Navštíveno 1059x

potřeboval bych jednu účetní/daňovou radu.
Já - plátce DPH, firma - Plátce DPH
Já chci koupit auto od firmy, která při jeho nákupu i přesto, že je plátce DPH nemohla odpočet uplatnit z důvodů, že to z nějakého důvodu nešlo (v té době ještě nebylo možno odvézt DPH z OA, pouze N1). Firma ted auto prodává a dle všeho, není povinná prodávat auto s možnosti odpočtu DPH, tzn na FA bude jasně uvedeno, že není možno uplatnit odpočet a cena bez DPH nebude ani uvedena.
Moje otázka, až já budu chtít auto prodat (přihlášené bude na IČ, nákupní doklad v účetnictví), budu muset odvézt DPH, nebo pro mě budou platit stejné podmínky, jako pro firmu, která auto prodává. tzn. když jsem při nákupu nemohl uplatnit odpočet, při prodeji nebudu muset dělit cenu na bez dph, s dph a dph odvezt do státní pokladny a následně nepřizpůsobivým? Díky
Já jsem tedy na tom, že prodáváš, jak koupíš, ne? Takže pokud nemůžeš uplatnit odpočet teď, tak pak ani nebudeš odvádět DPH při dalším prodeji.
Účetnictví nerozumím, ale selským rozumem to přeci musí být takhle, ne?

08.04.2013, 10:55 |
m | Upraveno: 2013-04-08 10:56:45
U AUT!: co s daní koupíš - s daní prodáš. Co bez daně koupíš - bez daně prodáš!!! Nic ti nikdy nikde nepřibyde ani neubyde - auta jedou ve zvláštním režimu. Stačí ? :)
EDIT: pokud jste všichni plátci, což jak píšeš jste
Díky, to jsem si myslel, jen me dneska učetni říkala, že si myslí, že to tak není. udajne kdyz např za 100 koupim a za mesic za 121 prodam tak budu muset 21 tis (dph) nechat financaku... ale pak bych nevedel, tak fungujou bazarovci, kteri jsou platci dph a vykupujou auta od neplatcu...

08.04.2013, 12:23 |
m to je práve vono, neví, ze auta se uctujou ve zvlastnim rezimu. jinak by mela pravdu

08.04.2013, 13:46 |
AR tak pokud si účetní není jistá tak vyměnit účetní ;)

08.04.2013, 13:49 |
m ne každá rozumí autům když je vyloženě neúčtuje, to bych jí za zlé neměl - na auta je fakt výjimka o který vědí spíš účetní bazarníků atd...

08.04.2013, 13:51 |
AR tak jasny, mě se jen zvedá kufr ze těch rádoby účetních co si myslí že umí vše, když jim dáš podklady tak to spočítají blbě, či to jen bouchnout do pohody a vyjedou to co udělá pohoda a nemají problém si za to vzít treba 30-40k :(

08.04.2013, 14:01 |
m to je fakt, třeba děsně dlouho hledáš účetní, co si uvědomuje, že jí dáš klidně víc, když bude uvažovat a vydělá si na sebe - tak by to hlavně měli vidět - brát tvoje prachy za svoje! :)

08.04.2013, 14:03 |
m "Díky, to jsem si myslel, jen me dneska učetni říkala, že si myslí, že to tak není. udajne kdyz např za 100 koupim a za mesic za 121 prodam tak budu muset 21 tis (dph) nechat financaku... ale pak bych nevedel, tak fungujou bazarovci, kteri jsou platci dph a vykupujou auta od neplatcu..."
u aut je prave ta vyjimka, ze z prodeje odvadis kdyz to nema DPH !POUZE! DPH z provize a dan z prijmu, cili koupis za 100, prodas za 120, vydelals 20, ze kterych odvedes 21 proc DPH a ze zbytku dan z prijmu, takze taky oser, ale alespon nedanis tech 120 celych ;)
Konkrétně paragraf 90 zákona č.235/2004 Sb. o DPH ;)
m: to jako fakt, že odvedeš DPH z toho výdělku? To se mi nezdá :-o Vždyť vystavuješ fakturu bez DPH na základě toho zvláštního režimu pro obchodníky s použitým zbožím co jsem sem postnul...
To by pak znamenalo, že i kupující si může částečně odvést DPH, ne? :)

08.04.2013, 14:11 |
m kdyz jsi plátce DPH, kazdy svuj vyprodukovany zisk danis DPHckem - cokoliv vydelas mas rovnou -21 procent a nakonec roku -19 procent z toho holyho vydelku.
Koupis na smlouvu (nemusi byt ani faktura - tu ti soukromnik stejne neda) auto bez DPH a bude stat 100, prodas za 200, takze tu stovku zisku zdanis 2x - napred odectes 21procent DPH a pak dan ze zisku. Faktura bude normalne bez vyjadreneho DPH - to ti udela potom ucetni na vstupu a na vystupu a z rozdilu sup -21 procent :)))

08.04.2013, 14:17 |
m to je jako bys vyrobil sluzbu - kdyz vyrobis sluzbu - na priklad jako platce nekomu vyfakturujes planek na raketu a nemel jsi s tim zadny vydaje, proste jsi to vymyslel hlavou, tak to zdanis DPHckem celou castku kterou fakturujes. U toho auta si aspon odectes tu vstupni hodnotu, ale marzi zdanis jako plnej zisk za to jak jsi byl sikovnej :)

08.04.2013, 14:28 |
m proto driv bazarnici auta bez dph vykupovali na svoje obcanky a nebo na ZL kde nebyli platci aby pri prodeji nemuseli odvadet jeste DPH z marze, jenomze to abys mel 10 zivnostaku abys nespad do DPHcka :)