Navštíveno 1290x

Zdarec, mam takovy dotaz mam disk 320Gb a je rozdeleny na 2. C ma 20Gb a D ma 300Gb. Mel sem W XP takze na C mista byla dost, ale ted mam W7 a na C mi po instalaci zbylo nejakych 4,2Gb. Chci dat SP1 ale ta potrebuuje 8 Gb.
Moje otazka je jak muzu, aniz bych musel vsechno smazat "presounout" na C takovych 20Gb z D kde mam ted volnych asi 60Gb.
Diky za rady

28.12.2013, 19:58 |
hanx Jde to, ale cokoliv uděláš, bude jen zasírání disku a systému. Tak malej disk nemá vůbec smysl takhle rozdělovat. Například softwarem Acronis disc director.
Doporučil bych sehnat od někoho externí, vše si zazálohovat a udělat instalaci na čistej disk, nerozdělenej.

28.12.2013, 20:02 |
mr.brain | Upraveno: 2013-12-28 20:02:37
Správa počítače > Správa disků > zmenšit svazek...
Analogicky k tomu na jiné partition "zvětšit" svazek.
Windows samy určí o kolik GB lze danou partition zvětšit/zmenšit.
mr. brain: zmensit svazek jde, ale pak ho muzu priradit zase jen k tomu kde jsem ho odebral, takze z D nejde prirazdit misto na C:-/ zase pouze k D, kdyz sem to dal na C tak to po me chtelo formatovat C:-/
TEd otazka kdyz to zformatuju bude po formatu to misto na C??

28.12.2013, 21:06 |
AR rada od mr.brain nefunguje na tvůj případ. Buď si pořídíš nástroj co to dokáže udělat, např. třeba výše zmíněný Acronis. Ale počítej s tím že pokud tam máš tuny dat tak to nebude na lusknutí prstu ale potrvá to několik hodin. Pokud máš možnost udělat zálohu tak raději záloha dat a čistá instalace na nově rozdělený disk.
Formátování disku není změna jeho fat tabulky, tj. pokud chceš měnit velikosti jeho oddílů tak je musíš zrušit a vytvořit znova podle potřeby ale to jde i v instalátoru oken, normálka to zrušíš a vytvoříš znova. Ideálka cca 50GB pro systémový disk.
PcGamer: Udělej zálohu D: na usb disk, ve Správci disku pak Dčko smaž a Cčko zvětš na požadovanou velikost. Pak z volného místa vytvoř nový oddíl, co bude D: a nakopíruj tam data z usb disku. Jednoduché a bezpečné.
Diky
jo udelam zalohu a pak udelam cely znovu
jj tech 50 Gb na C asi bude nejlepsi.
JA sem jen zkousel jetli nejni jednodussi cesta:-)