Navštíveno 3147x

Potřeboval bych znát obecné rady týkající se toho, jak probíhá kontrola živnostníka ze strany FÚ. Ne že bych to akutně čekal nebo že bych dělal něco nekalého (naopak, platím daně vzorně), ale potřeboval bych někoho znalého poměrů, abych věděl, jak FÚ řeší třeba faktury do zahraničí, případně dokonce chybějící faktury, chybějící smlouvy atd. Nejde ani tak o daň z příjmu (tam není co řešit, mám paušál a zdaním jednoduše vše, co přijde na účet), ale spíš o DPH (kterou dle zákona platit nemusím, ale možná se mi to blbě bude dokazovat) a taky o to, že prostě z povahy věci nemám prakticky žádné doklady ani smlouvy. Což nevím, jak pak s takovým případem FÚ nakládá.
(Podrobnosti spíš mailem nebo ICQ).
konkretni dotazy mi klidne napis na mejl jestli chces. Mati je danova poradkyne a kontroly klientu resi kazdou chvilku.
lukee_cz - ještě jednou moc díky za telefonickou konzultaci. Sice jsem se o moc neposunul, ale pár věcí jsem si přeci jen trochu ujasnil :-) A hlavně upřímně oceňuju, že si někdo dá práci s tím o víkendu poradit.
gizmi: neměl ty jsi tchána na FÚ nebo tak něco? Nejde mi o protekci :-)), jen o to, co jim (ne)stačí při kontrole v případě, že prostě žádný papíry nemám... Jde hlavně o případnou DPH, kde bych měl jen vlastní Excelovskou tabulku s příjmy a toť vše. Bez šance prokázat, že je dle reality.
Nejsem si jistý, ale podle mě by to mělo stačit - myslím, že je na FÚ prokázat, že je to jinak.
jestli ještě něco chceš vědět, tak mi sepiš přesnou formulaci...přepošlu to na jednoho rod. příslušníka, co je vedoucí živnosťáku
walish: taky si právě říkám, že u DPH se přeci musí spolehnout na moje údaje. Spíš je otázka, do jaké míry se v tom můžou pitvat, pokud se jedná o transakce z USA. Jestli jsou schopni v rámci kontroly volat někam na Floridu a zjišťovat dodatečné údaje.
crestik: děkuju za nabídku, zatím asi není potřeba, živnosťák mi nepomůže. Mám mezi známými daňového poradce i účetní, ale jsem v trochu specifické situaci a spíš potřebuju vědět, jak probíhá kontrola z FÚ, abych věděl, co by se jim nelíbilo a za co by případně mohl být postih (v mé situaci, kde prostě nejsou smlouvy, faktury, nic).

18.01.2014, 14:57 |
CRK Pokud je to presne jak pises, tak delas tkz. Danovou evidenci a to staci.
CRK: pokud se stanu plátcem DPH a přijde kontrola... tak já jim ukážu Excel tabulku, kde budu mít rozepsány transakce (třeba jméno, příjmení, země, částka) a řeknu "za březen mi přišlo padesát tisíc, z toho zákonu o DPH podléhá 30 tisíc, takže z 30 tisíc tady odvádím 21%" a oni řeknou "ano, v pořádku" a budou mi věřit, i když k tomu nebudu mít žádné papíry?

18.01.2014, 15:04 |
CRK Tak to uz netusim, protoze platce jsem byl naposled pred 10 rokama a budu az zase letos od dubna a od ty doby se asi dost zmenilo. Hlavne az budes platce, tak budes muset snad prvni rok delat DPH kazdej mesic...
transakce USA - máš nebo aspoň měl bys mít výpisy z paypalu,ne? To je taky faktura...
CRK: jo, o té měsíční povinnosti vím :-( Já se plátcem stanu možná někdy v průběhu roku, ale ještě pročítám zákony a nejsem si úplně stopro jistý, s tím zahraničím to totiž vůbec není jednoduchý, je tam rozdíl EU vs. zbytek světa, prodej zboží vs. elektronická služba atd. atd.
walish: není to přes paypal, ale přes společnost, která zpracovává kreditní karty. A tam ty faktury jsou nepoužitelné a hlavně neobsahují potřebné údaje, protože je to souhrn za víc zákazníků a pro víc obchodníků (složité vysvětlit, ale v podstatě kdybych si ty faktury vytvořil zpětně sám podle sebe jen pro účely FÚ, tak to asi bude nejjednodušší varianta - ale pořád zbývá otázka důvěry, jestli FÚ to akceptuje nebo bude nějak zkoumat dotazem do zahraničí).

18.01.2014, 15:28 |
CRK Tyhle veci jsou vzdycky slozitejsi a i kdyz jsem oslovil nekolik odborniku, jednoznacnou odpoved jsem nikdy nedostal. Nehlede na to, ze kazdej FU si to casto vyklada jinak a co staci jednomu, nemusi stacit druhymu. Dotazu do zahranici by se az tak nebal, nemaj tam zadnou moc... A pokud budes veci delat poctive, mela by bejt kontrola vice mene formalita...
Jasan, tohle jsem tak nějak předpokládal.
Situace je taková, že dosud se plátcem DPH *podle mě* stát nemusím (milion jsem překročil, ale jedná se podle mě o elektronicky poskytovanou službu osobě nepovinné k dani do USA, což je výjimka v zákoně o DPH a místo plnění se tam nepočítá do ČR). A až se situace změní, tak prostě budu vést Excel s příjmy a DPH, bude to plus mínus korespondovat s tím, co mi chodí na účet (přesně nikdy, protože jsou tam kurzové rozdíly USD vs. Kč atd.) a budu doufat, že to finančáku bude při kontrole stačit.
Předpokládám, že FÚ nemá žádný právní nárok na to, že by chtěl vědět nějaké podrobnosti o předmětu podnikání (myšleno třeba to, že by chtěl přístup do administrace programu, ve kterém spravujeme zákazníky atd.). Jim jde čistě o peníze, je to tak?

18.01.2014, 15:51 |
CRK Predevsim jim jde o penize... Castky by ale sedet mely a mozna by sis mel vest nejakej zaznam o tom, jakej byl zrovna kurz... Ale chce to fakt nejakyho odbornika a ani tam neni zaruka... ja sam sem zvedavej, az mi za prvni mesic budou vracet DPH 100.000,- tak jak rychle prijde pozvanka :D
Pokud vybereš od zákazníků prvního ledna $200, desátého ledna $300 a ty peníze ti přijdou až třeba 30. ledna jako souhrnná platba $500, tak na účtu to máš podle kurzu své lokální banky ke dni 30.01., ale DPH se tuším bude počítat jako střed ČNB a to ke dni faktury? (takže zřejmě toho prvního a desátého ledna). Tam ty kurzové rozdíly můžou být velké.
Ani nevím, kdybych se stal plátcem, jestli bych odváděl DPH jen od zákazníků z EU, nebo ze všech... byl jsem doteď na tom, že jen z EU (mluvíme pořád o koncových nepodnikajících zákazních), ale ten zákon vypadá pro mě jakožto ajťáka poměrně složitý a moc se v něm neorientuju :-)
..vono hlavně záleží na tom kdo na tom finančáku sedí víš..když trefíš vola tak můžeš mít vše v cajku a vykoupou tě tak že se z toho posereš

18.01.2014, 17:06 |
CRK Těžko říct, ty už to máš složitější a ještě ta DPH navíc... Asi bych oslovil několik odborníků, že máš u nich zájem dělat účetnictví a pak bych ty informace vyhodnotil a dělal to podle toho, co se ti bude zdát logický - bohužel často jiná možnost není, protože i když se zeptáš přímo na finančáku, tak jsou vyvalený a čuměj na tebe a vůbec nedokážou poradit (alespoň taková je má zkušenost). Bohužel se domnívám, že spousta věcí, co budeš dělat, bude na hraně a tak bude záležet opravdu na konkrétních lidech. Ale zas na druhou stranu, pokud s tím nebudeš vyjebávat a budeš platit, tak nemaj důvod ti něco zpochybňovat...
scully: mam uz 9 mesicu kontrolu, klidne se ozvi s dotazama...
scully: kdyz budes nakupovat z eu od platcu dane, tak se dph odvadi az pri prodeji v lokalnim state. kazdy takovy nakup evidujes standartni cestou, tzn danovym dokladem, at je to jednoduche nebo podvojne ucetnictvi. tuto informaci kazdy mesic odevzdavas na financni urad v danovem priznani jako dane do zemi eu. tusim radek v danovem priznani 23 a 24.
pokud budes nakupovat z usa, je potreba mit eori danove cislo do zahranici. at uz nakoupis ze zemi tretiho dveta nebo usa, opet dph platis az pri koncovem prodeji tady v cr. opet davas souhrne hlaseni s danovym priznanim.
nejaka tabulka, je nesmysl. nakoupis s fakturou a pokud faktura neni, je potreba nejaka prukaznost transakce, tzn objednavka + smlouva + prevod penez z banky atp... tyto nakupy musis ucetne evidovat, vc kosilky atd... posleze kdyz prodas, tak dph odvadis z prodeje v cr. tzn nakoupis za 200usd (4500,-) a v cr prodavas za 200usd + marze obchodnika + dph k cele castce. rozdil by byl kdybys provozoval zastavarenskou cinnost, kde bys dph platil pouze z rozdilu prodej-nakup + 21% dph.
dale bys mel vedet, ze kdyz do cr dovezes produkt, ktery zde prebalis, vyrobis atd je potreba odevzdavat tzv intrastat.
pokud si prekrocil 1m obratu, automaticky se stavas platcem dph. pokud se nestanes bude ti dan domerena. tzn domeri dluzne dph k nemu 20% z castky pokuta a pote ke kazdemu roku 37.5% penale za kazdy dluzny rok. Financak muze kontrolovat max 3 roky zpetne od dne zahajeni danove kontroly. takze maximalne zaplatis na penale dvoj nasobek. pokud dph neplatis, neprijlasis se, muze se jednat taktez o danovy unik a zamerne kraceni dane.
od pristiho roku k povinne registraci dph bude obrat 750 000,-.
a co se kontrol tyce. do mista podnikani ti prijde kontrola na tzv mist i setreni. sepisou sctebou protokol o zahajeni setreni a uvedou co kontroluji, tzn dan z prijmu, dph atp... posleze za jake obdobi. veskere doklady jim pripravis k nahlednuti. kontrolori si ucetnictvi muzou vzit na fu nebo jej kontrolovat u tebe. kompletni kontrola muze trvat max 1 kalendarni rok, avsak, kdyz bude potreba zada fu financni reditelstvi o prodlouzeni, ktere muze byt na jakkoli doouhou dobu.
kdyztak se ptej... poradim
scully btw fu ma pravo si vyzadat databazi z tveho sw. ma pravo videt smlouvy, zakazniky atp...
v pripade fu je prokazovaci povinnost na tve strane. tzn kdyz ti neco fu napadne, ty musis prokazat jak to je.
u policie je to naopak, tam ma dukazni bremeno ona.
co se tyce kurzu, ten se pocita stredove ve dni vystaveni faktury.
btw. dle toho co pises, vubec nevis, ktera bije a co vubec dph je...
manolo: většina toho, co píšeš, se týká nakupování ze zahraničí a to se mě netýká. Poslal jsem ti vysvětlující email, díkes.

20.01.2014, 11:35 |
gizmi Mr.Scully: ja se toho vsiml az ted. Kazdopadne tchan neporadi, protoze on je sice vedouci na FU, ale oddeleni exekuce. Obcas sice pomaha s ucetnictvim par lidem na vesnici, ale tohle co popisujes je uz hodne specificke.
Dane jsou peklo :( Podnikam na tatovo ZO a popravde si neumim predstavit, ze bych to mel vyuctovavat ja :(
Jasan, mně šlo jen o to, jestli náhodou neví něco o tom, co chtějí úředníci při kontrolách :-) Jinak v poho, včera jsem měl na kafi kamarádku účetní, zítra jeden daňový poradce a objednávám se ke druhému. Naše daňová soustava je plná výjimek a prase aby se v tom vyznalo :-)

20.01.2014, 14:47 |
EFCA Pokud se staneš plátcem DPH, MUSÍŠ si evidovat a archivovat daňové doklady, což jsou většinou faktury. DPH platíš z plnění poskytovaných v ČR a z plnění poskytovaných do EU neplátcům DPH. Pokud poskytuješ do EU plátcům DPH, musí ti tento plátce poskytnout DIČ (VAT number, Steuernummer) a Ty jsi povinen ho uvést na té faktuře. Následně podáváš přiznání k DPH plus souhrnné hlášení plátců v jiných zemích EU. Pokud poskytuješ plnění do třetích zemí (USA, Asie atd.), DPH neplatíš.

20.01.2014, 18:42 |
CRK Mr.Scully: přesně tak, většina věcí, co píše, s tebou vůbec nesouvisí a opravdu asi nejvíc záleží na konkrétních lidech... Já sem na kontrole už byl a mě třeba řekli, že mi není problém uznat i náklady bez faktur (placeno z účtu do zahraničí) a kdyby ne, tak by se něco sehnalo, že jo :) Byl sem hodně vystreslej, než sem tam šel a nakonec mi i něco doměřovali (chyba účetní), ale jinak to bylo docela v pohodě... Dej pak vědět, co ty účetní, to by mě zajímalo - u nás jedna blbější než druhá...
EFCA - poskytuju plnění neplátcům do EU (resp. osobám nepovinným k dani), nicméně faktury prostě nemám. Holt je vytvořím zpětně pouze pro účely té případné kontroly.
Že musím mít doklady při plátcovství DPH, to už jsem zjistil, nicméně myslím si, že dokud jsem plátcem nebyl a danil jsem paušálem prostě jednoduše to, co mi přišlo na účet, tak faktury nutné nejsou (řekla mi to kromě daňového poradce i včera účetní).
Zítra i pozítří mě čeká daňový poradce (dva různí, pro jistotu :-), tak jsem zvědav.

20.01.2014, 18:55 |
CRK Jak už jsem ti psal, tak bys měl mít tkz. daňovou evidenci, ale to kdyžtak uděláš před případnou kontrolou, jako já... :D

20.01.2014, 21:38 |
EFCA Ano, pokud nejsi plátcem, tak ti stačí teoreticky tabulka v excelu. Jistě to ale taky nevím, protože neznám nikoho, komu by kontrolovali daňovou evidenci (ať už kvůli DPFO nebo DPH).
Na nás, jakožto s.r.o. si smlsli, kontrola trvala rok a půl a věř, že věci, který chtěli vidět a doložit, by Tě nenapadli ani ve snu. Od tý doby radši všem doporučuju mít vše v pořádku a raději i něco navíc, nikdy nevíš.

20.01.2014, 21:41 |
CRK Mně jí kontrolovali a stačilo to...

20.01.2014, 21:43 |
EFCA CRK: ale Ty mluvíš o kontrole DPFO, ne? U DPH se dle mě bez faktur neobejde. Ale mohly by teoreticky stačit v el. podobě.

20.01.2014, 21:47 |
CRK | Upraveno: 2014-01-20 21:47:48
to jo, ale kontrolu mu můžou udělat i zpětně a protože do teď plátce nebyl a faktury nemá, tak mu píšu, že mu tohle stačí, aby se zbytečně případně nes... s fakturama

20.01.2014, 21:50 |
EFCA Tak to potom ano :o)