Navštíveno 3538x

03.10.2012, 00:02 |
Ravo | Upraveno: 2012-10-03 00:04:58
Mám k dispozici nad svým bytem půdu, chtěl bych si zateplit alespoň stropy na svoje náklady, než se společenství vlastníků dokope ke kompletnímu zateplení.
Protože to budu dělat na vlastní náklady, chci to co nejlevněji, ale ať je to alespoň trochu účinný. Půda nemusí být po zateplení pochozí, je jenom moje a já tam nic skladovat nebudu.
Skladbu stropu neznám, ale není to asi žádná sláva z hlediska izolací, je to starší bytový dům z plné cihly.
Jaký materiál nakoupit a v jakých tloušťkách? Polystyrén (a jaký) nebo vatu? A jak pak instalovat? Stačí volně rozložit, nebo něják lepit (zvlášť ten polyš). Koupit 2x víc tenšího materiálu a klást křížem přes sebe nebo stačí jedna tlustá vrstva a na spáry kašlat?
A na závěr dotaz k věnci. Jak izolovat ten? obložit taky polystyrénem/vatou, trám pozednice vynechat nebo něják zabalit? A má to vůbec smysl, když venkovní strana věnce na fasádě zůstane nezateplená?
Priorita celého projektu je nízká cena, plocha je cca 70m2. Je otázka, jeslti to má vůbec smysl, když obvodovky zatím zateplené nebudou.
Díky za info k věci

03.10.2012, 07:38 |
Only_One | Upraveno: 2012-10-03 07:41:04
rozbalit role rockwoolu na půdě. nic rychlejšího a asi ani levnějšího to nebude, pokud tu izolace neposkládáš ze zbytků které někde budeš po stavbách syslit, okolo krokví a dalších "terréních" nerovností to vycpat zbytkama vaty a víc bych to neřešil. Křížem dávat izolaci je lepší, ale tak jak to poisuješ ty ten stav, tak tě to asi moc nevytrhne. Jde o stav až se do toho pustíš, ten koberem musí být souvislý a spáry samozřejmě chtěné nejsou.

03.10.2012, 14:25 |
Ravo Polystyrén je levnější než vata, můžu to se stejným výsledkem vyskládat polystyrénem? Tady by to už bylo horší s těma spárama, nebylo by to úplně natěsno díky nerovné podlaze atd. taky nevím jak s tím že to bude jenom ležet, vata se vytvaruje podle povrchu, ale tabule polystyrenu ne.
Jak jsem psal, nemusí to být pochozí, žádný OSB podlahy s dutinou atd vyrábět nebudu.
Nějáké další nápady, zkušenosti? Vata 200mm na 70m2 není úplně levná záležitost...
A co zkusit kontaktovat nekoho kdo dela foukanou izolaci? Kolik by tohle stalo?
polystyren pokud to nemáš rovný a budeš tam mít mezery je neúčinné zcela. Musíš vytvořit nepropusný kokon, kde se ti to teplo bude držet a né utíkat pryč. To teplo ti uteče právě touhle nedokonalostí položení. sykoizol má teď 40% slevu na Rockwool
[ Link ] Cokoliv nepodajného je ti, jak jsi to psal asi k ničemu, kdyžtak to vyfot. Foukaná izoalce jak psal tappaja je taky volba, ale když by někdo pak potřeboval s půdou něco dělat tak roskwool sbalíš a odvezeš a foukanou izolaci budeš vybírat pul století

03.10.2012, 15:38 |
Ravo Foukaná může být i volně? Ja myslel že jenom do nějáké dutiny. A jak to vychází peněžně oproti vatě? Na foukanou si budu muset pozvat firmu s celou tou jejich mechanizací, vatu si rozmotám a položím sám (bylo to v plánu).
Jinak cena za vatu je super, ale jak ji dostat 20 klubek z Plzně do Brna? :-/
řešili jsme to samé, chtěli jsme na půdu položit polyš, tak jsme uvažovali, jak to pod tím zarovnat a jeden lepší týpek z oboru nám dokonce řekl, že ta nerovnost pod tím je skoro i lepší, než aby se to lepilo nějakým tmelem, nebo pokládalo přímo na "sklo"

03.10.2012, 22:28 |
Ravo To Crestik: No a jak to teda dopadlo? Položili jste polyš nebo ne? A zkušenosti jeslti to izoluje nebo ne atd..
je to položené na betonovou mazaninu, na pár místech "přilepené" pěnou, plus teda fugy kolem. Je to slepé místo nad chodbou, a jedním pokojem. Subjektivně tam není taková zima, když byla venku větší kosa, obě místnosti maj dvě stěny venkovní. Vlhkost se nikde neobjevila, ale teď se tam měnily okna, tak se uvidí po zimě
Přidám se s dotazem.
Budu zateplovat strop ve sklepě ve zděné bytovce. Mám nakoupenou EPS 70 80mm a k tomu pistolovu pěnu. V Dektrade mi řekli, že ani není potřeba polystyren kotvit. Není v plánu polystyren ničím nahazovat. A kdyby snad časem se přeci nahodil, tak se může dodatečně dokotvit.
Opravdu ho pistolová pěna udrží? Chci co nejlevnější a nejjednodušší řešení. Takhle bych musel koupit hmožďinky, vrták, další práce navíc. Strop je ze škvárovejch desek nebo z čeho to je, tak bůhví jak by to šlo vrtat...
A nepište mi, jak to má správně být, ale chci praktické zkušenosti...

14.01.2013, 17:27 |
soda M.a.R.i - Mam prizemni byt, ktery je kompletne podsklepen a udelal jsem to presne tak, jak pises. Nakoupil jsem 5cm polystyren a lepil to penou primo na strop bez kotveni. Na kazdou lepenou desku jsem udelal par "buchet" a na spoje udelal slabou housenku. Takto jsem desku "priplacl" na strop a podeprel. Lepil jsem nejlevnejsi montazni penou, nekotvil jsem a drzi to jak pribity. Zkousel jsem i nizkoexpanzni penu, ale dle me je zbytecne draha a efekt stejny.
V minulem roce jsem takto udelal komplet strop v pulce topne sezony a je to dost znat. Pisu a pocitam si spotrebu a s postupnym zateplovanim dost vyrazne klesala. Kotel prestal tolik spinat a po vyuctovani mam protopeno o 100m3 mene (z 850m3 na 750m3 za rok (topeni, vareni, ohrev vody)

14.01.2013, 17:32 |
soda Ravo - jak psali jiz nademnou, nic lepsiho jak rozbalit tam vatu asi nemuzes udelat. pri pokladce polystyrenu ti vzniknou mezery, kudy ti bude utikat teplo, navic polystyren je kontaktni zateplovak, takze pokud nebude primo umisten na pokladu ztraci smysl. navic vatu muzes narvat do vsech spar a dutin, coz s polystyrenem neudelas a kdyby jsi chtel v budoucnu cokoli s pudou delat, vatu zbalis a je klid.
Soda: dik moc za zkusenosti. Akorat jsem na tohle vlqkno zapomnep a uz koupil pro jistotu hmozdinky.