Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > rozvody internetu do domu - ano nebo ne?

o Navštíveno 8323x o
o 16.12.2012, 07:59 | Jerry.s | Upraveno: 2012-12-16 08:08:22
Čau lidi, stavím dům a rozhoduji se jestli tam dát rozvody na internet. tzn. k TV + každého pokoje a pracovny. nevím jestli to nebude zbytečné protože síťovat počítače nehodlám, wifi v domě stejně budu chtít kvůli noťasu a stejně už se v dnešní době začínají vyrábět spotřebiče s wifi připojením. Přemýšlím tedy jestli se na to nevyprdnout?? co myslíte, má to smysl nebo ne?

o 16.12.2012, 08:05 | tappaja
Myslim, ze to smysl ma, nestoji to bambilion. Metalika je metalika...
o 16.12.2012, 08:07 | Petura
já bych to taky natáhnul
o 16.12.2012, 08:22 | Honza2.016v
rozhodně ano... v našem baráku wifina moc spolehlivě nejede (aby jí třeba řešil TV, nebo net..), tak sem natáhl kabel a mám klid
o 16.12.2012, 08:41 | Crimson
jako to 100%, to už tě nezabije k tomu koaxialu do každého pokoje ještě přidat TP,
já to mám hvězdicovitě z jednoho centrálního místa (NAS/router) do všech pokojů, hlavně k TV a BluRay a i na půdu ke komínu

a přece klasická PC děcek v pokojích nemají wifi
a všechna TV taky nemaj wifi (zatím)

ale hlavně drát je drát
o 16.12.2012, 09:53 | michall
Přidám se k ostatním - kabel určitě ano. Možná bych přidal i ke vrátkům pro příp. IP domácí telefon, alespoň na dvě místa pro AP, do "technické" místnosti pro příp. senzory k topení, tep. čerpadlu, ... Pokud bude, tak k ústředně EZS a do dílny :-)
o 16.12.2012, 10:01 | pbjun
Za mne taky urcite ano, wifina je dobra jako nouzove pripojeni notasu k siti, ale pro pevny PC a pripadne kdybys chtel koukat na TV na filmy po siti tak ani 720p po wifine spolehlive neprotahnes... A minimalne dotahnout 2x data do kazde mistnosti a svod udelat v technicke mistnosti spolu s nejakym slusnejsim switchem a mas klid. Ono tyhle datovky muzes vyuzit i jinak nez sitove, da se pres to tahnout defakto cokoliv co nepotrebuje extra napajeni - treba rizeni topeni atd.
o 16.12.2012, 10:08 | Pepíno_Honda
tak, tak rozhodně rozvést všude.... mám i v rozvaděči, za kuch. linkou, kamarád to dotáhl i do koupelny :) u mě to pak vypadá takto

foto k příspěvku  od Pepíno_Honda

o 16.12.2012, 10:14 | MazliG
jednoznačně ANO - já jsem neudělal .o(

defakto mi to nechybí, ale používám net v televizi, která je napíchlá přes AP a když nemá náladu, padá youtube občas .o(

- jinak taky mívám NTB v jídelně, v obejváku atd. Nahoře mám možnost kabelu, páč mám router u děcáků - kde to asi bude třeba .o)

- ale dneska bych to stopro udělal - o starost míň s wifkou - ikdyž možná za 10 let kdo ví co bude ...
o 16.12.2012, 10:15 | MazliG
natahal jsem 2200 metrů drátů po baráku, kamery, 27 čídel od alarmu .o) a na utp jsem se vyprdnul ... mladická nerozvážnost
o 16.12.2012, 10:18 | Newman
určitě ano a v každé místnosti pak jen decentní zásuvky

foto k příspěvku  od Newman

o 16.12.2012, 10:19 | Tuner#2
Natáhnul jsem všude hvězdicově CAT 6tku kabel dvojitě (ABB má třeba dvojzásuvku v jednom víčku) a obývák a PC koutek dokonce po dvou párech. Dneska už má všechno LANku ať jde o sat, MMC, Bluray, TV, AV receiver apod. takže někdy i 4 jsou málo a nač tam pak dávat zase switch, který 1. žere energii a 2. je to další věc co se může posrat. Kabel je kabel a wi-fi je 1. pomalé a ke všemu kupovat drahé a zbytečné adaptíry, když ta věc co je připojená má své pevné místo je blbost...
o 16.12.2012, 10:35 | Crimson
mám to přesně jako Pepino a Newman, Sat tahnu od komina solo koaxem
o 16.12.2012, 10:50 | Jerry.s
docela hardcore ty fotky:o) jsem myslel, že když se pro to rozhodnu tak že si to natahám sám, ale nevim nevim:o)
Jinak komentářema jste mě asi přesvědčily, že do toho teda pujdu. určitě teda 2x do každého pokoje, k tv, pracovny, tech. místnost a když už tak i do garáže, člověk nikdy neví:)Jinak co se týče kabelu, bude stačit klasika kabel cat.5? Kde je potom nejlepší místo pro umístění switche? ideální někde uprostřed všech místností společně s wifi routerem?
o 16.12.2012, 11:12 | PachezZ
Taky mám, z centrálního místa(na wc ve "stoupačce") jak tv anténu tak ethernet do asi osmi míst po bytě (2+1)
o 16.12.2012, 11:23 | Newman
Centrální místo. Ideální u vstupu signálu do domu nebo bytu
Umistis tam i modem, router apod. Ideálně je tam i nacpat záložní ups pro modem a router. Do kazde místnosti po dvojici kabelu jak pisou ostatní

Nebylo by naskodu to dat do husych krku s větším průměrem pro připadne doplnění dalšího kabelu pro buchvico v budoucnu
o 16.12.2012, 11:46 | Tuner#2
Dneska už bych dával CAT6 ne-li 7čku, kvalita kabelu rozhoduju co v tom do budoucna přeneseš třeba za rozlišení videa apod.
o 16.12.2012, 12:00 | michall
Husí krky můžou být, ale doplnit do nich dodatečně něco dalšího je dost obtížný. A větší než 23 se šppatně zakončují v krabičkách. Když už rezervu, tak dva tenčí vedle sebe. U CAT.6, příp. CAT.7 - pokud není v přísl. kategorii celá cesta, "rychlé" kabely jsou stejně degradovány podle nejslabšího článku, tj. dát CAT.6 a v tom mít "desítkovej" switch asi není to pravý. Taky jejich uložení, konektorování má svá pravidla.
o 16.12.2012, 18:16 | Ravo | Upraveno: 2012-12-16 18:17:31
určitě natahat kabely, do každé místnosti minimálně dva kabely, na exponované místa 4-6 ks.

Ještě upřesním kategorie:
Cat5E - gigabit
Cat6 - taky "jen" gigabit
Cat6A - 10 gigabit
Cat7 - 10+ gigabit

Takže když tahat metaliku, tak jedině kvalitními Cat5E nebo kvalitními Cat6A (ne každý kabel co má na sobě napsáno Ca5E či Cat6A takovej opravdu je...).
Cat5E je levný, dobre se s ním dělá (měkké tenké poddajné kabely, není tak citlivý na kvalitu instalace) a do budoucna si myslím že dalších cca 10-15 let bude gigabit pro běžné aplikace stačit.
Cat6A dává rezervu do budoucna, ale podstatně dražší a citlivnější na kvalitu instalace (ohyby, konektorování atd.)
o 20.01.2013, 19:12 | Jerry.s
Tak že rozvody jsou hotové. Nakonec jsem to dal i do kuchyně a tech. místnosti k pračce. prej pujdou v budoucnu taky připojit k netu:) celkem to dělá 13 kabelů. většinou do každé místnosti po dvou. 1x k TV a 1x k PC. Z finančních důvodů jsem dal CAT 5e ale kvalitu. Teď řeším přes co nebo koho budu připojen k netu. Kdybych chtěl ADSL, jaký kabel mám vyvést z domu? UTP nebo se používá klasický telefoní?
o 20.01.2013, 21:34 | nome
na adsl staci telefoni ale doporucuju natahnout utp a maximalne nejake pary nevyuzijes
o 20.01.2013, 21:50 | Jerry.s
tak že UTP, diky. jinak co tim přesně myslíš "maximalne nejake pary nevyuzijes"
o 20.01.2013, 22:17 | Tuner#2
UTP má 4 páry, telefon používá jen dva, respektive jeden, takže to prostě zakončíš jen jinou kostkou.
o 20.01.2013, 22:19 | Jerry.s
aha už chápu.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3324 sekund.