Navštíveno 3372x

Potřeboval bych radu, je tu někdo, kdo dělá restaurační činnost ? Před nedávnem jsem začal pomáhat s papírama jedné restauraci a postupně na mně přechází pár dalších věcí a teď před nedávnem mi volal ženská z nějaký společnosti ohledně hygieny a nějak nbevím, jestli to co píše v mailu, viz níže, je pravda, či ne, vyzná se někdo v tom, co musí restaurace mít a nemít ? Mně tohle připadá jako nějaká kravina, i ten web je tak nějak na první pohled divnej....
mail :
Dobrý den,
Na základě našeho rozhovoru zasílám bližší informace o systému HACCP, který je ze zákona nutný pro všechny firmy, které jsou v kontaktu s potravinou, včetně nápojů.
Vše se skládá z:
- Návštěva auditora v provozovně zákazníka, kde bude provedena vstupní analýza provozu, zjištěna výrobní činnost, stanoveny kritické body a jejich náprava, vyškolení personálu (velice důležité!!) pro seznámení se systémem HACCP a pro jeho zavedení do provozu.
- Seznámení provozovatele i pracovníků s nezbytně nutnou dokumentací, která je vypracována pro danou provozovnu a její konkrétní případy.
- Vypracování Systému kritických bodů na základě zjištěných skutečností v dané provozovně a spolu s protokoly Provozní řád, Sanitační řád a proškolením zaměstnanců ze základu hygienického minima a předání dokumentů. Součástí je i Záznamová kniha hygienických rizik a jejich náprav
- Každá provozovna má svůj vlastní systém vypracovaný přesně na míru dle výstupů ze vstupního auditu.
Běžná cena komplet balíčku HACCP je 5500Kč – 15000Kč bez DPH (v závislosti na velikosti provozu)
Běžná cena komplet balíčku audit - HACCP je 3500Kč – 6000Kč bez DPH (audit po již vytvořeném HACCP) - doporučeno aktualizovat
V případě většího množství provozoven se cena stanovuje individuálně po dohodě s auditorem (běžná sleva 10%, jinak po dohodě)
Doprovodné služby:
- Bezplatná návštěva provozu a jeho kontrola 2krát za kalendářní rok
- Bezplatné zastupování před kontrolními orgány
- Kolaudace a rekolaudace prostor nové provozovny
Další informace na stránkách www.smithcom.cz
V případě zájmu možnost i certifikace HACCP za spolupráce s partnerskou firmou.

18.02.2013, 12:12 |
Tendr Hovadina na entou, nic takovýho mít nemusíš, jen další zmrdi co chtěj urvat prachy..
napiš mu, ať ti přesně napíše na základě jakého zákona nebo vyhlášky je ten audit povinný ;-) že si to potřebuješ nastudovat.
Kdyby jsi nic nenašel, tak se Ti zeptám, kamarád dělá v restauraci a vím, že tenhle certifikát tam mají, mám pocit že říkal že je to povinnost :-/
No, jak tak na to koukám, tak povinné to je, se na to budu muset podívat víc do hloubky, každopádně díky za rady.

18.02.2013, 13:29 |
DaveF údajně je to trochu zmírněno evropskou legislativou - nemusíš mít "plný" HACCP , nicméně určité věci splnit a příp. dokázat musíš
Haccap misí mít vypracovaná každá restaurace. Je to dokument o kontrole kritických bodu, který musíš mít vypracovanej a musíš mít papíry o tom, že ty body dodržuješ. Jde o zapisovaní teplot v lednicích, o kontrole teplot při výdeji atd. Musíš mít člověka, kterej za to zodpovídá a musíš mít i školení.
Když přikde hygiena, bude tohle všechno chtít.
Dělaj to spešl firmy a jedna ti právě asi napsala
Pak ver radám z ahc, jeden napise, ze to je hovadina, druhej ze to je nutnost...vyber si
Rocco : díky moc, začnu to řešit :)
Luke : většinou se člověk dozví co potřebuje, hlavní je vědět, od koho vzít informace a myslím že zrovna Rocco ví o čem mluví :)

18.02.2013, 18:45 |
Pekys HACCP - systém kritických bodů. Mít to musí každej, kdo dělá s potravinama. Kontrolní bod si můžeš vybrat jakej chceš, třeba teplotu skladování potravin. V podstatě si to můžeš udělat na míru tak, aby tě to moc neomezovalo. K tomu potřebuješ pak nějaký měsíční přehledy, že si ty kontrolní body nepřekročil, ale tam si taky můžeš vyplnovat co chceš, aby ti to sedlo.
To co ti poslali je normální nabídka nějaký firmy, která se tímhle snaží utáhnout lidi na zavedení systému.

18.02.2013, 18:48 |
Pekys Jinak, zpracovat si to můžeš klidně sám, je to sice opruz, ale žádnýmu auditu to tuším nepodléhá. Musel bych to zkontrolovat v práci.
hele bývala si to dělala sama, pak se na to vykašlala a dělá ji to nějaký auditor a říkala, že od té doby ji neprudí hygiena s kravinama, třeba jednu návštěvu to nevadilo a druhá návštěva, to bylo zase špatně, takže tam bylo jak se baba vyspala, od té doby má ale klid

19.02.2013, 17:07 |
Tommy Haccap je bohužel nutnost. Musí být vypracován na konkrétní provozovnu :( Mě stál 6t Kdyby's chtěl něco vědět tak mi zavolej.
Panove diky, budu muset kontaktovat nekoho kdo mi to tady v Usti zaridi

19.02.2013, 22:12 |
Tendr Tak to sorry za mystifikaci, ale nedávno jsem o tom mluvil s kamarádem co před pár týdny otevíral řeznictví a nic takovýho nepoužívá, hygiena mu to samozřejmě čekovala... Nevím, jestli je to v restauraci jinak, nemělo by.
Stejně jako PEKYS, dělám v hospě a už ve škole nám to házely do hlavy :D
Kravina to rozhodne neni a srat na to se nevyplaci.
Pokud nechces solit prechy nejake firme co ti ho vypracuje je dobre si to alespon trosku nastudovat,se zbytrkem ti pomuze kontrola z hygieny pokud netrefis na pizdu.
Ja par let podnikal v mrazenych polotovarech. Co si pamatuju nektere veci byly docela pochopitelne jako treba:Zvlast oddelene useky na zpracovani masa ci syrovych vajec,omyvatelne zdi do vysky 1.8m apod. Pak byly veci nad kterymi rozum stal a to treba ze se melo platstove nadobi bile a barevne skladovat oddelene. Samo ze zalezi na tom co vsechno se v te kuchyni bude delat. Konkretni rady by ti mohla dat ta hygiena,ale placena od statu kvuli tomu neni tak neuskodi trosku vlezprdelstvi....