryjí jen 1/3 požadované zálohy.

Nabídla nám dvě řešení jak úřady obalamutit.
1. Zapracovat do projektu fotovoltaiku s tím že se nakonec nebude instalovat, ale pro získání enregetického štítku to bude stačit.
2. Zapracovat teplovodní polahové vytápění z krbové vložky a opět jej nerealizovat.

Ve standardu dodávají domy s el. přímotopy. My jsme využili jejich akci co měli na plynový kondenzační kotel a teplovodní deskové radiátory ale aplikovali jsme ji na el. podlahovku (osobně je mi sympatiččejší podlahovka od deskovek) takže el. podlahovka nás vyšla na zlomek ceny.

Jen teda čeho se děsím je to že když na oko necháme udělat FV a nakonec nebude aby se úřad necukal a nedonutil nas tu FV instalovat :(

o 10.04.2014, 15:28 | Luke_288
Neslysel jsem.
Planuju TC u kteryho by se melo prokazat ze pokryje 2/3 tep.ztraty domu- ale nikoliv stavebnimu uradu, ale proste uzivateli.
Normy CSN urcuji teploty do obytnych mistnosti, ale jsou to hodnoty doporucene. E
S FV jakozto podminkou pro ziskani en.stitku bych byl opatrnej, prtz pokud to bude podminka a ty ji tam pak mit nebudes, tak nesplnis to kriterium, ale zase ten stitek je jen pro tebe.
Rekl bych, zes mozna neco spatne pochopil, to jakej budes mit energetickej stitek je tvoje vec(pokud nejdes po nejaky dotaci), na to se vubec stavebni urad ptat nebude. To jak budes vytapet je taky tvoje vec, pokud to v miste dovoli prenosova soustava, tak nevidim duvod proc by to nemeli povolit.
o 10.04.2014, 15:31 | AR | Upraveno: 2014-04-10 15:32:26
No právě mě to taky zarazilo že by úřady diktovali jak budeš vytápět. No pokud jsem ji pochopil správně není možné využít el. vytápění jako jediný a hlavní zdroj tepla. Mě je energetický štítek k hovnu že, nedělám ten barák na kšeft abych jej pak prodával.

Konkrétně mě to napsala takto:
Podle současných přepisů nelze postavit dům, který bude vytápěný pouze elektřinou. V průkazu energetické náročnosti budovy nevyjde tzv. Primární energie. Proto se musí navrhnout nějaký doplňkový zdroj alternativní energie. I když je ve vašem domě komín s krbovou vložkou, popř. krbová kamna, pokryje krb pouze 1/3 požadavku na vytápění.
o 10.04.2014, 15:32 | Luke_288
O tom teda nic nevim.
o 10.04.2014, 15:35 | AR
Neudělali od letoška zas nějaké změny? Jako vůbec bych se nedivil kdyby chtěli regulovat i tohle.
o 10.04.2014, 16:02 | OMEGA
Taky bych se nedivil je to k posrání...to je samý EU EU EU, ale za pár měsíců by mohlo být AU AU AU .)
o 10.04.2014, 16:03 | AR
Luke_288: ani o tom poslední editu (Upraveno: 2014-04-10 15:32:26) si nic neslyšel?
o 10.04.2014, 16:42 | Cenda
hlavně ne nějaký čínský tepelný čerpadlo, pokud ho nebudeš chtít za pár měsíců zas vyhodit ...
o 10.04.2014, 16:54 | AR
pokud je to na mě, tak já mám v projektu zatim jen klasika el. rohože, žádná tep. čepadla a podobný nesmysly ;)
o 10.04.2014, 19:18 | Luke_288 | Upraveno: 2014-04-10 19:22:56
Ne, fakt nevim o zadny novele. To co ti pise je mlaceni prazdny slamy. At napise podle kterych konkretnich predpisu to nelze- jestli podle OTP, nebo jestli se novelizovala 499ka (coz pochybuju, prtz to je pouze urceni obsahu projektove dokumentace).
Tzn vytahni z ni paragraf, predpis, proste neco konkretniho, pak uz to dohledame.
Nechci delat zavery, ale uz jsem potkal i projektanty co vymysleli neuveritelny historky jen aby ziskali nejakou praci pro svy profesanty ( projekt FVE apod

Ad zaloha- kolik by jako mel pokrejt zalozni zdroj vytapeni? O tomhle taky nic nevim, vetsina domku co znam maj jen jeden zpusob topeni, nejaky zalohy jsem nikdy neresil. Pravda je, ze barak topenej jen el podlahovkou taky neznam
o 10.04.2014, 19:49 | AR
Luke_288: No zkouším získat bližší info. Že by to dělala jen z plezíru nemám tucha, ale moc se mě to nezdá, protože si cenu nenavýší, ta je dána smlouvou.

Jako co se mě nezdá je to že kdyby bylo celé topení v plynu tak je vše ok, ale jakmile je vše v el tak je problém, navíc je dům vybaven kamny. Ad topení, el. podlahovka či el. přímotopy nemáš to jedno? resp. podlahovka bude mít snad lepší účinnost ne?
o 10.04.2014, 20:33 | Luke_288
Nerikam, ze barak topenej el.rohozema neni vytopitelnej, to urcite je, jen ze zadnej takovej osobne neznam.
o 10.04.2014, 20:40 | AR
Já už právě jo, jednak se viděl starou boudu vytápěnou el. přímotopy což byla celkem šílenost a na konci léta jsme se byli podívat na dokončovaný dům kde právě byla podlahovka ;)
o 10.04.2014, 20:45 | Alííí
AR: Az Ti prijde vyuctovani za elektriku, tak prestanes psat takovy nesmysly jako ze tepelny cerpadlo je nesmysl... :-))))))))))
o 10.04.2014, 21:23 | Tuner#2
Taky nechápu proč dělat elektrickou podlahovku. Rozhodně bych udělal teplovodní kde máš na výběr xy možností zdroje tepla a ne jen jednu. Jinak s námi tohle nikdo neřešil, ale povolení bylo z roku 2010 takže netuším co se změnilo? Štítek jsme už tehdy museli mít, ale to je jen formalita pro úřad...
o 10.04.2014, 21:55 | tappaja
Bracha ted dostavel, el. kotel a teplovodni podlahovka, voda bojlerem. Komplet jede na elektriku, nevim o nicem, ze by mel problem s uradama...
o 10.04.2014, 21:59 | Lucni.konik
nj, problém je v distribuční síti - pokud tam má prehistoryk vedení, tak mu nepovolej požadovanej příkon. Teda nepovolí mu to dodavatel energie. .....Osobně bych do el.podlahovky nešel. Radši teplovodní okruh s možností napojení buď el.kotle nebo plyn kotle nebo na tuhá paliva, či tepelné čerpadlo...........ono levně pořídíš možná, ale zapláčeš na oučtama.
o 10.04.2014, 22:43 | Luke_288
Je napsano spoustu clanku o vytapeni el.rohozema v novostavbach, kdy se pri dodrzeni NED nebo priblizeni k pasivu jedna o jedno z nejvyhodnejsich zpusobu vytapeni.
Takze nevidim duvod k placi nad uctama.

Ja bych taky el.rohozema nikdy netopil, ale ne kvuli uctum za el ale jak uz padlo- nemoznost zmeny zdroje. Na teplovodni napojis cokoliv.
o 11.04.2014, 07:47 | AR
Aliii: a může to podložit? Studoval jsem výpočty, porovnání, grafy atd. a nebyl v tom sebemenší problém, pokud někomu z dodavatelů el. energie nerupne v bedně a razantně nezvedne sazby tak jsem opravdu provozně hodně dole (pokud budu počítat počáteční investici + provoz)

Lucni.konik: v DS by problém být neměl, je tam dělaná nová, projektantka ale řeší jen ten pitomý eneregetický štítek.

Varianta handlování s kotlem mi připadá jako nonsense, když na tohle barák prostě nebude stavěný, kotel na tuhá paliva těžko když tam nebude komín, plynový kotel taky těžko když není přípojka plynu....
o 11.04.2014, 08:23 | AR
Luky_288: tak už mám konkrétní info:

Jedná se o vyhlášku č. 78/2013 Sb., která změnila požadavky na hodnocení energetické náročnosti budov. Konkrétně jde o Průkaz Energetické náročnosti budovy (PENB), který je přílohou pro povolení stavby.

V aktuální úpravě je nutné hodnotit i tzv. neobnovitelnou primární energii. A protože je zde zcela nelogicky nastaven vysoký faktor pro elektřinu nedají se podle této vyhlášky stavět standardní nízkoenergetické domy vytápěné jen elektřinou bez nějakých dalších technických zařízení.
o 11.04.2014, 08:38 | AR
A tady tabulka faktoru. A co jsem tak zjistil tak opět specialitka ČR kdy se nějakému ouřadovi libilo číšlo 3 tak ho tam jebnul, jinde je to samo níže a tak to vychází.

foto k příspěvku  od AR

o 11.04.2014, 09:19 | Antonio
Taky tedka kreslime projekt a taky jsem pocital jen s el. rohozi doplněnou krbem (bez vymeniku) kdyz jsem vzal v uvahu plochu (140m2), naklady na porizeni TC vs el. rohoz a jeste moznost pomoct si trochu krbem, tak se mi zdá, že než se mi to TC zacne finančne vracet, tak klekne. Dalsi vec, že tu nejde jen o cenovy rozdil pri porizeni,ale o to více vyčerpám hypoteku, tzn, ze více přeplatím.

jinak taky mi projektant rikal, ze nemuze byt el. podlahovka jako jediny zdroj, ze ten krb tam bude muset byt, coz mi nevadi, chceme ho i tak
o 11.04.2014, 09:38 | AR
No my krb v projektu právě máme ale pro získání štítku to není až tak jednoznačné:

- pokud je objekt vytápěný elektro-kotlem tak nevyhoví na neobnovitelnou energii, protože elektřina má faktor primární energie 3. (ČR je v tom výjimka - okolní státy nemají takto vysoký faktor, někdo chytrý dal číslo 3 do naší vyhlášky a zablokoval tak domy vytápěné elektřinou)

Možnosti je několik - lépe jejich kombinace.

1. Ještě více zateplit objekt - klesne potřeba energie tedy i primární ,ale nebude to stačit nutno kombinovat s dalšími opatřeními...

2. Nucené větrání rekuperace tepla - klesne potřeba energie tedy i primární ,ale nebude to stačit nutno kombinovat s dalšími opatřeními...

3. Instalace krbových kamen - kusové dřevo má faktor primární energie 0,1 - musí se pak nastavit poměr vůči vytápění elektřinou - tento poměr není nikde předepsaný a často se musí nastavit i nereálně ,aby dům vytápěný elektřinou vyšel. třeba 50%. Toto je nejčastější řešení

4. Možnost instalace FVE (fotovoltaické panely) 1kWp na 50m2

5. Možnost - tepelné čerpadlo pro TUV a nebo solární ohřev TUV - tohle trochu pomůže ,ale nebude to stačit nutno kombinovat s dalšími opatřeními...
o 11.04.2014, 12:07 | Luke_288
Fakt nevim, nikdy jsem se nesetkal s tim, ze by stavebni urad resil jak vyjde PENB, sice to je priloha (jsou vyjimky,napr rekonstrukce), ale jestli je barak A nebo F bylo vzdycky jedno a stavebni povoleni na tom nijak nevazlo.
A pokud ti nevyjde PENB ani pri kombinaci rohoze a rekuperace, tak to uz nevim. Btw co znamena, ze nevyjde PENB?
o 11.04.2014, 12:11 | AR
Hele fakt nemám tucha. Jen toto info sem z ní dostal. Ale je divné že to nedokáže ošéfovat tak jak je v bodě 3, tedy je doplněno o krbová kamna což v našem případě je. No ještě jsem ji zadal ať si to propočte a případně do podkladu zapracuje rekuperaci a to ať mě nevyklada že když bude kombinace el. podlahovka, kamna a rekuperace že to nevyjde.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3144 sekund.