Navštíveno 2873x

29.11.2012, 18:10 |
SEKIN Sčítat nebo odečítat? Cvičení 12. Učitelka že sčítat.

29.11.2012, 18:14 |
Jozzo odčítat samozřejmě

29.11.2012, 18:17 |
sallam | Upraveno: 2012-11-29 18:18:07
je to divne napsane. Kdyby bylo napsane učnovske středisko zakoupilo tak odecitat. Ale je tam napsane pro učňovske středisko zakoupili ( přikoupili do skadu) takze sčítat. Proste kdo to psal je debil.

29.11.2012, 18:17 |
Tendr Pokud není sklad železářství zároveň skladem učňovského střediska, tak samo odečítat. Matoucí je ta poslední věta vs první dvě věty ve třetí osobě.
pro někoho blbě formulovaná věta/zadání "Pro učňovské středisko..."
Kdo zakoupil? kam? -to železářství na sklad ještě do zásoby, nebo někdo jinej jako dar pro ty učně...
buď to mělo bejt jednoduše "Učňovské středisko zakoupilo..." - pak odečítat
aby to bylo sčítání musela by tam bejt trochu jiná formulace.. to "pro" tam je hodně neštastný.. skoro byhc s tím šel za nějakým češtinářem a autorovi to omlátil o hlavu...
pokud to je učebnice, mělo by to mít někde list správnejch výsledků a pak by bylo jasnýco autor zamýšlel..

29.11.2012, 18:22 |
Tendr Tak jelikož je to pro třetí třídu, tak asi záměrem bylo odečítat a neplést dítěti hlavu, kort když je tam slovo "zbylo", což jasně naznačuje, že je tam togho méně..
pripomina mi to volby v CR :-D a jejich scitani u chybnych hlasu ;-)
jinak jasne ze odecitat

29.11.2012, 18:28 |
Zdenek (A)
Podle me ucnovske stredisko kupovalo ze skladu.... to znamena odecitat ze skladu. Da se to bez cestinarske chyby vysvetlit i opacne, ale posledni veta tak trochu napravuje predchozi nesrovnalost:
"Kolik kusu jednotlivych druhu naradi jim ve skladu JESTE ZBYLO?"
Z toho bych usuzoval, ze nekdo z neceho neco odebiral....
měli-zakoupili=zbylo
neni tam nad čím spekulovat.

29.11.2012, 18:31 |
Tendr Mi to připomnělo:
Pinocchio řekl: "Teď mi vyroste nos." Co se stalo?

29.11.2012, 18:36 |
TROY pak nemá bejt ta mládež tak blbá ( nic proti )
V tom aby se prase vyznalo
Jako Tendr. Podle slova "zbylo" samozřejmě logicky odečítat. Jinak ale debilně napsané zadání.

29.11.2012, 18:59 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2012-11-29 19:05:47
jako
29.11.2012, 18:17 | sallam
správně oboje, podle toho, kdo si co doplní za to slovo "Zakoupili"
Úlohu zase napsala nějaká <>
Jinak jasně že myšleno odečítání, neb 9 až 13 jsou úlohy na odečítání...

29.11.2012, 19:05 |
Pekys jak píše LoboCrew - když je otázka kolik zbylo, tak se musí odečítat.

29.11.2012, 19:06 |
DaveX Ten sklad očividně nakoupil dalších 15 věcí pro středisko od každého a dal jim je, takže jim zůstalo to samé :)
Každopádně to má víc řešení, podle toho, jak si to kdo vezme.
Já vidím tři řešení :)
1. je tam stejně (jako DaveX)
2. odečte se to - měli skladem X kusů, střediskou 15 od každého koupilo, zůstalo skladem X - 15
3. železářství mělo skladem, středisko udělalo objednávku a železářství nesmyslně nakoupilo 15 kusů od každého zboží, takže skladem X + 15
Dle logiky? -15 ks od každého a ten kdo to napsal byl debil.
Mladej taky chodí do 3 tř. podobnejch nesmyslů je tam mraky, hodně ne-jednoznačných příkladů . Asi to připravují naši zákonodárci :)

29.11.2012, 20:50 |
PlusOne | Upraveno: 2012-11-29 20:51:46
Vzhledem k tomu, že otázka zní "kolik ZBYLO" bych to viděl tak, že učňovské středisko odebralo - tudíž odčítat.
EDIT:
Jako Zdeny ;)

30.11.2012, 13:52 |
hanzz Učitelka je kráva...
Buď je autor k*kot nebo je to chyták a má to více řešení jak napsal mozek. Ale podle mě by mělo být sčítat - měli X a ještě přikoupili.
stejne nikomu nic nechybi, vsichni maj vsechno a nikdo nema nic :-)
ja sem taky za odecitani, jak uz tu zaznelo slovo ZBYLO. To by odpoved pri scitani znela fakt komicky. Meli 73 kladiv a po nakupu jim zbylo 88 kladiv :-).
Navic jakej debil by objednaval dalsich 15 kladiv (atd.), kdyz se muze konecne zbavit toho co ma na sklade :-)
Kadel

30.11.2012, 14:32 |
Tendr Samo, je tam prostě chyba v tom, že ze zadání není jasný kdo jsou oni..
Fail je ve druhé větě, měla znít třeba: Učňovské středisko zakoupilo 15 kusů od každého nářadí. A bylo by jasno..

30.11.2012, 17:13 |
SEKIN Ten co to psal, chtěl evidentně aby odečítali ale napsal to nesrozumitelně nejen pro osmiletý. Mě spíš vadí, že učitelka řekla sčítat. Já ho to nechal odečíst, a junior se bojí, Nedávno mu v angličtině škrtla I am a it is, a opravila na I'm a it's. Já si třeba pamatuju na tu bezmocnost, když mě učitelka na základce nekompromisně přesvědčovala, že ten modrej čtverec se šipkou je přikázaný směr jízdy a ne nějaká jednosměrka.
autor zadání je k...t a učitelka neumí číst..odečítání..ikdyž ..mam dceru taky ve třetí třídě a není týden kdy by jsme při domácí uloze nedumali co tím zadáním chtěl vlastně básník či šílený pedagog říci :D na třetí třídu někdy síla :D
podle postavení otázky(ZBYLO) říkám odečítat. A je nejednoznačně napsané zadání.

01.12.2012, 12:16 |
Komba přečetl jsem si to jednou v rychlosti a hned jsem poznal,že škola nakupuje ze skladu a tudíž jim ve skladu ubyde,takže odečítat.Někdy mi přijde,že nad všim lidi moc přemýšlí:D ... diskuzy jsem celou nečetl,tak mě kdyžtak opravte jestli přičítat,ale to by byla blbost:D
Neteř je ve druhý třídě, ty učebnice jsou takových blbostí plný.I dospělej člověk si nad tim láme hlavu co po něm vlastně chtěj. Pak má to školství nějak vypadat.
Navíc děti v podstatě jen doplňujou jedno slovo do vět místo aby se učili formulovat větu s výsledkama atd...

01.12.2012, 13:22 |
Tarrance | Upraveno: 2012-12-01 13:23:41
Třeba učitelka považuje sklad železářství a sklad učňovského střediska za jednu a tu samou věc. :-D
Omlátil bych jí tu úlohu o hlavu ...
výsledky na zadní straně nejsou? :)
Zásadní chybu vidím v poslední větě kde mělo být kolik kusů nářadí mají na skladě , a ne kolik jim zbylo .
Jinak dle zadání samozdřejmě sčítat, jelikož očividně sklad nakoupil nářadí pro učňovské středisko které si jej ještě neodebralo .
Proto sčítat.